На фона на неспирни терористични атаки, Афганистан трябва да избере парламент днес

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Демокрация от демократорите.

  5ar8
 2. 2 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 331 Весело

  [quote#1:"5ar8"]

  Демокрация от демократорите. [/quote]

  Е,да се обърнат към Русия,тя ще ги оправи.Не е като да не се е опитвала...

 3. 3 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1436 Весело

  И кой ще гласува на тези избори? Нинджите, които нямат право да излизат от къщи без разрешението на мъжете си, или мъжете които до един се преселиха у леля Меркел и на Лъвов мост?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 4. 4 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1342 Любопитно

  [quote#1:"5ar8"]Демокрация от демократорите. [/quote]

  Наясно ли си какво искаш да кажеш ! Не се разбира - ужасна глупост !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3736 Любопитно

  "Финансирането на възстановяването на Афганистан от дългогодишните войни е обвързано с изискването Кабул да извърши реформи, сред които укрепване на демокрацията и съдебната система, борба с корупцията и мерки за засилване на икономиката. Мнозина настояваха и за необходимост от сътрудничество по миграционни въпроси, след като Кабул подписа споразумение да приеме обратно своите икономическите емигранти в ЕС."

  Хубаво е, че има такава обвързаност, обаче нещо се съмнявам, че афганистанските власти ще успеят да наложат тези реформи, които ЕС желае. Но, дано... надеждата умира последна.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1342 Любопитно

  Интересно, според някои, афганистанците ги "демократизираха", тоест те не искат демокрация, а са им я наложили насила - тогава защо те на избори не гласуват за диктатура ! Никой даже не смее да предложи установяване на диктатура та да гласуват за него !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 7. 7 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1342 Любопитно

  [quote#1:"5ar8"]Демокрация от демократорите. [/quote]

  Какво правим сега ! Ще но иобясниш ли какво имаш предвид ! Не ни карай да гадаем !
  Молим ти се !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7024 Неутрално

  В България ще им разкрием ли секции.

 9. 9 Профил на stant
  stant
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес в Афганистан няма избори, има грешка в статията.

 10. 10 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "Димитър Димитров":

  Русия по точно СССР се опита но можа.

  5ar8
 11. 11 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ian Smith":

  Какво да обяснявам? Поне теб винаги съм те смятал за интелегентен член на форума.

  5ar8
 12. 12 Профил на loko_boko
  loko_boko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Запада се опитва да демократизира Близкия Изток,тоест да изкорени исляма който превръща хората в добитък.Русия е против това,тя иска тези държави и хората живеещи там,да си останат в оковите на исляма.Бежанци в Е вропа има не заради Меркел,а защото религията на тези държави ги подтиква към постоянно множене,всяко семейство да има най малко пет деца.Жените там раждат и отглеждат деца цял живот без да излизат от вкъщи.Тези деца няма с какво да бъдат изхранвани,и много от тях се товарят на лодки и коли и пращани на различни точки по света за да издържат големите семейства.Системата там е точно като на тъмните братя в БГ.Има два варианта,ии да бъдат демократизирани,да бъдат научени да изпоузват презарвативи и да се научат че да правиш деца,значи и после да им намериш прехрана или да бъдат бомбардирани за да не залеят целия свят,който и без това вече се задъхва да изхранва китайците които ссъщо не значт що е презарватив.Но руснаците не се интерисуват от човека,като индивид,глобалните проблеми не са тяхни проблеми,те имат само една мисия,да мислят за себе си,да пият и да ходят до тоалетна и да водят геройски войни за оцеляване.

 13. 13 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#12] от "loko_boko":

  Според мен е голяма грешка насила да се налага отвън демокрация на страна, която не е дорасла до това равнище, защото начинанието е обречено на провал. Особено ако става дума за силно религиозна мюсюлманска държава, защото ислямът не търпи демокрация - там се допускат само определени възгледи, жените и неверниците са втора категория и така нататък.

  Ататюрк направи Турция секуларна държава, но тази промяна дойде отвътре, а както виждаме дори там се налага армията през десетилетие да прави държавен преврат за да предпази държавата от ислямизация, защото в същността ир исляма е идеология за всеки аспект от живота и държавното управление, а не е просто религия. Дори те след уж десетилетия демокрация под властта на Ердоган прогресивно се връщат назад.

  Също така казваш, че постоянното множене на населението подтиква към емиграция и тук не съм съвсем съгласна, голяма роля играе ислямът, който проповядва миграцията като начин на преземане на територии, като форма на джихад. Неслучайно ислямският календар започва не с раждането на Мохамед или дори началото на проповедите му, ами именно в момента, в който йфь мигрира от Мека към Медина и започва със силата на оръжието на завзема територии и набира последователи.

 14. 14 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Та, като извод, който пропуснах покрай останалото в горния пост - първо и най-важно е да се осъществи реформа в исляма, да изживеят своето Просвещение, защото настоящият вид на исляма не допуска демокрация или насърчаване на прогреса и отделния индивид. За съжаление това е нещо, което ще трябва да направят сами. Има реформаторски гласове сред тях, но полит коректното малоумие на Запада не им дава гласност дори и в свободния уж демократичен свят.

 15. 15 Профил на loko_boko
  loko_boko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#14] от "nemeria":

  Путин каза същите неща които казваш и ти.Запада не разбирал културата на тези народи и там не можело да има демокрация,трябвало да се чака,колко още не се знае,100-200 години,до като станат 20 милиарда.Относто това че Близкия Изток щял да завладява запада,може би си пропуснал 60 години от човешката история тъй като си бил в кома.Запада има най голямата и мощна армия в света,въоражена с атомни бомби,които е готова да изпоузва,справка-Япония.Близкия иаток е една дивашка област която може да бъде заличена за секунди,само някой по луд американец да реши,но не това е целта на занятието,въпроса пред запада е как да не стига до там.Или ти си мислиш че най развитите държави в света които лятят в космоса,произвеждат най новите технологии,лидери в медицината и всичко останало ще се оставят да бъдат превзети от банда брадати диваци с пушки и копия.2016 година е бе човек.

 16. 16 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#15] от "loko_boko":

  Естествено, че няма да се оставят да бъдат превзети, макар че не съм сигурна кое визираш под Западна армия - най-големите в НАТО са САЩ, където настроенията са по-скоро против интервенция по земя и изпращане на войски, следващите са Турция, а някак си не си представям Ердоган като защитник на демокрацията. Европа имаше проблеми с една Либия, трябваше САШ да се намесят, а техните успехи там, както и в Ирак, и Афганистан са силно съмнителни. Въобще не виждам защо трябва Европа и САЩ да се бутат навсякъде и да раздават "демокрация". Даже в Египет се наложи военните да си връщат държавата след като ислямистите почти си я присвоиха. Да не се отчитат разликите в манталитета, културата, начина на мислене и ценностите на тези народи е голяма грешка. А това еди-коя-си година е дори не е аргумент.

  Не знам как успя да намесиш Путин в тоя разговор, израелците, например Мордехай Кедар, от години се опитват да обяснят на Запада, че провалите им там се дължат именно на това, че не се и опитват да разберат Близкия Изток. Замисли се колко различно виждане имаме ние в сравнение със Западна Европа и Америка и как един куп неща, които копираме от тях, не проработват у нас, а все пак сме като цяло съвместими културно. Разликите между Запада и Близкия Изток са огромни, дори между Европа и азиатските държави като Япония и Китай. Не може да очакваш, че други култури ценят същите неща като теб. Най-малкото в Близкия Изток религията има огромно значение, което е загубено за повечето европейци. Народите, съответно и културите им, гледат на света по различен начин. Това трябва да се отчита, когато се опитваш да помогнеш на някого, иначе става манджа с грозде.

 17. 17 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#15] от "loko_boko":

  А относно безконтролсното им множене съм съгласна, че е голям проблем, за който обаче един куп НПО-та допринесаха неимоверно с всичките им програми за намаляване на детската смъртност и болестите без да постигат никакъв успех за създаване на култура на неразмножаване извън икономическите възможности на съответното семейство. Чела съм разни подобни организации да обясняват как било неетично и не знам си какво си. А някои от тия държави имат нужда направо да се стерилизира населинието след четвъртото дете, че иначе настава пълен хаос и ужас, колкото и неетично да звучи. За съжаление всички помощи във вид на дрехи и такива неща по-скоро задушават малкото бизнес, който се развива там, защото няма условия за нещо високо технологично. За неща като дрехи, храна и лекарства се изсипаха милиарди в Африка. Ами не работи тази стратегия явно, видимо е по резултатите след толкова години.

 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#13:"nemeria"]Според мен е голяма грешка насила да се налага отвън демокрация на страна, която не е дорасла до това равнище, защото начинанието е обречено на провал.[/quote]

  Абсолютно! Демокрацията означава преди всичко свободна воля, а ислямът отрича правото на свободна воля у хората, всичко в живота им трябва да се подчинено на исляма и шариата.
  Така мислят дори мюсюлмани трето или четвърто поколение "европейци". Та, щом тях не е било възможно да ги "демократизират", защо си мислят, че ще успеят в диви страни като Афганистан, Сомалия, етс.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#15] от "loko_boko":

  Остави тези пропагандни дивотии, а се опитай да мислиш със собствената си глава. Можеш ли да дадеш пример за успешна демокрация в мюсюлманска държава? Поне един?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на loko_boko
  loko_boko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#18] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Икак като исляма отрича правото на свободна воля,тези държави сами ще пораснат за демокрация??Успешна демокрация няма в ислямска държава защото я има Русия.Но исляма ще изчезне с нея.По времето на СССР,запада нямаше как да нападне Ирак,Либия и Сирия,нито да се настани в СА.Но с малки стъпки СССР се разпадна и ислямските диктатури се прочистват една по една.Запада няма да се спре до като не изоре целия ислямски свят.Ако трябва местното населения ще се изтрепе,държавите сринати,а на тяхно място ще се появят нови.А вие като жени не ви ли е жал,че там жените са гледани като крави,заплождани с десет деца,обикновенно и пребивани с камъни на площадите от съпрузите си и собствените си деца.И какво запада да стои и да гледа ли,ами това можехте да сте вие,канибалке и немерия,или вие не сте и да ги оставим да мрат?

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#20:"loko_boko"]Успешна демокрация няма в ислямска държава защото я има Русия.[/quote]

  Тоест, вината за всичко е в Русия? Леле... ти счупи всички налични тъпомери, сега трябва да ходя до магазина за нов.

  [quote#20:"loko_boko"]Запада няма да се спре до като не изоре целия ислямски свят.Ако трябва местното населения ще се изтрепе,държавите сринати,а на тяхно място ще се появят нови.[/quote]

  Ти сериозно ли? Как се трепят милиард и половина мюсюлмани?
  Пак ти казвам, остави пропагандните дивотии, ами мисли с главата си.
  На мен лично не ми пречи как муслимите живеят в собствените си държави, не ми пука какви са им отношенията, нито дали имат диктатура, демокрация, феодализъм или робство. Стига да си стоят там и да не пречат на другите. Само че проблемът е, че плъзнаха по цял свят, а кухите левичарски глави ги оставят и в Европа да живеят както си искат, с примитивната си религия или разбирания за живота.

  [quote#20:"loko_boko"]А вие като жени не ви ли е жал,че там жените са гледани като крави,заплождани с десет деца,обикновенно и пребивани с камъни на площадите от съпрузите си и собствените си деца.И какво запада да стои и да гледа ли,ами това можехте да сте вие,канибалке и немерия,или вие не сте и да ги оставим да мрат? [/quote]

  Насила хубост не става. Колкото повече се мъчиш да ги демократизираш и цивилизоваш, толкова повече те се вкопчават в примитивната си религия и се радикализират. Промяната трябва да тръгне от техните общества, за да могат да я припознаят и приемат, а не да е привнесена отвън и да им е чужда на манталитета.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#20] от "loko_boko":

  А иначе, ако наистина вярваш, че вината за ислямския тероризъм е в Русия, прочети този линк, та може и нещо да ти влезе в промитата глава:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_revival

  Дано също проумееш и, че насила не можеш да ги промениш, ако не сами не поискат това. Имат нужда от свой Ренесанс, имат нужда от свои Джон Лок, Монтескьо, Волтер, Бенжамин Франклин, Русо, Дидро, Д'Аламбер, Адам Смит, Емануел Кант, Бомарше, Томас Джеферсън, етс. етс. И, докато това не стане, докато не се появят такива ислямски просветители, промяна при тях няма да настъпи.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#20] от "loko_boko":[quote#20:"loko_boko"]И какво запада да стои и да гледа ли,ами това можехте да сте вие,канибалке и немерия,или вие не сте и да ги оставим да мрат?[/quote]

  Типично по левичарски като свършат аргументите преминаш в апел към емоциите.

  Остави я тая мантра, че Близкият Изток щял да бъде демокрация, ако го нямаше СССР. Ами няма го вече, точно Запада ги изгони от Афганистан навремето и във вакуума се настаниха и нароиха един куп ислямистки групировки. След интервенцията в Ирак се зароди ИД първо като Ислямска Държава в Ирак, а после се разраснаха и в Сирия. Въобще от това, което аз виждам, нещата са по-добре когато Западът не се намесва на място ами оставя светските диктатори, които поне поддържат ред и защитават малцинства като християните примерно. За справка Либия или каквото е останало от нея. Пътят към Ада е постлан с добри намерения.

  Това, което може да направи Запада, е да насърчи гласовете на мюсюлманите, които са за реформа в исляма, който както вече няколко поста ти обяснявам, е основният проблем. Без промяна в начина на мислене на тия хора, нещата няма как да се променят. Само във вакуума оставен от Запада ще се появяват повече като ИД и повече мюсюлмани на Запад ще се поддават на внушения, че се води война срещу тях и те трябва да водят джихад с неверниците. Ситуацията е изключително сложна и една-две военни интервенции няма да я променят към добро.

  Виж само Иран преди и след ислямската революция - проблемът е в исляма. Мюсюлманите трябва да положат усилия за промяна, които ние да насърчим, но не и да им налагаме насила нещо в собствените им страни, дори да смятаме, че е за тяхно добро, защото насила хубост не става. За справка - настоящето в БИ след всичката привнесена "демокрация".

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5264 Неутрално

  ЕС е най-големия донор на финанси в Афганистан, а. Афганистан е най-големия донор на млади мъже в ЕС

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на loko_boko
  loko_boko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#23] от "nemeria":

  Имало вакум и се появили ИД и други подобни.Как се появавят армии от нищото,тежко въоражени,обучени и способни да нападат държави,и то в раион където всички велики сили са разположили свои части,летат със самолети,наблюдават със сателити и дронове.Хасан от махалата събрал аверите и вече няколко години се опъват на Запада,Русия,Иран,Турция и още който се сетиш.И как ще се демократизират сами,стои си хасан ислямиста със десетте си деца и забулената си жена и един ден решава да преобърне живота в 80 милионен Иран.Събира аверите казва им че име видение и свалят правителството и почва една демокрация.Емоцийте ни правят хора и състрадението е една от тях.А добрите диктатори подържали ред като убиват майки,дъщери и жени с камъни на площада,ти не си добре с ума и може би е време да хванеш някой полет към Иран.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK