Yahoo тайно е сканирала имейли на свои клиенти по искане на разузнаването на САЩ

Yahoo тайно е сканирала имейли на свои клиенти по искане на разузнаването на САЩ

© The Sofia Echo Travel Club, ReutersКомпанията Yahoo тайно е сканирала милиони имейли на свои клиенти по нареждане на американските власти, твърди "Ройтерс".


Според агенцията компанията е създала специален софтуер миналата година по искане на разузнавателните служби на САЩ. Програмата е претърсва всички имейли на клиентите й за конкретна информация. Тя е можела да намира нужната дума или словосъчетание в главното текстово съобщение или в прикачен файл.


Твърдението идва по-малко от 2 седмици след като Yahoo обяви, че хакери са откраднали личните данни на милиони нейни потребители.
В момента текат преговори по поглъщането на компанията от Verizon Communications за 4.8 млрд. долара. Телекомът отказа коментар по темата, а от Yahoo заявиха единствено, че спазват законите на САЩ.


По информация на "Ройтерс" компанията е сканирала стотици милиони имейли по искане на представители на Агенцията за национална сигурност (НСА) и на ФБР. Това заявяват двама бивши служители на Yahoo и трети запознат източник.


Според експерти това е първият известен случай, в който американска интернет компания приема искане на разузнавателна агенция да преглежда всички пристигащи имейли, а не само съхранявани имейли или да сканира малък брой акаунти в реално време, цитира доклада БТА.


Не е известно каква информация са търсели разузнавателните служби, а само, че са искали Yahoo да търси определена буквена комбинация. Това може да означава някакъв израз в имейл или приложение, заявиха пожелалите анонимност източници.


"Ройтерс" не може да установи какви данни Yahoo е предала на американските служби и дали изобщо е предала някакви, както и дали разузнавателни агенции са отправяли подобно искане към други доставчици на услугата електронна поща освен Yahoo.


Законите на САЩ позволяват на разузнавателните агенции да поискат данните на интернет потребители, ако вярват, че така могат да предотвратят терористичен акт или друго сериозно престъпление. На свой ред компаниите могат да оспорят тези искания пред специализиран съд.


Според информацията на "Ройтерс" обаче Yahoo е предпочела да не го прави, тъй като е смятала, че ще загуби.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK