Учен, познал президентите на САЩ за последните 30 години, предвижда победа за Тръмп

Учен, познал президентите на САЩ за последните 30 години, предвижда победа за Тръмп

© ReutersВъпреки че повечето проучвания на общственото мнение дават преднина на кандидата на демократите Хилъри Клинтън пред републиканеца Доналд Тръмп, има поне един експерт, който вярва в победата на милиардера, разказва "Вашингтон поуст".


Професор Алън Дж. Литман е предсказал без грешка кой ще спечели президентските избори от 1984 г. насам. За първи път той прогнозира, че Тръмп ще е следващият държавен глава на САЩ в интервю за "Вашингтон поуст" миналия месец – преди изтеклия скандален запис, в който милиардерът се изказва цинично по отношение на жените и преди серията от обвинения в сексуален тормоз и неприлично поведение.


Ето защо медията се свързва с професор Литман отново, за да провери дали всичко това не е променило мнението му. Оказва се, че не – прогнозата му все още е същата.
"С най-малкото възможно предимство, но цифрите все още сочат, че Тръмп ще победи", смята Литман.


В края на миналата седмица в нов разговор с медията професорът обяснява, че не е луд, нито пък "наднича в кристална топка", за да прави прогнозите си. Те са базирани на уникална система от 13 твърдения, на които се отговаря с "вярно или невярно", за да се преценят шансовете на по-силно представената в Конгреса партия, на партията, излъчила действащия президент (ако са различни) и на основния конкурент на доминиращата към момента на изборите партия.


"Отговор "Вярно" на тези въпроси работи в полза на управляващата партия. Но ако на 6 или повече твърдения отговорът е "невярно", това означава, че партията, излъчила действащия президент на САЩ, ще загуби на изборите", обяснява ученият.


Според Литман до септември Демократическата партия е имала само 5 "не"-та. Затова професорът е направил крайната си прогноза на базата на очакванията, че трети кандидат – в този случай либертарианецът Гари Джонсън – ще спечели 5% или повече на изборите.


Мнението на Литман е, че въпреки че скандалите, забъркани от Тръмп, са сериозни и безпрецедентни, те не са довели до промяна в отговорите на 13-те ключови според него твърдения.


Все пак той прави две важни уточнения, свързани с прогнозата му.


Първото е, че при 6 отговора "не", партията, излъчила настоящия президент, губи надпреварата според Литман. Демократическата партия има точно 6, но един от тях е факторът с кандидата на либертарианците и очакванията да постигне резултат от най-малко 5 на сто. "Но той може да събере и по-малко подкрепа, което би променило прогнозата".


Второто уточнение е свързано със самия Тръмп.


"Никога от избора на Ейбрахам Линкълн през 1860 г. насам не сме имали кандидат, който да е считан за толкова опасен, за прецедент, който може да промени хода на историята", обяснява професорът.


Системата на Литман е разработена чрез изучаване на всяка една президентска надпревара между 1960 г. и 1980 г. През последните 20 години тя се е доказала като надежден индикатор за изхода от гласуването. Все пак ученият признава, че вотът тази година "има потенциала да промени границите на американската политика и да пренапише всичко – включително и твърденията, на базата на които правя прогнозите си за избора на Белия дом".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK