Сред работещите за ООН около една трета са жени, но в ръководството броят им е малък

Мандатът на сегашния генерален секретар изтича, но мястото му отново ще бъде заето от мъж.

© Reuters

Мандатът на сегашния генерален секретар изтича, но мястото му отново ще бъде заето от мъж.Около една трета от служителите на ООН са жени, но колкото по-високо отивате, толкова по-малко жени ще видите в администрацията на световната организация, в чиято 71-годишна история има осем генерални секретари мъже, а следващата седмица се очаква да бъде утвърден деветият, предаде "Ройтерс". Към 30 юни 34.8% от 40 131 служители на секретариата на ООН са жени, а само 17 от 79 помощник-генерални секретари, или 21.5 на сто, са от този пол.


Сега препоръката на Съвета за сигурност към 193-членното Общо събрание да бъде избран за генерален секретар португалецът Антониу Гутериш предизвика коментари за несправедливо отношение към жените кандидатки за поста, отбелязва Ройтерс. Според Джийн Красно, ръководител на лобистката група WomenSG (Жени генерален секретар), жените кандидатки за генерален секретар на ООН "бяха подложени на по-високи стандарти от мъжете и смятам, че това бе несправедливо".


Дипломати от Съвета за сигурност защитиха решението му, като заявиха, че Гутериш е бил най-добрият кандидат и от двата пола и отбелязаха, че нарасналият брой жени кандидатки са знак за напредък. Преди десетилетие само една жена бе номинирана за генерален секретар, а тази година седем от 13-те кандидати бяха жени.


Бившият министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк, която също бе сред кандидатите, написа в Туитър след избирането на Гутериш: "Кампанията ми си струваше усилията, ако е вдъхновила жените и момичетата по цял свят да вярват, че могат да се стремят към върха и някой ден да успеят. Благодаря на всички."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK