Путин поръча въвеждане на данък за туристите в Русия

Путин поръча въвеждане на данък за туристите в Русия

© ReutersПрезидентът на Русия възложи на администрацията да подготви законови поправки за събиране на данък от туристите. Те трябва да са факт до 1 март 2017г. , а средствата ще се използват за развитие на курорти и санаториуми в страната.


Това е част от пакет мерки за "повишаване инвестиционната привлекателност за санаторно-курортния комплекс" на Русия, се казва в съобщението на сайта на Кремъл.


До началото на следващата пролет правителството трябва да предостави на Ростуризм необходимите пълномощия, а към 1 май трябва да се утвърди единна стратегия за развитие на споменатия комплекс от курорти и санаториуми.
Такъв опит вече имаше през есента на 2014г., но той бе отхвърлен от правителството поради опасения че ще отблъсне туристи, няма да донесе кой знае какви приходи, но за сметка на това ще изисква разходи за администрирането на такъв данък.


През миналата година министерството, създадено за развиване на Северен Кавказ, предложи от туристи и почиващи в местните популярни санаториуми да се събират по 50-150 рубли на ден (0.7-2.1 евро). През август тази година Путин подкрепи идеята с уточнението сумата да бъде незабележива да почиващите.


В четвъртък т.нар. министър на туризма в Крим съобщи, че властите подготвят еднократна туристическа такса, която няма да надхвърля 300 рубли.


По данни на Ростуризм през миналата година в Русия са гостували почти 27 милиона чуждестранни туристи, в хотели и санаториуми са отсядали над 43.6 милиона руснаци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK