Канада ще отмени всички визови ограничения за българи и румънци от 1 декември 2017 г.

Канадският министър по имиграция Джон Макколъм.

© Reuters

Канадският министър по имиграция Джон Макколъм.Канада възнамерява да отмени всички визови ограничения за българи и румънци от 1 декември 2017 г., обяви министърът на имиграцията Джон Макколъм, цитиран от БТА.


И двете страни настояват за премахване на визите, за да одобрят споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС, припомня "Ройтерс".


Според изявлението на Макколъм, цитирано и от "Франс прес", това решение показва, че правителството на Канада поставя отношенията си с двете страни на по-широка основа.
В периода до премахването на визите Канада смята да приложи частичната отмяна за румънци и българи, имащи право да пътуват, от 1 май 2017 г. От румънските и българските граждани, които имат временна виза за престой през последните 10 години или в момента имат валидна неимигрантска виза за САЩ, няма да се изисква временна виза за пребиваване и ще могат да пътуват до и от Канада с електронно пътно разрешително вместо с виза.


След отмяната на визите Канада ще си запази правото да ги въведе отново, ако се засили значително тенденцията към нередовна имиграция от двете страни, допълни Макколъм. Той обясни, че през 2017 г. страната ще приеме 300 000 имигранти, въпреки препоръките на части от бизнеса за увеличение на квотите особено за висококвалифицирани кадри и за студенти с цел растеж на икономиката.


През следващата година приемът на икономически мигранти в Канада ще се увеличи от 160 600 души на 172 500, докато приетите бежанци ще са 40 000 при 55 800 през 2016 г.


Населението на Канада е 35 милиона души.


Министърът на имиграцията посочва, че през идните месеци канадски служители ще продължат да работят с Европейската комисия и с румънското и българското правителство по въпросите, свързани с миграцията, за да се поставят рамките на успешно преминаване към безвизови пътувания.


Всички ще имаме полза от увеличаването на пътуванията и на търговията между страните от ЕС и Канада, се изтъква в изявлението на Макколъм.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK