Кристалина Георгиева: Доказала съм, че мога да свърша и най-тежката работа

Кристалина Георгиева: Доказала съм, че мога да свърша и най-тежката работа

© Associated PressЕвропейският комисар Кристалина Георгиева, която се включи със закъснение в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН, заяви в интервю за "Асошиейтед прес", че да стане първият ръководител на организацията от Източна Европа и първата жена на този най-висш дипломатически пост в света би показало всеобхватността и универсалността на Обединените нации, предаде БТА.


Българският дипломат и бивш вицепрезидент на Световната банка изтъкна обаче преди днешното й изслушване пред Общото събрание на ООН, че най-голямо значение имат нейните умения и решимост, които ще приложи на този пост.


"Ясно определям посоките. Гледам напред с яснота. Умея да убеждавам. Имам своите разбирания и мога да убеждавам хората в тях. Имам сериозни управленски умения и съм доказала, че колкото и да е трудна дадена задача, мога да я изпълня докрай", увери Георгиева, която е европейски комисар за бюджета и човешките ресурси и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК).
Тя посочи, че е имало "елемент на изненада", когато българският министър-председател Бойко Борисов я е помолил да влезе в надпреварата, след като е оттеглил подкрепата на правителството за генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, също от България.


"Позамислих се малко, защото си дадох сметка, че процесът е толкова напреднал. Но после си помислих също: Ако не се включа, как ще знам дали имам шанс или не. За да разбера, трябва да се включа", каза Георгиева.


Като човек, който влиза в надпреварата на по-късен етап, тя признава, че е в "неизгодно положение", защото има по-малко време да се представи.


"Моята работа е да се представя възможно най-добре и да се надявам, че ще бъда оценена по заслуги, а не по продължителност на кампанията", заяви Георгиева.


Откакто беше номинирана за генерален секретар на ООН, тя каза, че двама източноевропейски кандидати, които отпаднаха от надпреварата - бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич и външният министър на Черна гора Игор Лукшич, са я подкрепили заедно с правителствата на Унгария и Латвия.


Според нея регионалното представителство и равенството на половете са важни, защото "ООН е най-всеобхватната организация, която имаме".


Досега не е имало генерален секретар на ООН от Източна Европа и държавите от региона настояват, че е техен ред за това. Също така се води кампания за избиране на първата жена начело на организацията.


"Принципът на универсалността основателно се цени високо. Но не значи ли това, че всички региони по света би трябвало да могат да видят себе си там горе на върха на организацията ? И няма ли да бъде наистина справедливо половината от населението на планетата, което още не се е виждало там, да може да го направи?", заяви Георгиева.


Тя каза, че ако стане генерален секретар на ООН, неин спешен приоритет ще бъде да работи на всички нива за уреждане на конфликта в Сирия, да превърне в приоритет предотвратяването на конфликти, да изпълни целите за развитие на ООН за 2030 г. и Парижкото споразумение за борба с климатичните промени и да подходи "по-енергично" към реформирането на ООН.


Всичко за избора на нов генерален секретар на ООН може да четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK