Станишев за Кристалина Георгиева и ООН: Грозно, абсурдно, обслужване на чужд интерес

Станишев за Кристалина Георгиева и ООН: Грозно, абсурдно, обслужване на чужд интерес

© Надежда ЧипеваПредседателят на Партията на европейските социалисти и евродепутат от БСП Сергей Станишев определи в сряда решението на българското правителство да номинира Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН като "абсурдно и грозно". Той направи този коментар пред български журналисти в Брюксел, съобщи кореспондентът на БТА Николай Желязков.


За мен това решение на българското правителство е абсурдно заради резултата, който се гони, и грозно по начина, по който се взе - цялата среда, която се създаде около българската кандидатура; крайно рисково от гледна точка на това, което искаме да постигнем.


Всички опити да се разсее отговорността, да се намесят европейски институции и политически семейства нямат никаква почва под себе си. Опитите да се намесят Германия, Европейският парламент нямат никакво значение за крайния резултат. Лошото е, че България изглежда като страна, която не знае какво иска. Преди решаващата фаза на състезанието през октомври с изключение на нас никоя държава не си сменя кандидата, коментира Станишев.
Това решение не е изненада - виждаме от самото начало, че подкрепата за Ирина Бокова от правителството и донякъде от президентската институция е куца. С издигането на нова кандидатура шансовете никак не нарастват. Ще обслужим чужд интерес, правителството се оказва податливо на външни и вътрешни влияния. Пропускаме уникален шанс, който няма да се повтори в следващите десетилетия. Политическата отговорност трябва да се носи и тя е най-тежка, заяви Станишев.


Тезата за неискрена подкрепа от властите в България и за поддаване на чужди влияния бе изказана и от Ирина Бокова в интервю за 24 часа в сряда. На въпроса "Всъщност на вас ви беше обещана такава подкрепа между двете гласувания. Усетихте ли я?", тя еднозначно отговаря с "Не".


"Единствената подкрепа бе до известна степен от страна на президента Росен Плевнелиев. В цялата тази ситуация имаше много полусенки, много полудуми, много полуподкрепа, мисля, че за всички е очевидно какво се случи в последните седмици."


На 22 септември в профила си в "Туитър" Бокова написа: "Горда съм, че съм българка, и съм изключително благодарна за подкрепата от българското президентство и външното министерство."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK