Турция вече е само с лятно часово време

Турция вече е само с лятно часово време

© ReutersЗа пръв път от 1940 г. насам Турция не премина в неделя към зимното часово време, с което напуска часовата зона, в която бе заедно с България, и остава в тази на Мека и Медина.


Промяната бе мотивирана от енергийното министерство с твърдения, че ще се спестят над 800 млн. долара от сметките за ток за зимните месеци. Освен това за мюсюлманите става по-лесно да следват часовете за молитва, пост и религиозните празници.


Мнозина обаче реагират с критики, че това отдалечава Турция от десетилетните ѝ усилия да принадлежи към Европа и западния свят и я превръщат просто в "поредната страна от Близкия изток".
Недоволни са и бизнесмени, износители и брокери заради голямата часова разлика, която се създава с основните им партньори в Европа.


Спрямо България турците ще започват и приключват работа 1 час по-рано, но на запад от нас разликата става 2 часа с Централна и Западна Европа и 3 часа с Лондон. Разминаването с Ню Йорк става такова, че в продължение на близо половин година борсата в Истанбул ще работи, без да се засича с търговията на Уолстрийт. За инвеститорите от Западна Европа възможностите приключват малко след обед, защото турската борса търгува до 15.30 местно време.


Производители и износители на текстил и трикотаж коментираха пред "Ройтерс", че ще трябва да плащат извънредно на свои служители, защото работният ден в Турция вече започва и свършва 3 часа преди този във Великобритания. Като се добави и 1 час за обедна почивка, се оказва, че турците са преминали половината си работен ден, преди британците да са започнали своя.


През 2015 г. завръщането към зимно часово време бе отложено със седмица, за да не създава объркване около извънредните парламентарни избори на 1 ноември. Тогава часовникът бе върнат с час назад на 8 ноември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK