ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

"Стоманеният таван" в ООН спря жена да спечели поста генерален секретар

"Стоманеният таван" в ООН спря жена да спечели поста генерален секретар

© ReutersБившият португалски премиер Антониу Гутериш, който е почти сигурният следващ генерален секретар на ООН, бе приветстван от вътрешни хора в световната организация с такова въодушевление, каквото не е виждано, откакто един от тях, Кофи Анан, се издигна в йерархията и стана световният топдипломат, пише сп. "Форин полиси", цитирано от БТА.


Но неговата победа бе сладко-горчива за мнозина в тези кръгове, които таяха надежди, че през 2016 г. ще бъде избрана за пръв път жена за генерален секретар. Сред кандидатите за ръководния пост имаше седем жени с впечатляващи биографии, включително поне един премиер, няколко външни министри и висши представители на ООН.


Шейсет и седем годишният Гутериш е бивш Върховен комисар на ООН за бежанците и като такъв има опит в справянето с бежански кризи в момент, когато светът е изправен пред най-голямата миграционна вълна от Втората световна война насам. Той успя да извърши ловка дипломатическа маневра, обединявайки големите световни сили, които са в пряк сблъсък в конфликтите в Украйна и Сирия.
В началото на кампанията бившият новозеландски премиер Хелън Кларк и аржентинският външен министър Сусана Малкора - която уж бе предпочитана от Вашингтон - изглеждаха фаворитки. Те обаче се препънаха още при първите предварителни гласувания. Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и предпочитан от Русия кандидат, се представи по-добре, но не можа да преодолее опозицията на ключови западни сили, пише "Форин полиси". В крайна сметка българското правителство се отказа от нея, за да проправи път за друга жена кандидат, Кристалина Георгиева - български икономист, ползваща се с добро име, и еврокомисар по бюджета. Според списанието обаче Георгиева е имала твърде малко време да набере скорост в кампанията, тъй като се е включила едва този месец.


Външният министър на Аржентина Сусана Малкова се е оплакала, че Съветът за сигурност е "мъжки клуб".

Външният министър на Аржентина Сусана Малкова се е оплакала, че Съветът за сигурност е "мъжки клуб".


Миналия месец Малкора, на вечеря в Ню Йорк за жени външни министри, изрази огорчението си, че нещата са нагласени така, че да не бъде допусната жена до лидерския пост. Малкора се оплакала, че Съветът за сигурност е "мъжки клуб", според високопоставен представител, базиран в ООН. "Нямате шанс, ако сте жена", казала тя. "Това не е стъклен таван, а стоманен таван".


В крайна сметка трите първи места в класацията бяха заети от мъже - Гутериш, бившия сръбски външен министър Вук Йеремич и външния министър на Словакия Мирослав Лайчак. "Мислехме си, че ООН може да се реформира и да отиде в 21 век с равенството между половете. Но клубът на старите момчета продължава да си прави задкулисни сделки", каза Ян Красно - лектор по международни отношения в нюйоркския "Сити колидж" и председател на кампанията за избирането на жена за поста.


"Честно казано аргументът "имаме нужда от жена" така и не придоби популярност", каза постоянният представител на Лихтенщайн в ООН Кристиан Венавесер. "Мисля, че просто не ги интересуваше", допълни той.


И Вашингтон, и Москва застанаха зад Гутериш, което бе рядко срещана демонстрация на единство между две сили, между които цари раздор. Малко вероятно е консенсусът около португалеца да предизвика действителна промяна в двустранните им отношения или да доведе до прекратяване на сирийската гражданска война. Той обаче е показателен за нуждата от нов лидер на ООН, който се радва на доверието и на останалите постоянни членки на Съвета за сигурност - Китай, Великобритания и Франция. Освен това показва, че въпреки различията си, САЩ и Русия все пак могат да намерят точки на взаимно съгласие, пише "Форин полиси".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK