Полша се отказа от пълната криминализация на абортите

Полша се отказа от пълната криминализация на абортите

© ReutersПолските депутати се отказаха от проектозакона, който предвиждаше почти пълна забрана на абортите. Това е първата голяма загуба в парламента на управляващата консервативна партия, последвала след масовите улични протести, коментира агенция "Ройтерс".


Близо 100 000 жени, облечени в черно, излязоха по улиците на цялата страна в понеделник в знак на съпротива срещу плановете за допълнително затягане на и без друго рестриктивните регулации спрямо абортите в страна.


През септември в полския парламент бяха обсъдени два законопроекта за абортите. Единият бе предложен от обществената организация "Стоп на абортите" и предлагаше пълна забрана в Полша на този вид операции, както и да бъдат сурово наказвани прибягващите към тях жени, включително с наказателно преследване. След първо четене този проект беше изпратен за доработване.
Другият проект, на обществения комитет "Да спасим жените", който дава право бременността да бъде прекъсвана до 12-ата седмица без всякакви ограничения, а след този срок - само по медицински причини, беше отхвърлен от депутатите и от самата управляващ партия "Право и справедливост".


Лидерът на формацията Ярослав Качински обаче подчерта, че партията му "продължава да е за защитата на живота. Ще продължим с мерките в тази насока, но те ще са по-обмислени".


Дискусията в парламента и медиите по въпроса бързо се пренесе по улиците на полските градове. Развоят на ситуацията се следеше от Европейския парламент, където няколко партии предложиха да внесат за разглеждане въпроса за спазване на правата на жените в Полша.


Страната вече има едни от най-рестриктивните закони в Европа – абортите са позволени само при заплаха за живота на ембриона, при голяма опасност за здравето на майката или ако бременността е настъпила след инцест или изнасилване, припомня в. "Гардиън". Новият закон щеше криминализира абортите изцяло, с единственото изключение ако има пряка опасност за живота на майката. Лекарите, извършили аборти, можеха да бъдат преследвани от закона.


В проблем за "Право и справедливост" се превърна фактът, че част от жените, излезли да протестират, са гласували за тях на парламентарните избори миналата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK