Нобеловата награда за икономика тази година е за теорията за договорите

Нобеловата награда за икономика тази година е за теорията за договорите

© ReutersНобеловата награда за икономика тази година е за Оливър Харт и Бенгт Холмстрьом за техния принос в развитието на договорната теория.


Харт е преподавател в "Харвард", а Холмстрьом - в Масачузетския технологичен институт (МИТ).


Теориите, развити от Харт и Холмстрьом, са "невероятно важни" за разбирането на вида договори, които използваме във всекидневния живот, като застрахователни и трудови договори, цитира ДПА член на комитета за икономическата награда.
"Новите теоретични инструменти, създадени от Харт и Холмстрьом, са ценни за разбирането на договорите и институциите в реалния живот, както и потенциалните уловки в оформянето на договора", се посочва в изявление на Нобеловия комитет.


Например, договорната теория може да се използва, за да се анализира възнаграждението на главните изпълнителни директори, основано на постиженията им в работата, или пък застрахователните разноски на хората, допълва "Асошиейтед прес".


В края на 70-те години Бенгт Холмстрьом демонстрира как принципалът (например акционерите в една компания) трябва да изработи оптимален договор за агента (изпълнителния директор на компанията), чиито действия отчасти остават без надзор от принципала. Принципът за информираност на Холмстрьом показва как точно в договора трябва да има обвързаност между заплащането на агента и изпълнението на задълженията. В по-късната си работа ученият обобщава тези резултати и посочва конкретни примери: кога работниците се възнаграждават не само с финансов бонус, но и с възможност за израстване в йерархията; кога агентите насочват усилията си върху многобройни задачи, докато принципалът наблюдава само някои от измеренията на тяхната работа; и кога отделните членове на екипа могат да се възползват от усилията на другите.


В средата на 80-те години на миналия век Харт прави огромен принос към нов клон на договорната теория, която разглежда проблема с т.нар. "непълни договори". Тъй като не е възможно в един контракт да бъде описано всяка възможна проява на естеството на работата, този клон посочва най-добрия начин за предоставяне на права: коя страна по договора да има право да взима решения и при какви обстоятелства. Откритията на Харт хвърлят нова светлина върху собствеността и контрола на предприятията и имат огромно влияние върху редица клонове на икономиката, както и в политическите науки и в правото. Изследванията на Харт създават нови теоретични инструменти за изучаване на въпроси като какъв тип компании подлежат на сливане, правилното съчетаване на дълговото и капиталовото финансиране, както и кога институции като училища и затвори трябва да бъдат частна или държавна собственост.


Според Шведската академия на науките разработките на Харт и Холмстрьом са положили основата за разработване на политики в редица области, включително от законодателството при несъстоятелност.


Миналата година призът отиде при професор Ангъс Дийтън за неговия "анализ на потреблението, бедността и благосъстоянието".


Премията в областта на икономическите науки, известна още като Нобелова награда за икономика, в действителност е учредена през 1968 г. от националната банка на Швеция (Sveriges Riksbank) и се връчва от Кралската академия съгласно принципите за отличаване от 1901 г. насам на постиженията в други области, както е завещал Алфред Нобел.


В цялата почти 50-годишна история на наградата тя е връчвана само веднъж на жена - през 2009 г. я получи Елинор Остром, американски политолог и икономист. Най-възрастният носител на отличието е Леонид Хурвич. Той е бил на 90 години, когато получава приза през 2007. Най-младият е Кенет Дж. Ароу, който е бил на 51 години, когато му присъждат наградата през 1972 г. Средната възраст на лауреатите е 67 години, а повечето от тях са били отличени заради изследванията си в областта на макроикономиката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  "Нобеловата награда за икономика тази година е за Оливър Харт и Бенгт Холмстрьом за "техния принос в развитието на договорната теория."

  Като че ли става въпрос за трудови договори в рамките на компании - и особено за стимулите за ръководния персонал. Както са писали в "Гардиан": ако някой директор постигне увеличение на печалбата заради щастливо стечение на обстоятелствата - трябва ли да има по-голяма заплата? Статията в "Гардиан" е:

  https://www.theguardian.com/business/economics-blog/live/2016/oct/10/nobel-prize-in-economics-2016-awarded-live

 2. 2 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  Аз също имам своя теория за договорите. Те се изпълняват с радост, когато са от взаимен интерес. Навремето в Америка договорът е бил ратифициран със стискане на ръцете на договарящите се. Не е имало никакви хартийки с печати. Това е било феър плей защото при опит за измама пистолетът е имал първата дума, още преди съда. Впоследствие нещата се променят. Когато една от страните по договора се усети прецакана веднага скачат адвокатите на отстрещната и размахват под носа и хартийката с печатите и подписите. А съдията с мила усмивка обяснява на потърпевшия, че "кьорав карти не играе" и бащински го съветва следващия път да си отваря очите.

  /не се чете/
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4621 Неутрално

  Може би е уместно да се спомене, че и двамата нобелисти работят в областта на управлението на корпорациите и влиянието на структурата на собствеността върху организационното поведение. Оливър Харт, роден в Лондон, пише за възнагражденията на корпоративното ръководство и "късметът им". Бенгт Холмстрьом съответно изследва структурирането на корпоративната собственост от ръководители-собственици и наемни професионалисти и поведението на фирмата. Явно шведската комисия е фокусирана върху неадекватност ите в разпределението на възнагражденията в модерния бизнес.

 4. 4 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 446 Неутрално

  "Нобеловата награда за икономика" - такова животно нема!

 5. 5 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тази награда е напълно излишна. Това е нонсенс.
  Награда за правене на пари. Парите сами по себе си са награда. Който успял - успял.

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Харт е преподавател в "Харвард", а Холмстрьом - в Масачузетския технологичен институт (МИТ).Никакви изненади.

 7. 7 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  [quote#2:"Тони Шнайдера"]Навремето в Америка договорът е бил ратифициран със стискане на ръцете на договарящите се. Не е имало никакви хартийки с печати... пистолетът е имал първата дума...[/quote]
  Много каубойски филми гледаш.
  Договорното право съществува в Англия от 12-13 век. А адвокатската професия - от още по-рано. Който ти е казал, че ги е нямало в Америка още с началото на колонизацията те е излъгал.

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И какво са напроституирали за изгодата на корпоративните тартори от тая договорна теория, която е спонтанна традиция на възраст колкото възрастта на самото човечество като разумен (?) вид?

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тони Шнайдера":

  Аз със намеци, пък ти в прав текст го рече: читав договор е само свободният, залегнал в основата на анархическата идеология още от Годуин, Прудон, та до Кропоткин, Рокер и Букчин.

  властта ражда паразити
 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "marobo":

  Това е срам, за да бъдем съвсем точни.

  властта ражда паразити
 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "tamada":

  договорното право е още от античността. И то е имало за цел да изопачи естествените човешки инстинкти за взаимно погаждане, за да ги нагоди към интересите на богатите, нахалните, силните. Тоест към нуждите на психопатите.

  В "дивите територии" на Америка обаче е имало доста моменти на възстановяване именно на чистия вид на договорната традиция.
  За кратко.
  После довтасали адвокатите и агентите на федералното правителство плюс мутрите на местния губернатор, дружка с банкера и индустриалеца.

  властта ражда паразити
 12. 12 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#7:"tamada"] А адвокатската професия - от още по-рано. [/quote]

  Адвокатската професия е още от времето на Древна Елада. Реториката е създадена точно за такива цели, а не за политически речи. Договорното право може да съществува още от 12-ти век в Англия, но това не означава че е било прилагано в Дивия Запад - не те знам ти какви филми гледаш, за да мислиш така. Аз самият много рядко съм сключвал писмени договори точно от такива съображения. Договарям се с някой за нещо и го правим. Ако не му харесва, да си търси друг. Досега никой не се е отказал да работи с мен без предварителен писмен договор. Защото знае че и без договор няма да го излъжа, а и договорът няма да му помогне ако се опита да ме качи на пързалката.

  /не се чете/
 13. 13 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#9:"Николай Теллалов"]читав договор е само свободният[/quote]

  ++++++++++++++И аз съм на това мнение. Напълно!

  /не се чете/
 14. 14 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#11:"Николай Теллалов"]После довтасали адвокатите и агентите на федералното правителство плюс мутрите на местния губернатор, дружка с банкера и индустриалеца.[/quote]

  С една реч - светът се е цивилизовал. Мошениците са станали недосегаеми.

  /не се чете/
 15. 15 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Значи ако отворите последните петнайсет нобелови награди за икономика, те се дават изключително на неолиберали или математици, доказващи че системната пирамида с безмерно печатане може да инвертира, но не и да се разруши смостоятелно. Единствено, от което трябва да се пазят печатарите е да не допуснат раздвоение или увеличение на субектността при вътрешен порядък. Примерно както Тръмп точи зъбки да прокара повече контрол от конгреса .

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 16. 16 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Продължавам към [#15]
  Сега тез хубавци са предложили нови допълнения към международните търговски клаузи, с цел да паднат всякакви бариери пред англосанксонския капитал. Останалите нации, поради слаби или липсващи армии, ще гледат и обедняват отстрани.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 17. 17 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Наука икономика няма! Няма и Нобелова награда по икономика. Тази награда се дава не от фондацията на Алфред Нобел, а от Централната Банка на Швеция и е имитация ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 18. 18 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 420 Неутрално


  [quote#6:"chicago514"]Харт е преподавател в "Харвард", а Холмстрьом - в Масачузетския технологичен институт (МИТ).Никакви изненади. [/quote]

  За тебе какво е изненада? Ако преподават в СУ? Единият англичанин другият швед. И не бих казал, че са по-голяма класа от проф. Огнян Герджиков. Ама ако го бяха предложили, то тогава Евгени Михайлов и компания биха написали донос до Нобеловия комитет, че професорът е мурзилка и агент на ДС. Позната история.


  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 19. 19 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 420 Весело

  [quote#0:"статията"]Теориите, развити от Харт и Холмстрьом, са "невероятно важни" за разбирането на вида договори, които използваме във всекидневния живот, като застрахователни и трудови договори[/quote]

  Как сме живяли досега като не сме разбилали същността на трудовите договори, които подписваме през цялата си жизнена кариера. Добре, че тези двоицата са намериха да ни осветлят и да разберем колко сме били заблудени досега...
  Впрочем къде е колежката Логика да ни просветли и тя малко?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 20. 20 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 304 Неутрално

  гледайки тази награда, имам усещането, че я дават за цялостно творчество. Сега сме 2016, а тази теорията двамата са я развили 70-те и 80-те години на миналия век.

 21. 21 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 442 Гневно

  Социално-юридическа проблематика - а награда за икономика! Поредното доказателство, че икономиката се развива на САМОТЕК! Време е науката "икономика" да се закрие, както и подобни тъпи специалности в университетите!

 22. 22 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 539 Неутрално

  От както Обама спечели наградата за мир без абсолютно никаква причина, тия награди нямат абсолютно никаква стоиност.

 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 4019 Любопитно

  [quote#12:"Тони Шнайдера"]а и договорът няма да му помогне ако се опита да ме качи на пързалката. [/quote]

  Рано или късно всеки си намира майстора!
  Без писмен договор, как би си защитил правата ако изненадващо контрагентът ти се спомине?! Адвокатите нямаше да захлебват толкова здраво, особено отвъд океана, ако нямаше пазар за услугата им! Можеш да опиташ само да преброиш адвокатите, които са нагажирани при някоя “слонска сватба” например на P&G. Ако предвидиш за всеки по един куршум, нищо чудно да се разориш предварително...

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Браво.Това бе клон от икономиката, пренебрегван досега

 25. 25 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Поредното преливане от пусто в празно. Кой знае какви глупости ще натворят, или вече са натворили, според тази теория, докато открият, че мениджърите и служителите са достатъчно хитри и пак са намерили "вратичка" с която да надхитрят теорията.
  Икономиката не е наука! За капитализма икономиката е това, което беше научния комунизъм за социализма. С тази разлика, че научния комунизъм беше по-близо до реалността.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 26. 26 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#22] от "happystory":

  Те и преди това не са имали. Или са имали по-скоро негативно значение. Например, Солженицин за клеветничество, Горбачов за предателство.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 27. 27 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#23:"2.50"]Рано или късно всеки си намира майстора! [/quote]

  Все още го търся братчед. А контрагентът ако се спомине, ще ми се издължи наследника му. Освен ако не е решил и той да се спомине.

  /не се чете/
 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 4019 Неутрално

  [quote#27:"Тони Шнайдера"]Освен ако не е решил и той да се спомине. [/quote]

  Установил съм, че не случайно се наричат народни мъдрости!
  Хората са казали:
  -голям залък лапни голяма дума не казвай!
  -дума дупка не прави

  По-древни хора пък са казали:
  Verba volant, scripta manent

  ...А, както и куче, което лае не хапе!

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тони Шнайдера":

  Ъхъ!
  :-)

  При такваз цивилизация се чудя защо ни плаши варварството...

  властта ражда паразити
 30. 30 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#19:"Кристалин Боков"]Добре, че тези двоицата са намериха да ни осветлят и да разберем колко сме били заблудени досега... [/quote]
  Много сериозен проблем от страна на работодателя е да състави трудовите договори,особено в часта им за промемливата част на възнаграждението по начин,да получат това,което искат.
  Проблем за работника е да съсредоточи усилията си в тези дейности,които се премират финансово и кариерно.
  При управвленския персонал е още по-трудно.За някои позиции в сферата на финансите,където трябва да се балансира риска,резултата критерите за оценката им.Имено лошите практики в тази област доведоха до финансовата криза

 31. 31 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Съгласен съм с повечето дописници. Тези са за IgNobel. За Нобелова награда по икономика са Тръмп и онези пред Магурата. Кое както дошло. Той, Тръмп, гениален в манипулиране на наличната система. Те, чейнджаджийте-магураджии, гениални относно тяхната си налична система. Много преди другите се усетиха, че бъдещето е на шменти-капелите, непременно в комбинация с офицерстване в тайните специални служби на комунизма, за да ти се осигурят (фигуративно казано) куфарчетата и (съвсем нефигуративно) тайните сметки от задграничните дружества. Това са гениалните, по менте-критериите на измисления нобелов комитет, а не някакви си тинтири-минтири, колективи и компании с незнам каква си организация и crackpot теории. Но, няма как да е такава голяма каша в истинската наука, видно и от някои коментари и тук, а в живота да е друго. То, това може и да е по дизайн.

 32. 32 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#20] от "iceto_":

  Нобеловите награди за икономика се дават десетилетия след публикуване на трудовете,когато правилността и значимостта им се проявят и потвърдят

 33. 33 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#1:"ijj"]ако някой директор постигне увеличение на печалбата заради щастливо стечение на обстоятелствата - трябва ли да има по-голяма заплата?[/quote]
  Сещам се за отличния туристически езон тази година и бонусите, които ще вземат отделите продажби по морето. Всъщност ръстът се дължи изцяло на външни фактори.

  Както се вика така и баба знае да продава.

  @)----,--'--
 34. 34 Профил на token
  token
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ако се даваха награди за малоумие повечето от списващите тук щяха да са накичени кат коледни елхи.

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2912 Весело

  [quote#19:"Кристалин Боков"]Как сме живяли досега като не сме разбилали същността на трудовите договори, които подписваме през цялата си жизнена кариера.[/quote]
  Както се вижда, и преди (8 млрд. долара дълг при Тато), и сега (12 млрд евро държавен дълг), живеем трудно. Преди с малко ангария (бригади му се викаше), а сега с повече "инвестиции" (като в дупнишката каса и дупнишките управници братя Галеви).
  Аз и досега не разбирам вменената ми по закон "солидарност" защо рефлектира върху хонорарите ми (трудовото възнаграждение), а не върху лихвите (независимо дали е депозит или кредит) и лицензионните възнаграждения (наеми, ренти, авторски права).
  Ако някой знае, нека каже: Дали трудовият договор е солидарен, заради което се отчисляват социалните осигуровки като процент от възнаграждението или е строго индивидуален, обаче едни прост-съюзи искат да се облажат от труда на другите "безплатно"?

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Не я познавам теорията, но обяснението и е доста разочароващо за оценка на постижение.
  Интересно как описват членовете в договора, гарантиращи златния парашут и възможността за постигане на значителни премии не само при положителни, но и при отрицателни резултати

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Командна ли е экономиката - простеят простите неща.
  В контраст със сложни умнотии на алтернативна нищета.

  Абсурдът Партия да преговаря е главна слабост на врага.
  Компартия не преговаря! Подучена от Маркс е тя.

  "Нобеловата награда за икономика тази година е за теорията за договорите"

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1824 Весело

  До коментар [#15] от "Сорос":

  Не бе, трябва да я дадат посмъртно на Чавес. Щото успя да докаже за пореден път че социализма може да загроби дори голям петролен производител. В негова памет ще я получи неговия ученик Мъдуро. Ама трябва да побързат щото времето му е преброено - ясно е че скоро потърпевшите от утопичните икономически експерименти ще го увисят на бесилото тоя икономически гении.

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  ДОГОВОР

  Сонтанна дилетанска традиция...
  Непозната във фараонски територии...

  Фирмите корпорации са от я има два века, я няма.
  Собствеността на акционера/акционери е отделена от управлението и ежедневно функциониране на фирмата.
  Същевременно, служители на фирмата може да притежават акции на/във фирмата.

  До коментар [#8] от "Николай Теллалов":

  И какво са напроституирали за изгодата на корпоративните тартори от тая договорна теория,

  която е спонтанна традиция на възраст колкото възрастта на самото човечество като разумен (?) вид?

  "Нобеловата награда за икономика тази година е за теорията за договорите", Дневник

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#25] от "kihano":

  Комунизма не е теория а утопична мечта. И както е казала незабравимата Маргарет Тачър, социализма свършва като свършат парите на другите. Е видяхме го ние в България, видяха го всички потърпечши от т.н. соц лагер, сега го гледат във Венецуела.

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  И Слон е немало...
  Преди да те тресне с хобот

  Нобелов лауреат по икономика е и проф. Херберт Саймън,
  един от пионерите на изкуствения интелект.
  Автор на "Sciences of the Artificial", с превод на български.

  Търси помощ. Има!

  До коментар [#4] от "brainless":

  "Нобеловата награда за икономика" - такова животно нема!

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4621 Весело

  До коментар [#2] от "Тони Шнайдера":

  Тони, в музея на договорите има и такъв от Тексас, написан с нагорещено желязо върху бута на крава и одран (предполагам кравате е била убита и изядена), има и върху брезова кора, и какви ли не други експонати.

 43. 43 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":

  Написал си откровени глупости.
  Първо, никъде не съм писал, че комунизма е теория. Ако така четеш ... и от Братя Грим можеш да научиш, че комунизма е утопия.
  Второ, Маргарет Тачър е направила пропаганда за плиткоумни люде. Айде ти като спец кажи чии пари харчехме 45 години по соца? Чии пари харчеше СССР? Как така "големия дълг на социализма го изплатихме за около 10 години, между 1994 и 2004?
  Антикомунистите пишете глупости на килограм,без да познавате материата и дори без да признавате фактите!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 44. 44 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":

  А, и по-добре утопична мечта, отколкото подла лъжа! Щото днешния "економикс" е една подла лъжа!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 45. 45 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Не че нещо, но за тези отношения са писали десетки икономисти 200 години назад. Не виждам с какво точно тези двамата нобелисти и тяхната теория реално има принос към икономиката. По-скоро тяхната теория е в сферата на търговското право, а не на икономиката.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 46. 46 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#37] от "dnevnikar":

  Пич ти си неадекватен. Иди при личния лекар

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 47. 47 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  Чудя се двамата нобелисти дали са изследвали "колективните трудови договори" популярни по нашите земи.

 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#43] от "kihano":

  утопия е в рамките на марксизма

  властта ражда паразити
 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":

  в Испания тази утопия е бела реалност. Уплашени от нея, западните страни обявяват "ненамеса", блокират оръжейните доставки и оставят Републиката да бъде излапана от Франко, подкрепен пряко от Германия и Италия, както и непряко (заради танкови удари срещу арагонските комуни и каталунските социализирани предприятия) от сталинистите (единствените, щедро снабдявани с оръжие).

  властта ражда паразити
 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#39] от "dnevnikar":

  възхитен съм от самоувереността си.
  Капитализмът ЗАПОЧВА като корпоративна система - в Англия тя е държавна, в Нидерландия - акционерна. И в двата случая веднага са обявени монополи върху една или друга дейност.
  Чети тая история бре, не е за украса само.

  властта ражда паразити
 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#38] от "m17":

  Чавес беше спретнал класическа държавнокапиталистическа боза по марксистка рецепта.
  Марксистите наричат такъв батак "социализъм", но социалистите още докато Маркс е бил жив, категорично не са били съгласни с него.
  Само че Маркс предложи на капитализма теория за усъвършенстването му, както и предостави удобен за плюене "опонент", затова смисълът на термина "социализъм" продължи да бъде употребяват почти изключително в извратения марксистки смисъл.

  Социализмът като първоначална идея изобщо не предполага държавно-партийна бюрокрация с извънредни пълномощия и привилегии, надхвърлящи тези за управниците в "нормалния" (частен) капитализъм във версията му "либерална демокрация".
  Плановото стопанство функционира не така, както го наложиха психопатите Ленин, Троцки, Сталин и други мерзавци.
  Социализмът също така си иска ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ, както и пряката демокрация предполага социалистическо стопанисване, производство и разпределение (отново - нищо общо с държавния капитализъм по образец на КПСС-БКП).

  само уточнявам, нека и като глас в пустиня.
  Докато се разсъждава със сбъркани базови понятия, изводите от разсъжденията пак ще са сбъркани и при най-добри намерения, и при най-искрено търсене на истината. Когато уредите лъжат, изследователят неизбежно греши.

  властта ражда паразити
 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  секи 4ти км

  Как началото на капиталистически корпорации се връзва
  с позицията Ви за нищо ново от памтивека?

  И с тема за съвременно щатско (Харвад/MTI) корпоративно договориране?

  Държавен или друг монопол е диктат.
  Свободно Договаряне - друга бира.

  До коментар [#50] от "Николай Теллалов":
  До коментар [#39] от "dnevnikar":

  Капитализмът ЗАПОЧВА като корпоративна система - в Англия тя е държавна, в Нидерландия - акционерна. И в двата случая веднага са обявени монополи върху една или друга дейност.

  "Нобеловата награда за икономика тази година е за Оливър Харт и Бенгт Холмстрьом за техния принос в развитието на договорната теория.

  Харт е преподавател в "Харвард", а Холмстрьом - в Масачузетския технологичен институт (МИТ)"

 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#52] от "dnevnikar":

  не те разбрах какво питаш, но очевидно затова така питаш - за да не те разберат.

  властта ражда паразити
 54. 54 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николай Теллалов":
  В края на тошовия соц и през това минахме на тъкадък.
  За няколко години трудовите колективи имаха право да избират началниците си. Големи циркове бяха.
  Това за което говориш е верно идея.
  Утопична, обаче.
  Много подобни е имало исторически още от най-древни времена. В основата им е почти винаги как да се яде без да се работи, без да се прави нищо полезно за другите. Голяма част от "матряла", "планктона" или каквото там го наречеш се е отдавал на мечти и фантазии.
  Реалността е, че капитализма е съчетание между конкуренция и някаква свобода. Не, абсолютна. Не е идеален (практичен е).
  А ти можеш да си фантазираш колкото си искаш - няма лошо.
  Стига да не налиташ на бой.

 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#54] от "k_":

  Утопична идея е да съчетаваш конкуренцията, която поражда неравенство, с "някаква" свобода.
  Даже не утопично, а фантасмагористично, защото утопия е нещо, което за момента не съществува, но може да се случи в бъдеще (доста ключови неща днес са вчерашна утопия).

  Само че УТОПИЯТА е бивала реализирана - и точно защото е успешна, са я задушавали с дружни усилия.
  А че сме били минали в края на тошовото време всичко това - хайде моля ти се. Повтори ми го пак когато почна да склерозирам, току виж ти повярвам.

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK