Кристалина Георгиева: ООН може да получи още пари, но първо да покаже, че ги харчи ефективно

Кристалина Георгиева: ООН може да получи още пари, но първо да покаже, че ги харчи ефективно

© Associated PressВ изслушването си пред Общото събрание на ООН новият български кандидат за генерален секретар на организацията Кристалина Георгиева изтъкна своя опит в управлението на големи структури и умението й да борави със средства и да ги насочва в правилната посока.


Тя обеща да удвои броя на жените на високи позиции в ООН, ако бъде избрана за генерален секретар (както е направила преди две години в ЕС), да впрегне всичките си усилия в намирането на финанси за изпълнение на целите за устойчиво развитие, да спазва Конвенцията за бежанците и да защитава правата и достойнството им, както и да обърне сериозно внимание върху борбата с климатичните промени и последствията от тях


В началото на днешното изслушване настоящият еврокомисар по бюджет и човешки ресурси представи визията си за ООН на три езика: английски, френски и руски. Георгиева подчерта необходимостта от действия в три области, за да съответства ООН на условията на съвременността.
Според Георгиева в областта на мира и сигурността, генералният секретар трябва да даде приоритет на предотвратяването и разрешаването на конфликти. На второ място, светът трябва да допринесе за амбициозния дневен ред за устойчивото развитие, изменението на климата и права на човека. Не на последно място, по нейните думи, генералният секретар трябва да спечели доверието на страните членки, за да изпълни реформите и добрите практики за управление, необходими на ООН, за да отговори тя на изискванията на 21-ви век.


Като основни проблеми пред света тя очерта възхода на насилието и екстремизма, бързото разпространение на болести и климатичните промени.


Георгиева обеща да впрегне усилията си в привличането на частния сектор във финансирането на проекти за устойчивото развитие. "Световният БВП възлиза на 78 трилиона долара, така че би трябвало да можем да получим ресурсите, от които ООН се нуждае", заяви българският кандидат за генерален секретар. Тя обаче поясни, че средствата в ООН трябва да бъдат управлявани по-добре. "Ако искате повече пари, трябва първо да покажете, че харчите тези пари добре".


По отношение на бежанската криза Кристалина Георгиева изтъкна, че усилията на световната общност трябва да бъдат насочени към предотвратяване на причините, довели до мигрантките потоци, както и в интегрирането на търсещите убежище. "Всеки мъж, жена и дете заслужава да живее достоен живот", подчерта Георгиева. Тя припомни на европейците, че не бива да забравят, че Конвенцията за бежанците е създадена именно заради тях - "защото тогава ние бяхме бежанците".


На въпрос каква е стратегията й за разрешаването на конфликтите, българският кандидат посочи, че в момента според нея пирамидата на приоритетите е обърната и се отделят огромни усилия за отговор на кризите, а не за тяхната превенция. "Трябва да е обратното и да обърнем повече внимание върху предотвратяването на причините за конфликтите", изтъкна Георгиева.


На въпроси за израелско-палестинския конфликт и необходимостта от реформа в Съвета за сигурност на ООН, Георгиева реши да се придържа към дипломатичния тон и заяви, че примирието в Палестина трябва да бъде приоритет на следващия генерален секретар. По повод Съвета за сигурност тя отговори, че "реформата на ООН ще е трудна, но това не е причина да се откажем от нея".


На въпрос дали ООН се е провалила в предотвратяването на украинския конфликт преди 2 години, Георгиева заяви, че темата има личен характер за нея, тъй като брат й е женен за украинка от Харков. Тя призова за спазване на Минските споразумения и посочи, че напоследък се наблюдават положителни дипломатически усилия в тази насока.


За финал Кристалина Георгиева каза, че опитът й като еврокомисар по хумантарни кризи й е показал,че гласът на омразата е по-шумен от този на добротата. "Ако бъда избрана за генерален секретар, моята цел ще е гласът на доброто да е по-силен".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK