Графика на деня: Подкрепата за смъртното наказание в САЩ е най-ниска за последните 40 години

Support for death penalty continues to fall


Подкрепата за смъртното наказание в САЩ е на най-ниското си ниво за последните четири десетилетия, показва проучване на изследователския център "Пю". Едва 49% от американците са "за" него, що се отнася до хора, осъдени за убийство, а 42% са против. Подкрепата е намаляла със 7% в сравнение с март 2015 г.


Повечето републиканци (72%) са "за" смъртното наказание, докато при демократите процентът е едва 34%. За пръв път от десетилетия независимите са разделени поравно – 45% "за" и 44% "против".
Демографските разлики остават същите – мъжете са по-склонни да одобрят смъртните присъди, същото важи за белите американци в сравнение с тези от афроамерикански и латиноамерикански произход.


Стая за екзекуции в Оклахома, САЩ.

© Associated Press

Стая за екзекуции в Оклахома, САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Аз ли нещо не разбирам от графили или най-ниската подкрепа за наказанието е била през 95-та?

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  ''Дневник'' не е ли редно да дадете повече инфо за изследователския център "Пю" ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8727 Неутрално

  До коментар [#1] от "Бай Благой":

  Най-високата е била тогава

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Смъртното наказание следва да се замени с принудитилин труд до живот. Не е справедливо да храним тежки престъпници и да отопляваме помещенията им десетки години. Труд от сутрин до мрак и парите в полза на роднините на жертвата. Смъртта им не връща нищо на обществото, а отглеждането им по килии/ в Сащ хранят отлично/ буди недоумение. Същото следва да стане у нас- труд.

 5. 5 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  те сами си ги наказват и олбикновено не стигат до смъртно наказание ,защото ги чистят още на пътя

 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Поредната манипулативна статия.Почти 50 процента подкрепят смъртното наказание,ама се извежда като водещо заглавие,че подкрепата намалявала.Онзи ден на референдума 95 процента гласуваха за предложенията на правителството на Орбан,но в сайта пишеше,че референдума бил голям провал за Орбан.

 7. 7 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#1] от "Бай Благой":

  най-нисък процент от тези, които са били "против", са били през 95та, бай благое. т.е. най-много са били "за".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 8. 8 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 589 Весело

  Последното смъртно наказание във Франция, с гилотина, е било през 1977 г., през 1981 г. се отменя смъртното наказание.

  Има различия в идеята за смъртното наказание между Европа и САЩ. В Европа се изхожда от идеята, че смъртното наказание трябва да уплаши бъдещите престъпници, знаейки какво ги очаква, да извършат убийство. В САЩ държавата иска да спести разходи да храни до живот убийци, макар самото им умъртвяване да струва не малка сума.

  Es muß Geld fließen!
 9. 9 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi": Точните проценти са 98,4%.

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":

  Така е. Трябва да се следва политкоректната линия на тези, които дават грантовете. Това го има и в други родни медии, но зависими от местните феодали.

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#10:"Читател - подкрепям budd.bg"]Така е. Трябва да се следва политкоректната линия на тези, които дават грантовете. Това го има и в други родни медии, но зависими от местните феодали.[/quote]
  Точно така е.В началото бяха сериозна медия.В последните няколко години се забелязва прокарване на левичарска политика.Най-интересното е,че едновременно се защитават гейовете и ислямистите.А вторите не понасят първите и ако дойдат на власт,гейовете ще са първите,които ще го отнесат.

 12. 12 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Нема лошо, те полицаите взимат тези решения по бързата процедура...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 13. 13 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1498 Любопитно

  [quote#11:"mushashi"]Най-интересното е,че едновременно се защитават гейовете и ислямистите.А вторите не понасят първите и ако дойдат на власт,гейовете ще са първите,които ще го отнесат.[/quote]

  и защитават бурките, като не обелват нито дума за правата на жените в исляма...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#13:"Пешката"]и защитават бурките, като не обелват нито дума за правата на жените в исляма...[/quote]
  От моя опит с жените мога да заявя,че на света няма нормална жена,която да не иска да се нагласи и покаже в най-добра светлина за околните.Особено ако е млада.Самият факт на скриване на женското лице противоречи на женската природа-следователно им е наложено насила.Но нито дума затова в сайта-напротив защитава се"правото" има да се забулват.

 15. 15 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Десетина екзекузии годишно не могат по никакъв начин да повлияят на престъпността в 300 милионна държава,още повече,че между присъдата и екзекуцията минават много години.Нормално е разумните хора да са против дори само по рационакни,а не морални аргументи.

 16. 16 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 879 Любопитно

  И за ЧИЙ я публикувахте те тая графика / та чак па и на деня / ?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#16:"navy"]И за ЧИЙ [/quote]

  for whose?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  И за какво е тази статия? Какво целите? Или да си чешем езиците, нали? Аман от димни завеси. Тва Дневник са големи манипулатори, евала

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3837 Неутрално

  До коментар [#2] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  След смъртта на основателя, Анди Кохут, "Пю" загуби един прекрасен ръководител и човек, но все пак са на ниво и намират финансиране.

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3837 Неутрално

  Средният срок на пребиваване в затворите на САЩ със смъртна присъда се удължи от 6 години през 1980 на 16.7 години днес. Един от основните проблеми е смъртността от естествени причини, както и стойността лекуването на тежките заболявания сред групата от затворници осъдени на смърт. Ако накой се интересува наистина, ето ви един добър сайт. Пропоръчвам го и на автора:
  http://www.deathpenaltyinfo.org/time-death-row

 21. 21 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  [quote#8:"slan777"]Има различия в идеята за смъртното наказание между Европа и САЩ.[/quote]
  Има разлика между Европа и САЩ въобще в концепцията наказанието.В Европа наказанието има изключително превантивна и рехабилитационна функция,в САЩ водещо е възмездието и изкуплението,донякъде в библейския смисъл.А икономическия аргумент е несъстоятелен.Нито десетина екзекутирани годишно разтоварват системата на затворите,нито биха я натоварили,ако не ги екзекутират.А самата издръжка на свързаните със смъртното наказание институции,като специални отделения в затворите и арестите,специалните многогодишни съдебни процедури съществуващи единствено за осъдените на снърт е с няколко порядъка по голяма от спестеото

 22. 22 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 589 Неутрално

  [quote#14:"mushashi"]Самият факт на скриване на женското лице противоречи на женската природа-следователно им е наложено насила.[/quote]

  Арабките, младите между 18-24 г. са хубави. Оттам нататък погрознавят и наистина трябва да са забулени, да не се плаши човек на улицата и да вика: "Крокодил идва насреща".

  Исляма е военна религия, с цел завземане на света и властване над него, чрез употреба на военна сила. За жените, за арабките, които раждат живот, да убиват в името на Аллах, не е нормално.

  Es muß Geld fließen!
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  [quote#15:"slonsco"]Десетина екзекузии годишно не могат по никакъв начин да повлияят на престъпността в 300 милионна [/quote]

  До коментар [#15] от "slonsco":

  Целта на смъртната присъда е да удовлетвори чувството за справедливост,(едно от най – ценните в човека),на роднините и приятелите на жертвата. Ако това чувство не бъде удовлетворено обществото ще се разпадне.
  "Око за око,зъб за зъб" – тази е основата на правосъдието.

 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#21:"slonsco"]Нито десетина екзекутирани годишно разтоварват системата на затворите,нито биха я натоварили,ако не ги екзекутират.[/quote]
  Идеята за смъртното наказание е като вид отговорност към близките на жертвата,които да се почувстват овъзмездени.Иначе сте прав,че превантивният ефект върху останалите членове на обществото се губи заради многогодишните процедури,докато бъде изпълнено наказанието смърт.Но американската практика на налагане на наказания и изолиране на опасните престъпници в затвори е много по-добра от европейската,където често се налагат наказания без никакъв ефект.Аз се занимавам с наказателно право и често ми се случва да попитам някой циганин дали е осъждан.И в повечето случаи ми казват,че не са.После като се извади свидетелство за съдимост се оказва,че са осъждани,дори и повече от един път.И като ги попитам защо са ме излъгали ми отговарят,че не са ме излъгали и не са осъждани,защото не са лежали в затвора.За подобни хора наказания като пробация или дори условна присъда нямат никакъв ефект.Ако се приложи американската практика за налагане на наказания за две-три години битовата престъпност ще намалее в пъти.

 25. 25 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 589 Неутрално

  [quote#24:"mushashi"]Аз се занимавам с наказателно право [/quote]
  България е рецидивист пред Европейският съд за правата на човека, и последно заради реакторите в Белене, не е наясно с международното право. Българското право трябва да се промени към европейското, за да няма повече осъждане на българската държава

  Es muß Geld fließen!
 26. 26 Профил на Марио Димитров
  Марио Димитров
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аз като Волтер, Юго и Камю съм противник на смъртното наказание.

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3837 Неутрално

  За илюстрация на реалностите ето един цитат от статия по въпроса от "The Economist" от 2014:

  "At the end of 2011, there were 3,082 prisoners on state and federal death rows in America. That year, 43 were executed. At the current rate (which is slowing) a condemned prisoner has a one-in-72 chance of being executed each year. Because the average death row inmate was 28 when first convicted, it seems unlikely that more than a fraction of them will ever meet the executioner. In 2011, 24 condemned prisoners died of natural causes and 70 had their sentences commuted or overturned. (There were 80 fresh death sentences passed in 2011, so the number of people on death row shrank by 57.)"

 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#25:"slan777"] и последно заради реакторите в Белене, не е наясно с международното право. [/quote]
  В случая с Белене доколкото знам беше наета чуждестранна правна кантора.Дали е защитила българските позиции по най-добрият начин не мога да кажа,защото не съм запознат как са протекли нещата.Но тази сделка поначало служеше за източване на пари от държавата,така че няма да се учудя и ако не са си дали чуждите адвокати много зор.
  Относно осъжданията в Европейският съд по правата на човека-в повечето случаи решенията са заради лоши условия в затворите,бавно правосъдие или други технически въпроси.Българското право е в съответствие с всички европейски изисквания.Дори международните правни актове,ратифицирани от парламента имат предимство пред българските.Няма държава от ЕС,която да не е осъдена в този съд.

 29. 29 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#24] от "mushashi":

  То въпросните цигани ,като полежат в затвора,да не би после да стават примерни граждани.За пробацията съм на мнение,че подходяща,а не формална пробация би могла да има по-добър ефект от затвора.

 30. 30 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#24] от "mushashi":

  Факт е,че престъпността в САЩ и насилствената,и битовата и организираната са е пъти по-висока от тази в Европа.В САЩ и разходите за полиция,наказателно правосъдие .изпълнение на наказанията и частна охрана са по-високи,като част от БВП от тези в Европа.Под Европа разбирам ЕС,Швейцария ,Норвегия и Исландия.
  Причината за това разбира се не е нито в наличието или липсата на смъртно наказание,нито само в наказателната политика.Предпочитам европейския модел.

 31. 31 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Парадокс: САЩ се лансират по света като най-демократична държава на планетата. И институциите на ЕС нямат нищо против нея. В същото време ЕС отказва да признае Турция за достатъчно демократична държава, ако върне смъртното наказание.

  Въпросът е: Само САЩ ли могат да се кипрят като супер-най-по държава и едновременно да поддържат смъртното наказание или и другите държави имат право на това? Или никой не се сеща, че тук в политиката нещата са същите, както при попа: НЕ МЕ ГЛЕДАЙ КАКВО ПРАВЯ, СЛУШАЙ МЕ КАКВО ТИ КАЗВАМ?

 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#29] от "slonsco":

  За някои хора затвора наистина има превъзпитаващ ефект.За друг естествено,че не.Но пък докато са в затвора тези хора не вършат престъпления.Което е много добре за обществото.Общо взето тези,дето вършат престъпления от така наречената битова престъпност са едни и същи.Ако се изолират в затвори тази престъпност ще намалее в пъти.

 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#30] от "slonsco":

  Престъпността в САЩ не е висока заради налагането на високи по размер присъди,а заради културните и цивилизационни особености на част от етносите ,живеещи там.Не е тайна,че основната част от престъпленията се вършат от негри и латиноамериканци.Гледал съм филми за американските затвори и там затворниците се отделят в отделни групи в зависимост от расата и етноса.Най-много бяха латиносите,после негрите и всички бели оформяха една група и пак бяха най-малко.Сравнението с норвежци и швейцарци е много неуместно.Ако САЩ имаха подобна на европейската наказателна политика ,сигурно щеше да има гражданска война заради високата престъпност.

 34. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#30:"slonsco"]Предпочитам европейския модел[/quote]

  Имай впредвид,че досега западноевропейските държави не са се сблъсквали с наистина висока престъпност.В тези държави има висок стандарт на живот,високи заплати,ниска безработица,щедри социални помощи.Населението беше сравнително хомогенно,възпитавано в спазването на закона и уважаване на реда.Нормално е престъпността да не е висока и да се налагат символични наказания.Но тепърва ще се сблъскват с престъпност и ще си променят законите.В Германия изнасилване се считаше само ако жената се е съпротивлявала.Но след последните събития в Кьолн си промениха закона и вече изнасилване има дори и ако няма съпротива,но е била принудена чрез сила или заплашване.Както е по българският НК.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK