Руски институт: Икономиката ни започна структурна деградация

Руски институт: Икономиката ни започна структурна деградация

© Reuters

Руската икономика преминава през процес на т.нар. структурна деградация, смятат анализатори от Висшата школа по икономика (ВШЭ) на Русия. Според тях извън добива и износ на суровини всички останали сектори са в стагнация или упадък.


Заключенията са от бюлетина "Коментари за държавата и бизнеса", издаван от Центъра за развитие към ВШЭ и цитиран от РБК.


Според икономистите руската икономика не само става с по-елементарна структура, но и деградира. Това се дължи на исторически максимум на тежестта на суровинните сектори и усилване елемента на рентата. Под това обикновено се разбира събирането и преразпределянето от държавата на приходи от продукт, за който се влагат малко средства за добив и преработка, каквито са изкопаемите природни богатства като петрол, газ, руди.




"Фактът, че в третото тримесечие индексът на базовите отрасли расте с 0.4% спрямо предходното тримесечие, е логично да се интерпретира като признак, че негативната тенденция най-после е обърната и най-после започва преход към фаза на цикличен растеж.


В действителност се оказва, че почти целият принос за това е бил осигурен от суровинните сектори, където динамиката изобщо не е свързана с общото състояние на икономиката; нещо повече - в следващото тримесечие техният принос вероятно ще бъде отрицателен", пише в доклада.


Спрямо докризисната 2014 г. ръст има само в земеделие (6.6%), добив на полезни изкопаеми (3.6%) и товарен транспорт (3.4%).


Всичко останало се свива: обработваема промишленост (-7.2%), търговия на едро (-10.2%), строителство (-12.8%), търговия на дребно (-14.7%), услуги за населението (-2.4%).


Суровинните сектори са отчели средно ръст от 4%, докато останалите са се свили с 9.3%.


Прогнозата на анализаторите е за рецесия на руската икономика от 0.9% от БВП за 2016 г. и начало на нормализация през 2017 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: