Стефан Тафров: Подкрепата на Източна Европа за Георгиева е показателна за шансовете й

Стефан Тафров: Подкрепата на Източна Европа за Георгиева е показателна за шансовете й

© Георги Кожухаров"При представянето си пред Общото събрание на ООН Кристалина Георгиева беше едновременно човечна и много професионална, което е труден баланс. Аплодисментите, които получи след изказването си, показват, че представянето й бе посрещнато добре. Вероятно Георгиева е била изненадана от смяната на българския кандидат в последния момент, защото гласуването беше напреднало. За нея задачата е по-трудна, отколкото за останалите кандидати за поста генерален секретар на ООН, защото тя трябва да свърши за две седмици неща, които останалите са направили за две години." Така коментира пред "Нова телевизия" вчерашното изслушване на еврокомисаря по бюджет и финанси в ООН бившият постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров.


Според дипломата е много вероятно Русия - една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност (СС) с право на вето - да подкрепи кандидат от Източна Европа, който е приемлив за западните страни - членки на СС. "Да не забравяме, че Русия поддържа тесни отношения с Европейската комисия (ЕК). Именно Москва покани и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, и Кристалина Георгиева на икономическия форум в Санкт Петербург преди няколко месеца", посочи Тафров. Той определи като "много насърчително" вчерашното изказване на зам.-министъра на външните работи на Русия Генадий Гатилов, че Москва не би спряла нито Ирина Бокова, нито Кристалина Георгиева.


Тафров изтъкна, че е плюс, че отдавна позицията на Русия е, че следващият генерален секретар на ООН трябва да е от Източна Европа. По думите му е възможен и вариант мъж от Западна Европа да застане на поста.


Според бившия посланик един от елементите, които работят в полза на кандидатурата на Кристалина Георгиева, е фактът, че вече три страни от Източна Европа - Унгария, Полша и Латвия - официално са изразили подкрепата си за нея. "Тя е единствената, която е подкрепяна от няколко други страни, намиращи се в Източна Европа", обясни още Стефан Тафров.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK