Правозащитници поискаха Европейският съд да отмени трансфера на лични данни между ЕС и САЩ

Център за бази данни в Хафнарфьордур, Исландия.

© Reuters

Център за бази данни в Хафнарфьордур, Исландия.Ирландска правозащитна група подаде съдебна жалба срещу новото споразумение за трансфер на лични данни между САЩ и ЕС, известно като "Щит на личните данни", съобщава агенция "Ройтерс".


Новото споразумение бе изработено, след като Европейският съд обяви за невалидно предишното Safe Harbour заради иска на австрийския правист Максимилиан Шремс. Тогава съдът постанови, че старият договор нарушава европейските правила, според които данни на европейски граждани могат да се пренасят само в държави със същата или по-висока степен на защита.


Според магистратите Вашингтон не гарантираше в достатъчна степен, че държавните институции няма да имат достъп до личната информация на европейците. Сега за пръв път всеки европеец разполага с механизми за правна защита срещу масовото наблюдение, извършвано от американските институции. За целта е назначен специален омбудсман в Държавния департамент на САЩ.
Според правозащитната организация Digital Rights Ireland обаче новото споразумение също не дава достатъчно гаранции за защитата на европейските граждани. Тя е подала искане за анулирането му в Общия съд - долната камара на базирания в Люксембург Европейски съд.


Решение се очаква поне след година и е напълно възможно магистратите да откажат да гледат делото, ако се окаже, че споразумението не засяга пряко Digital Rights Ireland, твърдят запознати с казуса.


От Европейската комисия отказаха да коментират, тъй като процедурата по въпроса върви в момента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK