Доналд Тръмп - шоуменът, който влезе в Белия дом

Доналд Тръмп - шоуменът, който влезе в Белия дом

© ReutersУспешната кампания за Белия дом на Доналд Тръмп разби всички традиции и обърна политическото статукво с краката нагоре с помощта на самохвалството, преувеличенията и медийния образ, които го направиха един от най-известените бизнесмени по света.


От откриването на грандиозната Trump Tower до обявлението, че влиза в републиканската надпревара за президент на 16 юни 2015 г., Тръмп успя да остане едновременно харизматичен и борбен, елитист и популист, похотлив и благочестив и да си пробие вход в златната мина на американските избиратели с популярността си и гнева срещу Вашингтон.


Търгуващият с недвижими имоти Тръмп, звездата от риалити шоу, човекът с огромно его
за пръв път се състезаваше за държавен пост.


Той привличаше огромни развълнувани тълпи на събитията си, хората се радваха, че "казва това, което всички си мислят". Критиците му го наричаха женомразец, зле информиран, недодялан, без президентски вид, расист, лицемер, демагог, сексуален хищник. Той отрече всичко.


Отне му малко повече от 10 месеца да надделее над 16 конкуренти и да спечели номинацията на партията, превръщайки се в първия републикански кандидат без опит след ген. Дуайт Айзенхауер през петдесетте години. Той събра рекордна подкрепа на първичните избори, но в същото време разцепи Републиканската партия.


Фотогалерия: Тръмп срещу Клинтън в шоубизнеса >


След това Тръмп се прицели в 69-годишната Клинтън, а надпреварата бе белязана от скандали, сред които сериозни размествания в екипа му, обвинения, че е тормозил сексуално жени, и пренебрегнати настоявания да оповести данъчната си декларация. Той заяви, че стане ли президент, ще нареди разследване срещу Клинтън за употребата на личния ѝ имейл, докато бе държавен секретар. Обеща да я прати в затвора.


Кампанията му се обърка скандално през октомври, когато бе разпространено видео от 2005 година, в което той, без да знае, че е бил записван, коментира пред телевизионен репортер, че обича да целува жени, без да има разрешение, и че може да ги сграбчва за гениталиите безнаказано, понеже е богат и известен.


Тръмп обясни, че това са "просто приказки", и отрече последвалите обвинения от над 10 жени, че ги е тормозил сексуално.


По време на кампанията и особено в речта си на конвенцията на републиканците през юли той описа една


мрачна Америка, поставена на колене от Китай, Мексико, Русия и "Ислямска държава".


Американската мечта е мъртва, каза той, удушена от злобни бизнес интереси и корумпирани политици, и само аз мога да я възкреся.


Тръмп обеща да направи Америка велика отново със силата на личността си, уменията си за преговори и находчивостта си в бизнеса. Представи бегли планове за икономически отстъпки от Китай, обеща да построи стена на южната граница на САЩ и Мексико да плати за нея. Закле се да отмени програмата за здравно осигуряване "Обамакеър" и да бъде "най-великият президент, създаден от Бог", освен това предложи да се забрани на хора от разкъсания от войни Близък изток да влизат в САЩ – това бе попроменена версия на по-рано поисканата от него забрана за мюсюлмани да стъпват на американска земя.


Доналд Тръмп - шоуменът, който влезе в Белия дом

© Reuters


Тръмп се рекламира като абсолютната история на успеха. Той излиза с красиви жени, женил се е за три от тях, имаше собствено телевизионно шоу и издига небостъргачи, които носят името му, изписано със златни букви.


Всичко в живота му е най-великото, най-голямото, най-стилното, най-успешното, твърдеше той, въпреки че критиците сочеха фалитите му, провалите на казината му в Атлантик сити и гордостта му, че е избягвал плащането на данъци.


Тръмп бе флиртувал с идеята да се кандидатира за президент в миналото и в началото някои сметнаха кампанията за проект на суетата, който да почеше егото и да излъска марката му. Очакваше се това да приключи бързо, но с напредването на изборния сезон той стана първенец сред републиканците въпреки необикновената си кампания, която разчиташе на масови събития и игнорираше работата на терен.


Съветниците му осъзнаха, че не могат да влияят много върху него. Вътрешният му кръг бе доминиран от трите му най-големи деца – Доналд-младши, Ерик и Иванка и съпруга на последната – Джаред Къшнър.


Възходът на Тръмп, който някога бе регистриран демократ,


заплашваше да разцепи Републиканската партия. Върхушката ѝ публично се усъмни, че той вярва в републиканските ценности, и се изправи срещу него. Висши републиканци, сред които бившите президенти Джордж Буш–баща и Джордж У. Буш, лидерите на Конгреса, го отхвърлиха или му предложиха студено подкрепата си.


Фотогалерия: Какво мислят на остров Люис за Тръмп от рода Маклауд >


Тръмп използва Twitter като оръжие, изстрелвайки обиди и подигравки към противниците си, включително "Корумпираната Хилъри", "Малкия Марко" (Рубио), "Джеб Немощния" Буш" и "Лъжливия Тед" Круз.


Сред целите му бе и семейството на мюсюлманин, капитан от армията, загинал в Ирак. Родителите на капитан Хан се появиха на конвенцията на демократите, за да говорят срещу Тръмп, който продължи да ги обижда в продължение на дни след това, въпреки че съветниците му настояваха да спре.


В края на октомври в. "Ню Йорк таймс" бе преброил 282 души, обидени от него в Twitter след обявяването на кандидатурата му.


Кампанията на Тръмп бе изпълнена с противоречия. Кандидатът, който обеща да върне работните места в САЩ, произвеждаше дрехи и шапки в други държави. Мъжът, който заклеймяваше корумпиращата власт на парите в политиката, се хвалеше как си купува влияние.


Строителните му проекти използваха нелегални работници,


но той обеща да спре нелегалната имиграция. Заяви, че никой не уважава жените повече от него, но дори преди обвиненията в сексуален тормоз той се прояви като женомразец, подигравайки се на конкурентката си Карли Фиорина и говорейки за менструалния цикъл на водещата от "Фокс нюз" Мегън Кели.


Поведението на Тръмп по време на кампанията имаше заемки от шоуто му "Стажантът", където той, за удоволствие на зрителите, излайваше "Уволнен си!", на несправящите се състезатели.


Доналд Тръмп - шоуменът, който влезе в Белия дом

© Reuters


Речите му често не бяха подготвяни предварително и бяха пълни с хвалби за куп неща – от парите до интелигентността му. Той ги подправяше с твърдения с неясен произход, заблуди и лъжливи изявления.


Тръмп намекна, че активистите в защита на личните оръжия могат да спрат Клинтън от номинацията на либерален съдия, който да попълни бройката магистрати във Върховния съд на САЩ след смъртта на Антонин Скалия. Забележка, която Клинтън нарече опасна.


Той се хвалеше с имущество на стойност 10 млрд. долара, макар че през септември авторитетното списание "Форбс" оцени богатството му на 3.7 млрд., което го направи 156-ия най-богат американец.


Изказванията му биха обрекли на загуба някой по-обикновен кандидат –


например когато заяви, че поддръжниците му са толкова лоялни, че може да застреля някого на Пето авеню в Ню Йорк и да не загуби нито един глас.


През май той стана прицел на обвинения в расизъм, след като постави под въпрос обективността на съдия, роден в САЩ, но с родители мексиканци, който разглеждаше дело срещу него. Нито един друг кандидат не е говорил за размера на гениталиите си по време на дебат. Той се поласка, когато руският президент Владимир Путин го нарече "брилянтен и талантлив лидер". Подигра се на сенатор Джон Маккейн (кандидата на републиканците за президент през 2008 г.), че е бил военнопленник през Виетнамската война. Заяви, че иска да удари протестиращ на негово събитие.


Роден на 14 юни 1946 г., в Куинс, Ню Йорк, той е четвъртото от петте деца на Фред Тръмп, който по-късно се превърна в един от най-големите инвеститори и наемодатели. Баща му го е научил колко е важно


да се промотираш сам и да имаш инстинкт на убиец.


Тръмп сам признава, че е бил непослушно дете и в осми клас родителите му са го пратили в Нюйоркската военна академия с надеждата да се научи на дисциплина. Отлагайки службата си по учебни и медицински причини, Тръмп така и не участва във виетнамската война, нито служи в армията, но твърди, че училището му е дало "повече военна подготовка, отколкото получават много хора в самата армия".


Доналд Тръмп - шоуменът, който влезе в Белия дом

© Reuters


Завършвайки Пенсилванския университет, Тръмп започва да работи за компанията на баща си, която се фокусира върху Куинс, Бруклин и Стейтън Айлънд и притежава около 15 000 апартамента. През 1973 г. те биват обвинени в расови предразсъдъци при даването под наем, но постигат извънсъдебно споразумение с правителството.


С 1 млн. долара назаем от баща си Тръмп започва свой бизнес в Манхатън, където започва редовно да се


появява в най-модерните клубове и придобива репутация на женкар.


Той скоро си създава имидж със серия от сделки за недвижими имоти и развитие, включително ремонта на стар хотел в централната гара на Ню Йорк. През 1983 г. Тръмп открива символа си – 58-етажната Trump Tower, която е едновременно негова резиденция и централа на Trump Organization.


Следват още проекти по света – голф игрища, частният курорт Mar-a-Lago във Флорида, казина и хотели в Ню Йорк. Проектите му имат успех донякъде, сред провалите са Trump University, Trump Mortgage, Trump Airlines и Trump Vodka, но истинската загуба се дължи на четирите му казина в Атлантик сити, Ню Джърси.


Тимъти О'Брайън, автор на книгата TrumpNation: The Art of Being the Donald, пише, че през деветдесетте бизнесменът е бил фалирал и на два пъти е трябвало да иска заеми от роднините си. Бивш служител твърди, че само намесата на семейството му е спасила Trump Organization, но самият бизнесмен отрича това в своята книга от 1997 г. Trump: The Art of the Comeback.


Макар че никога не е подавал документи за фалит, упадъкът в хазартната индустрия води до банкрути на части от корпоративната му империя през 1991 г., 1992 г., 2004 г. и 2009 г. По време на последния фалит неосигурените му кредитори получават по-малко от пени за долар. Тръмп подава оставка четири дни преди обявяването на фалит.


Всичко за изборите в САЩ четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (235)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Вдигна много летвата. Особено за първите дами

 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  И аз се сещам за един шоумен, ама по към Балканите :)

 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1249 Любопитно
 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Американците се припознаха в него. Това е.

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Е, сега са нашия (премиер) ще са си лика-прилика

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Любопитно

  От Ройтерс пускат подготвени стари материали за Доналд Тръмп - шоуменът и няма нито ред, че шоуто свърши !

  [email protected]
 7. 7 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 209 Неутрално

  Айде стига де, приемете действителността. Освен ако не сте решили да го свитнете, както понякога в Америка се случва...

  Я вижте как върви операцията в Мосул, която трябваше да даде гласове за Клинтъница, мнооого показателно и много интересно.... Материалът е на CNN

  https://youtu.be/UMuI6aD8MoE

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 8. 8 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Митьо Пищова в Щатите

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 9. 9 Профил на СМЕРШ
  СМЕРШ
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да, вдигна летвата!

  Смерть шпионам!
 10. 10 Профил на Марио Димитров
  Марио Димитров
  Рейтинг: 237 Неутрално

  https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2016

  Клинтън всъщност е спечелила в народния вот. Да им пикам на избирателната система. Прави са да протестират хората.

 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Разби поне за малко статуквото.

 12. 12 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1677 Весело

  Ще видим дали тоз презокеански "борец" против статуквото ще направи нещо или (както шоумена Борис Джонсън) ще се прави на застрелян и ще се впише в "лошото" статукво. Поредния класически популист.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 13. 13 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  " ... сред провалите са Trump University, Trump Mortgage, Trump Airlines и Trump Vodka ..."

  Trump America ... Trump NATO ... Trump Earth

  TAKE THE RED PILL!
 14. 14 Профил на Марио Димитров
  Марио Димитров
  Рейтинг: 237 Неутрално

  71 човека пренебрегнаха вота на 58 879 610 американци!
  Дано се срине доларът и САЩ да рухне!

 15. 15 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 237 Неутрално
 16. 16 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1747 Весело

  "обърна политическия естаблишмънт с краката нагоре с помощта на самохвалството, преувеличенията и медийния образ"

  Амии самохвалството, облъчването и постоянната пропаганда включително и от тази медия не помогна да облъчат американския народ който напук на всички медии показа защо Америка е най-великата демокрация в света!

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Весело

  До коментар [#10] от "amoghasiddhi":
  [quote#10:"amoghasiddhi"]Клинтън всъщност е спечелила[/quote]

  Абе , вие да не сте рода със Станишев - и той така постоянно печелеше изборите по някаква хитра схема ...?
  Или това е нова съвсем прясна опорна точка..?

  [email protected]
 18. 18 Профил на Melancholy Beloved
  Melancholy Beloved
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Абе това президентски избори ли бяха, или буквално битка до смърт? Къде я Клинтън, да не е умряла наистина?
  Некоректно е да се обслужва само едната страна, я поне една новина препишете и за нея, независимо дали ще я възхвалявате до небето, или забиете в земята. Раз-но-о-бра-зи-е.

  Не си правете труда ме ме цитирате, нямам намерение да чета или отговарям. Поканите за физическа саморазправа - при католикоса.
 19. 19 Профил на pqsachnik
  pqsachnik
  Рейтинг: 237 Неутрално
 20. 20 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 466 Весело

  Имам чувството, че все пак Мадона реши изборите

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Да бе, разбрахме - американският народ бил тъп и затова избрал Тръмп.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 23. 23 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1249 Весело

  Пропаганда стайла траят. Чакат нови опорки. Медии и социолози тоже.
  Безценно...

 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Сам си финансира кампанията. Много показателно.

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на Марио Димитров
  Марио Димитров
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Гледай умнико, Клинтън е спечелила със 80 000 човека повече https://www.google.bg/search?sourceid=chrome-psyapi2&ion=1&espv=2&ie=UTF-8&q=2016%20us%20presidential%20election&oq=20&aqs=chrome.0.69i59j69i61j69i60l2j69i57j69i59.5236j0j7

  Но 71 делегата на Тръмп помогнаха той да спечели.

 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8487 Весело

  До коментар [#18] от "Melancholy Beloved":

  ''Хилари Клинтън напусна предизборния си щаб в Манхатън и отказа да произнесе традиционната реч на загубилия изборите.''
  Отишла е да търси арменския поп, че да се оплаче ...!

  [email protected]
 27. 27 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  [quote#10:"amoghasiddhi"]
  https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2016

  Клинтън всъщност е спечелила в народния вот. Да им пикам на избирателната система. Прави са да протестират хората. [/quote]

  Ама наистина Хилари има 37321 гласа повече!

  TAKE THE RED PILL!
 28. 29 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#23:"Paolo Di Canio"]Пропаганда стайла траят. Чакат нови опорки. Медии и социолози тоже.
  Безценно... [/quote]

  "те пият, а тънат сърцата им в рани,
  и пеят, тъй както през сълзи се пей."

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 29. 30 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Весело

  Доналд Тръмп ще доведе до СЕРИОЗНИ промени в България!

  Правителството на ГЕРБ е обвързано с властовия център, който стои зад Хилари Клинтън, Виктория Нюланд, генерал Петреус и други. Става въпрос за „партията на войната“ в САЩ или т. нар. неокони.

  Особено ярки клакьори на неоконите в България са г-н Даниел Митов и г-н Николай Ненчев. Затова медийната истерия у нас в полза на Хилари Клинтън е толкова силна. Да не забравяме, че съветник на Доналд Тръмп е генерал Майкъл Флин, който бе ръководител на американското военно разузнаване. Същият този, който беше сниман преди време да вечеря на една маса с Владимир Путин по време на прием в Москва. Генерал Румен Радев в своите външнополитически позиции се приближава плътно до тези, които изказа генерал Майкъл Флин.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 30. 31 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Изглежда малко нелепо...ама пък може да е успешен президент!

 31. 32 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 923 Весело

  До коментар [#27] от "Beyond":

  Мажоритарен вот. Спечелилият на щатско ниво взима ВСИЧКИ електори. И българският избиртал съзнателно иска така.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 32. 33 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  Всъщност за един голям брой мислещи хора победата на Тръмп не е никаква изненада. Правят се на изненадани лъжливите медии а наистина изненадани са тези, които повярваха на тези лъжливи медии.
  А дневник трябва да преглътнат факта, че изборите свършиха, кампанията по опетняване образа на Тръмп вече не е необходима.

 33. 34 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Скоро "Америка за България" ще си свият перките, както и др. организации към Демократическата партия. Най-после протестъри и др. подобно ще мирясат, защото ще секнат кинтите. Най-после ще се тръгне към нормализация в политическия живот на България. Началото ще бъде поставено в неделя, когато Борисов ще получи оглушителна плесница.
  Така че победата на Тръмп скоро ще я усетим в България.

 34. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 38 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Danito i другите шоумени у нас който бяха свързани с кръговете на Килърито сигурно вече си пращат СиВитата че работата им на предатели у нас приключва и трябва да си заработват по някякъв начин а те само да предателстват и да говорят глупости умеят...

 37. 39 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#5] от "irons":

  Е оня е шоумен-милиардер, а нашия просто шоумен-идиот. Има разлика все пак. Нашия и след 100 живота няма да стане милионер ( освен чрез крадене ).

 38. 40 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#30:"ба'Йван"]Става въпрос за „партията на войната“ в САЩ или т. нар. неокони. [/quote]
  Абе войните не ги ли почнаха Буш баща и син - републиканци?

 39. 41 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#32] от "majorman":

  бъркаш колега , просто ще изметем мафията от власта ,ок?

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 40. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Избирателната система на САЩ не е много справедлива.

 41. 43 Профил на roumen
  roumen
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Сърдечни поздрави от Тръмп за всички прогресивни леви мислители и привърженици на политическата коректност

  http://republicreporters.com/wp-content/uploads/2016/03/trump-lead2.jpg

 42. 44 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Я да видим кой е гласувал за Тръмп:
  "Подкрепата за Тръмп е най-силна сред белите избиратели без висше образование. Републиканецът е бил подкрепен от близо две трети от тях..."
  "Кандидатът на Републиканската партия за президент печели както при белите мъже, така и при белите жени, само че при мъжете преднината му е много по-голяма..."
  А я да видим сега кой гласува за Клинтън:
  "Най-голяма опора на Клинтън оказват афроамериканците, тъй като 9 от всеки 10 чернокожи са гласували за нея. Трима от всеки четири латиноси и американци от азиатски произход са предпочели за президент кандидатката на демократите..."
  Излиза, че демократите са предимно афроамериканци, азиатци и латиноси, но за сметка на това са мнооого интелигентни.

 43. 45 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Весело

  Доналд Тръмп - шоуменът, който влезе в Белия дом
  -------------------------------------

  Да напомня, че след последното влизане на шоумен в Белия дом, САЩ се оказаха предвождани от един велик президент. Името му е Рейгън. Роналд Рейгън. Второстепенен холивудски актьор, определян като "клоун", "пълен перко", "президент за една седмица" и пр. любезности. А се оказа една от великите личности на 20 век, мир на праха му!
  Не знам дали Тръмп ще се окаже от класата на покойния Рейгън. Желая му го, но със сигурност да се доближиш до нивото на великия каубой е много трудно, няма никакви гаранции за това. Просто припомням последния вой в горецитирания стил. За протокола, дето се вика

 44. 46 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  До коментар [#13] от "Beyond":

  Много нагъл цитат...
  Тръмп е провалът на медиите и на цялата машина за влияние на общественото мнение. Да си траят в ъгъла!

 45. 47 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Шулц вече засвидетелства уважение на Тръмп. А доскоро го наричаше безотговорен човек, заплаха за света.
  Europaparlamentschef Schulz
  "Trump ist ein Problem für die ganze Welt"

 46. 48 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#21:"amoghasiddhi"]Кво ми цъкате минуси ве педераси не виждате ли че клинтън е спечелила но тъпите делегати ли са там кви са определиха президента.[/quote]

  Защото си малоумник, който коментира американската изборна система.
  И, престани да пълниш форума с едни и същи линкове!
  Във форума е пълно с четящи и мислещи хора, и добре, че такива като теб са рядкост.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 47. 49 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 606 Неутрално

  От Атлантика до Пасифика ,от Големите езера до Мексиканският залив ,над Великите равнини и над Скалистите планини кънти един нов вик-Тръмп е ПРЕЗИДЕНТ.Честито на всички ,честни ,свободни и работливи хора в САЩ и по света.Чака ни много работа 8 години разруха и омраза нанесоха тежки рани в американското сърце.Но Америка не би била Америка ,ако не се изпави гордо исмело срещу предизвикателствата.Успех Доналд-страхотен реванш за 2008.

 48. 50 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#42] от "Роси":

  колежке БЕШЕ !

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 49. 51 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 302 Весело

  [quote#27:"Beyond"]Ама наистина Хилари има 37321 гласа повече![/quote]
  Като в тениса - може и да си взел повече точки, ама Сетовете са от значение.

 50. 52 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 923 Любопитно

  До коментар [#41] от "ба'Йван":

  Кое бъркам? Че народа масово и първосигнално гласува за мажоритарна система, тъй като му бе обещано, че така ще "изметем мафията от властта ли"?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 51. 53 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 468 Разстроено

  Дневник, да не си съкратите сега половината журналисти след като загубихте изборите в САЩ?

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 52. 54 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 209 Весело

  Сутринта Паси-то обобщи ситуацията по еврейски - "удар срещу глобализацията", втория след Брекзит, както той го нарече с мъка в гласа.
  С една дума интернационалистите и мултикултитата получиха един по зъбите от народите, обединени в общи културни ценности и обща история. Но това не е края, това е само началото на жестоката война, която предстои, надявам се мирна...
  Те обаче не помнят:

  А цялата земя имаше един език и същите думи. 2 И като отиваха на изток, хората откриха една равнина в земята Сенаар+ и се заселиха там. 3 И си казаха един на друг: „Хайде да си направим тухли и да ги изпечем на огън!“ Така че вместо камъни те използваха тухли и вместо с хоросан ги спояваха с черна смола*.+ 4 Те си казаха още: „Хайде да си построим град, а също и кула, чийто връх да стига до небесата,+ за да се прочуят имената ни+ и да не бъдем разпръснати по цялата земя!“+
  5 И Йехова слезе, за да види града и кулата, които човешките синове бяха започнали да строят.+ 6 Тогава Йехова каза: „Ето какво започнаха да правят, понеже са един народ и всички имат един език.+ Сега вече каквото и да намислят, няма да е непостижимо за тях.+ 7 Хайде да слезем+ и да объркаме+ езика им, за да не се разбират, когато си говорят!“+ 8 Така Йехова разпръсна хората оттам по цялата земя+ и накрая те престанаха да строят града.+ 9 Ето защо този град беше наречен Вавел*,+ понеже там Йехова обърка езика на цялата земя* и оттам Йехова разпръсна+ хората по цялата земя.
  Битие 11:1-32

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 53. 55 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Според бившия американски посланик в Москва, "Путин се намеси в нашите избори и успя".
  Москва отрича.
  Michael McFaul
  Putin intervened in our elections and succeeded. Маладец или молодец се пише?

 54. 56 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#14:"amoghasiddhi"]Дано се срине доларът и САЩ да рухне! [/quote]

  То ако със заклинания ставаха тия работи Вие вече 100 гробокопаете капитализма, пък то капиталист стана президент на САЩ

  The best way to predict the future is to invent it.
 55. 57 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#44] от "Арон":

  Пропуснал си да отбележиш, че гласовете на високо образованите американци са поделени по равно и именно там издиша опорната точка, че Тръмп е избран от " необразовани селяни " . Сега новата опорка ще е,че американците всъщност не са избрали Тръмп и, че избирателната система в САЩ е калпава. Нищо,че тези същите хора настояваха в този същия форум,че няма нищо по-справедливо от нея и наричаха всеки дръзнал да го оспори мурзилка и ушанка. Разбира се тогава те очакваха Хилъри да спечели гласовете на електорите.

  П.С. Системата в САЩ наистина е безумна и се нуждае от промяна. Това обаче е друга тема.

 56. 58 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#52] от "majorman":

  Имаш право на мнение ,тоест каквото ти сипат в копаната тва говориш - пишеш ,ньл тьй !?

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 57. 59 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#52] от "majorman":

  Имаш право на мнение ,тоест каквото ти сипат в копаната тва говориш - пишеш ,ньл тьй !?

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 58. 60 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#27] от "Beyond":

  Така е, но е дошла заповед "отгоре":
  Назначить Дональда Джей Трампа полномочним представителем по Северо-Американскому федеральному округу"
  В.В.Путин

 59. 61 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#2] от "Paolo Di Canio":
  ...в "центъра" на София...

 60. 62 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Изборите свършиха , файда да плюете Тръмп вече няма.Само президента ни още плаче тихо в ъгъла, но ще му мине.

 61. 63 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Началото на упадъка на САЩ. Щом си избраха олигарх да ги управлява - жална им майка. Само да не предизвика трета световна война.

 62. 64 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#52] от "majorman":.....

  14 600 дни: ПАНАХИДА НА СВОБОДАТА

  Онова, което не знаете, деца, е, че човешкият живот, съзнателният, активният, е само четиринадесет хиляди и шестотин дни. Това са едни четиридесет години между 20 и 60.

  Преди това е учене и подражание, след това е рутина и умора.

  За моите 14 600 дни видях два режима. Режима на бедната сигурност и на нестабилната свобода.

  Мислех си, че има и други варианти на живот, но няма да го дочакам. Знам, че имам малко време да съм жив, да обичам и целувам. Имам само 14 600 дни да докосвам, да раждам, да пиша и най- вече - да управлявам живота си.

  Днес, като пореден ритник с мръсни обувки в главата ми показаха, че нищо не трябва да зависи от мене.

  Три милиона и половина гласове, отчаян екот, пукотът за някаква промяна - биват спуснати в канала на статуквото. Статуквото, което имитира свобода, но всъщност е прото-авторитаризъм.

  Моите четиринадесет хиляди и шестотин дни минаха в надежда, че ще познавам хората, които ръководят страната и че това ще са хора, които застават пред мен с не-лъжещите си лица. А днес имената им не ми говорят нищо.

  Че това са хора на честта, а не анонимни заместници на липсата на национална патриотична воля.

  Днес това се проваля. Днес това ми го провалиха. Днес е панахидата на свободата.

  Избирателната комисия оставя съдбата на Референдума в ръцете на тези, които биха си отишли заради Референдума. Всеки ден снимам изнасилени деца, за чиито снимки ми трябва разрешение от изнасилвачите им. Това у нас наричат регулации.

  Регулация, която ме отвежда до безпомощност да реша проблемите си - това е терор.

  Референдумът за промяна е тест, който, ако не минем - ще се наложи първо да изпратим децата си в чужбина и да се надяваме да се върнат у нас - само за да ни изпратят до гробищата.

  Трябва да спасим Референдума - три милиона и половина зъзнат някъде в нищетата и мързеливия си страх, вместо да зъзнат на барикадата. Знам, че сте уморени. Знам, че чакате на друг.

  Но нема да има друг. Вие сте на ред. Вие сте суверена. Те се надяват, че суверенът няма зъби. И сигурно е така.

  НО СПАСЕТЕ РЕФЕРЕНДУМА.

  Все още имате части от онези четиринадест хиляди и шестотин дни. Децата ви имат даже повече.

  Спасете Референдума. Смъртта на тази страна не е задължителна и няма да се реши на друго място освен тук. На моята страна песните не са изпети.

  Спасете го - заради онази мечта, че не сме тук само за пиенето и яденето. Заради свободата, която трябваше да мелим, месим и печем всеки Божи ден.

  Не оставяйте свободата си в ръцете на крадци. Не давайте на тъмничаря правото да отвори клетката. Не проспивайте пожара, който тлее на прага ви.

  Просто спасете Референдума.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 63. 65 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#27] от "Beyond":

  Когато Ал Гор беше спечелил по гласове що траяха?

 64. 66 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#42] от "Роси":

  Ако баба ви беше спечелила щеше да има хвалебствия...
  Честито на Бил Клинтън btw :D

 65. 67 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#25] от "amoghasiddhi":
  [quote#14:"amoghasiddhi"]71 човека пренебрегнаха вота на 58 879 610 американци! [/quote]
  Чакай бе, те електорите ще се съберат да гласуват след повече от месец. Но ще гласуват за този, който е победил в техния щат - това са мажоритарни избори по щати във федерална държава със силно местно самоуправление и е нормално по-малките щати да са по-защитени и да имат малко по-голяма тежест отколкото е населението им.

 66. 68 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Интересно е, че всичките чугуни в Америка и извън нея, които до вчера подскачаха как ако тръмп спечели по гласове, но загуби по щати и така му "откраднели" победата, щяло да има революция. Е сега Клинтън спечели популярния вот (по гласове) но загуби по щати, но на никого от тези не им хрумва да се оплакват. Или както Тръмп си каза "ще призная изборите ако ги спечеля"...

  П.П. Иначе това е тотален ужас. За пръв път в 250 годишната история на щатите ще имат президент без никакъв! управленски опит и доказал че не слуша съветници а прави каквото му скимне. Хубаво за сеирджиите, лошо за тези които ги засяга. Не очаквах да има толкова много празни кратуни отатъка. Но сега ще си носят последиците. Много ми е интересно как ще изпълнява кухите и неизпълними обещания-илюзии с които излови шараните. Но избраха си го, да няма после недоволни и нито гък от хора гласували за него.

 67. 69 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 805 Неутрално

  "Доналд Тръмп - шоуменът, който влезе в Белия дом"
  Промиването на мозъци продължава. Тръмп не е шоумен. Участието му в риалитито "Стажантът", само показва класата му. Тръмп е милиардер, постигнал всичко сам, благодарение на качествата, които има и на родината си, която му е дала тази възможност. Такива възможности/неограничени/, има всеки гражданин на най - великата демокрация в света. Не случайно повечето американци от съвсем малки са възпитавани в духа на идиома "Sky is the limit". А иначе изборът на американците, беше логичен отговор на бясната, световна, продължителна и манипулативна кампания на неолибералите и слугуващите им медии/включително и български/, да сатанизират образа му и да внушават, че Доналд Тръмп, е лумпен. Затова Америка е велика страна, с велика демокрация а американците са велик народ. Нищо, че някои от тях след като разбрали накъде отиват работите, поискали да емигрират в Канада/информация от "слугуващите" медии, които веднага след окончателния резултат ще започнат да обръщат посоката/. Началото на края на неолиберализма, който вкара света в задънена улица. Изборът на Тръмп е победа на консерватизма и американските ценности завещани от "бащите - основатели", както и връщане към "изолационизма", чийто идеолог е 26 -тият по ред американски президент - Теодор Рузвелт/1901-1909/ и загуба за привържениците на идеите на 28-ят американски президент Томас Удроу Уилсън (1913-1921 г.), който разви идеите за скъсването с "изолационизма" и повече "глобализация".
 68. 70 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Супер! Откога пиша в този форум, че Трамп е новият Президент на най-великата държава, някога съществувала на тая Земя!
  Не съм в състояние да кажа как неговото президентстване ще се отрази на света, обаче мога да кажа пет неща -
  Ще се посмали малко политкоректността и ще може да се говори ясно и открито за проблемите (миграция, търговия и пр.)
  Ще се посмали малко корпоративното лицемерие, конформизма и тоталния бул-шит на медиите и институциите (особено финансовите такива). Ще има малко поне честност (надявам се)
  Ще се даде преднина на създаването и стремежа към реално богатство, преднина на инициативните, иновативните работещите хора, които желаят да създават богатство, повече реално и по-малко спекулативно. (надявам се).
  Thinking out of the box ще се стимулира и подкрепя. Светът има нужда от нестандартни хора като Трамр и такива хора, които дават нестандартни решения са именно двигателите на напредъка.
  Вярвам, че Трамп ще възстанови образа на Америка, като единствена велика страна, пример и знаме за цялото човечество, ще възстанови Американската Мечта, така, както Америка е изглеждала в очите на целия свят през 50-те години, да речем. Такава Америка е нужна на света, като безспорен лидер на човечеството.
  Америка, като глобален лидер, не вярвам да отстъпи територии на влияние в полза на Русия или Китай. Трамп е правилния човек, който да спре подобни попълзновения.

 69. 71 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#69] от "subaru":

  А дано!

 70. 72 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#40] от "thenomad":

  Може да звучи парадоксално ама неоконите в болшинството си са републиканци. Но всички неокони заявиха подкрепата си за хитлери като една от тях

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 71. 73 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#57] от "zle_platen_trol":
  [quote#57:"zle_platen_trol"]П.С. Системата в САЩ наистина е безумна и се нуждае от промяна. Това обаче е друга тема.[/quote]
  Ти каква система за мажоритарен вот по щати предлагаш?
  Нали това е мажоритарна система - в даден регион печели само един човек и гласовете за загубилите нямат никакво значение за останалите региони

 72. 74 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#42] от "Роси":

  Кое не е справедливо ?Нещата си седят по този начин от поне 200 години.

 73. 75 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#14] от "amoghasiddhi":

  Той, долара потъна малко, но не е интересен. Съветвах преди доста време да купувате злато. Да бяхте послушали...

 74. 76 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#73] от "kumcho___valcho":

  Лично моето мнение е, че няма как да е справедливо, да спечелиш повечето от гласовете на избирателите, но въпреки това да загубиш изборите. Много по-справедливо ми се вижда да печели кандидата събрал повече гласове на национална база , а разделението по щати да има значение само за статистиката.

 75. 77 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  До коментар [#34] от "678":
  все още могат да подпалят ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 76. 78 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 287 Весело

  Давай Тръмпи, пускай и Мелания разголена и други танцьорки, стриптизьорки...ти си знаеш

 77. 79 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Дали пък авторите на световната финансова криза не са решили да я удължат с още 4 години, след двата мандата на Обама?

 78. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  От това което каза преди около 2 часа, пролича, че шоуто свърши и вече трябва да се взимат къде, къде по-пресметнати решения...
  С две думи, Тръмп няма да бъде това за което се представяше по време на надпреварата за Белия дом.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 81 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#10:"amoghasiddhi"]Клинтън всъщност е спечелила в народния вот. Да им пикам на избирателната система[/quote]

  ???
  Мъката какво ли не прави! Особено за хора, които не умеят да губят!

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 80. 82 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#34] от "678":

  Ей тжа е коментар!

 81. 83 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 456 Неутрално

  E, няма изчаквателен период, веднага се започна с глупашките квалификации.

  Ако не друго, това е човек, превърнал наследените около $300 m (в сегашна US$ стойност) в около $6-8 bn, завършил елитното Wharton Business School.

  Колкото до HRC - даже не се появи на видеоконфърънс да благодари на поддръжниците и доброволците си. За нея очевидно това не са хора, а обслужващ амбициите ѝ персонал. No class.

 82. 84 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  [quote#68:"antikommunist"]П.П. Иначе това е тотален ужас. За пръв път в 250 годишната история на щатите ще имат президент без никакъв! управленски опит[/quote]

  12 апостоли на Христос са били обикновени хора, Титаник е построен от специалисти с опит.
  Който разбрал - разбрал!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 83. 85 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Мноо ми е мъчно, за жената на саксофониста!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 84. 86 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#69:"subaru"]Тръмп е милиардер, постигнал всичко сам, благодарение на качествата, които има и на родината си, която му е дала тази възможност.[/quote]

  Всъщност, началото е поставено с едномилионен заем от баща му.

  По същата логика всеки монарх може да каже, че е стигнал до върха благодарение на качествата, които има, и родината, която му е дала тази възможност.

 85. 87 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#83] от "bellend":


  [quote#83:"bellend"]Колкото до HRC - даже не се появи на видеоконфърънс да благодари на поддръжниците и доброволците си. За нея очевидно това не са хора, а обслужващ амбициите ѝ персонал. No class. [/quote]
  Тук си имаме аналог - Цецка Данговска.

 86. 88 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Браво на "Дневник" - изсипа огромно количество злобни нападки срещу Тръмп и много държи с всичките препратки да покаже на спонсорите си от "Америка за България" и Националния демократически институт на САЩ, че е направил всичко , за да си заслужи щедрите спонсорства.

 87. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  До коментар [#25] от "amoghasiddhi":
  До коментар [#27] от "Beyond":

  Точно вчера имаше една статия, която беше за това, че теоретично според глупавата и архаична американска изборна система президент може да стане кандидата, който е получил по-малко гласове на изборите. И, ако наистина тези данни, които показвате са верни то се е случило точно така. Апропо, същото се е случило и през 2000 г. когато Гор имаше повече гласове на изборите от Буш-мена Младши, но въпреки това последния стана президент. :-/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 90 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Емиии...това е положението. Расизмът се завръща с пълна сила ( той беше ли си ходил въобще някъде?). Просто не ми се мисли какво ни очаква в другите държави като събития, избор и др. И най-странното е, че самите американци като че ли не го очакваха това?!

 89. 91 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#69] от "subaru":


  [quote#69:"subaru"]Тръмп е милиардер, постигнал всичко сам, [/quote]
  ъхъ... питай за баща му и дядо му...
  Ограмоти се малко, не се излагай...
  И помисли, дали ти не си с промит мозък.

 90. 92 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Весело

  [quote#68:"antikommunist"]Не очаквах да има толкова много празни кратуни отатъка. Но сега ще си носят последиците. Много ми е интересно как ще изпълнява кухите и неизпълними обещания-илюзии с които излови шараните. Но избраха си го, да няма после недоволни и нито гък от хора гласували за него.[/quote]

  +++ от мен! Ако, Тръмпи лъжеца изпълни поне 1/10 от обещанията си пак ще е добре.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 93 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Президентът в САЩ е заложник на корпорациите, ястребите от Пентагона и ЦРУ. Така, че, хайде, успокойте топката, не е станало кой знае какво

 92. 94 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#72] от "zuk_trombon":

  Къде са мосоните, нещо ми се губят!

 93. 95 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#57:"zle_platen_trol"]Сега новата опорка ще е,че американците всъщност не са избрали Тръмп и, че избирателната система в САЩ е калпава. Нищо,че тези същите хора настояваха в този същия форум,че няма нищо по-справедливо от нея и наричаха всеки дръзнал да го оспори мурзилка и ушанка. Разбира се тогава те очакваха Хилъри да спечели гласовете на електорите. [/quote]
  Веднага се сещам за един идиот с котешка глава и самодоволните му, първенюшки заключения за разгромяващата победа на Клинтън над Тръмпфел, който сега не смее да си покаже носа.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 94. 96 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "самохвалството, преувеличенията и медийния образ, които го направиха един от най-известените бизнесмени по света."

  То вярно, че масите са пълни с кофти хора, но явно интернетът успя да им даде повече сила да влияят на събитията. Отнася се и до ислямските терористи и до развилнелите се напоследък расист-шовинисти.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 95. 97 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#46:"Paolo Di Canio"]Тръмп е провалът на медиите и на цялата машина за влияние на общественото мнение. Да си траят в ъгъла![/quote]

  Всъщност Тръмп е преди всичко провалът на политическата система. Той е този, който успя да се възползва от страховете и настроенията на хората, породени от политическите и икономическите събития през последните години - конфликти, бежанци, мигранти, икономическа криза, нарастващото социално неравенство, до голяма степен причинено от глобализацията... Докато Хилъри всъщност беше по-скоро въплъщение на всичко това. Друг е въпросът, че в изказванията си той дава една опростенческа картина на света, в който решенията, които предлага, изглеждат лесни. Предстои да видим как ще му се сторят от висотата на президентския стол. Нещо такова имаше и по време на вота за Брекзит. Не е лошо европейските лидери да се замислят сериозно - явно се надига сериозна протестна вълна и не се знае какви ще са последствията.

 96. 98 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#85] от "Кой е Бах?":

  ++++А може да ти стане още по-тъжно, ако стария Бил реши да си припомни, как виртуозно свиреше флейтистката Моника Люински и пак направят едно музикално дуо.

 97. 98 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  “Тръмп успя да остане едновременно харизматичен и борбен, елитист и популист, похотлив и благочестив и да си пробие вход в златната мина на американските избиратели...”

  Ъъъ?!

  I Want To Believe
 98. 100 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#45] от "nenad":

  Забележка за Рейгън - преди да стане президент, ок, бил е актьор като млад. Но и е бил президент на синдикат, както и преизбиран губернатор на Калифорния. Почва да прави политика 30 години преди да стане президент. Няма как да го сравняваш с Тръмп, който преди 2 години едва ли е и помислял че ще стане политик един ден.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK