Антониу Гутериш - умереният социалист, който ще оглави ООН

Антониу Гутериш - умереният социалист, който ще оглави ООН

© Associated PressНовият генерален секретар на ООН, който ще ръководи организацията през следващите 5 години, на практика вече е избран. И противно на призивите на политици от цялото земно кълбо– нито е жена, нито е от Източна Европа.


Вместо това 15-те страни членки на Съвета за сигурност (СС) се обединиха около името на бившия премиер на Португалия Антониу Гутериш – мъж от Западна Европа.


По-рано тази година Ричард Гоуан, експерт по въпросите на ООН от Европейския съвет за международни отношения, заяви, че според хора от кухнята на събитията, Гутериш е човек, който "може да даде на ООН тласъка, който му е нужен".
Гутериш беше начело във всички неформални гласувания в Съвета за сигурност. В последния шести вот вчера той получи 13 одобрителни гласа и 2 гласа "без мнение". Сред дипломатичеките среди се смята, че един от тези гласове е бил на Русия.


Два дни по-рано постоянният представител на Русия Виталий Чуркин подсказа, че окончателното решение на Съвета за сигурност може да бъде взето "много скоро" след неформалното гласуване на 5 октомври. Тогава той заяви и че Москва иска следващият генерален секретар да е от Източна Европа и би се радвала, ако кандидатът е жена.


Изданието PassBlue, което следи работата на ООН и има контакти в дипломатическите среди, цитира неназовани източници, според които подкрепата за Гутериш е била договорена посреднощ от Русия и САЩ, след като Кристалина Георгиева не е успяла да убеди Съвета за сигурност по време на неформално интервю на 4 октомври.


Повечето издания в момента се питат какво е накарало Русия да отстъпи от позицията си и дали й е обещано нещо. Говори се за преотстъпване на други високи постове в ООН, но тази хипотеза все още изглежда малко вероятна. Според PassBlue по-скоро Москва като цяло е била по-благоразположена Гутериш да оглави организацията, отколкото някой от дългия списък кандидати от Източна Европа.


Гутериш през 1995 г. в нощта, когато социалистите печелят убедително на парламентарните избори в Португалия.

© Associated Press

Гутериш през 1995 г. в нощта, когато социалистите печелят убедително на парламентарните избори в Португалия.


Според Би Би Си малко са хората извън дипломатическите среди, които познават личността на бъдещия генерален секретар на ООН, който ще поеме поста от януари догодина.


Гутериш е роден в Лисабон през 1949 г. Учи инженерство и физика във Висшия технически институт. Дипломира се през 1971 г. и се отдава на академична кариера.


Тя обаче задържа интереса му само за няколко години. През 1974 г. Гутериш се присъединява към Социалистическата партия. Същата година бележи края на продължилата 5 десетилетия диктатура в страната. Скоро сред това Гутериш се отдава изцяло на политиката.


През 1992 г. е избран за партиен секретар на социалистите. Само три години по-късно става премиер на Португалия, длъжност, която заема до 2002 г.


Като премиер Гутериш се показва като отговорен политик, отворен към диалога, пише БТА, като цитира "Франс прес". В качеството си на убеден европеец той си поставя за цел влизането на страната му в Еврозоната и постига успешно това.


С Анджелина Джоли в бежански лагер в Йордания, близо до сирийската граница, през 2013 г.

© Associated Press

С Анджелина Джоли в бежански лагер в Йордания, близо до сирийската граница, през 2013 г.


В първата половина на 2000 г. Португалия е ротационен председател на ЕС и това председателство по времето, когато Гутериш е премиер, се смята за успех, тъй като тогава е организирана първата среща на върха ЕС-Африка и е приет Лисабонският дневен ред за растеж и заетост.


Но в Португалия популярността на Гутериш започва да намалява. Сериозен удар на имиджа на правителството наннася инцидент от 2001 г., когато в град Куштелу ди Пайва се срутва мост и в резултат загиват 59 души. Икономическата ситуация се влошава. В края на 2001 г. социалистите губя общинските избори и техният генерален секретар подава оставка от премиерския пост насред мандата си. Той се отказва от политиката, за да се посвети на дипломатическата кариера зад граница. Но оттогава името му се споменава за потенциален кандидат на всички президентски избори в Португалия. Самият Гутериш обаче винаги е отказвал да се кандидатира за този пост с аргумента, че обича действията и нещата, които го задължават да се намесва постоянно.


Критици на Гутериш го упрекват, че е допринесъл за победата на "не"-то по време на референдума от 1998 г. за декриминализиране на абортите, тъй като в качеството си на пламенен католик той никога не е крил сдържаното си мнение към доброволното прекратяване на бременността.


В периода 1999 -2005 г. е председател на Социалистическия интернационал.


Гутериш е на 67 години и има две деца от първата си съпруга, починала през 1998 г. през 2001 г. се жени повторно.


Със Сергей Станишев, тогава лидер на БСП, на връх Бузлуджа. Годината е 2003. Снимката е от <a href="http://stanishev.eu/blog/2015/01/23/%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8/#prettyPhoto" target="_blank">личния сайт на Станишев</a>.

© stanishev.eu

Със Сергей Станишев, тогава лидер на БСП, на връх Бузлуджа. Годината е 2003. Снимката е от личния сайт на Станишев.


На международната сцена Гутериш печели слава с дипломатическите си умения, които прилага по отношение на кризата в Източен Тимор, бившата португалска колония, опустошена от кланетата на проиндонезийските милиции през 1999 г. след победата на референдума на привържениците на самоопределянето. Тогава Гутериш успява да убеди международната общност, че е необходима намеса на ООН в Източен Тимор.


След 2002 г. Гутериш се обръща към световната политика. През 2005 г. е избран за Върховен комисар по бежанците на ООН. Освен родния си португалски, говори още английски, испански и френски език.


Би Би Си отбелязва, че под негово ръководство админситрацията на ВКБООН е орязана значително, за сметка на увеличаване на капацитета на екипите за бързо реагиране при кризисни ситуации в в горещи точки. Освен това Гутериш е оставил следа с неуморните си усилия да накара богатите страни да направят повече, за да облекчат положението на хилядите хора, принудени да напуснат домовете си.


"Не можем да спираме хората, които бягат, за да спасят живота си", написа Гутериш в сп. Тайм" миналата година. "Те ще дойдат. Изборът, който имаме, е как да направляваме тяхното идване и как това да става по хуманен начин".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK