Двуезични улични табели възродиха стария спор за идентичността на Литва

Двуезични улични табели възродиха стария спор за идентичността на Литва

© ReutersТабелка на литовски език в бившия еврейски квартал във Вилнюс гласи: "Еврейската улица". Под нея има версия на иврит със звездата на Давид. Недалеч друг надпис, но този път на кирилица, обозначава "руската улица", а малко по-надолу е улица "Варшавска".


Истинска епидемия от нови знаци на чужди езици се шири по тесните улици на литовската столица в чест на етническите малцинства, населяващи града. Не на последно място – в памет на еврейската общност, избита от нацитските окупатори. Но правителството е решено да прекрати тези инициативи - полемика, илюстрираща спора за идентичността на балтийската държава.


Битката на Литва за независимост от Москва, завършила с проваления опит на съветската армия да смачка бунта през 1991 г., породи въпроси за етническата и културна идентичност на страната, потискана по време на социалистическия режим.
"Идеята на всички тези табелки е да почетем нашето културно многообразие", обяснява пред "Ройтерс" кметът на Вилнюс Ремигиус Шимашюс, докато открива нов уличен знак – на иврит и идиш.


Кметът на Вилнюс открива улична табела на литовски и на иврит.

© Reuters

Кметът на Вилнюс открива улична табела на литовски и на иврит.


Но някои от местните хора все още гледат с подозрение към Москва и Варшава. През 20 век и двете са окупирали части от днешна Литва. Преди войната Вилнюс, известен като Вилно на полски и Вилна в дните на руската империя, е част от североизточна Полша.


Според областния управител Вилда Вайшюниен тези табелки нарушават законодателството, съгласно което всички официални названия трябва да бъдат на литовски. Затова трябва да бъдат премахнати.


"Изглежда, че ще трябва да се обърнем към съда по този въпрос", казва Вайшюниен.


Литва има дълга история на сблъсъци и напрежение с полското малцинство, което съставлява 7% от населението на страната. През 2014 г. етническите поляци излязоха на протести, след като им бе казано да свалят уличните табели на родния си език.


След края на Втората световна война почти всички поляци са принудени да се върнат в Полша. Еврейското население на града е унищожено. В страна, чиито граници и население, имена на улици и градове се сменят толкова често, историята и езикът са мощна движеща сила.


Сянката на Украйна


Оплакванията на етническите поляци резонират във Варшава и така създават турбуленции в отношенията на Вилнюс с един от ключовите му партньори в енергетиката и сигурността.


"Странно е, че правителството гледа на това като на сериозен проблем. Сякаш си нямат друга , по-важна работа. Наистина е срамно", смята Михал Мацкевич, лидер на Литовския полски съюз.


Истинска епидемия от нови знаци на чужди езици се шири по тесните улици на литовската столица в чест на етническите малцинства, населяващи града

© Reuters

Истинска епидемия от нови знаци на чужди езици се шири по тесните улици на литовската столица в чест на етническите малцинства, населяващи града


Литовците извървяха дълъг път, преди да признаят участието на страната си в подпомагането на нацистите в изтребването на местното еврейско население – дори и след извинението на литовския президент пред израелския парламент (Кнесета) през 1995 г. Въпреки това нагласите бавно се променят и свидетелство за това е първото честване на Холокоста в страната в края на август, на което присъстваха хиляди литовци.


"Да видя улична табелка на иврит или идиш е много трогателно", споделя Амир Моимон, посланик на Израел в Литва. "Това някога е било малко гето, в което са живеели 11 хиляди евреи... Всички те са избити".


Напрежението сред етническите руснаци – около 6 % от цялото население – не е толкова голямо. Но полемиката около уличните знаци на чужди езици може допълнително да задълбочи един по-голям проблем - развитието и използването на езика и културата на балтийската страна на фона на все по-агресивната политика на Москва.


В съседните балтийски страни – Латвия и Естония, където руските общности са много по-големи, подозренията към малцинствата се увеличиха, след като Кремъл анексира полуостров Крим през 2014 г. Някои се опасяват, че Москва може да инициира етнически вълнения в своите западни съседки.


"Опитите за сваляне на табелите на чужди езици отчасти са в знак на солидарност с Латвия и Естония", отбелязва Кестутис Гирниус, доцент в Института по международни отношения и политически науки във Вилнюс.


"Ако Литва отстъпи да има надписи на два езика в малкото места, където живеят етнически малцинства, тогава Латвия и Естония, където тези общности са много по-големи, ще бъдат поставени под натиск да последват примера й, но в много по-мащабен вариант".

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Само да не са на руски!

 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Любопитно

  А на първата снимка (макар и 1 дума да няма из текста) се кипри гордото "Татар сокак".

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  А бе вие държава ли сте или Есперанто???

 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 702 Весело

  Тия сигурно не знаят, че по българско сме 100% франкофони и всичките ни улици са на английски.. Тукашните болшевики на Радан и на български биха ги забранили..щот прилича на руски.. Е, те туй е да си "горд" народ..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Не на последно място – в памет на еврейската общност, избита от нацитските окупатори.
  ==================================
  Не само, литовците активно участват в погромите и убийствата като част от "борбата срещу юдео - болшевизма".

 6. 6 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Близоста до евразийския колхоз винаги действа подтискащо на европейската толерантност,демокрация и многообразие / в най-добрия смисъл на трите думи /.....

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Съмненията в действията на руската пета колона създава проблеми на всички.
  Добър пример за отрицателното влияние на руската агресивна политика върху всички етнически групи на страна без общи граници с Русия ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "lustmord":

  В Литва живеят около 3000 кримски татари - караими , които са преселени от Крим в Литва като лична гвардия на един от полско-литовските магнати - мисля Радживил някъде през 14-15 век. Да не забравяме че династията на Ягелоните е литовска династия и е създадена Полско-литевска уния , последния от тази династия е Владислав Варненчик. Прочутата поема "Пан Тадеуш" започва със следния стих "Литво , родино моя ..." Так че нещата са доста дискусионни.

 9. 9 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#4] от "ostin22":

  Франкофоните говорят и пишат на френски,а атаката към Радан няма нищо общо с темата.Ама герберастията ти избива неудържимо.Голям страх имате от ДСБ.
  Нормално е всички табели в различните държави да са дублирани на английски-той е световен език.Пример Унгария-ако са само на унгарски...........

 10. 10 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 958 Неутрално

  И понеже сте от криворазбраната демкрация се подгответе и за надписи на арабски,фарси и урду!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 11. 11 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 958 Неутрално

  [quote#9:"Светлозар Колев"]Нормално е всички табели в различните държави да са дублирани на английски-той е световен език.[/quote]
  Сложих Ви минус защото смятам,че е голяма глупост издигането в култ на английският език.
  И Унгария е много не подходящ пример.Опитайте с Гърция или с държава ползваща кирилица.Унгарската азбука е латинска.
  Не на последно място ползвайте си gps-a на Samsun-a няма да имате проблем с улиците.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Любопитно

  Предполагам си имат и други проблеми.

 13. 13 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 461 Неутрално

  "... в памет на еврейската общност, избита от нацитските окупатори. ..."

  Хайде да не се правят на невинни!
  Дори есесовците са се изумявали от антисимитизма на литовците и изобретателността при убийствата на евреи от местното население.

 14. 14 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Двуезични улични табели възродиха стария спор за идентичността на Литва [/quote]

  Във Финландия пък всички улични табели са на финландски и шведски. След като Финландия съществува като държава от 20-те години на миналия век. Преди това е била част от Русия и Швеция.

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 15. 15 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#13:"Panda"]Хайде да не се правят на невинни!
  Дори есесовците са се изумявали от антисимитизма на литовците и изобретателността при убийствата на евреи от местното население.[/quote]

  Имате + от мен. Бих включил в това число и нашите южни съседи - гърците. Германският комендант в Солун е бил също изумен с какъв ентусиазъм гърците предавали на СС съседите си евреи.

 16. 16 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#6:"thepirineagle"]Близоста до евразийския колхоз винаги действа подтискащо на европейската толерантност,демокрация и многообразие / в най-добрия смисъл на трите думи /..... [/quote]
  Прочиташ отново бавно статията и ще разбереш, че всъщност проблемите на литовците са с жители от други националности.

  Трипълтрол, да?

 17. 17 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1117 Любопитно

  В Израел пък всички улични табели и указателни такива са и на трите официални езика-иврит,арабски и английски.
  http://telavivisraeltours.com/wp-content/uploads/2014/03/Rehov-Allenby-300x300.jpg

 18. 18 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":

  Добър въпрос!

 19. 19 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "След края на Втората световна война почти всички поляци са принудени да се върнат в Полша."

  Това фактологически не е точно, тъй като поляците не се 'връщат' в Полша', а са по-скоро изгонени от родните си места. Те са живеели по тези места от векове и до средата на XX-и век юго-източна Литва, северозападна Беларус и части от западна Украйна са били с предимно полско население. След идването на комунизма са преселени в днешна северна и западна Полша, където не е имало почти никакви поляци и откъдето са изгонени ок. 8 милиона немци. Т.е. полският народ бива буквално преместен на запад. За сметка на немците.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 20. 20 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#14:"Müller"]Във Финландия пък всички улични табели са на финландски и шведски.[/quote]

  Във Финландия и двата езика са официални, докато в Литва - само един.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#8] от "naskom44":

  Бил съм в Тракай, там са последните караими.Литва съм я обходил на длъж и шир.Много е интересна.Живял съм там 2 години.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Литовците много мразят руснаците и имат много горчив опит с тях. Много семейства имат дядо или баба изчезнали в Гулаг.

  Ние българите не можем да ги разберем, защото нас са ни избивали нашите си болшевики, а и сме с друг манталитет.

  Тази безусловна позиция обаче малко помага на литовците, защото те са се обърнали твърдо към Швеция и Германия за пример и не гледат Русия като нас. Колкото и да са бедни и мизерни, държавата им е много по-добре уредена от нашата.

 23. 23 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  По нашите градове табели за имената на улиците са рядкост...

 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  До коментар [#8] от "naskom44":Караимите и литовските татари са две различни работи. Първите са юдаисти-сектанти - признават само Библията, но не и Талмуда. Вторите са мюсюлмани. Съответно различни са и културните им традиции, подсилени от това, че в Жечпосполита караимите са били част от съсловието на еснафите, а татарите - на шляхтата. Различават се и по език /доколкото не са асимилирани езиково/ - езикът на караимите е различен оттози на татарите, по-близък е до изчезналия език на куманите, езикът на татарите е по-близък до турския. Общото е,че и двете групи са дошли в Литва от Крим.

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Весело

  До коментар [#15] от "jony":Ами като са им пречили на търговията и са видели добра възможност да заграбят имотите им!

 26. 26 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 550 Весело
 27. 27 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 930 Весело

  До коментар [#16] от "opasno_lud":
  Проблемът на литовците и прибалтийците е многопластов,но един от основните проблеми е близостта на един огромен агресивен съсед с големи малцинства,включително Литва.
  На този фон растящия демонстративен руски национализъм, и сред местните руски общности ,разбира се, генерира ответна ирационална националистическа в някаква степепен реакция,която рефлектира и върху другите малцинства.
  Сега самият ти можеш отново да прочетеш материала и ако пребиваваш в поне триизмерна вселена,можем да продължим дискусията

 28. 28 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Любопитно

  Тези пък какво се хвалят? Я да тръгнат по произволна наша улица. Навсякъде табелите са ни на английски, все едно София е Бомбай през 19 век

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK