Белгия се бои, че ще изгуби репутацията си в света на бирата

Белгия се бои, че ще изгуби репутацията си в света на бирата

© Associated Press



Исторически Белгия е една от страните лидери в бирения сектор, но Томас Костенобъл, организатор на Брюкселското бирено предизвикателство (Brussels Beer Challenge) се опасява, че в сектора назряват проблеми.
На този международен конкурс в белгийската столица, който се провежда за пета година, са представени 1250 бири от 36 страни, а 80 съдии дегустират предлаганите напитки.


Белгийците все повече се страхуват, че водещата им от векове позиция е изложена на риск заради чуждестранните модерни бири, които не се страхуват да скъсат с традициите.


"Белгия все още служи за ориентир", посочи пред "Франс прес" Томас Костенобъл, но прибави, че някои категории белгийски бири вече нямат чак такъв авторитет що се отнася до качеството.




През 2015 г. първата награда взе IPA (Indian Pale Ale) от Сиатъл, САЩ, и така за първи път Белгия отстъпи първото място.


Страната все още е водещият състезател в Брюкселското предизвикателство с 240 бири, но е следвана по петите от САЩ с 210 бири и може би изненадващо за страна, известна най-вече с виното си – Италия.


Белгия се бои, че ще изгуби репутацията си в света на бирата

© Associated Press


В световен мащаб биреният пазар се развива в посока крафт бира, като начело на тенденцията са по-малки "микропивоварни", които се съсредоточават повече върху качеството, отколкото върху количеството. В Белгия техният брой нарасна от 127 до 199 в периода 2009-2015 г. Такава е тенденцията и в международен план.


САЩ отчитат скок в броя на пивоварните от 1596 до 4225 за същия период, в Холандия те са нараснали над три пъти от 117 до 401, а в Италия - от 256 до 914. Във Франция малките пивоварни се удвоиха (от 332 до 663), както и във Великобритания (от 745 до 1424).


Без капка съмнение САЩ и Великобритания са лидери по иновациите в бирата. Като всъщност става дума за много висококачествени иновации, отбелязва Мелиса Коул, британски автор и специалист по бирата, която е в журито на Брюкселското предизвикателство от самото му начало.


Франция и Италия все още не са на тези висоти по качество на бирата. Все още има много бира, която не се произвежда правилно, не се бутилира правилно, допълва тя.


Огромното разнообразие на белгийска бира - от кисел ламбик до плодов крик и от тъмна абатска бира до лагер - означава, че Белгия остава на челни позиции, но трябва да е в крак с новостите, допълва Коул.


Белгия винаги ще бъде уникална. Тя има изцяло защита за географски произход за ламбика. Това една много важна и невероятна част от нейната традиция, отбелязва Коул.


Може би допреди пет до седем години Белгия имаше точно противоположните на конкурентите си проблеми: в техническо отношениe отлична на повечето места, но всъщност изоставаща до известна степен в иновациите. Радвам се да видя, че това се променя, допълва тя.


По-старите семейни пивоварни като Cantillon или Lindemans стават по-динамични на фона на новите конкуренти в Белгия като Brasserie de la Senne, казва Коул.


Белгийците също приемат, като много други, IPA - популярната в момента бирата с нейния свеж и не толкова сладък вкус.


"Много хмелова бира е кошмар за по-възрастните любители на пивото и за сектора," казва професионалният дегустатор италианецът Лоренцо Дабове с усмивка.


Страната му е една от най-динамичните на този пазар, включвайки се в революцията на крафт бирата от средата на 90-те, като някои дребни италиански пивовари сега изнасят до 70% от продукцията си.


Истинският тест за това дали конкурентите на Белгия я настигат ще бъде дегустацията. Резултатите от Брюкселското бирено предизвикателство ще бъдат обявени на 21 ноември./ БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на simulant1
    simulant1
    Рейтинг: 259 Неутрално

    Тази статия е писана или от въздържател или от жена. И дума не се споменава за най-добрата бира в света - чешката.

  2. 2 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 3510 Весело

    Не, това денят за размисъл не си е работа. Да се чудиш откъде да изсмучеш нещо като статия...

  3. 3 Профил на Цецо
    Цецо
    Рейтинг: 1520 Неутрално

    И нито дума за немската и чешка бири? Страшна конкуренция са италианците...

    Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
  4. 4 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    винаги съм предпочитал българската бира пред белгийската и никога не съм бил разучарован. по добро качество по ниска цена. браво наште

  5. 5 Профил на uhh26375027
    uhh26375027
    Рейтинг: 242 Весело

    Те от тия "иновативни"бири и вина не останаха истинска бира и вино.Младежта пие "плодови" вина и си мисли,че пие вино...или пък разните му "лимонени" и тем подобни "бири"...смех...

  6. 6 Профил на SSmart
    SSmart
    Рейтинг: 1296 Весело

    До коментар [#4] от "betona":

    Взе ми думите от устата! Вчèра се върнах от Италия (виж там виното е супер), скоро бях и в Чехия и какво ли не опитах, но нашенската най си ми харесва!

  7. 7 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 1986 Неутрално

    Пилзенската си е истината, белгийската е само екзотика. По мое скромно мнение. Италианска бира, английска... компромис.

    Panta rhei....
  8. 8 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 1986 Неутрално

    За вино- Мавруд.

    Panta rhei....
  9. 9 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#5] от "uhh26375027":

    а някой път когато без да искат опитат истинска бира или вино си мислят, че пият буклук некакъв щото истинската бира или вино били други ..смях голям

  10. 10 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#6] от "SSmart":

    уф! стига бе! мислех, че поне чехите все още са на ниво. човек с класически вкус си. в наши дни хората не харесват бирата и виното, ами разни техни перверзии..няма лошо де, само дето това не е бира или вино.

  11. 11 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 3909 Любопитно

    Белгийците с основание се притесняват!Но от друга гледна точка тази жестока конкуренция в световен мащаб е повече от полезна на нас/любителите на бирата/-

  12. 12 Профил на Иван  К
    Иван К
    Рейтинг: 2561 Неутрално

    Всички народи, които пращат децата си да учат за психолози, социолози, народопсихолози,.... ще загубят индустриите където се изисква труд.

    подпис
  13. 13 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
    Sinite - завоят наляво забранен
    Рейтинг: 994 Неутрално

    [quote#2:"Един препатил"]Не, това денят за размисъл не си е работа. Да се чудиш откъде да изсмучеш нещо като статия... [/quote]

    хахах - то така няма как да намериш и подходяща статия където да се препсуваш с някой съфорумец

    заради националните отбори и футбол няма днес ....

    Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
  14. 14 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 2267 Неутрално

    Крафт бирата е модна, но модите идват и си отиват.
    Сигурно е"фешън", да говориш че си пил крафт бира, произведена от дрожди отгледани в брадата и с косми от нея или бира, която съдържа полови органи на кит.
    Но аз предпочитам скучни за снобски лаф-моабети чешка, белгийска, немска или ирландска бира.

  15. 15 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    най-голямата газария сега е сам да си правиш бира и след туй да каниш приятели на бирено парти.
    а още по-голямата газария е да правиш като мен: отивам и купувам от най-евтината бира, след това правя парти и им разправям как аз съм я правил и им говоря за качествата й. вервайте ми, всички са много впечатлени.

  16. 16 Профил на loh57510622
    loh57510622
    Рейтинг: 0 Неутрално

    Белгийската все още е най-добрата.
    А избобщо как може да се говори за американска бира, такава няма.
    Някой български марки също са добри.
    Чешка също.

  17. 17 Профил на xali
    xali
    Рейтинг: 4951 Неутрално

    Великолепна напитка, и най-важното глава никога не ме е боляла.

  18. 18 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#16] от "loh57510622":

    хах, сигурно се шегуваш

  19. 19 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#17] от "xali":

    пич, явно пиеш рядко бира и имаш голям касмет! по принцип не би трябвало да те боли главата, но ако пиеш редовно и от всичко което има - вервай ми, ще те боли.

  20. 20 Профил на xali
    xali
    Рейтинг: 4951 Весело

    До коментар [#19] от "betona":

    Ха ха прав си, щото никога не се наливъм

  21. 21 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#20] от "xali":

    не е само от наливънито!

  22. 22 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 2448 Неутрално

    [quote#1:"simulant1"]И дума не се споменава за най-добрата бира в света - чешката.[/quote]

    Споменатото изложение е предимно за иновации в производството на бира, не за старите, познати видове. Мнение на типичен консервативен любител на бирата.
    Не се въздържа да "ухапеш" жените обаче.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  23. 23 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3316 Неутрално

    Много добра бира, както са отбелязали по-горе има на много места из Германия...! Чехите и те държат ниво.
    На бирена тема, най-големите ми разочарования са били в САЩ и Англия...!

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  24. 24 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално


    До коментар [#23] от "tww09306483":

    защо бирата в сащ и англия те разучарова?

  25. 25 Профил на aramissss
    aramissss
    Рейтинг: 801 Неутрално

    [quote#24:"betona"]защо бирата в сащ и англия те разучарова?[/quote]
    ..щото в нея няма бира.

  26. 26 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#25] от "aramissss":

    е, то щото в нашта много има

  27. 27 Профил на loh57510622
    loh57510622
    Рейтинг: 0 Неутрално

    До коментар [#26] от "betona":

    Всеки да си знае мястото. Средна Европа - бира.
    Великобритания/САЩ - скоч.
    Италия а бих казал и България - вино.
    Русия - водка и т.н.

  28. 28 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#27] от "loh57510622":

    а дано де, ама надали

  29. 29 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
    Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
    Рейтинг: 1307 Весело

    Бе не знам немската за мене е една от най-добрите. А освен това те са единствените следващи Reinheitsgebot

    Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
  30. 30 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    ако си говорим сериозно ще ви кажа че докато ги говорим за белгийска, чешка, немска, българска, английска и не знам още каква си бирА само си губим времето ...

  31. 31 Профил на russian78
    russian78
    Рейтинг: 486 Неутрално

    [quote#6:"SSmart"]Взе ми думите от устата! Вчèра се върнах от Италия (виж там виното е супер), скоро бях и в Чехия и какво ли не опитах, но нашенската най си ми харесва![/quote]

    Това сигурно е някаква шега. В България с изключение на единици микропивоварни за крафт бира на практика няма нищо, което дори да прилича на бира.

    "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
  32. 32 Профил на loh57510622
    loh57510622
    Рейтинг: 0 Неутрално

    До коментар [#28] от "betona":

    Имаме много хубава домашна ракийка и винце, ама стига майстор да я е правил.
    Но аз на биричка си налитам. Има хубава българска бира, но както е хубава, така и може и да е боклук. Истината е, че е рандом и няма гаранция за качество.
    Страропрамен ми беше любима, но откакто взеха да я правят у нас, я развалиха.

  33. 33 Профил на loh57510622
    loh57510622
    Рейтинг: 0 Неутрално

    До коментар [#31] от "russian78":

    Ако лоцаш двулитровки в ПВЦ, да българката бира няма да хареса.

  34. 34 Профил на FTA
    FTA
    Рейтинг: 401 Неутрално

    [quote#4:"betona"]винаги съм предпочитал българската бира пред белгийската и никога не съм бил разучарован. по добро качество по ниска цена. браво наште [/quote]

    If you say so..

    Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
  35. 35 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#32] от "loh57510622":

    напълно прав си.голям проблем ми е намирането на добра бира. особено когато трябва да купиш нещо хубаво и нямаш право на грешка. а то на практика играеш тото

  36. 36 Профил на David Moyseev
    David Moyseev
    Рейтинг: 379 Неутрално

    В Белгия съм виждал от бяла като мляко бира до черна като нощта. Много се стараят, но всепризнат номер едно в света е ЧЕШКАТА бира. Харесва ми и холандската, и датската, и немската, но бира като наливните шедьоври в кръчмите на стара Прага не съм срещал.

  37. 37 Профил на Nimart
    Nimart
    Рейтинг: 4314 Неутрално

    До коментар [#4] от "betona": "българската" бира е чешка

  38. 38 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10305 Неутрално

    В Брюксел на централния площад до магазинчето за шоколад има една кръчма с 2400 вида бира всички до една налични. А към тях са добавили само пържени картофки (белгийски) и наденички (един вид)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  39. 39 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3637 Неутрално

    [quote#5:"uhh26375027"]Младежта пие "плодови" вина и си мисли,че пие вино...или пък разните му "лимонени" и тем подобни "бири"...смех... [/quote]
    "Плодовото" вино е повече летен коктейл за късния летен следобяд или топла вечер независимо дали си край морето или езерото. А "лимонадените" бири са супер през лятото. Иначе сериозното вино е 13 градуса, 13.5, а бирата поне 4.5%

  40. 40 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#38] от "penetrating":

    да разбирам, че този рай е леснооткриваем, след като стигна площада??

  41. 41 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3637 Неутрално

    Всъщност най-добрите бири и шоколади ги търсете в Белгия. Както и най-вкусните пържени картофки. Чешката бира също е класика, докато много немски могат и да те разочароват.

  42. 42 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#37] от "Nimart":

    аз много добре знам каква е, но ти ми кажи къде в бг мога да си купя или да седна да пия една бира и да съм сигурен че получавам това което съм поръчал и плащам?

  43. 43 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10305 Неутрално

    До коментар [#40] от "betona":

    Ако човек е с лице към кметството, дясната му ръка ще сочи уличката, шоколадите ако се не лъжа бяха Леонидас, още 50 метра след него от дясно. Масичките бяха от крачни шевни машини

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  44. 44 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#43] от "penetrating":

    благодаря ти много!

  45. 45 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10305 Неутрално

    До коментар [#44] от "betona":

    Надавам се да ти се услади бирата Имаше една интересна от едно абатство, но няма спомен за името - самото меню е от бирени етикети

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  46. 46 Профил на magnas
    magnas
    Рейтинг: 463 Неутрално

    Има бира за ценители ,
    бира за напиване ,
    бира за наЛиване ,
    бира за гей-паради с лимон и грейпфрут...
    Наздраве!

  47. 47 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1411 Неутрално

    До коментар [#38] от "penetrating":

    Е може да се издържи и на такова меню.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  48. 48 Профил на quatro_4x3
    quatro_4x3
    Рейтинг: 1689 Неутрално

    До коментар [#4] от "betona":

    Да беше си направил първо една справка, колко от българските бири са всъщност белгийски.

    РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
  49. 49 Профил на осмоъ
    осмоъ
    Рейтинг: 437 Разстроено

    от бирата поникват гърди щото има хормони, наздраве

  50. 50 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#45] от "penetrating":

    Благодаря ти много! Моля те, спри да говориш повече за това място - нямам възможност да тръгна утре натам, не ми стъжнявай живота. Но още утре ще пия една бира за твое здраве, а като отида там - повече от една! Ей с такива приказки хем пари можеш да направиш, хем да помагаш и доставяш радост на хората!

  51. 51 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 908 Неутрално

    Тука големи разбирачи - немската, чешката...та чак и българската. Ама чекайте бе, от бира до бира разлика... то са тъмни, светли, червени, жива бира има стотици видове. Самата тъмна има бок има .. и аз не ги разбирам в детайли ама вие съвсем.
    Как може да сравняваш напр. Гинес да кажем с Лефе брюн и Столично ( което го развалиха яко напоследък, щото явно слагат спирт). Ами то няма нищо общо, различен градус, различен вкус, дето се вика, идеята е различна. Белгийските бири са с много богат аромат и специфичен вкус. Просто няма как да я сравняваш с пивката чешка .. Крушовице да кажем или Будвайзер -наливен Будвайзер в Прага ( ако си намери човек).... ЛЕЛЕ! И как всичко това да го сравниш с баварската мътна бира?
    Що се отнася до нашенските.. до преди няколко години в България се правеше хубава бира. В момента се прави възможно по-евтина и по-силна -льокай от пластмасовия бидон, с ясната идея да се наковеш по-бързо. Бутилираната бира у нас както и голям % от бутилираната бира по света, за нищо не става, освен да се напиеш.
    Наливната, нашенската напоследък и тя за нищо не става. Виж вносната...да.

  52. 52 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#48] от "quatro_4x3":
    разбирам те, но да ти кажа бая добра представа имам. но доколко са белгийски и доколко са бири ...пак имам известна представа. но се радвам, че поне ти последва призива ми по-горе и говориш за бирИ, а не за бирА. българска, белгийска или каквато и да е.

  53. 53 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1108 Неутрално

    [quote#51:"uq"]Що се отнася до нашенските.. до преди няколко години в България се правеше хубава бира. В момента се прави възможно по-евтина и по-силна -льокай от пластмасовия бидон, с ясната идея да се наковеш по-бързо.[/quote]

    "до преди няколко години в България се правеше хубава бира.""

    Какво ще рече до преди няколко години? 4-5 или повече. Интересно ми стана. Защото калпава българска бира има от мн години. Такова ми е впечатлението без да съм ценител и познавач на тази напитка. За бироподобието в бидони не става и дума.


  54. 54 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 908 Неутрално

    До коментар [#53] от "gmbh":
    Ами личното ми мнение (не се имам за специалист)
    Столичното, когато излезе -около 2001ва беше СУПЕР. Имаше аромат на карамел, доста силно (все пак е бок бира) и така. В последните години загуби аромата, но за сметка на това се усеща че му се добавя спирт или там нещо да повишава градуса. Няма този аромат, но за сметка на това ти съхнат устата и те боли глава.
    До преди 2 год. също се намираше наливна Болярка Вайс и на мен лично ми харесваше. Обаче изчезна и просто я няма вече (поне в София). Сега има някакво столично вайс... има вкус на боза.
    Също помня, някъде пак е било около 2002ра 3та, във ВеликоТърново пихме в една бирария тъмна Болярка и беше добра. В София имаше само бутилирана и не ставаше.
    Просто си мисля, че се вареше бира както си се прави. В момента се добавят според мен всякакви боклуци, за да се вдигне градуса, да е достатъчно газирана и.... не става.
    Няма в момента българска бира, която да ми харесва.
    С удоволствие пия само HBHто на Лучано и от няколко месеца са пуснали някаква тяхна си бира в Халбите, и тя става.

  55. 55 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1108 Неутрално

    До коментар [#54] от "uq":

    Имам усещането, че когато всяка нова марка стъпи на пазара прави по-добра напитка и впоследствие нещата стремително се влошават. Етилов спирт се влага от дълго време и заради удължен срок на годност. Наистина някой прекаляват. Впрочем, този вкус на карамел също е привнесен, така си мисля, поне за евтината бира.

  56. 56 Профил на nassaux
    nassaux
    Рейтинг: 579 Любопитно

    Чешката (немската, българската и която и да е) е само един от много видове бира, при компромисен. Лагер-а (както и Пилснер-а, като Лагер правен в Пилзен) е бира обработена за по-дълго съхранение при компромис с вкус и прочие. Все едно да кажете, че само Мискет-а е червени вино. Просто в България нямаме култура на пивовари и си правим, каквото са ни казали да правим чехите преди 100на години. На мен лично за седмица в Прага сега в по-студено време ми писна от Лагер. Грам не става за пиене, а и се връзва само с пържени картофи....

    Колкото до крафт бирите, не мисля, че една Англия е страна, където на това изкуство се гледа като на нещо модерно или от скоро....

  57. 57 Профил на russian78
    russian78
    Рейтинг: 486 Весело

    До коментар [#33] от "loh57510622":

    Дали лоча двулитровки, щом налитам на крафт бири? Това, което казвам е, че масовите бири, без значение, дали са в стъкло или наливни са много далеч от истината. Иначе при микропивоварните в България има много добри попадения. Естествено, не е честно да сравнявам масовите с крафт бири, но ако сравним масовите български с масовите чешки бири, примерно, също се оказва, че няма база за сравнение.

    "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
  58. 58 Профил на Mickey
    Mickey
    Рейтинг: 698 Неутрално

    Един мой комшия навремето казваше "За мен няма такова нещо като лоша бира- има недостатъчно бира''

    А сега сериозно. Пил съм често бира произвеждана в мази на къщи та познати(ама не от тази от разни кутии сухи субтанции и бидони поръчвани по инернет) пълни с колби и съдини и епруветки и дебели книги, бира зачената от нулата . И знам за какво става дума. Наука си е, яка !!!!!! и ако излезе на пазара такъв елексир няма начин цената му да не е по-скъпа всяко друго питие.

    Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
  59. 59 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 935 Неутрално

    До коментар [#5] от "uhh26375027":
    До коментар [#7] от "Molossian":
    До коментар [#10] от "betona":
    До коментар [#14] от "Virgin":
    До коментар [#23] от "tww09306483":
    До коментар [#29] от "zuk_trombon":
    Когато човек отрича всичко различно от "истинската" бира, е добре да знае кое е истинско. Автентичната бира най-много се доближава на съвременната крафт бира и бирата, която се прави чрез открита ферментация (предимно от малки пивоварни). Лагер бирата, която много българи смятат за класика, е нова технология, създадена през 19 век за по-голяма трайност и е на по-малко от 200 години. Лагерът първоначално се е пиел от бачкатори, но с умел маркетинг големите пивоварни започват да го налагат като рафинирана бира с изчистен вкус. Всъщност лагер бирата е по-лесна за индустриално производство, защото ферментира по-бавно на много ниска температура и процесът се контролира по-лесно, като освен това е по-трайна. Филтрирането също се е правело за по-голяма трайност, но се е рекламирало като "избистряне" на вкуса и цвета.
    Ако трябва да определим наследник на традиционната бира, това е ейлът, който ферментира по-спонтанно и на по-висока температура и обикновено има по-богат вкус. Ако трябва да се посочи държава, определено Белгия е запазила в най-голяма степен автентичните традиции.
    Прословутия Закон за чистотата на бирата от 16 век в Бавария е създаден преди всичко, за да се предотврати ценовата конкуренция за суровини между пивоварите и хлебарите, като по-ценните пшеница и ръж се запазят за хлебопроизводството. Ограничаването на съставките има и протекционистична роля, защото неутрализира конкуренцията на северногерманските бири, в които се влагат различни добавки. Но дори в Бавария законът се е прилагал с множество изключения. Въпреки опитите на Бавария да наложи закона във всички германски провинции, това се случва чак през 20 век - преди това опитите стигат предимно до облагане с данъци на другите съставки. Относно "чистите" съставки, хмелът се започва да се добавя в бирата през Средновековието, защото удължава трайността и придава горчив вкус, но пиячите трябва да имат предвид, че това прави напитката доста "женска", защото хмелът има фитоестрогени (растителни аналози на женския полов хормон), които са много по-силни от човешкия хормон, който ако не знаете, отговаря за извайването на женската фигура чрез трупане на мазнини на определени места, и увеличената му концентрация увеличава мазнините (мазнините също стимулират производството на естроген и се получава лош цикъл) и намалява тестостерона. Спорно е дали това е основният фактор за бирено коремче, но все пак не забравяйте, че по принцип алкохолът увеличава естрогена в тялото, а комбинацията от алкохол и хмел е възможно "най-женствената" (може би не е случайно че в Средновековието предимно жените са варили бира).
    Ограничаването на съставките в бирата до вода, ечемик и хмел е изкуствено и не отговаря на традициите. И на практика не позволява да се изключи хмелът, защото тогава пивото ще стане с много беден вкус

  60. 60 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 935 Неутрално

    До коментар [#27] от "loh57510622":
    [quote#27:"loh57510622"]Всеки да си знае мястото. Средна Европа - бира.
    Италия а бих казал и България - вино. [/quote]
    Според историческите сведения траките първи започват да варят бира в Европа. Правели са бира предимно от ръж, като обикновено са слагали и други добавки. Тогавашната бира се е правела чрез открита ферментация, при което освен диви дрожди са се хващали и млечнокисели (и други) бактерии, така че бирата е била с по-плътен вкус, по-киселка и с много повече живи бактерии. Всъщност в момента тенденцията е за връщане към корените. И ако доскоро само Белгия се асоциираше със "стара бира", то в момента определено пазарната ниша е точно в този сегмент. И всъщност статията обяснява точно това.

  61. 61 Профил на Даниел Панев
    Даниел Панев
    Рейтинг: 486 Неутрално

    До коментар [#59] от "kumcho___valcho":

    Най-после един, дето е пил бира.

    Само да добавя за феновете на "класическата" бира, че първия "пилзнер" е дегустиран на 5 октомври 1842 година, докато абатството "Св. Стефан" във Фрайзинг плаща лицензи за производство на "не-чак-толкова-класическа" бира още от 1040 година без прекъсване та до сега...

  62. 62 Профил на The_Curious
    The_Curious
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#4] от "betona":

    Значи си нямаш понятие от бира, освен ако не говориш за крафт бирите, но пак е съмнително.

    Най-добра бира е нещо много относително, защото всеки човек има различен вкус и предпочитания. А моите са за Чешките, Немските и Белгийските бири за сега.

    Nothing else, but more or less the bitter truth!
  63. 63 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 455 Неутрално

    До коментар [#62] от "The_Curious":

    значи аз в мой коментар по-горе също уточних, че разговор в който се говори за бирА, а не за бирИ е леко глуповат...

  64. 64 Профил на Evtim Trenkov
    Evtim Trenkov
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Английските бири са върха!
    Особено на Фулърс Лондон Прайда и ИПА-та са много стабилни.
    А най-яко е да идеш в пъб дето е собственост на някой от големите бирарии. Супер голямо разнообразие и има култура в пиенето на бира (подбор на чаша, мезе ала бала).

    Много по-добре от гумената Ариана





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK