Кристалина Георгиева още не е кандидат за ръководител на ООН

Кристалина Георгиева с председателя на Общото събрание на ООН посланик Питър Томсън на 22 септември в Ню Йорк.

© Ariana Lindquist, UN Photo

Кристалина Георгиева с председателя на Общото събрание на ООН посланик Питър Томсън на 22 септември в Ню Йорк.Повече от 24 часа след решението на българското правителство да предложи Кристалина Георгиева за кандидат за генерален секретар на ООН името ѝ не е вписано сред останалите 9 претенденти.


В сряда Питър Томсън, председателят на Общото събрание на ООН, потвърди, че е получил официалното писмо на българската страна, с което го информира за промяната.
Но към 22 часа българско време на страницата с кандидатите да наследят Бан Ки Мун продължава да стои справката за Ирина Бокова и няма нищо за Георгиева.


Според UN Report причината изглежда е Русия. През септември ротационен председател на Съвета за сигурност е Нова Зеландия. Но понеже тя има свой кандидат – бившият премиер Хелън Кларк, в края на август страната прехвърли на Русия да поеме ръководството на процедурата за избор на генерален секретар, за да няма конфликт на интереси.


В профила на UN Report в "Туитър" тази вечер се появиха две съобщения – че делегацията на Русия в ООН е спряла разпространяването на съвместното писмо на Томсън и на председателя на Съвета за сигурност, защото иска разяснения от България за формулировки в българското писмо, засягащи Бокова. В него се казвало, че Георгиева "е единственият кандидат на България".


Бокова, която бе предложена през февруари, не се е оттеглила от надпреварата и това създава известна неяснота за статута – както нейния, така и на Кристалина Георгиева, като кандидати на една и съща държава.


Процедурата определя писмо, уведомяващо за номинацията, да се изпрати от съответната държава до двамата председатели – на Общото събрания и на Съвета за сигурност. За Бокова такова писмо от постоянния представител тогава Стефан Тафров е връчено на 9 февруари. След това двамата председатели разпространяват съвместно писмо, с което уведомяват страните членки за поредното име, което им предлагат за обсъждане като кандидат.


Именно това писмо все още не се е появило за Кристалина Георгиева по настояване на руснаците, твърди UN Report.


Какво точно се съдържа в писмото на постоянния представител в ООН Георги Панайотов и на външния министър Даниел Митов засега не е публично достояние. Писмата за Бокова бяха публикувани от ООН на 11 февруари, т.е. 48 часа след връчването им.


В случая с българския зам.-председател на Европейската комисия сроковете са много кратки. Т.нар. неформален диалог с Ирина Бокова за кандидатурата ѝ се проведе на 12 април, докато за Георгиева тази среща е насрочена за понеделник, 3 октомври, в 11 часа сутринта нюйоркско време (18 часа българско).


На 5 октомври, сряда, е първото гласуване в Съвета за сигурност с цветни бюлетини, при коет още се разбере кого от кандидатите ще предупредят за евентуално вето петте постоянни страни членки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK