За пръв път чернокожа оглавява Библиотеката на Конгреса на САЩ

64-годишната Карла Хейдън е първата афроамериканка и първата жена, заела този пост.

© Associated Press

64-годишната Карла Хейдън е първата афроамериканка и първата жена, заела този пост.За пръв път афроамериканка ще ръководи Библиотеката на Конгреса във Вашингтон. 64-годишната Карла Хейдън е първата чернокожа и първата жена, заела поста, пише в. "Ню Йорк таймс".


"Да оглавяваш институция, свързана със знанието, четенето и ерудицията, при положение, че на робите им е било забранено да се учат да четат под заплахата да им бъде отрязан крайник – това значи нещо", коментира тя.


Хейдън е първата нова библиотекарка на Конгреса от 1987 г. насам. Тя стана известна в медиите, когато през април 2015 г., по време на сблъсъците, избухнали в Балтимор след смъртта на Фреди Грей, отказа да затвори един от клоновете на библиотеката, която оглавяваше тогава.
"Зачудих се какво ще демонстрираме така, че ни е страх ли?", отбелязва тя. Вместо това, по време на извънредното положение, д-р Хейдън и екипът ѝ оставят вратите отворени на следващата сутрин. "Хората от квартала защитиха онази библиотека, пред нея стояха млади мъже. Беше символично".


Библиотеката на Конгреса е една от най-големите в света със своите 162 млн. библиотечни записи. Лавиците ѝ имат дължина над 1300 км., а на тях са разположени повече от 38 млн. книги и печатни издания, 3.6 млн. аудиозаписи, 14 млн. снимки, 5.5 млн. карти и 70 млн. ръкописи.


За пръв път чернокожа оглавява Библиотеката на Конгреса на САЩ

© Associated Press

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK