Първи вот в ООН с Кристалина Георгиева, очакват се поне 3 "не" и руско "може би"

Първи вот в ООН с Кристалина Георгиева, очакват се поне 3 "не" и руско "може би"

© Associated PressИстинският тест за сменената кандидатура на България за генерален секретар на ООН е днес, защото в Съвета за сигурност ще се проведе първото гласуване за кандидати, сред които е и Кристалина Георгиева. Русия намеква, че то може да се окаже решаващо за приключване на състезанието и изясняване кой е фаворитът.


Резултатът ще е много по-категоричен от досегашните гласувания, тъй като петте страни с вето ще са обозначени с различен цвят от този на бюлетините на непостоянните 10 без това право.


Прагът на шанса за успех е събирането на 9 гласа "за" и нито един глас против от САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай, които могат при окончателното гласуване да наложат вето.
На последнто гласуване с безцветни бюлетини над този праг бе единствено португалецът Антонио Гутериш. В предишните четири вота още няколко кандидати са събирали поне 9 гласа, окуражаващи ги да продължат. Сред тях бе и Ирина Бокова, но това бе при първото гласуване преди месеци и докато тя бе официалният кандидат на България.


Сега тя участва самостоятелно след като на последното гласуване събра 6 гласа "за", 7 "против" и 2 "без мнение". Днешният вот ще покаже и дали тя е по-популярна от Кристалина Георгиева в уникална за последните 25 години ситуация да има двама претенденти от една и съща държава.


С голяма степен на вероятност може да се прогнозира, че Георгиева ще събере 3 "не" от непостоянните членове Нова Зеландия (бившият премиер Хелън Кларк участва в състезанието), Ангола (бившата португалска колония вероятно подкрепя Гутериш) и Уругвай (смята се, че е за аржентинката Сусана Малкора, която на 26 септември се класира четвърта).


Много пъти е писано в сферата на догадките, че Великобритания и донякъде САЩ симпатизират на кандидатурата на Георгиева, а Русия – на Бокова. Франция и особено Китай засега държат картите плътно до себе си и оставят много пространство за спекулации.


Първи вот в ООН с Кристалина Георгиева, очакват се поне 3 "не" и руско "може би"

© Associated Press


Във вторник обаче Русия направи нещо, което бе изтълкувано като сигнал към новата българска кандидатура, че има на какво да се надява. Виталий Чуркин, постоянният представител в ООН, каза: "Ние наистина вярваме, че е ред на Източна Европа да излъчи следващия генерален секретар. И много бихме искали да видим жена".


Нещо повече, Чуркин добави, че няколко дни след днешния вот Съветът може формално да гласува и определи кого да предложи на Общото събрание на ООН за одобрение като генерален секретар. Той в момента е ротационен председател на Съвета за сигурност, а от септември насам Русия ръководи процедурата за избор на наследника на Бан Ки Мун.


Зад Бокова в момента не стои никоя държава, докато за броени дни Георгиева получи официална подкрепа от Унгария, Полша, Латвия, Черна гора и бившия кандидат от Хърватия Весна Пушич.


Това определено я кара да изглежда като представител на Източна Европа, както и като водещата сред жените, и, изглежда, засилва шансовете ѝ поне да стигне до състезание с Антонио Гутериш. (Третата жена, представител на района, е Наталия Герман - външният министър на Молдова, която във всички гласувания е на дъното и последния път събра 11 гласа "не" от 15 страни от Съвета за сигурност. От района идват и четирима мъже в конкурса - от Словакия, Словения, Сърбия и Македония.)


Ако днес Кристалина Георгиева се представи убедително, това може да е краят на усилията на Ирина Бокова да застане на върха в ООН. Но тя едва ли ще изчезне от картината, включително заради твърденията, че има опити на Русия да я предлага за заместник-генерален секретар на ООН в сценария с Гутериш като наследник на Бан Ки Мун. Също така е възможно е чрез Бокова руснаците да демонстрират, че ще наложат вето на Георгиева.


Но в случай, че Москва изпрати на този етап послание, че приема Кристалина Георгиева – макар и срещу получаване на по-добри позиции в евентуалата ѝ администрация в ООН, кампанията на генералния директор на ЮНЕСКО приключва. Не че никой няма да приеме две българки начело на световната организация (и в момента има по върховете по няколко представители на една и съща държава), но едва ли някой допуска, че те ще могат да работят в ефективен тандем.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK