Защо 500 монахини карат колела из Хималаите

Защо 500 монахини карат колела из Хималаите

© Handout, Reuters500 монахини от будистки орден карат колела по Хималаите в Непал – тази гледка учудва местните хора, но жените го правят с определена цел, пише фондация "Томсън-Ройтерс".


"Докато работехме в Непал след земетресенията миналата година, разбрахме как момичета от бедните семейства биват продавани, защото родителите им не могат да си позволяват да ги задържат", казва една от монахините. "Искахме да направим нещо, за да променим мисленето, че момичетата са по-малко ценни от момчетата и че е приемливо да ги продаваш". Според нея велосипедистките им преходи са показали, че жените могат да са също толкова силни, колкото мъжете.


Монахините правят вече четвърти такъв преход, по време на който се срещат с местните хора и говорят с тях за това, че двата пола са равни. Освен това доставят храна, дават медицинска помощ и учат бойни изкуства, за да се защитават, понякога от други будисти.
По традиция отношението към монахините е различно от това към монасите – жените готвят и чистят, освен това не им е позволено да практикуват бойни изкуства. След нападения от мъже монаси обаче, жените от ордена Друкпа са започнали да учат кунг фу. В последните 12 години броят на дамите в ордена е нараснал на 500 от 30.


"Хората си мислят, че щом сме монахини, трябва да стоим в храма и през цялото време да се молим. Но молитвите не са достатъчни", разказва една от тях, посочвайки, че трагедията след земетресенията миналата година ги е подтикнала да вършат повече обществена работа.


Защо 500 монахини карат колела из Хималаите

© Handout, Reuters

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK