Лондон обмисля ограничения за наемане на чужденци след Брекзит

Амбър Руд

© Reuters

Амбър РудБританското правителство обмисля налагане на компаниите по-трудни условия за наемане на чуждестранни работници. Това е част от новите намерения на Лондон за ограничаване на имиграцията, представени от вътрешния министър Амбър Руд във вторник.


Руд каза пред съпартииците си, че макар да иска да привлече "най-умните и най-добрите" в траната, би трябвало работодателите да бъдат стимулирани да обучават и наемат и британски граждани.


"Само с намаляването на имигрантите до устойчиви равнища ще можем да променим посоката на общественото мнение и имиграцията отново да стане нещо одобрявано", добави тя.
Сред обсъжданите стъпки, според "Ройтерс", е дали работодателите да бъдат принудени да представят планове какво правят за търсене и наемане на британци.


Не е изключено и публикуването на конкретни данни с това какъв дял от служителите може да бъде от чужбина, както и какъв очакват да е ефектът от наемането на чужденци върху британците със същата квалификация.


Руд каза още, че ще бъде проверен и режимът work and study, благодарение на който мнозина чужденци влизат с виза за учене, но скоро се прехвърлят изцяло на трудовия пазар.


Правителството казва още, че ще анализира дали се нуждаят от затягане и правилата за имигриране на студенти.


"Ще видим и дали не трябва да затегнем тестовете, които компаниите трябва да преминат, преди да привлекат чужденец", добави тя. Тестът би трябвало да гарантира, че идващите от чужбина няма да заемат "места, на които биха могли да работят британци".


В същото време Дейвид Дейвис, министърът за водене на преговорите за Brexit, каза на партийната конференция на управляващите консерватори, че ще се положат всички усилия финансовият сектор на страната да пострада най-малко от ограниченията за наемане на персонал и достъп до единния пазар на ЕС.


Почти 2.2 милиона души работят в британския финансов сектор и той е донесъл през 2014г. общо 190 млрд. паунда, или 11.8% от БВП.


Премиерът Тереза Мей коментира, че резултатът от референдума ясно е показал, че имиграцията остава прекалено голяма. От почти 32 млн. работещи във Великобритания към края на юни 5.4 милиона са родени извън страната, сочат официалните данни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK