Народът срещу Брекзит

Тереза Мей

© Toby Melville, Reuters

Тереза МейКой има право да "натисне копчето" за извеждане на Великобритания от ЕС?


Как, кога и при какви условия да стартира Брекзит далеч не се разбира от само себе си, смятат група британски граждани, които са завели съдебен иск срещу правителството. Те оспорват правото на кабинета да задейства процеса по напускане на ЕС без предварително гласуване от парламента. Делото ще се гледа от Висшия съд през тази седмица.


Един от ищците е Греъм Пигни – англичанин на средна възраст, живеещ от 18 години във Франция, за чието съществуване до неотдавна британското правителство е в блажено неведение. През последните две години Пигни агитира за оставане на Обединеното кралство в ЕС, като поддържа Facebook група за каузата, а на самия референдум дори няма право да гласува заради дългогодишното си пребиваване в чужбина.
"Това правителство няма мандат от избирателите да изведе Великобритания от ЕС, а единствено да проведе референдум по въпроса, заяви пред "Дневник" Греъм Пигни.


Предприемането на стъпки за излизане от съюза не присъстваше в предизборния манифест на торите от 2015 г.


и избирателите никога не са упълномощавали кабинета за това. Следователно едно такова решение трябва да бъде обсъдено и прието от парламента", категоричен е активистът.


"Когато излязоха резултатите от референдума, бях напълно съкрушен", споделя той. "Очаквах да е оспорвано и резултатът да е близо до 50%, но мислех, че ще е по-скоро 52% за оставане и 48% за напускане. През уикенда след референдума все още не можех да си намеря място. А през следващата седмица ми направи впечатление, че в медиите се говори как активирането на процедурата по излизане от ЕС е задача, която стои пред кабинета."


Тогава Пигни влиза във връзка с други активисти, които вече са събрали 10 хиляди паунда за съдебни разноски, и започват да работят върху първоначално писмо до правителството. Свързват се с юриста Джон Холфърд от адвокатската компания "Байндманс" и с негова правна помощ започват да се подготвят да предизвикат кабинета на Тереза Мей в съда. Каузата им става известна като


The People's Challenge, или "Предизвикателството от народа"


"Във Великобритания имаме представителна паралментарна демокрация – на всеки пет години избираме определен брой депутати, които да вземат решения от наше име и да контролират изпълнителната власт. В момента имаме правителство, което дори не е спечелило чрез гласуване вътре в собствената си партия, а управлява само благодарение на оттеглянето на всички останали кандидати", обяснява Греъм Пигни.

Греъм Пигни

© Личен архив

Греъм Пигни


Според член 50 от Лисабонския договор при напускане на съюза трябва да се следва конституционната процедура на съответната държава членка. "Именно затова отиваме на съд, обяснява Пигни. Искаме съдебната власт да се произнесе каква следва да бъде тази процедура – дали решението кога и как да напуснем ЕС е


в правомощията на правителството, или трябва да бъде взето от парламента


Въпросът за правомощията се усложнява от факта, че Великобритания няма единна конституция, а правилата за функциониране на държавните органи се базират на множество отделни исторически документи, утвърдени практики и съдебни решения от миналото.


Юристите на кабинета, които ще се изправят срещу "Предизвикателството от народа" в съда, се позовават на така наречения кралски прерогатив. Това е властта на монарха, която той символично поверява на премиера при назначаването на правителство.


Според Греъм Пигни обаче позоваването на кралския прерогатив за активирането на Брекзит е удар по демокрацията във Великобритания. "Това е една архаична концепция, остатък от времето, когато кралят или кралицата еднолично са решавали какво ще стане в държавата," изтъква той.


"Вярвам, че


все още можем да спрем Тереза Мей въпреки обещанието й, че ще задейства чл. 50 до края на март 2017 г.


казва активистът. Надявам се съдът да се произнесе, че решението за излизане от ЕС трябва да бъде взето от парламента. Тогава правителството ще трябва да внесе съответните закони и те да бъдат подложени на обсъждане и гласуване. Парламентът ще реши кога да стане излизането и при какви условия, ще упражни контрол върху работата на кабинета и ще се увери, че Мей и министрите й ще се отчитат пред народните представители по време на този процес. Не знам дали това може да спре Брекзит, признава Пигни. Аз, разбира се, много бих искал това да се случи, но ако парламентът реши Великобритания да напусне ЕС, ще трябва да го приема. Разбира се, ако загубим, ще обжалваме пред Върховния съд, както очакваме да направи и госпожа Мей", допълва той.


Всички средства за юридическите разходи са набрани от анонимни дарители


чрез онлайн платформата за колективно финансиране на съдебни дела Crowdjustice, обяснява още Пигни. До момента на разговора ни каузата е подкрепена от 3128 души, които са събрали общо 118 400 паунда, като най-големите индивидуални дарения са от порядъка на стотина паунда.


Юристите на "Предизвикателството от народа" вече отбелязаха една предварителна победа в съда преди няколко дни, като принудиха правителството предварително да публикува правните си аргументи по предстоящото дело за активирането на чл. 50. "Тази победа е много, много важна, заради цялата тайнственост и секретност, в които са обвити действията на това правителство", подчертава Греъм Пигни.


"Разбира се, че Брекзит ще ни засегне лично, смята активистът. Със семейството ми вече го усещаме с понижаването на стойността на доходите ни от имоти, които даваме под наем във Великобритания. Пенсиите ни един ден също ще имат много по-ниска стойност. Но аз съм загрижен не толкова за моето собствено семейство. Тревогата ми е по-скоро за това, че


моите сънародници не си дават сметка какво им предстои да загубят.


"Разтревожен съм и за демокрацията в Обединеното кралство, която явно е започнала да запада, споделя Пигни. Според мен толкова важен конституционен въпрос не е имало от времето на приемането на Закона за правата през 1689, когато на престола стъпва Уилям III, съгласявайки се да спазва определени ограничения в правомощията на монарха. Сега става дума за това дали части от тогавашния закон ще бъдат игнорирани или потъпкани от нашия министър председател," обяснява Греъм Пигни.


Първото заседание по делото на "Предизвикателството от народа" срещу правителството на Тереза Мей предстои в четвъртък тази седмица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Путин прецака ЕС като уреди Брекзит.

 2. 2 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#1] от "Dохкeflyt":

  Естествено, че Путин!
  Той, и Медведев също!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Явно Брекзит няма да има. Начин все ще се намери.

 4. 4 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ох Боже, някой хора имат големи проблеми с приемането на реалностите и се хващат за всяка сламка като удавници.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dохкeflyt":

  Виж под кревата! Не вярвай на жената!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Народът срещу Брекзит, а референдума за Брекзит. Е-е, като как става она тя работа??

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Няма какво да се тръшкате, бяхте достатъчно ясни. Не искате да сте в Европейския съюз, няма да сте.

 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Кофти е в тия времена да получаваш пенсия в паунди пък да живееш във Франция! Изведнъж се окаьва, че пенсията ти е намаляла с 20%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 445 Любопитно

  Да... когато не е предвиден референум (въпреки че в UK често си ги правят) какво следва ако резултата не ти хареса.
  И все още съм на мнение, че тези, които гласуваха за брекзит знаеха какво правят и сега напразно плачем на чужд гроб (ако изобщо е гроб).

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  Да му спретнат Народен съд на Камерън, значи ?!

  [email protected]
 11. 11 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Разтревожен съм и за демокрацията в Обединеното кралство, която явно е започнала да запада, споделя Пигни.""

  Ето това е. Това е активна гражданска позиция.
  "До момента на разговора ни каузата е подкрепена от 3128 души""
  Вероятно ще се увеличат многократно.

 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Парламентът би трябвало да задейства процедурата

 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Късно е , чадо - мандалото лопна. А и юдеите вече извадиха аусвайза от долапа.

 14. 14 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#9:"everton"]тези, които гласуваха за брекзит знаеха какво правят[/quote]

  Тези, които осигуриха "за"Брекзит, знаеха какво правят. Гласоподавателите бяха само инструмент.
  То, и нас така - като в развитите демокрации

 15. 15 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Брекзитът беше един голям блъф на британските управляващи, с надеждата да имат още и още отстъпки от ЕС (хем да са вътре, но на практика да не са), но накрая се получи нещо, което и те не са очаквали.

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  Разбирам го този човечец Пигни защо не иска страната му да напусне ЕС. Но, каквото и да прави едва ли, че успее да стопира излизането на ОК от ЕС.

  На гражданско и политическо ниво решението вече е взето... сега само остава да задействат член 50, която да задейства и преговорите с ЕС относно излизането.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Весело

  [quote#3:"Един препатил"]Явно Брекзит няма да има. Начин все ще се намери. [/quote]

  Хахаха... и как реши, че Брекзит няма да има!? Напротив ще има и още как.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 445 Весело

  До коментар [#14] от "V.Iliev":

  " Гласоподавателите бяха само инструмент.
  То, и нас така..."
  Радвам се, че сте само инструмент. Но не съдете за всички по себе си. Все пак има хора, които имат ум в глвата си, не са само кирки или мотики... )

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 19. 19 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#12:"daam"]Парламентът би трябвало да задейства процедурата [/quote]

  Веднага след референдума четох, че резултатът не е задължителен и парламентът трябваше да гласува. С времето някак правителството на ОК реши, че ще "се съобрази с волята на избирателите" и видимо се опитва да избяга от гласуване в парламента.
  Пак според медиите ограомно мнозинство от депутатите не подкрепят напускането на ЕС, а всички големи неправителствени организации настояват за оставане.
  Та, явно е за мен, че се част от политиците искат да изведат старната от ЕС, но знаят че не могат и затова се опитват да заобиколят гласуването на депутатите.

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 20. 20 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#18:"everton"]Все пак има хора, които имат ум в глвата си, не са само кирки или мотики[/quote]

  Поздравявам Ви

 21. 21 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Народът срещу Brexit"?! Нали точно "народът" гласува за този Brexit. Въпреки ежедневно обезценяващия се паунд и постоянните новини за напускащи Острова компании, повечето британци са все още blissfully unaware за това което ги чака.

 22. 22 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  По-голяма дивотия от това да се пита стадото няма! Що не направят референдум за минималната заплата - да стане 1000 лв. - познай резултата!

 23. 23 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#22:"emilm13"] Що не направят референдум за минималната заплата - да стане 1000 лв. - познай резултата! [/quote]
  Зависи кого питаш. На швейцарците им предложиха по 800 евро на калпак, но със 75% отговориха НЕ. Не подценявайте разума на харата!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Весело

  Да му спретнат Народен съд на Камерън, значи ?!
  ==============
  .......и дано разглеждането на делата да се протаква дълто....чак до 3001 ва година.... До коментар [#10] от "karabastun":

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Е нали точно народът избра Брекзит? Вече трябваше да се е задействала процедурата. В крайна сметка имаха достатъчно време да премислят.

  Panta rhei....
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  До коментар [#22] от "emilm13":

  Емо, в Швейцария имаше подобен референдум за повишаване на доходите и те взеха, че гласуваха против подобна мярка. Така, че референдума не е лош като демократически инструмент. Въпросът е и народът да бъде достатъчно образован, адекватен и информиран за последствията при гласуване на дадена тема на референдум.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  "Разтревожен съм и за демокрацията в Обединеното кралство, която явно е започнала да запада, споделя Пигни.
  *****************************

  Сериозно? И кое и е западащото на представителната демокрация? Проведе се референдум, по-голяма част от англичаните решиха, че искат да са извън ЕС, правителството ви се подготвя за излизане, случаят е приключен. Че на една групичка резултатът не се харесва, ми не може всички да са доволни. Важното е, че мнозинството реши, че иска Брекзит. Толкоз.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  [quote#22:"emilm13"]По-голяма дивотия от това да се пита стадото няма! Що не направят референдум за минималната заплата - да стане 1000 лв. - познай резултата! [/quote]

  В Швейцария правиха - и за увеличение на минималната заплата и за приемане на ББД и познай? И по двата въпроса швейцарците казаха "не".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  [quote#19:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]след референдума четох, че резултатът не е задължителен[/quote]

  Може и да не е, ама никое правителство няма да посмее така грубо да потъпче желанието на мнозинството от гражданите си.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Жал ми е за британците, но така ще е по-добре за ЕС, по-лесно ще се вземат важни решения.

  Мразя да мразя!
 31. 31 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#22] от "emilm13":

  швейцарците си направиха точно такъв референдум, и отвърлиха искането за безусловен базов доход с голямо мнозинство. така че демокрацията и референдумите работят за общото благо, когато избирателите са мислещи и информирани хора ...

 32. 32 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 218 Весело

  До коментар [#28] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  и аз тва се сетих да му отговоря на колегата, малко след теб ...

 33. 33 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Заглавието е пълна пародия на джорнализъм. Народът си каза думата. Сега изпълзяват разни соросоидоподни като онази живееща 18 години във Франция.

 34. 34 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  +++++++++++

 35. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":


  " Да му спретнат Народен съд на Камерън ... "


  Не бъркай 40-те години на миналия век в България и днешните реалности в ЕС и Великобритания !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 36. 36 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Случката показва още веднъж, че в живота няма универсални решения, не съществува панацея. И да се задейства чл. 50 и да не се задейства 48 % - 30 000 000 британци ще се чувстват прецакани. Час от големите групи на 30 те милиона са: младите, студентите, целия финансов сектор, британците живеещи в чужбина и др. Великобритания губи като икономика и като тежест в света. ЕС също губи като икономика и тежест в света.
  Според мен такива важни решения би трябвало да се взимат - поне с квалифицирано мнозинство (2/3)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 37. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#12] от "daam":


  " Парламетът би трябвало да задейства процедурата . "


  Нямам претенции да съм компетентен по въпроса, но по- горе в статията пише, че този парламент НЕ Е избран да осъществи Брекзит, а САМО да проведе референдума .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 38. 38 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Винаги има и печеливши и това са конкурентите на западния свят - русия, Турция и Китай. Но кой каквото сам си направи..........
  За нас българите специално има и малка полза: Великобритания няма да може да спира интеграцията на ЕС, а от това България само печели ......................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 39. 39 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Референдумът няма юридическа сила и резултатът от гласуването показва само моментните настроения в обществото. Единствената последица от него трябваше да е незабавни предсрочни избори и новият парламент да решава какво да прави. Много тъпо изглежда сегашният кабинет да обявява брекзит.

 40. 40 Профил на .
  .
  Рейтинг: 900 Неутрално

  [quote#19:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]Веднага след референдума четох, че резултатът не е задължителен и парламентът трябваше да гласува. С времето някак правителството на ОК реши, че ще "се съобрази с волята на избирателите" и видимо се опитва да избяга от гласуване в парламента.
  Пак според медиите ограомно мнозинство от депутатите не подкрепят напускането на ЕС, а всички големи неправителствени организации настояват за оставане. [/quote]
  Така е, но гова е английски парламент, не български. Въпреки че много гласуваха за излизане без зобщо да осънават какво ще е, познавам арменци, поляци, и др- английски граждани, които бяха твърдо убедени че като излезат от ЕС ще са по добре и жласуваха за излизане. А точно те най-губят.

 41. 41 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 974 Весело

  [quote#27:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Че на една групичка резултатът не се харесва, ми не може всички да са доволни. [/quote]
  Хаахаха една групичка от 30 000 000 британци - 48 % от населението.........

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 42. 42 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Народът тогава реши на референдум-напуска ЕС! След референдумът имаше проучвания, според които англичаните пак биха гласували ПРОТИВ! НЯкакви свободни литературни съчинения на българка, пребиваваща в Англия-виж, това е друга работа! Но народа там си каза думата! И би я повторил, ако референдумът беше утре! Но хора, закърнеми с КОМУНИСТИЧЕСКО мисление не желаят да приемат решеното от народа! Глас народен-глас БОжий! Но някой медии и един САЩ олигарх с унгарски произход се мислят за по-велики от Господ! И плащат наляво-надясно, за да вървят срещу течението!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 43. 43 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#21] от "karen_walker":

  Вината си е тяхна. Имаха шанс за пряка демокрация, проспаха го. Сега, късно е либе за китка.

 44. 44 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#41] от "iak": [quote#41:"iak"]Хаахаха една групичка от 30 000 000 британци - 48 % от населението[/quote]
  които НЕ благоволиха да гласуват, когато ги питаха, щото било дъждовно!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 45. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#41] от "iak":

  Визирам групата на Пигни, която наброявала към 10 000 члена. Те са тези, които са завели делото срещу правителството. Но дори и да сложим 30-те милиона, от другата страна - на желаещите брекзит, са 35 милиона.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 46 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#44] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":

  Това, че не гласуваш също е действие. Просто прехвърляш правата си на тези , които гласуват, да решават вместо теб. Индиректно ги упълномощаваш. Това е демокрацията................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 47. 47 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А бре какво беше това Брекзит?

 48. 48 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Случката показва още веднъж, че в живота няма универсални решения, не съществува панацея и референдумите не са такава. И да се задейства чл. 50 и да не се задейства 48 % - 30 000 000 британци ще се чувстват прецакани. Час от големите групи на 30 те милиона са: младите, студентите, целия финансов сектор, британците живеещи в чужбина и др. Великобритания губи като икономика и като тежест в света. ЕС също губи като икономика и тежест в света.
  Според мен такива важни решения би трябвало да се взимат - поне с квалифицирано мнозинство (2/3)

  Разбира се винаги има и печеливши и това са конкурентите на западния свят - русия, Турция и Китай. Но кой каквото сам си направи..........
  За нас българите специално има и малка полза: Великобритания няма да може да спира интеграцията на ЕС, а от това България само печели ......................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 49. 49 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2133 Весело

  [quote#4:"Зарзават"]Ох Боже, някой хора имат големи проблеми с приемането на реалностите и се хващат за всяка сламка като удавници[/quote]


  Абе зарзават - жено, прочети първо статията и тогава пиши! Обратното води до тъпи умозаключения...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 50. 50 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  и английските баби са доста тъпички.Приятелки,които от 20 години живеят в Лондон,отдавна имат английско гражданство са бесни.Агитирали са бабите,че виждате ли ние сме остров и ако дойдат много емигранти островът ни може да потъне в океана-виждате ли на какво ниво е агитирано.И бабите дето от 20 години са пенсионерки,от 10 години са с деменция са гласували за излизане на обединеното кралство.А ние си мислиме,че само БСП цака с коза червени бабички.Хора които от години не са в час ,като им кажеш да гласуват с някоя тъпотия взимат двата бастуна и отиват да гласуват под строй.

 51. 51 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#45] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Коментар 48 е за теб

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 52. 52 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Дали пък и нашата българска демокрация не бележи напредък ? Спомняте ли си решението на Конституционния съд ,по казуса с "референдума на Слави"? Ето как може да бъде атакуван Референдум (брекзит) в една отколешна демокрация от гражданин на Обединеното Кралство Г.Пигни ,който от 18 години живее във Франция.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 53. 53 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  И к'ъв народ е тоя Пигни от на майната си. Освен това става въпрос за това как ще се излезе, а не че няма да се излезе.
  Винаги има келеперджии, и от двете страни. Само че едните врещят повече

 54. 54 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  [quote#12:"daam"]Парламентът би трябвало да задейства процедурата[/quote]

  Ами ако не ще да я задейства, какво правят...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Позва се съдебната юридическа формула в която прокурорът като представител на държавата казва "Народът срещу..."

  В случая наистина Националната Служба по Здравеопазването на ЮК ще изхълца ако пенсионерите-англичани от Европа, а те са над 2 милиона, се завърнат в ЮК. В момента Испания, Франция, Португалия носят на гърба си медицинското обслужване на тези хора без да представят сметките на трезора на ЮК.

 56. 56 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#51] от "iak":

  Виж сега, аз още от самото начало казах, че това с брекзита е дивотия. Ама англичаните са тези, дето си решават. Щом така са решили - добре. И няма значение дали за брекзита са гласували бабички с деменция и неграмотен плебс, в една демокрация техния глас важи точно толкова, колкото и на образования елит. Като излязат след година и половина, като решат, че не им харесва това положение, след няколко години пак ще подадат молба за членство и така... Че няма да е лесно - така е, ама кой каквото сам си направи...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 57. 57 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 635 Гневно

  В лицемерната имперска политика на Обединеното Кралство никога не е имало случайни действия. И сега "пробутването" от Камерън на подобен референдум съвсем не е случайно. Колебливата нагласа на масовия британски избирател не може да не е била известна на торите, за да предприемат подобен "рискован ход", още повече когато ясно се виждаше, че популистки партии настървено насаждат страхове у гражданите на острова. За мен торите съзнателно използваха този "рискован ход". Това, естествено е в "интерес" и на Кремъл, и на САЩ. С други думи, т.н. Велики сили не са дорасли до предизвикателствата на 21 век, за да надживеят вековните си имперски нагони. Не искат да позволят на ЕС да се превърне в мощен военно-политически субект. И именно с това тяхно късогледство, граничещо с инфантилност, те улесняват предречената още от Нострадамус гибел на Християнската цивилизация !

 58. 58 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  *Делото ще се гледа от Висшия съд през тази седмица.*
  Не след години разтакаване и процедурни хватки, тази седмица.
  Велика Британия с велик народ!

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 60. 60 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 470 Гневно

  а нас някой пита ли ни за влизането в НАТО и ЕС?

 61. 61 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Великобритания няма полезен ход. Трябва да се мисли преди да се действа. Виновният е Камерън и всички, които го подкрепяха (Тереза Мей в това число). Няма база за сравнение с Швейцария, която гласува 4 пъти годишно и стои в основата на пряката демокрация от столетия.
  Обединеното кралство е завладяно от популисти и неподготвеността им доведе до катастрофалния рзултат. През следващите десетилетия ще трябва да го преглътнат

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 62. 62 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#11:"gmbh"]Ето това е. Това е активна гражданска позиция. [/quote]

  Очевидно и там има умни и интелигентни. Остава да видим и колко са ранобудни.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 63. 63 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Весело

  [quote#1:"Dохкeflyt"]Путин прецака ЕС като уреди Брекзит. [/quote]
  Това,което има да става при Путекзит

  ще засенчи Брекзит

 64. 64 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#27] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Отговорът на въпроса е в статията.

 65. 65 Профил на the place
  the place
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Надявам се "Дневник" да ни държи в течение с това дело , лично на мен ми стана много интересно.

 66. 66 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2406 Любопитно

  Браво на този мъж! Приемам аргументите му безрезервно. Този процес трябва да се излъчва на живо, невероятно интересен ще е.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 67. 67 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#57] от "objective":
  Поздравления! Аз съм на абсолютно същото мнение, но не бих могъл да го формулирам толкова добре.
  Още веднъж поздравления!
  Всички останали коментарии са просто дрън-дрън. Анализаторите от българските медии също ги няма никъде.

 68. 68 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#66:"Непукистка"]Браво на този мъж! Приемам аргументите му безрезервно. [/quote]
  Струва ми се, че при нас демокрацията/като начин на мислене също/ никога няма да заработи на такова ниво.

 69. 69 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  [quote#10:"karabastun"]Да му спретнат Народен съд на Камерън, значи ?! [/quote]
  Пак нищо не си разбрал от статията. Или не си я чел, както обикновено. Това е абсолютно частна, гражданска инициатива, на която обаче властите не може да не отговорят.

 70. 70 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":

  "В случая наистина Националната Служба по Здравеопазването на ЮК ще изхълца ако пенсионерите-англичани от Европа, а те са над 2 милиона, се завърнат в ЮК. В момента Испания, Франция, Португалия носят на гърба си медицинското обслужване на тези хора без да представят сметките на трезора на ЮК. "

  Само за 1015 UK има нетен принос към бюджета на ЕС от GBP8.5 bn (около €9.5 bn). ЕС - и по-специално Германия - вече изхълцаха, как да покрият тази дупка за 2017 чрез масово орязване на програми от всякакъв характер, вкл. и за БГ.

  А по-общо за тази статия - лявата преса винаги намира някакви маргинали, които агрегира като "народ". А междувременно небето в UK не падна, FTSE e на над пред-Brexit нива, Китай желае да сключи търговско споразумение.

 71. 71 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4208 Любопитно

  [quote#13:"dosetliv"]юдеите вече извадиха аусвайза от долапа. [/quote]
  Баси, как се досети за това?

 72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  До коментар [#27] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  Баси, колко ти се иска ЕС да се разпадне. Дали се сещаш, че тогава може да те изгонят от Испания?

 73. 73 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Греъм Пигни

  Симпатяга е този Пигни.В лицето на снимката ми прилича малко на Майкъл Мур.

  /не се чете/
 74. 74 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#60] от "селянин":

  СЕЛЯНИН, НИЕ, както и ти индивидуално и в частност, загубихме "студената" война скъпи.
  Друго щеше ако бяхме победили!
  Тъпаците от СССР са виновни, притежавайки половин Европа, те се оакаха и омазаха изцяло, заради малоумната им политическа доктрина, която бе базирана единствено на религиозни и популистки очаквания лозунги и знамена за по-добър живот, но без икономическа, трудно обезпечима технологично ресурсна и организационна обосновка.

 75. 75 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 689 Любопитно

  До коментар [#8] от "tribiri":Той, паундът, и преди по малко от десетилетие направи такъв спад. И тогава ли имаше Брекзит или влизането на България в ЕС удари така паунда?


 76. 76 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 368 Неутрално

  От една страна, хубаво е да има цивилозаван начин за оспорване на решения- чрез съдилищата, а не на улицата, и също така е хубаво съдебната система да е бърза и стройна, така че един иск след няколко месеца (а не години) да е вече в съда.

  Но от друга страна, Брекзит ще има - това вече и гаргите го разбраха, т.е., този кораб отплува, сега въпросът е как точно ще се осъществи "разводът".

  Икономически ще са засегнати почти всички, или почти всички обикновени хора, но се оказва, че отговорът "Икономиката, глупако" не пристеснява англичаните толкова, колкото ги силно плаши неконтролираната имиграция и липсата на суверинитет. Това са двата им големи проблема. А не дали пенсионерите им във Франция ще са ОК.

 77. 77 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#9:"everton"]съм на мнение, че тези, които гласуваха за брекзит знаеха какво правят и сега напразно плачем на чужд гроб (ако изобщо е гроб). [/quote]
  +++++

 78. 78 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Тази госпожа няма ли друга рокля освен тази или просто това са по-стари снимки? Все с този цвят я дават.

 79. 79 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4000 Весело

  До коментар [#70] от "bellend":

  Преди три седмици бях за десетина дни в Англия и честно казано ми хареса рязкото поевтиняване (поне за мен), за местните един паунд си остава един паунд. Направи ми впечатление че цените на доста стоки свързани с хигиена и овер-тхе каунтър лекарствени средства са значително по-ниски от същите в САЩ. И, като явна моя слабост, има добри качествени обувки като допълнение на правените в Индия

 80. 80 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#11:"gmbh"] "Разтревожен съм и за демокрацията в Обединеното кралство, която явно е започнала да запада, споделя Пигни.""
  [/quote]
  Мдаа, тя,демокрацията, щот шества из Европата във вид на ислямски башибозук. Сигурно гласувалите за Брекзит-та си искат действащите закони, а не шариата.

 81. 81 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 225 Любопитно

  САЩ не позволяват на ЕС да се превърне в мощен военно-политически субект. Излизането на Великобритания от ЕС е мащабен удар. Другият удар е недопускането на Турция даже да се доближи до изпълнението на условията за членство в съюза. Превръщането на Турция в радикална ислямска държава и издигането на политически деец като Ердоган до такава власт в Турция каквато са имали само султаните са сигурни индикации за това.
  Кремъл има изгода и може би има някакъв минимален принос, но такива крупни реализации изобщо не са му по силите.

 82. 82 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#70] от "bellend":

  Китай, може да иска всичко, но дали САЩ го иска е важното.
  На последните brexit им е като дюшеш, що се отнася до позиции евро - долар и дългове, щото ЕС дълговете са му 2 пъти по-големи взети заедно.
  Сделката за търговско споразумение между ЕС или останките му и САЩ ще затвърди хегемона и китайците ще го духнат, даже ще им се услади.

 83. 83 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А бе къде е. Брекзит бе?

 84. 84 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#78] от "choKo":На тая снимка изглежда добре. На мнозинството от другите е като селска пръчка.


 85. 85 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 635 Гневно

  В лицемерната имперска политика на Обединеното Кралство никога не е имало случайни действия. И сега "пробутването" от Камерън на подобен референдум съвсем не бе случайно. Колебливата нагласа на масовия британски избирател не може да не е била известна на торите, за да не предприемат подобен "рискован ход", още повече когато ясно се виждаше, че популистки партии настървено насаждат страхове у гражданите на острова. За мен те съзнателно употребиха този "рискован ход". BREXIT наля вода и в политическата мелница другите две империи - Кремъл и Вашингтон. Така поне те си мислят. Истината е, че егоизмът на т.н. Велики сили не им позволява да надживеят вековните си имперски стереотипи и до дораснат до нивото на глобалните предизвикателствата на 21 век. Те не искат "да позволят" на ЕС да се превърне в конкурентен световен военно-политически субект. И именно това тяхно късогледство, граничещо с ифантилност ще спомогне за по-бързото сбъдване на предречената още от Нострадамус гибел на Християнската цивилизация !

 86. 86 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#30:"Chicho"]така ще е по-добре за ЕС, по-лесно ще се вземат важни решения. [/quote]
  Кои решения? За заличаването на християнските ценности и приемането на шариата ли?

 87. 87 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ivan Stoyanoff":

  Много добре ситуацията, Стоянов.
  Поздрави!

  Тъпургелите които имаме за съседи, трудно разбират, че нещата са загубени на енерго добивни фосилни горива и едва бъдещите събития между Саудитите и Иран ще тласнат събитията в посока може би предвидима, но не желана за никого от тях.
  Русия и Турция като ретроградни опити за регионална хегемония, може и да опитат ботба с предизвестен край, но само толкова.

 88. 88 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  Наистина весело заглавие. Народа каза ДА на Брекзит.

 89. 89 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#85] от "objective":Какво общо има пък Обединеното кралство с политиката на Брюксел за унищожаване на християнската цивилизация в Европа? Не че Брюксел го взема това решение сам, ама все пак така изглежда.


 90. 90 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1297 Весело

  До коментар [#72] от "Blood Red Skies":

  Умничкото ми то... как от моите думи извади подобно заключения сигурно и ти не можеш да обясниш, ама побърза да се изходиш... лошо няма, точно това е така мразената от теб демокрация - всеки да може да си каже мнението, дори и нищо да не е разбрал.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 91. 91 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#85] от "objective":

  ХРИСТИЯНСТВОТО, в определените му главниклона католицизъм и източно православие отдавна вече са мит, загубили всичко, освен декоративното си съпътстващо положение.
  По друг начин стои въпроса с протестантския ред, който е в основата на прогресивна Америка, която трудно би била изместена от когото и било, когато и да е като лидер в днешния свят.

 92. 92 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4208 Весело

  До коментар [#90] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  Джихади, предвидима си като смяната на деня и ноща.

 93. 93 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  По света живеят близо 5 милиона британци. Общо в ЕС са около 900 хиляди.
  Само в Австралия са над 1.2 милиона, а в САЩ са колкото в ЕС.

 94. 94 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4208 Весело

  [quote#90:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]да се изходиш[/quote]
  Винаги съм знаел, че си истинска дама.

 95. 95 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#79] от "daskal1":

  Качествените обувки се правят и внасят от Португалия.
  Британия произвежда само галоши, против дъжд.

 96. 96 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Смешковци тези джон булчета, смешковци, да им се ненадяваш!!!
  Но не ги мислете те са "открили" капитализЪма още преди 800 години... ще открият как да разкарът и Брекзита...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 97. 97 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#50] от "dolna4erti4ka":

  Откъде ги измисляте тези глупости?
  Но поне веселите форума.

 98. 98 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#7:"442"]Няма какво да се тръшкате, бяхте достатъчно ясни. Не искате да сте в Европейския съюз, няма да сте.[/quote]Не са ясни. Обществото е много разделено. На всеки привърженик на излизането се пада по един противник. Ако се вземе мнението на 2-та милиона британци живеещи в ЕС, които нямаха право да гласуват, то привържениците на оставането са мнозинство.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 99. 99 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#95] от "convince":

  Всеки купува каквото му е нужно. Някои обувки, други си купувате галоши.

  Датската ECCO преди години се премести в Португалия. Собственичката, която е и директор на фирмата го каза в прав текст: Производството ни сега е по-евтино, но качеството падна.

 100. 100 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#21:"karen_walker"]Нали точно "народът" гласува за този Brexit. Въпреки ежедневно обезценяващия се паунд и постоянните новини за напускащи Острова компании, повечето британци са все още blissfully unaware за това което ги чака.[/quote]Ако референдумът се проведе сега не съм сигурен, че Брекзит ще спечели. Още не са задействали член 50, а лошите новини валят всеки ден. А всички знаят, че най-лошото тепърва предстои.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK