Защо 500 монахини карат колела из Хималаите

Защо 500 монахини карат колела из Хималаите

© Handout, Reuters500 монахини от будистки орден карат колела по Хималаите в Непал – тази гледка учудва местните хора, но жените го правят с определена цел, пише фондация "Томсън-Ройтерс".


"Докато работехме в Непал след земетресенията миналата година, разбрахме как момичета от бедните семейства биват продавани, защото родителите им не могат да си позволяват да ги задържат", казва една от монахините. "Искахме да направим нещо, за да променим мисленето, че момичетата са по-малко ценни от момчетата и че е приемливо да ги продаваш". Според нея велосипедистките им преходи са показали, че жените могат да са също толкова силни, колкото мъжете.


Монахините правят вече четвърти такъв преход, по време на който се срещат с местните хора и говорят с тях за това, че двата пола са равни. Освен това доставят храна, дават медицинска помощ и учат бойни изкуства, за да се защитават, понякога от други будисти.
По традиция отношението към монахините е различно от това към монасите – жените готвят и чистят, освен това не им е позволено да практикуват бойни изкуства. След нападения от мъже монаси обаче, жените от ордена Друкпа са започнали да учат кунг фу. В последните 12 години броят на дамите в ордена е нараснал на 500 от 30.


"Хората си мислят, че щом сме монахини, трябва да стоим в храма и през цялото време да се молим. Но молитвите не са достатъчни", разказва една от тях, посочвайки, че трагедията след земетресенията миналата година ги е подтикнала да вършат повече обществена работа.


Защо 500 монахини карат колела из Хималаите

© Handout, Reuters

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Хората си мислят, че щом сме монахини, трябва да стоим в храма и през цялото време да се молим. Но молитвите не са достатъчни".Браво,разбрали сте истината-Не става само с молитви.

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Имаше един виц за монахини и колела... ама е нецензурен.

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Кога ли ще чуем за подобен поход в Саудитска Арабия?

 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  По психосексуални причини.

  властта ражда паразити
 5. 5 Профил на Д Д
  Д Д
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Четох една книга за Тибет, в която обясняваха традициите в Хималаите и че една жена има до трима мъже. Сега разбирам, че това е специфика на Тибет и не отговаря за всички страни от хималайите.

  http://prikachi.com/images/35/8935035K.jpg
 6. 6 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  [quote#0:"0"]Монахините правят вече четвърти такъв преход, по време на който се срещат с местните хора и говорят с тях за това, че двата пола са равни. Освен това доставят храна, дават медицинска помощ[/quote]
  Не е много, но сигурно е достатъчно, за да се чувстват полезни за другите.

 7. 7 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#2:"niakoi_si"]Имаше един виц за монахини и колела... ама е нецензурен.[/quote]
  Кажи го де. На нецензурните места ползвай "бип"

 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Това, че са рещили да ходят сред хората и да помагат е похвално. Но ме учуди факта, че от 30 ордена е станал 500!! Ето това е себеотдаване.

 9. 9 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И тея монахини явно пречат на пионерско-чавдарското ви атеистично възпитание в комсомола, нали, скъпи ми коментиращи съфорумци?

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12073 Неутрално

  Всеки, който е посветен на идеята си да помага го прави. В суровата планина това е още по-важно, особено след бедствие. Браво на монахините!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Похвално начинание.
  "Хората си мислят, че щом сме монахини, трябва да стоим в храма и през цялото време да се молим. Но молитвите не са достатъчни."
  Също като българската поговорка: "Лозето не ще молитва, а мотика."

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 12. 12 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 288 Неутрално

  И какво излиза , монаси нападат монахини и последните трябва да се отбраняват? Досега имах по-различно мнение за монасите , поне от гледане на филми .

 13. 13 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  ...и седалки ...

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  Бих се разходил там, независимо със или без монахини, със или без велосипед.

  Еретик
 15. 15 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3944 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lady Zeppelin":

  Майка Тереза има послания, написани под надслова "Въпреки това". Завършва с:
  "Дай на света най-доброто от себе си, но те никога няма да са доволни;
  въпреки това, давай на света най-доброто от себе си."
  Смисълът е точно в правенето на нещо смислено, а не единствено съзерцанието.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#5] от "ДД":И повече от трима - зависи от броя на братята в семейството и дали тя ражда деца. Това се прави за да не се дели имотът, но в същото време да му се осигури наследник. Така че вторият син се праща в манастир, но ако са повече, те всички имат обща жена. Ако обаче нямат деца се взема в семейството един допълнителен мъж, а ако пак няма деца - втори. Такива обикновено стават младшите синове в многодетни семейства. Едва при приемането на двама допълнителни мъже и липса на деца се включва в семейството втора жена, а ако пак няма ефект - трета. Към осиновяване на дете се прибягва едва когато семейството е разширено с двама допълнителни мъже и две допълнителни жени.
  Впрочем, познато е и обратното - няколко жени споделят общ мъж /две и повече сестри, майка и дъщеря, леля и племеница, баба, майка и внучка/. Това пък се прави когато в семейството няма синове, за да не серазкъса имотът между наследничките.

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#16] от "patsis":

  Не само в Тибет, в Индия също има такива случаи, особено през последните години, след като "благодарение" на видеозона, масово се абортират женски ембриони и равновесието мъже-жени, е силно нарушено.
  Интересен материал по темата:
  http://www.obekti.bg/chovek/trimata-bratya-i-tyahnata-spruga-0

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#17] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  Индия демографски не може да се разглежда като едно цяло.
  В Южна Индия, дравидска, при някои народи, полиандрията /многомъжието/ е била нормална и в миналото.
  В Северна Индия - не.
  Съотношението на половете в Индия си е нарушено поне откакто има преброявания.
  Интересно е, че в Южна Индия, точно при народите, които практикуват многомъжието, жените са били и са повече от мъжете.
  В Северна Индия, където поради разпространеното детеубийство /засягащо почти само момичетата/ и лошото отношение към момичетата /обуславящо високата им смъртност "по естествени причини", жените винаги са били в недостиг - въпреки това многомъжието не съществувало.
  Недостигът на жени, по горните причини, е бил и е най-силен при индийските мюсюлмани - въпреки това точно при тях е най-разпространено многоженството.
  Интересно е, че в Китай, където мъжете винаги са били повече от жените /със 5 до 25 и повече процента през последното хилядолетие/ многомъжие не се допуска. В същото време в традиционен Тибет мъжете са били по-малко от жените, като освен това недостигът на мъже на брачния пазар е бил подсилен от широко разпространеното монашество /в основното направление на ламаизма няма женско монашество/, а многомъжието е било практика.
  Така че пряка връзка между съотношението на половете и наличието на многоженство или многомъжие няма. Дисбалансът на половете на брачния пазар се урежда чрез различната възраст при първи брак при двата пола, различното разпространение на окончателното безбрачие и различната честота на повторните бракове. Тук често реалността се разминава с религиозните предписания - примерно в Британска Индия около 55% от индуистките, овдовели до 45 години, са се омъжвали повторно, въпреки, че религията им го забранява /освен, ако се омъжат за по-млад брат на починалия съпруг/. В Китай конфуцианството и будизмът са против повторните бракове на жените - но ето че в Тайван, по данни от началото на 20-ти век, повторните бракове са били по-чести при жените, отколкото при мъжете по простата причина, че мъжете са били с 20% повече от жените. Към средата на века съотношението на половете се подобрява и повторните бракове стават по-чести при мъжете.
  Строгото разделение на работата на мъжка и женска е налагало и многомъжието и многоженството и повторните бракове - както казала на шведския изследовател Ян Мюрдал една китайска селска баба през 1960-те: "Че ако една вдовица не се омъжи повторно кой ще й носи вода? Затуй при нас всички вдовици до 60 години се омъжват пак." /В изследвания от него район носенето на вода се смята за чисто мъжка работа/.

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#17] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  Прочетох и статията от "Обекти", която не ми казва нищо ново, освен това, че поради нарушения баланс между половете в Северозападна Индия се възражда това, което индуизмът разрешава - съпругата всъщност е потенциална жена на своя по-малък девер /за по-големите от мъжа си девери тя е дъщеря и те не могат да й бъдат мъже/ - това, което се нарича левират.
  От обичая са били запазени следи и в България в началото на 20-ти век - на третия ден от сватбата младоженката преспивала в Самоковско "со малио девер".
  При католиците /и протестантите, произлезли от тях/ браковете между по-малкия брат и вдовицата на по-големия са разрешени, поради което в районите, където е бил разпространен майоратът /наследяването от първородния син/ такива бракове са били разпространени при селското население.
  При българските цигани отношението към такива левиратни бракове е отрицателно, но моето наблюдение е, че те се срещат - по-малкият брат, който има трудности в намирането на жена, намира такава в жената, която по-големият е изоставил. Наблюдавал съм при тях и друг случай - по-големият брат преспива с бъдещата жена на по-малкия /имало го е и при българите и даже като остатък при образовани и заможни семейства в началото на 20-ти век - големият брат проверявал дали булката била достойна за брат му/. От този обичай произлиза и добре известното "право на първата нощ" през феодализма, нали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK