Месо в епруветка, или защо все повече компании правят заместители на бекона

Месо в епруветка, или защо все повече компании правят заместители на бекона

© Reuters



Няколко големи производители на месо в Северна Америка все повече се ориентират към растителни заместители на месото, за да увеличат печалбите си на фона на променящите се вкусове на потребителите и конкуренцията на стартъпите, които създават алтернативи на продукта, наподобяващи вкуса му, разказва "Ройтерс".


Най-големият производител на продукти от пилешко месо в САЩ Tyson Foods Inc (TSN.N) неотдавна придоби 5% от акциите в Beyond Meat - компания, която създава продукти от растителни протеини, частично финансирана от Бил Гейтс.


Други големи играчи като канадската Maple Leaf Foods Inc (MFI.TO) и германският производител на наденички Rügenwalder Mühle също увеличават продукцията на "месо", създадено от продукти като соя, грах и др. Причината са прогнози за по-голям растеж в печалбите от този сектор, отколкото от традиционните колбаси, филета и др.

Растителен хемоглобин, който имитира кръв, на изложение на стартъпа Impossible Foods в Калифорния

© Reuters

Растителен хемоглобин, който имитира кръв, на изложение на стартъпа Impossible Foods в Калифорния




"Този сектор търпи невероятно развитие в момента", обяснява Адам Гроган, старши вицепрезидент по маркетинг и иновации в MFI.TO. "Не смятаме, че тези продукти се различават от свинското и пилешкото. Разгледаме себе си на първо място като производители на протеини".


Тази година продажбите в световен мащаб на заместителите на месото са стигнали до 4 млрд. долара или 42% ръст спрямо 2010 г.


Официални данни показват, че консумацията на червено месо в САЩ трайно намалява от 70-те години на миналия век, за да се стигне до най-ниските регистрирани количества- 31.9 кг на човек за 2014 г. Но според американското министерство на земеделието търсенето може да се увеличи през следващото десетилетие заради увеличаването на производството и намаляването на цените.


Хамбургер изцяло от растителни съставки, наподобяващи вкуса на месото

© Reuters

Хамбургер изцяло от растителни съставки, наподобяващи вкуса на месото


В световен мащаб консумацията на месо и морски дарове възлиза на 464 млн. тона за 2014 г. на фона на 10 милиона тона растителни заместители.


Но сега месото може да изпадне в немилост заради нежеланието на все повече потребители да не се убиват животни, или от съображения, че вегетарианският хранителен режим е по-здравословен.


Шницел от соя


Две трети от германците и 38% от американците най-малко веднъж в седмицата ядат постни ястия. Този тип хора са наричани още флексатарианци или полувегетарианци.


Друго предизвикателство за традиционните производители на месни продукти са стартъпи, подпомагани от Силициевата долина, които в лаборатории разработват продукти, наподобяващи текстурата, аромата и вкуса на истинско месо.


"Ние не правим вегетариански, а съвсем истински бургери. Просто ги правим от растения", обяснява Селесте Холц-Шетингер, главният учен в лабораторията на Impossible Foods.


Съставки за създаване на "месо" от растителни продукти, включително протеинов гел

© Reuters

Съставки за създаване на "месо" от растителни продукти, включително протеинов гел


Затова традиционни играчи като Maple Leaf вече отделят средства за собствени изследователски центрове за заместители на месото.


На фона на спада в консумацията на месо в Германия производителят на наденички Rügenwalder Mühle през 2014 г. започва да предлага и негови алтернативи. Този сегмент, сред който има стоки като шницел от соя, сега носи 20% от годишните печалби на компанията (205 млн.евро). Плановете са делът на заместителите на месото в компанията да се удвои до 2020 г.


Вкусът се променя, месото остава


Въпреки всичко заместителите на месото не са безопасна инвестиция. Вкусовете на потребителите могат отново да се променят, предупреждава Камила Стайс, анализатор от Lux Research. Тя допълва, че някои от алтернативите на животинските продукти се проивеждат от генномодифицирани култури, срещу които има сериозна съпротива.


Цените на дребно на свинското и говеждото в САЩ през последната година са спаднали заради увеличаването на доставките, но въпреки това все още са относително стабилни, разказва Кевин Гриър, анализатор от Канада.


"Не смятам, че тези заместители на месото са нещо ново и вълнуващо. Ако искам хамбургер, ще си взема хамбургер, а не нещо, което имитира хамбургер", обобщава мъжът.

Уред за ферментация на дрожди за производство на растителен хемоглобин - легхемоглобин, срещащ се в бобовите култури

© Reuters

Уред за ферментация на дрожди за производство на растителен хемоглобин - легхемоглобин, срещащ се в бобовите култури

Коментари (51)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 2447 Неутрално

    А аз пък не искам да паса трева !

    [email protected]
  2. 2 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 3368 Неутрално

    Синтетичното месо е бъдещето.
    Но не технологията да е монополно владение на компаниите, които гледат печалба и контрол над пазара, а не другото, което е важно.

    властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5357 Неутрално

    Имитация
    Впрочем през втората световна война немските войски са използвали заместител на кафето (ерзац кафе) което се произвежда и днес (най-често от цикория )

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на power_decided
    power_decided
    Рейтинг: 531 Неутрално

    Евтини заместители и много болести.

  5. 5 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3382 Неутрално

    Вегетарианците вече спокойно могат да си хрупкат бекон и хапват хамбургер...

    Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
  6. 6 Профил на a4kataaa
    a4kataaa
    Рейтинг: 269 Весело

    До коментар [#2] от "Николай Теллалов":

    Предпочитам си старомодната пържолка

  7. 7 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 495 Любопитно

    въпреки това странно защо сме против споразумение за търговия
    Какви чудеса правят а ние се теглим

    гошо
  8. 8 Профил на brassway
    brassway
    Рейтинг: 217 Неутрално

    [quote#5:"hamilton F1"]Вегетарианците вече спокойно могат да си хрупкат бекон и хапват хамбургер... [/quote]

    Няма да е „спокойно”, защото соята е 98% генетично-модифицирана с привкус на глифозат – небезопасна „хранителна добавка”.

  9. 9 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 426 Неутрално

    [quote#1:"karabastun"]А аз пък не искам да паса трева ![/quote]
    Тогава - на село - дворче, кокошчици, прасенца...

  10. 10 Профил на marrad
    marrad
    Рейтинг: 583 Неутрално

    До коментар [#1] от "karabastun":

    Един роднина повтаряше рефрена ''Искам драно, не брано!'' до
    ...първия инсулт. Слава Богу, отърва се леко - напълно ''автономен'' е, обаче рефрена го забрави ...

  11. 11 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 2447 Любопитно

    До коментар [#10] от "marrad":

    В Северна Америка хората не получават ли инсулти ?

    [email protected]
  12. 12 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    [quote#2:"Николай Теллалов"]компаниите, които гледат печалба[/quote]

    А какво да гледат? Че, ако не мислят за печалба, компаниите изобщо няма да се хванат да правят каквото и да било, никой няма да създава неща, ако няма да спечели от тях, просто ей-така, щото няма какво друго да прави.

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  13. 13 Профил на marrad
    marrad
    Рейтинг: 583 Любопитно

    До коментар [#11] от "karabastun":

    '' В Северна Америка хората не получават ли инсулти ?''

    Получават, и още как! Що, в Северна Америка да не са станали всички вегетарианци? Поне в статията не го пише...

  14. 14 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2638 Неутрално

    Това не са просто кюфтета от соя, както Дневник искат да ни убедят. Половината от съдържанието не е соя, а химия за която тук не се говори.
    Как ли са постигнали тоя вкус и вид ?

    Любовта ще спаси света!!!
  15. 15 Профил на primaxm
    primaxm
    Рейтинг: 426 Неутрално

    Ехаа, нашите от 30 години правят колбаси без месо. Американците и германците сега ли се сетиха. Че и лаборатории им трябвали. хахах, да дойдат тук да почерпят опит от нашите прозводители. хахах

  16. 16 Профил на Sars Saraktos
    Sars Saraktos
    Рейтинг: 471 Неутрално

    "...нежеланието на все повече потребители да не се убиват животни"

    Абе, автора, четеш ли какво пишеш? Двойно отрицание какво дава? Нещо редактор, коректор?

    "Който търси истината, Бог вижда..."
  17. 17 Профил на Sars Saraktos
    Sars Saraktos
    Рейтинг: 471 Неутрално

    До коментар [#7] от "гошо":

    Щото са ГМО умнико, даже в статията го пише. Ако толкова ти харесва ходи там да живееш и ди го ядеш....

    "Който търси истината, Бог вижда..."
  18. 18 Профил на alchemist
    alchemist
    Рейтинг: 880 Весело

    В тая връзка се сетих за следния виц:

    Щом ракията се прави от джибри, виното от грозде, бирата от хмел, мастиката от анасон, уискито от ечемик... то аз пияница ли съм или веган?

    Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
  19. 19 Профил на Чичо Ваньо
    Чичо Ваньо
    Рейтинг: 935 Неутрално

    [quote#13:"marrad"]Получават, и още как! Що, в Северна Америка да не са станали всички вегетарианци?[/quote]

    Ти пък! Излиза че вегетарианците не получават инсулти !

    "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
  20. 20 Профил на zakary
    zakary
    Рейтинг: 640 Неутрално

    [quote#18:"alchemist"]Щом ракията се прави от джибри, виното от грозде, бирата от хмел, мастиката от анасон, уискито от ечемик... [/quote]

    Не, че се заяждам, ама мастиката се прави от спирт и за подправка се слага анатол (анатолово масло), което се добива от резине. Резинето, копъра и анасона не са първи братовчеди - нещо повече, те са братя и сестри, толкова са близки генетично. Но ароматите им значително се отличават един от друг. Резинето се отглежда най-трудно - то най-лесно променя оригиналният си аромат, този типичен за мастиката, под влияние на случайно опрашване от роднини. Заради това е и най-скъпо. И има затруднения с доставките на количества (качествено) резине. За да "избягат" от тази зависимост, някои фирми тръгнаха да създават свои "брандове" мастика. Типичен представител е "Карнобатска Мастика" - питие което е нещо средно между мастика и анасонлийка и предназначена за долнопробни селски пиянки които го харесват на принципа: "Има градус - има радост".

  21. 21 Профил на zakary
    zakary
    Рейтинг: 640 Неутрално

    [quote#11:"karabastun"]В Северна Америка хората не получават ли инсулти ? [/quote]

    Гледай средната продължителност на живота! Това е по-верният показател.

  22. 22 Профил на alchemist
    alchemist
    Рейтинг: 880 Неутрално

    До коментар [#20] от "petyo9":

    Благодаря за поясненията, колега, ама все пак това е виц

    Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
  23. 23 Профил на stalker
    stalker
    Рейтинг: 318 Неутрално

    До коментар [#15] от "primaxm":
    И дори без ГМО. Само могат да завиждат на българския гений !

    Common sense !
  24. 24 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 901 Неутрално

    И за секса има заместители, ама не е същото !!!

  25. 25 Профил на Иван K
    Иван K
    Рейтинг: 2305 Неутрално

    Естетически е по-приемливо да се храним без да убиваме животни. Не, че законите на природата не позволяват да се храним с животни, но ние хората сме надарени с разум и от там натоварени с отговорност към цялата планета.
    В легендата за ковчега на Ной, той се грижи да съхрани всички животни. Това показва доколко религията ни вменява като задължение да се грижим за всички останали.

    подпис
  26. 26 Профил на emilm13
    emilm13
    Рейтинг: 374 Неутрално

    Човек е това, което яде! Видимо е хищното отношение на месоядците към темата!

  27. 27 Профил на zakary
    zakary
    Рейтинг: 640 Неутрално

    [quote#22:"alchemist"]Благодаря за поясненията, колега, ама все пак това е виц [/quote]

    Заради това и започнах с: "не, че се заяждам..." Извинявай ако е прозвучало като опортюнизъм! Професионална деформация - дегустатор съм. Нищо лошо към теб. Поздрави!

  28. 28 Профил на zakary
    zakary
    Рейтинг: 640 Неутрално

    [quote#8:"brassway"]Няма да е „спокойно”, защото соята е 98% генетично-модифицирана с привкус на глифозат – небезопасна „хранителна добавка”.[/quote]

    И какво като соята е генетично-модифицирана? На теб какво ти пука? Когато погълнеш каквито и колкото и да са генетично-модифицирани организми, в огъня на стомашните сосове изчезва всяка генетична информация и организма ти усвоява въглехидрати, мазнини, белтъчини... Колкото и широко да е възприето мнението, че ГМО са вредни, колкото и милиона долара да са изразходвани за да се докаже това, до ден днешен все още липсва категорично доказателство полза на тази теза. Но това оформи бизнес ниша която ще захранва поне още няколко поколения.

  29. 29 Профил на zakary
    zakary
    Рейтинг: 640 Неутрално

    П.П. А, а пък за глифозат не споменавай изобщо! Не си наясно какво е.

  30. 30 Профил на nemeria
    nemeria
    Рейтинг: 563 Любопитно

    А халал ли ще е това псевдо месо?

  31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2336 Неутрално

    До коментар [#30] от "nemeria":

    Е сигурно !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  32. 32 Профил на daftwullie
    daftwullie
    Рейтинг: 217 Неутрално

    До коментар [#26] от "emilm13":

    Човекът е станал това, което е, точно заради включването на месо в менюто - повече протеини, с по-пълноценен профил, по-ефикасно и бързо усвояване. Ако се върнем пак на тревопасна диета .....

  33. 33 Профил на emilm13
    emilm13
    Рейтинг: 374 Любопитно

    До коментар [#32] от "daftwullie"

    Прав си! Ама харесва ли ти това, което е човекът в момента?!

  34. 34 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2087 Весело

    [quote#2:"Николай Теллалов"]Но не технологията да е монополно владение на компаниите, които гледат печалба и контрол над пазара,[/quote]
    Ми изпревари ги, открий евтина технология и я подари на света. Да, не е лесно като размахването на лозунги, нито е толкова евтино, ама аз по делата гледам, а не по приказките...

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  35. 35 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2087 Весело

    За капак, най-скъпото парче месо в света е отгледано в епруветка...

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  36. 36 Профил на ruspapaz
    ruspapaz
    Рейтинг: 217 Неутрално

    четете и помнете - много скоро ще ни дават да ядем стиропор за да може компаниите да се увеличат печалбите, а после искат търговско споразумение ....

  37. 37 Профил на ruspapaz
    ruspapaz
    Рейтинг: 217 Неутрално

    До коментар [#31] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    няма да е халал, ама ще е кашер

  38. 38 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 495 Весело

    До коментар [#17] от "Sars Saraktos":

    това е храна която идва от Съединените Щати на Америка ,най развитата и най прогресивната страна в света Страната която единствена дърпа и бута човечеството напред
    Попитай тук в форума има достатъчно /около 10-на/хора който ще го потвърдят /дефендера напр./
    Или ти искаш да се тровим с мръвки от пропутинскя БРИКС
    Ти си червен чугун, комунде, пияна ушанка, популист ,националист

    гошо
  39. 39 Профил на Sars Saraktos
    Sars Saraktos
    Рейтинг: 471 Неутрално

    До коментар [#38] от "гошо":

    Да си я ядат или ако искат да си я зaвpат....

    "Който търси истината, Бог вижда..."
  40. 40 Профил на Марио Димитров
    Марио Димитров
    Рейтинг: 217 Неутрално

    Това е бъдещето, прогресът не може да бъде спрян, а само забавен. В бъдеще храните ще се произвеждат без животни и растения. А в по-далечно бъдеще храненето ще става посредством таблетки.

  41. 41 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 495 Весело

    До коментар [#39] от "Sars Saraktos":

    те са ларж бе даватия на нас
    Няма да имаме нужда от животновъдство и без това казаха че пръднята на кравите е отворила озоновата дупка

    гошо
  42. 42 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 495 Весело

    До коментар [#40] от "amoghasiddhi":

    направо даже ще го караме на фотосинтеза и гастроентеролозите и отчасти токсиколозите ще изчезнат зъболекарите също

    гошо
  43. 43
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  44. 44 Профил на Wagner
    Wagner
    Рейтинг: 374 Весело

    [quote#7:"гошо"]въпреки това странно защо сме против споразумение за търговия
    Какви чудеса правят а ние се теглим [/quote]

    Да бе, да се не начудиш на разни противници на СЕТА и ТТИП! Вместо да четат тази статия и да им текат лигите при възможността да си хапват подобни лакомства, те демонстрират срещу тях!
    Я каква хубава реклама е спретната точно заради проблемите със СЕТА! Може до 27 октомври валонците да склонят и споразумението да се подпише.

    Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
  45. 45 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 495 Весело

    До коментар [#43] от "Sars Saraktos":

    там при тях нали знаеш ,бедните са дебели а тия дето имат приличен доход са слаби ,щото се мъчат с ретро храни
    Да ти кажа по тия веригите за бързо хранене с какви същества е пълно ,пола не можеш да му определиш, трябва да го видиш в кой кенеф влиза
    По летищата до като чакам така убивам скуката

    гошо
  46. 46 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 3368 Неутрално

    До коментар [#34] от "gost22":

    Технологията вече е налице.
    Но не се прилага.
    Ти ми кажи защо, нали си защитник на съществуващата мерзавщина.

    властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
  47. 47 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 3368 Неутрално

    До коментар [#25] от "Иван К":

    сложих ти плюс, ама защо трябваше да намесваш религия...

    властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
  48. 48 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 5034 Неутрално

    Може и да го догодят някога ... в далечното бъдеще.

  49. 49 Профил на Nazlim S
    Nazlim S
    Рейтинг: 322 Неутрално

    Нали затова си имат продуктите етикети с точното им съдържание. Ако не те устройва, си купуваш каквото ти се ще на душата.
    За всеки влак си има пътници е казал народа. Хич не се кахъря за такива глупости. Има и organic section, завиваш на там. And happy thereafter.

  50. 50 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2087 Весело

    [quote#46:"Николай Теллалов"]Технологията вече е налице.
    Но не се прилага.[/quote]
    Важно платежоспособното търсене спрямо цената на технологията, а не търсенето. То и днес има търсене на туристически разходки до Луната, и технологията я има, ама няма платежоспособно търсене — онези, дето ще си купят билетче при настоящата цена на разходката...
    Мааааааалко прагматизъм и здрав разум, заместват цял тон фрустриращи емоции.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  51. 51 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2087 Любопитно

    [quote#36:"ruspapaz"]четете и помнете - много скоро ще ни дават да ядем стиропор за да може компаниите да се увеличат печалбите[/quote]
    Пак че ще дават, щото когато нямаше никакви външни споразумения, в Плодзеленчук-а, в разгара на сезона нямаше пипер, а опашките се заформяха още преди да се е разбрало, дали днес "ще пуснат" (схващаш ли самия израз, някой решава според кефа си, щото няма ни конкурент ни власт над него) пипер...
    Та да попитам, кой го е страх от конкуренция, без защитата на местния (зависим, щото зависи от местната власт, която зависи от събраните местни данъци) съд?

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK