Коя е Мехрибан Алиева, дарителката за хълма Трапезица

Коя е Мехрибан Алиева, дарителката за хълма Трапезица

© facebook.com/Mehriban-AlievaВ нашата република землячеството придоби особено откровен и издевателски характер. В края на 70-те години в правителствените вили в Загулбе са се настанили няколко родови клана, тъй като почти всички членове на правителството и отговорните работници от ЦК бяха свързани с роднински връзки. През такава кръгова отбрана е трудно да пробиеш. В най-добрия случай това ставаше с успешна женитба."


Този цитат от статия на азербайджанския писател Чингиз Абдулаев често е използван за описание на това как е структурирана властта в страната.


Родът Пашаеви е един от най-влиятелните в богата на петрол бивша съветска република и от него произлиза Мехрибан Алиева, съпругата на президента Илхам Алиев.
Като председател на фондация, дарила 1.2 млн. евро за реставрираната крепост "Трапезица" във Велико Търново днес тя ще присъства на приключването на проекта в града. След това в музея "Възраждане и учредително събрание" Алиева ще получи титла "Почетен доктор" на Великотърновския университет и "Почетен гражданин на Велико Търново".


Мехрибан Ариф къзъ Алиева е депутат в парламента в Баку от 2005г. насам, но според американски дипломатически писма, разпространени преди 6 години от WikiLeaks, тя е "зле информирана по политически въпроси". Въпреки многобройните й законодателни инициативи почти никога не е виждана в пленарната зала на парламента институция, която общо взето не работи независимо от апарата на президента.


Алиева е президент на Фондация "Гейдар Алиев" (покойния ѝ свекър) от основаването през 2004г., Фондация на приятелите на културата на Азербайджан, президент на Федерацията по гимнастика на Азербайджан, член на Изпълнителния комитет на Нацоналния олимпийски комитет на Азербайджан (президент на НОКА е съпругът ѝ, президентът на страната Илхам Алиев), посланик на добра воля на ЮНЕСКО от 12 години, на ООН, Организацията "Ислямска конференция" и на поделението за културни връзки на тази организация ИСЕСКО.


Тя е родена през август 1964г. в Баку и идва от род, който днес контролира няколко от най-големите банки и застрахователни компании, строителни и туристически фирми, козметиката, както и единствения вносител на "Бентли" в страната. Личната й колекция от съвременно изкуство представлява основата за новия музей на модерното изкуство в Баку, допълват американските дипломати в писмата на WikiLeaks. Музеят на модерното изкуство е проектиран от Алтай Садъкзаде, женен за Наргиз Пашаева и зет на първата дама на страната.Сестра ѝ Наргиз Пашаева ръководи азербайджанското поделение на Московския държавен университет. Баща й Ариф Пашаев командва Националната авиационна академия. Чичо й Хавиз Пашаев е първи посланик на страната в САЩ в продължение на 13 години и директор на Дипломатическата академия на Азербайджан, където прекарва повече време, отколкото в министерството на външните работи, разказват американските дипломати.


В писмата им се говори с унищожителни квалификации за политическия елит на Азербайджан. "Наблюдатели в Баку често отбелязват, че днешен Азербайджан се управлява като по времето на феодализма в европейското Средновековие: шепа фамилии, заели позиции навсякъде, контролират определени географски райони и сектори на икономиката". Тези кланове често се съюзяват и използват правителствени механизми, за да държат настрани чуждестранните си конкуренти.


За устройството на страната се казва още, че "големите фамилии изглежда са постигнали съгласие да си поделят икономиката, властта и политиката и да не си пречат. Чрез контрола си над граничните служби, данъчните и митниците те спускат пред чужденците бариери, които могат да се вдигнат само от хора с подходящите връзки. Процъфтяващата благодарение на петрола и природния газ икономика създава изключителни и възможности и богатство да шепа играчи от елита на страната".


Коя е Мехрибан Алиева, дарителката за хълма Трапезица

© facebook.com/Mehriban-Alieva


Мехрибан Пашаева се жени за Илхам Алиев в края на 1983г. За рода Пашаеви това е свързване със семейството на Гейдар Алиев, който десетилетия наред е на практика най-влиятелният човек в страната. Десет години по-късно след бурни събития, довели държавата до ръба на гражданска война, той ще стане президент на независим Азербайджан и ще го управлява до 2003г., след което тежко болен се оттегля от поредните президентски избори. На тях единственият друг кандидат е синът му Илхам, който е на власт вече 13 години и подготвя законова поправка, която ще му позволи да е на върха до 2025г.


Гейдар Алиев е от Нахичеван, където оглавява НКВД едва на 18 години и цялата му кариера е свързана със съветските спецслужби, включително е работил в Иран, Турция, Пакистан и Афганистан. Още на 33 години той оглавява КГБ в страната, на 39 е избран за Първи секретар на компартията на Азербайджан – пост, който заема до 1982г., когато се издига до член на Политбюро на ЦК на КПСС и първи вицепремиер на СССР.


Точно тогава Мехрибан се жени за сина на Гейдар Алиев, учи медицина в Москва и ражда две момичета. Но скоро старият партиен кадър изпада в немилост с идването на Михаил Горбачов и скоро Алиев е принуден да се прибере в крепостта си в Нахичеван.


Когато бившият генерал от КГБ става президент в Баку през 1993г., семейството отново е във възход – Мехрибан се прибира от Москва и през 1995г. fсновава и оглавява благотворителна фондация "Приятели на културата на Азербайджан". Дейността на подобни фондации отваря доста врати на Запад чрез подпомагане реставрацията на Версайския дворец, катакомбите на Ватикана, витражи на катедрали...


На 51 години Мехрибан Алиева изглежда поне 20 години по-млада и това е повод за саркастични бележки от американските дипломати, пишещи в края на миналото десетилетие, че тя е имала проблеми с контрола над лицето си след "значителна козметична операция, извършена най-вероятно в чужбина". В писмата на Държавния департамент се разказва и комичен случай, в който охраната в САЩ се затруднила в началото на среща с вицепрезидента Дик Чейни да определи коя е Първата дама на Азербайджан и кои са дъщерите ѝ.


Коя е Мехрибан Алиева, дарителката за хълма Трапезица

© Дневник


През 2014г. в специален брой на сп."Баку", на което главен редактор е Лейла, едната от дъщерите, майка ѝ дава "кратки отговори на въпроси за всичко, които по удивителен начин разкриват дълбочината, красотата и ясността в личността на Мехрибан Алиева". Всички въпроси са от типа на "Любимият ви цвят?", "Нощ или ден?", "Бързо или бавно?" и нито един не засяга някакъв социален или политически проблем.


Алиева казва, че достойнство, интелект и доброта са най-важните качества, според нея, а в живота си винаги спазва правилото "да бъда пределно естествена, натурална, да не играя, да не се преструвам". Запитана какво би променила в света, първата дама отговаря: "Нямам желание да променям света. По-интересно ми е да променям себе си. Става ми по-хубаво. Това е доста по-полезно занимание".


Обширната статия за нея "Кралица на сърцата", написана от роденият в Баку руски журналист и зам.-гавен редактор на ТАСС, Михаил Гусман, завършва така: "Известна е аксиомата, че великите хора не се раждатг такива, а стават такива. Жените по правило могат да станат велики, когато до тях има такива мъже. И тук на Мехрибан ханъм, разбира се ѝ е провървяло. В живота ѝ е имало Такъв Свекър (мир на праха му!), Такъв Баща и Такъв Мъж".

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8408 Любопитно

  Аз само не разбрах, защо точно Азебайджан имаше интерес и трчбваше да налива пари - точно в Трапезица ???
  Иначе Мехрибан Алиева е яка ....!!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Я!
  Азерската Людмила Живкова щяла да идва?!
  Че и поредната мутромилиционерска бутафорийка щяла да открива.
  Баце ще помогне ли при рязането на лентичката?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 636 Неутрално

  някои ни е дал пари и ние хейтваме, генялно

 4. 4 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 1102 Весело

  Ало патрЕотите, ДАНС-какво ства тука, бе тюфлеци? КГБ, НКВД, кланове, съвременен феодализъм и ...хоп дарение за 1.2 млн. долара.
  Мирише на нещо, ама вие трябва да кажете на какво?

 5. 5 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Изглежда Барбито на Азербайджан.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4887 Весело

  Големи метани се очакват във Велико Търново - Алиева ще става почетен гражданин, доктор хонорис кауза на ВТУ , срещи с Бойко, президент, кмет и и т.н. и т.н

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "Родът Пашаеви е един от най-влиятелните"....Сега се сещам, че в София живее един композитор от Баку със същата фамилия. Може да има някаква връзка с щедростта на госпожата?

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8408 Любопитно

  До коментар [#7] от "dobrich":

  Този не беше ли спонсор, организатор и продуцент - Мелик-Пашаев ?

  karabastun1@abv.bg
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Разбрахме каква е,обаче след като фондацията е помагала за реставрацията на Версайския дворец, катакомбите на Ватикана, витражи на катедрали...защо трябва да отказваме парите.

 10. 10 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 294 Весело

  Ми дайте да се запознаем с някой капитолски клан, пък да ги сравним с клана Пашаеви.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 11. 11 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 294 Весело

  [quote#1:"karabastun"]не разбрах[/quote]
  Съмнявам се, че авторът на този пасквил, е целял да разкрие причината за тази инвестиция.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 12. 12 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "chicago514":

  Ние не ги отказваме! Запознават ни с бекграунда на дарителката.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5425 Неутрално

  Естествено сродяване в Трапезица. Цитатът казва всичко - сродяват се кланове - български и азербейджански - нали и ние тук сме кланово ориентирани - верно само с два. И КГБ си имаме. Само нефт още си нямаме

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 638 Любопитно

  То всичкото това е много интересно, обаче отново е силно повърхностно и само хвърля понятия като КГБ, СССР, НКВД, комунизъм, тоталитаризъм, свекър и снаха, които сред читателите в България и в частност тези на Дневник, се харчат като топъл хляб. Ако идеята на тази дописка е да ни запознае цялостно с актуалните международни отношения, то тя е пълен провал и прилича на подобните и съчинения във изданията на Прас прес. Една камара въпроси са оставени неотговорени или въобще незададени. Например, по какви причини една малка държава, като Азербейджан представлява интерес за ЦРУ. Защо, ако държавата е пример за средновековно управление, Фолксваген не откажат да внасят луксозните си автомобили там. И може би най-важния въпрос, защо изведнъж точно Баку се оказа мястоко, където да се проведат първите ЕВРОПЕЙСКИ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ. Нека не забравяме, че освен явните проблеми в управлението на Азербейджан, там има и етнически конфликт в Нагорни Карабах. Това олимпийско събитие някак не беше много добре отразено в България но по най-големите международни новинарски телевизии месеци наред се въртяха реклами на събитието.

 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Пантев, Сендов, Рьорих, Путин, Лихачов, Бокова, Лебедев, Г. Марков(историк) - други видни хонориси на ВТУ
  http://www.uni-vt.bg/1/?page=888&zid=95

  Birds of a feather flock together.
 16. 16 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Коя е Мехрибан Алиева - жената на сатрапа Илхан Алиев, от клана Алиеви.

 17. 17 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Когато получаваме дарения от "неправилни фондации" - това е проблем. Нищо, че тези фондации финансират нещо, което в крайна сметка всеки гражданин и гост на България може да види и пипне.

  Виж, когато "правилни фондации" дават пари за такива неща, като "събуждане на гражданското общество", "мултикултурализъм" и прочие нищо незначещи за 95% от българите алабализми - това е върха на сладоледа.

  Нито я знам коя е дамата, нито ме интересува.
  Но сърдечно и благодаря.

  А, да - като се пише от какъв "семеен клан" била дамата, се сещам за едни други, още по-известни "кланове' - Рокфелер, Кенеди, Ротшилд....Някой ще публикува ли инфо с години и цифри - колко пари и за какво са дарили тези кланове за България.
  Благодаря предварително.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 18. 18 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ами може би това е някакъв приятелски жест на Азербайджан към България.

  При все че е малко вероятно, но все пак ние потенциално можем да имаме и някакво търговско значение за Азербайджан - например като страна, транзитираща част от техния природен газ.

 19. 19 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#17:"г-н Саранди Говедаров"]Но сърдечно и благодаря.[/quote]
  Да не забравиш да благодариш и на спомоществувателите от Оман,които изградиха нелегалното медресе в Сърница.Ама побързай че току-виж някой от възпитаниците му след година-две те пратил в небесата с пояса-бомба докато кротко си пътуваш в рейса...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 20. 20 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 294 Неутрално

  спокойно можехме да минем без тази статия - фондацията на жената е дарила пари за нещо хубаво, при това азърбайджан не преследва някакви кофти подмолни цели и не се опитва да налага по света мракобесна идеология/религия, а ние за благодарност я плюем и правим безброй грозни намеци за нея, качествата й, семейството й и какво ли още не. можеше просто да й се благодари за благородния жест без цялата 'пикантерия' от уикилийкс.

  reddit.com/r/The_Donald/
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  защото това са новите ви приятели -ислямските диктатури с мераци за монархии.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Неутрално

  До коментар [#20] от "zzatke":

  а за джамиите какво ще кажеш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Неутрално

  До коментар [#19] от "tqh42306221":

  да не забравя и СА - донорът на Мехрибан.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Неутрално

  До коментар [#18] от "ijj":

  техния газ се транзитира през Турция - все пак една вяра са.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Поредното комунистическо парвеню искащо да се еманципира от кораба майка и да се прави на меценат!
  Парвенющина и евтина скъпотия!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 26. 26 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Досиетата на ректорите: Пламен Легкоступ, ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

  desebg.com/2011-01-06-11-41-26/2215-2015-03-17-07-25-27

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 27. 27 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Не е лошо робският контингент да се поуспокои малко.
  Дала е 1.2 милиона, което е нищо. Все пак и благодарим. Не е лошо да се впише в почетната книга на дарителите. Да и се отдадат заслужените за такива дарители почести. Но не е необходимо чак да припадаме, нали. Българите в чужбина връщат обратно в България над 2 милиарда всяка година. Така че моля, нека нещата се сложат в переспектива.
  А това че тази дама е част от престъпния елит на Азербайджан е факт и не виждам защо да е лошо или непрвилно да се каже това на читателите. Изглежда че тя не участва активно в схемите за завземане на властта но участва пасивно и се възползва от облагите на властта. Ако иска да докаже че е нещо различно да отиде в Япония, Норвегия, САЩ ... да стене композитор, архитект, учен и да покаже че струва нещо. Иначе е лесно да раздаваш милиони които не са твои и да не режеш гърла на хора защото обичаш модата и хубавия живот.
  За дарението - Благодаря. За другото - майната ти.

  California Über Alles
 28. 28 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Пламен Легкоступ стана казашки атаман

  http://veliko-tarnovo.net/novini/plamen-legkostup-stana-kazashki-ataman.html

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 29. 29 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#20] от "zzatke":

  Абсолютно си прав. Тази азерка вероятно не е много читава, но пък се питам дали автора на статията докато е писал не се е срещал за една Цецка Бориславова например? В Уикиликс също имаше материали за нея. Но тя е приятелка на издателя и никога няма да прочетем нещо лошо за нея. Двоен стандарт!

 30. 30 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#23:"КМЕТ В СЯНКА"]да не забравя и СА - донорът на Мехрибан[/quote]

  трудно сунитската саудитска арабия ще е донор на азерската шиитска първа дама. ако си наясно с фундаменталните разлики между двете течения на исляма, които са в основата на целия този дивашки конфликт в сирия, нямаше да го напишеш това. да си наясно: азърбайджан (като иран) е шиитска страна. за сунитите шиитите са еретици, които трябва да бъдат изтребени до крак. няма как саудитска арабия да се бута в азърбайджан

  reddit.com/r/The_Donald/
 31. 31 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Така е - и по-нататък през Гърция към Италия (проектите ТАНАП и ТАП). Към България може да има евентуално разклонение.

  Но прав сте - не беше уместно да споменавам за газови проекти точно под тази статия. При всички положения финансирането на възстановителните работи на Трапезица си е един приятелски жест.

 32. 32 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#24:"КМЕТ В СЯНКА"]техния газ се транзитира през Турция - все пак една вяра са[/quote]

  не са една вяра - виж по-горе. турция - сунити; азърбайджан - шиити.

  reddit.com/r/The_Donald/
 33. 33 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3704 Весело

  До коментар [#12] от "Сорос":

  Аватарът ти създава погрешно впечатление.

  България ще надживее всички, ще възкръсва като птицата феникс, според предсказанията на богомил от 9-ти век.

  Честит празник на всички!

 34. 34 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#6] от "hamilton F1":

  И то само срещу 1,200 млн.! Ми то само посрещането й сигурно ще е по- скъпо! Ама какво пък, нека се радва народа на бутафорията! И още повече други, със забърсани долари!
  Да живей!
  Гледам там разни социологически проучвания тия дни! Та не се тревожа! Още радости има да преживеем. Ако ни има, де!

 35. 35 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Между другото едни от най големите мецанати и дарители са и
  Вито Геновезе, Лъки Лучиано,Ал Капоне,Франк Синатра,Берлускони ,Илия Павлов и други.

 36. 36 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Весело

  Ало,ИвропейцИти,
  оставете я тази азиатска леля от къде са и парите!

  У ЕвропаТА новината е скандалът,
  който се върти в момента около
  еврокомисарката Neelie Kroes!
  Госпожата докато била у Брюксел,
  е била и начело на offshore society в Bahamas

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 37. 37 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  1.2 млн. са нищо за радващите се на държавна подкрепа родни "меценати" като Черепа, Гестапото, Гергов и пр. креатури. Това, че нямат желание да ги дадат показва зависимостта им от приятелските кръгове, които управляват нашата държава и износа на наши капитали на Изток. Явно по кадесарска линия нещо може да се върне тук.

  CONTADOR GRATUITO!
 38. 38 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Преди години един кандидат за президент на САЩ върна дарение от жената на Мултигруп, ако се не лъжа.
  Забравил съм формулировката, но не беше ласкателна.

 39. 39 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1030 Весело

  Да не би да има изненадани от биографията на госпожата и механизмите на властта в една постсъветска азиатска държава??

 40. 40 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#38] от "brassway":


  [quote#38:"brassway"]Забравил съм формулировката,[/quote]
  "Не можем да приемем дарение от представители на страна, в която хората гладуват", а дарението е било само 2 хиляди долара.

 41. 41 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#38] от "brassway":

  Клинтънови върнаха чек на Дарина Павлова за 5 000 долара. Имиджов проблем на дарителя.

 42. 42 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 471 Любопитно

  Не,6те кажа.
  Една мусулманска държава, появила се на световната карта преди само няколко десетки години, ДАРЯВА пари за възстановка на истори4еско наследство на християнска държава с над 1300 годи6на история!!!????
  Като капак съ6тите останки подлежа6ти на реставрация са разру6ени от страна на друга муслуманска държава / по дописка на колега от форума / етни4ески сродна на държавата дарителка.
  Това ми зву4и като обидно.Не бих приел.
  Остава ние да изградим трите църкви на Царевец уни6тожени след завладяването на Търновград.
  Става ли?

  ne mutlu türküm diyene.
 43. 43 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Вижте само как се отнасят ислямски Азърбайджан и "православна" Раша към Бг! Азерите ни възстановяват християнски и национални ценности, а Путя ни "изкупува"...

 44. 44 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  [quote#42:"hasanço"]Остава ние да изградим трите църкви на Царевец уни6тожени след завладяването на Търновград[/quote]
  Ти да не си азер, че с чужда пита помен правиш? Азерите са различен народ от турците, не си приписвай чужди заслуги....

 45. 45 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  [quote#38:"brassway"]Забравил съм формулировката, но не беше ласкателна. [/quote]
  Нямаше формулировка изобщо. Парите бяха върнати с мълчание, което е повече от красноречиво.

 46. 46 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#33:"Тsonkooo"]България ще надживее всички, ще възкръсва като птицата феникс, според предсказанията на богомил от 9-ти век. [/quote]

  През 9 век още няма богомили.
  А и това за птицата Феникс и че ако другите народи имат по една звезда за водач и една за пазител, а България я води и пази целият Млечен път е художествена измислица на Николай Райнов, който твърдял, че открил в Малта такъв богомилски текст от 10 век.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 47. 47 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 834 Весело

  Симпатяга е, с характерните за тези народи изразителни черти. С риск да бъзна някои колеги - по-хубава е от Людмила Живкова.

 48. 48 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#33] от "Тsonkooo":

  Бях се зарекъл да цитирам труда на Сорос ОО, за да стряскам американофилите във форума и да им показвам какво е писано преди 1990 и как се осъществява днес от платени политици.
  Но я имам на немски и не ми се превежда. Та от мързел не си сменям и аватара.

  Честит да е!

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 49. 49 Профил на Milen Cvetkov
  Milen Cvetkov
  Рейтинг: 0 Неутрално
  [quote#24:"КМЕТ В СЯНКА"]техния газ се транзитира през Турция - все пак една вяра са. [/quote]
  Тука вярата няма значение . Азерите са шиити , а турците сунити . Но въпреки това азерите са много по-близки с турците , отколкото с шиитски Иран

 50. 50 Профил на Milen Cvetkov
  Milen Cvetkov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Между другото нали амерканците се жалваха че президента Алиев е жесток диктатор . Ей тая хубавица е жена му

 51. 51 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#30] от "zzatke":

  Исторически шанс за Азерите.

  Ако имаха много сунити и както са бъкани с петрол и на границата с Русия, сега щяха да са бетер Сирия.

 52. 52 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#48] от "Сорос":

  Преди две седмици бяхме във Виена, много хубаво беше времето, слънчево и топло. Вие, българите, събирате ли се да отбелязвате празниците там.

 53. 53 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#38] от "brassway":

  Всъщност дарението на Дарина Павлова е 2 хиляди лева (хиляда долара).

 54. 54 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Мюсулмани "даряват"!? На тази Трапезица прадедите и са клали българи преди 1000 и кусур години....Сигурно съвестта им говори. Браус!

 55. 55 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Тя нейната лентичка отдавна е резната
  До коментар [#2] от "BG Stability":

 56. 56 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#52] от "Тsonkooo":

  Радвам се, че си бил тук. Но защо не ми се обади?http://prikachi.com/images/388/8917388Y.jpg На 16 ти септември в седем вечерта на Ландщрассе термометрите отчитаха почти 30 градуса.

  Дори да имам/е някакво ходене, то ако знам, че ще сте тук, ще направя така, че да се видим и запознаем. Има доста неща български, които нито един тур-справочник не ги изброява. Примерно къщата, където Данов е открил печатница преди да открие такава в София. Тук си има табелка и къщата след санирането си остана с този допълнителен вход, направен за удобство на печатницата на българина. В осми бецирк е.

  Днеска времето е също много хубаво и приятно. Аз съм на работа. За днешния празник няма да се събираме екстра с българи. Трети март го отбелязваме. Православните празници - също.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 57. 57 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Няма безплатен обяд! Някой ден ще се разбере защо са инвестирани парите!

 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Весело

  До коментар [#47] от "Лудколю Деликолев":

  и по-богата ! но дали знае кой е Рьорих и пила ли е кафе с Арманд Хамър ? Дали е приемана някга от Далай Лама и дали е посрещана с държавни почести в Индия, Япония , Германия,Франция ??? и Т. Н. !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Неутрално

  До коментар [#49] от "milchaka1234":

  една вяра са - както ние и католиците !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 384 Неутрално

  [quote#3:"walking.dead"]някои ни е дал пари и ние хейтваме, генялно [/quote]

  Не е генЯлано, а генИАлно!Като се научиш да пишеш може пък и да се сетиш да мислиш!Едва ли е дала пари, защото Трапезица и харесва толкова, та е интересно каква е причината!

 61. 61 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Поне каката е симпатична.

  Common sense !
 62. 62 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#43] от "Nikolai Tsekov":

  Подобни тебе си имаме много тук - род и родина ще продадеш на всеки руснак, руски ще проговориш, само и само да ти се усмихне рускинчето; кирилицата си съгласен, че е руско създадена; историята си ще прекроиш, само и само Русия да е по-стара от нашата държава; патриот ще се наричаш, но към руснаците ще гледаш, да видиш какво ще ти кажат да скандираш; Сталин ще имаш за герой, нищо, че е избил повече руси от Хитлер; Путин ще си татуираш до Левски и Ботев, щото си си такъв ...., ама ако кажа съвсем какво мисля за тебе подобни - не ще ме баннат, ами в затвор ще ме вкарат!

 63. 63 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 485 Неутрално

  След „шукар“–мацката, идва компанията за петролни продукти „Сокар“. Може да са азербайджанци, ама имат верига от безинонстанции в Швейцария. Дет се вика сме на път да станеме Швейцария на Балканите. Ахахаха-ха!

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Да не предяви и тя някакви претенции към В. Търново след време.

 65. 65 Профил на Doichin Stefanov
  Doichin Stefanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#62] от "chinaski":

  Мухах, мухаха... Този, който кълнеш така циганската, е най - големия русофоб у форума бе 😁😁😁😁😁(Защо, нямам идея, нещо лично може да е). Как може толкова да нямаш гънки, хах, как му четеш коментарите, че го изкара руски роб, идея си нямам. Явно повечко книжки трябва да четеш, за да схванеш нещо от раз.

 66. 66 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Мехрибан Пашаева си е хубавица но никой не забеляза прекрасният нос на Илхам Алиев.

 67. 67 Профил на lionguard
  lionguard
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Никой не се интересува от нея,няма смисъл да ни я навирате в очите!

  stupid_american:черен гей травестит хермафродит съм, който мрази майка си.
 68. 68 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Че България да не е по-различна ? Цв. Василев говори за два клана, които управляват България. Ами Борисов е издигнат в култ от централните медии - непрекъснато хвалебствия за него. А я прочетете разните интервюта, които е дала Цветелина Бориславова досега - не се различават от тези, които Алиева дава. А България е уж член на ЕС.

 69. 69 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#59] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Разделението между сунити и шиити е доста по-сериозно, колят се без почивка на верска основа от 800 години.

  Едни за други са неверници.

  Не че католици, протестанти и православни не са воювали често, но рядко е било изцяло на верска основа.

 70. 70 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Незнам дали ти е сериозен въпроса, но това си е част от правилата на пазарната икономика на Изток.
  Съвсем накратко може да де резюмира така:
  "Ако искате да купим от вас (нефт), ще върнете част от парите по начин по който прецените за удачен - дарение, подкуп, дялово участие и т.н."
  В случая методите "подкуп" и "дялово участие" са отпаднали поради липсата на двустранна взаимност, които са по популярни в демократичните западни практики на пазарната икономита, но неприложими на Изток. Виждаш от статията, няма да ни допуснат ние да "инвестираме" в тяхната добивна индустрия, а само можем да купуваме от тях готов продукт. Справедливо е част от печалбата, която реализират, да се върне обратно при клиента, дори и да е под формата на реклама на цялата държава или в частност на управляващата фамилия, реализирала такава изгодна сделка.
  Още Буров го е казал навремето - "Ако искаш да получилш първо трябва да дадеш. Но винаги първо даваш!"

 71. 71 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8408 Неутрално

  До коментар [#70] от "Грантов Демократ":

  Не мисля, че България и Азербайджан могат да договарят каквото и да било , относно
  [quote#70:"Грантов Демократ"](нефт)[/quote]
  , а Трапезица още по-малко се ръзва в схемата с
  [quote#70:"Грантов Демократ"](нефт)[/quote]
  по-скоро някакви кадри, по-скоро ВТУ, ПО-СКОРО ЕЛИТЪТ на Азербайджан си изнася едното краченце в ЕС !

  karabastun1@abv.bg
 72. 72 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#47] от "Лудколю Деликолев":

  Много по-хубава е от Людмила. Напомня ми на кралицата на Йордания :)

 73. 73 Профил на Ivaylo Ditchev
  Ivaylo Ditchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това, което са построили е чиста фантазия. Вероятно го мислят като място за исторически възстановки, продажба на сувенири и изпълнение на опери със свето-музика. Царевец също е доста напреднал. Като за соцално слаби китайски туристи. Може и азърбейджански.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 75. 75 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 847 Неутрално

  След този постъпка, оценка ми за тази жена наистина се повиши - 100 евро на час. )))

  If you are going through hell... Keep going!
 76. 76 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Всъщност не бих дал 100 евро за нея. ))

  If you are going through hell... Keep going!
 77. 77 Профил на Димитър Мачев
  Димитър Мачев
  Рейтинг: 389 Разстроено

  В тези форум би трябвал да има някакъв тест за влизане,например като е коя първата буква в азбуката,Стандарт направете нещо,въведете някаква абонаментна такса и всякакви мизерстващи фролове,тролове и други подобни ще спрат да замърсяват ефира.Пълна скръб...Не ми се иска да повярвам ,че матряла е толкова много зле.

 78. 78 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#17] от "г-н Саранди Говедаров":

  публикувам ти цифри - 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9

  халал да ти са

  it comes from inside, just listen ...
 79. 79 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Мехрибан Алиева: Каспийската Одри Хепбърн

  Мехрибан Алиева е различната съпруга на диктатор - със статут на кралица и сърце на филантроп. Съпругът Ӝ е президентът на Азербайджан, определян като самодържец, Илхам Алиев.
  Тя прилича на Одри Хепбърн, когато посреща гостите си на форум в столицата на Азербайджан, пише в. „Вашингтон таймс“. Дори в негативно настроените срещу съпруга Ӝ западни медии най-силната критика, която може да се намери за нея, е, че си е правила пластична операция.
  47-годишната първа дама е лекар по образование, посланик на добра воля на ЮНЕСКО, депутат и ръководител на фонда, носещ името на покойния Ӝ свекър Гайдар Алиев. Фондът подпомага културни проекти не само в Азербайджан, но и в чужбина - като обновяване на част от Лувъра, на двореца Версай и на катедралата в Страсбург. По този повод френският президент Никола Саркози я награждава с ордена на Почетния легион „за изключителните Ӝ заслуги и лоялност към Франция“.
  Мехрибан е светска дама с безупречни обноски, които е научила не в семейството на съпруга си, а в това, в което е израснала. Дядо Ӝ е известен писател, а чичо Ӝ е първият посланик на Баку във Вашингтон. Фамилията е известна като една от най-заможните и с традиции в азиатската република.
  Алиева бе определена за най-красивата половинка на държавен ръководител на срещата на върха на НАТО в Букурещ преди четири години. През 2010 г. по време на визита в Азербайджан генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова я награди със златен медал „Моцарт“ за заслугите Ӝ в „засилването на междукултурния диалог“.
  Според в. „Лос Анджелис таймс“ един ден Мехрибан Алиева би могла успешно да наследи на президентския пост своя съпруг.

  (в. Преса, печатно издание, брой 244 (5945 от 7 септември 2013)

  toni
 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4900 Весело

  До коментар [#66] от "Ернесто":

  Нямаме основание за критични забележки след като не знаем какър в бил профилът на дамата преди козметичните операции, които, съдейки по екстериора, са на високо качество и редовни

 81. 81 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Малееей тази колко пластики има... Ама добре са я пипнали, сигурно е дала луди пари.

 82. 82 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Гейдар Алиев е от Нахичеван, където оглавява НКВД едва на 18 години... Още на 33 години той оглавява КГБ в страната, на 39 е избран за Първи секретар на компартията на Азербайджан...[/quote]
  Ама-а... големи глупости сте натряскали.
  - На 18 Алиев само работи в НКВД. Изобщо не го оглавява.
  - На 20 завежда селскостопанския отдел при Съвета на народните комисари в републиката. Тоест партийна работа, а не чекистка. Чак след 2 години се връща в НКВД.
  - И на 33 пак нищо не оглавява. Тогава е зам. шеф на градското КГБ в Баку.
  - Оглавява азербайджанското КГБ чак на 44.
  - А първи секретар на азербайджанския ЦК става на 46.

  Чак пък толкова ли ви мързи да си проверите данните? При това не става дума за кой да е - пълно е с информация за него. Алиев беше много известен по време на перестройката, а после като стана диктатор беше още по-известен. И досега го споменават. Които и спомени на бившите партийни величия да отворите ще намерите името му.

 83. 83 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Ованес Малик Пашаев
  И той ли е от това котило
  Или просто съвпадение на фамилиите?

 84. 84 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Хубава жена!Мечта...
  https://www.youtube.com/watch?v=bKl_F4NEck4

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 85. 85 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 536 Весело

  Това ми звучи като алтернативна история на България ако СССР не се беше разтурил. Същата работа беше и тук, застинал феодален строй и крепостните селяни оковани с "гражданството" за населеното си място. За "гражданство", за да се преместиш в големия град, едно време тук се женихме. Беше голяма мизерия. Както статията го описва за Азарбейджан. Поне не са С. Корея.

 86. 86 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 932 Весело

  На дарен кон, зъбите се не гледат!
  Азербайджанска, пърдон българска народна приказка!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 87. 87 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#27] от "Pontif А":

  ++++++++++++

 88. 88 Профил на Nikolai Hristov
  Nikolai Hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мога само да се радвам! Благодаря ти Мехрибан Алиева! Сложи в джоба си всички богати българи и "политици" !!!

 89. 89 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Прапрадедите на Михрибан може би са участвали при унищожаването на крепостта на Трапезица преди 600 години, така че е похвално, че тази жена сега прави този жест към този наш исторически паметник.

 90. 90 Профил на Nikolai Hristov
  Nikolai Hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Злобата, завистта и простотията на някои хора са безкрайни!

 91. 91 Профил на joroistinata
  joroistinata
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#47] от "Лудколю Деликолев":

  Ха-ха , зер тугива лицевата хирургия не беше в днешните си висоти, на каква принцеса щяхме да се радваме!

 92. 92 Профил на joroistinata
  joroistinata
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#83] от "gl_avatar":

  Сигурно. то и за прането на кинти си треба Свои хора!

 93. 93 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 833 Весело

  Нищо ново под слънцето. И у нас е така.

  Само дето си немаме такЪва ДАМА пръва!

  Отдава и се реставраторското изкуство на госпожата... Я, как е върнала 20 години времето назад.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 94. 94 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Тавариш Владимир Пути- за принос в юридическите науки.Тия са се раздали в творчеството.То бива бива ама чак пък в юридическите науки-сигурно е написал учебник по граждански процес човечецът.

 95. 95 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Много смрадлива история е това дарение. А тунингованата женица скоро ще си направи и златна статуя за да е още по-наясно населението и.

  4itatel
 96. 96 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Преди време гледах док. филм на УНИЦЕФ за тази държава - беднотия и мизерия. Хората вярвали, че с промяната и богатствата на страната , това ще приключи, но... уви! Сега са измислили как да ни вземат и собствените жилища, разказват пред камерата, останали им от времето на соц-а - теглят кредити, за да могат да си платят консумативите.

  4itatel
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK