Изслушване на Кристалина Георгиева в ООН днес е първият истински тест

Изслушване на Кристалина Георгиева в ООН днес е първият истински тест

© Associated PressНовият кандидат на България за генерален секретар на ООН се изправя днес пред първата си проверка – двучасово изслушване пред Общото събрание.


Само 48 часа по-късно в Съвета за сигурност ще се състои истинският тест – гласуване с цветни бюлетини, от което ще си проличи кой получава предупреждение за вето от страна член с такова право и как останалите 10 държави разпределят предпочитанията си. В крайния официален вот победителят трябва да е събрал поне 9 гласа от непостоянните членове и нито едно вето от петте постоянни.


В сряда вечерта българско време ще се разбере дали размяната на българския кандидат в последния момент е била успешен ход и как Кристалина Георгиева ще бъде оценена спрямо Ирина Бокова, която продължава като индивидуален кандидат за наследник на Бан Ки Мун.
Изслушването, през което минаха останалите в състезанието 9 кандидати, има по-скоро формален характер и въпросите, които бяха задавани, не са провокативни и обикновено повдигат общи теми. Много е вероятно и с Георгиева да се случи така, но и при по-агресивно питане тя е демонстрирала умение да отвръща спокойно и да излиза с шега от напрегната ситуация.


Това не е изненадващо за хора с дългогодишен мениджърски или политически опит, какъвто притежават и мнозина от останалите претенденти. Враждебността, с която посрещнаха новината за номинирането на Георгиева в Португалия и Нова Зеландия показва, че тя е възприемана като сериозен конкурент за Антонио Гутериш и Хелън Кларк.


Португалецът идва с опита на бивш премиер и ръководител през последните 10 години на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Новозеландката не се е представяла особено убедително, но също е е бивш премиер и настоящ ръководител на Програмата за развитие на ООН – пост, смятан за третият по важност в йерархията на световната организация.


Онези, които бързо реагираха с раздразнение на появата на Георгиева в последния момент и я обвиняваха, че така си спестила по-голямата част от конкурса, премълчават, че няма правило, което да забранява подобен ход.


Нещо повече – през уикенда бившият австралийски премиер Кевин Ръд заяви, че след като правителството не го номинирало за генерален секретар на ООН, в края на август друга страна попитала дали може да издигне кандидатурата му. Покрай тази новина отново бе посочено, че няма проблем една държава да издига претендент с друго гражданство и в историята има подобен прецедент.


Срещата на представителите на страните членки с Кристалина Георгиева не е изненада за тях, защото името ѝ се споменава като потенциален български кандидат още от миналата година. Според изданието UN Dispacth тя е била "кандидат в сянка", който е участвал в "български първични избори" с Ирина Бокова, когато правителството на Бойко Борисов още не бе потвърдило избора ѝ от правителството на Пламен Орешарски.


Георгиева се вписва в налаганата месеци наред теза, че следващият генерален секретар трябва да е от Източна Европа и да е жена. Но всички досегашни гласувания бяха печелени от Гутериш (той е и единственият с над 9 гласа "за"), Ирина Бокова така и не успя да се изкачи по-високо от трето място, а на последното гласуване бе изпреварена с две позиции от аржентинския външен министър Сусана Малкора. Това рязко увеличи коментарите и спекулациите, че с този модел е приключено и състезанието вече е между добри мениджъри от световен калибър.


Съобщавайки за номинирането на Георгиева "Ню Йорк таймс" даде друг консекст още със заглавието "Българка разтресе състезанието за лидер на ООН" и обяснението, че тя "може да промени дипломатическите сметки между Запада и Русия".


От 1 октомври Русия пое ротационното председателство на Съвета за сигурност за месеца, в който трябва да бъде избран генералният секретар на ООН. Руската делегация в Ню Йорк ръководи от септември процедурата за избор, тъй като тогава председател бе Нова Зеландия, а тя има свой кандидат в състезанието и това създава конфликт на интереси.


Заради войната в Сирия напрежението между Русия и Запада е много високо, няма и категорични срокове кога да бъде избрана кандидатурата на генерален секретар, която Съветът предлага на Общото събрание за одобрение. Руската мисия в ООН коментира уклончиво плановете си с думите "Съветът ще продължи, а може и да завърши, процеса по изработване на препоръка към Общото събрание за кандидатурата на новия генерален секретар на ООН".


Засега фокусът ще е върху това как ще се представи Кристалина Георгиева на изслушванеот в понеделник и на вота в сряда.


UN Dispacth описва в аванс какво може да се очаква днес като цитира нейни думи от срещите ѝ в ООН в края на септември: "Как да се решат проблемите с управлението на света? Има два начина – реалистичен и фантастичен. Реалистичният е извънземни да дойдат от космоса, да поемат институциите ни и да ги оправят. Фантастичният е хората да го сторят сами."


Георгиева може да се окаже марсианецът, който Съветът за сигурност очаква, заключава изданието.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK