Подкрепата за Бокова в ООН намаля още повече (допълнена)

Подкрепата за Бокова в ООН намаля още повече (допълнена)

© ReutersИзбори 2022

Българският кандидат за генерален секретар на ООН постигна в петото неформално гласуване в Съвета за сигурност още по-слаб резултат.


Ирина Бокова е събрала само 6 гласа от страни членки, които я окуражават да продължи в състезанието. Но 7 са преценили, че тя трябва да отпадне, а 2 нямат мнение.


Така тя слиза на шесто място от 9 останали претенденти за поста на Бан Ки Мун и не успя да премине прага от 9 гласа, който неформално постави Великобритания за всеки, смятащ, че има сериозни шансове.


На 13 септември премиерът Бойко Борисов каза, че подкрепата ни за Ирина Бокова ще продължи поне до 26 септември, когато тя трябва да е сред първите двама кандидати, а ако не стане така, няма как да продължаваме това и ще видим заедно какво да направим.


В понеделник тя не само не успя да подобри резултата си, но изгуби един от гласовете в нейна подкрепа от предходното гласуване. Двете седмици на усилено лобиране в ООН и медии в няколко държави изглежда не дават резултат.


Само това бе достатъчно да я постави на две позиции зад аржентинския външен министър Сусана Малкора, която просто повтори резултата от вота на 9 септември и вече е водещата жена, кандидат за лидер на световната организация. След като за пореден път в челото са само мъже, трупат се въпросителни дали това не е краят на усилието за пръв път жена за оглави ООН.


Подобно разположение на силите не вдъхва много оптимизъм за кампанията на Бокова, тъй като на 5 октомври, т.е. следващата сряда, ще бъде първото гласуване с цветни бюлетини. При него петте страни в Съвета за сигурност с право на вето вече са ясно обозначени и при преброяването на гласовете се разбира дали някоя от тях предупреждава, че ще наложи вето при окончателния вот.


"Това е един процес, в който на практика са много предварителни тези класирания, това е едно позициониране на отделните групи страни, на очаквания от определени кандидати. Не мога да скрия, че винаги съм била първа сред жените кандидатки на този етап. Реалното ще се види чак след пети, когато ще се въведат цветните бюлетини. Въпреки че и това няма да е окончателно, защото много пъти е имало процеси на цветни бюлетини, Кофи Анан е избран, след като 7 пъти е имал цветни бюлетини. При предишни гласувания е имало и по 14 пъти. Това е един процес", коментира Бокова пред БНТ преди да излязат резултатите от гласуването.


На въпрос дали я притеснява казаното от премиера Бойко Борисов, че тя трябва да е на първа или втора позиция при това гласуване, за да продължи подкрепата за нея, Бокова му благодари за подкрепата. "Това без съмнение прави силно впечатление. И смятам, че с една такава подкрепа мога да продължа напред. Оттук нататък, както вече казах преди малко, предстои ново гласуване на 6 октомври".


Антонио Гутериш, бившият португалски премиер и дългогодишен ръководител на Върховния комисариат за бежанците, потвърждава умението си да печели всички досегашни гласувания. Днес той събра 12 гласа "за", 2 "против" и 1 "без мнение" - същият резултат като при предишния вот, но все пак единственият над прага от 9 гласа "за".


Следящи хода на събитията в Ню Йорк съобщават, че екипът на Бокова се консултира със София. Мнозина повдигат въпроса дали сега ще се появи нова кандидатура в конкурса, дали не е твърде късно за това и дали става дума за Кристалина Георгиева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK