Победителят на президентските избори в Молдова поиска предсрочни избори

Лозунгът на кампанията на подкрепеният от социалистите Игор Додон бе "Молдова има бъдеще".

© Reuters

Лозунгът на кампанията на подкрепеният от социалистите Игор Додон бе "Молдова има бъдеще".Игор Додон, избран в неделя за нов президент на Молдова и определян като проруски кандидат, обяви, че ще работи за предизвикването на предсрочни парламентарни избори през 2017 г. Редовният вот, в страната, където президентът има по-скоро представителни функции, би трябвало да е през 2018 г.


Но на изтеглени с година по-рано избори проевропейското правителство може да бъде пометено, допълва "Ройтерс".


Извънредни избори ще донесат още нестабилност за бившата съветска република, където скандалът с кражба на 1 млрд. долара през три банки през 2014 г. накърни доверието към лидерите, призоваващи за интеграция с ЕС, а премиерът бе вкаран в затвора, припомня агенцията.
След това в Кишинев се изредиха четирима премиери.


Додон спечели с кампания, в която обещаваше да анулира споразумението за асоцииране с ЕС и да сближи страната с Евразийския икономически съюз, доминиран от Русия. Износът на молдовско вино и зеленчуци тежко пострадаха от наложените от Москва контрасанкции. През октомври дипломат в Кишинев от страна от ЕС заяви пред "Ройтерс", че в частни разговори Додон е казвал, че няма да спре споразумението.


Не е известно колко плътно в руската орбита би искал Додон да вкара Молдова. Пред руската телевизия "Россия 24" той каза в телефонен разговор, че избирателите "се обединиха и гласуваха за приятелство с Русия, за неутралитет, за нашето православие, за съюзяването на страната".


"Предстои ни много тежка битка, но ние сме готови за нея", добави той, имайки предвид предизвикването на предсрочни избори.


Додон и преди е призовавал за извънреден вот за парламент, но настояването часове след победата се приема като декларация за противоборство с правителството още от началото на мандата му като държавен глава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK