"Бертелсман": Близо половината българи са в риск от бедност или изключване от обществото

"Бертелсман": Близо половината българи са в риск от бедност или изключване от обществото

© Николай Дойчинов41.3 на сто от българите са в риск от бедност или социално изключване по данни към 2015 г. Това е най-високият процент в Европейския съюз (ЕС) при средно ниво за блока от 23.7 на сто. Една трета нямат средства да покриват основни нужди за нормален живот.


Това гласи последното издание на Индекса за социална справедливост за 2016 г. на института "Бертелсман". В него България се нарежда на 26-о от общо 28 страни членки.


Освен това по 2 от общо 6 измерения на социалната справедливост страната заема последното място. Това са превенцията на бедността, социално приобщаване и липса на дискриминация.
Авторите на изследването изтъкват като плюс ниския размер на външния дълг (26.9% от БВП за 2015 г. при средно за Европа от 87.4 на сто) и стриктната фискална политика, която държи дефицита близо до 3% от БВП.


В същото време България е сред страните, отделящи най-малко средства за наука и иновации.


"Няколко последователни правителства разчитат основно на преки чужди инвестиции и фондове на ЕС, за да генерират икономически растеж...Субсидии за иновативни стартъпи са налични почти изцяло само чрез ЕС."


Според "Бертелсман":


- 34.2 на сто от българите не разполагат с достатъчно средства, за да покриват всекидневните си нужди (например отопление за апартамента или телефон). От населението в риск най-тежко засегнати са възрастните и децата


- В групата на пенсионерите 51.8% са в риск от бедност, а 40.9% от тях понасят сериозни материални лишения


- При децата и младежите ситуацията е сходна – 43.7 на сто от тях са в риск от бедност или изключване – второто най-високо ниво за ЕС.


"Бертелсман" отчита, че от 2008 г. в страната все пак има подобрение и според авторите на доклада има сериозен спад на броя на хората в риск сред малцинствените групи и населението като цяло.


От института посочват, че най-тревожна е ситуацията с децата и младежите. Страната е на второ място ("изпреварвана" само от Словакия) по значението на социоикономическите фактори върху представянето на учениците в тестовете PISA. От "Бертелсман" припомнят, че сериозен процент от младежите отпадат от образованието – 13.4 на сто от групата на 18-24-годишните през 2015 г. За сравнение - в Хърватия тази група е 2.8 на сто и 5 на сто в Словения.


"Затова не е изненадващо, че делът на хората, които нито учат, нито работят в България, е сред 5-те най-високи в ЕС", пише в доклада. По данни към миналата година 24% от младежите между 20-24 години в България не са се занимавали с нищо.


Броят на работещите бедни в Европа расте


Изследването на "Бертелсман" отчита като положителна тенденция увеличаването на заетостта спрямо пика на финансовата криза през 2013 г. В същото време обаче расте и броят на работещите бедни. В частност ефектите от икономическото възстановяване не успяват да облагодетелстват децата и младежите. Най-застрашени са те в страните от Южна Европа.


Въпреки че заетостта расте и безработицата намалява, тя все още е над нивата отпреди кризата през 2008 г. (9.6 на сто през 2015 г. при 7.1 на сто през 2008 г). Същото е в сила и за младежката безработица – 20.4% през изминалата година при 15.6 на сто за 2008 г.


Близо 1 на всеки 4 граждани на ЕС е заплашен от бедност или социално изключване (118 милиона души или 23.7%). Най-висок е делът на тези граждани в България (41.3%), Румъния (37.3%) и Гърция (35.7%).


Най-нисък е делът на хората, заплашени от бедност в Чехия (14%), Швеция (16%), Финландия и Холандия (16.8%).


Като тревожна тенденция от "Бертелсман" отчитат и увеличаването на работещите, застрашени от бедност. През 2015 г. те са били 7.8% средно за Европа при 7.2 на сто през 2013 г. Причините за този феномен са например разрастването на сектора на нископлатените длъжности и разделението на трудовите пазари на редовни и нетипични форми на заетост.


Във всички 28 страни - членки на ЕС, възможностите за децата и младежите за социално включване остават под нивата от преди кризата. 26.9 от хората на възраст до 18 години са в риск от бедност или социално изключване. Особено тежко е положението в пострадалите сериозно от финансовата криза страни като Гърция, Италия, Испания и Португалия, където всяко трето дете е в риск. В реални числа това означава, че спрямо 2008 г. броят на застрашените деца и младежи е нараснал с един милион в четирите изброени държави. Особено драматична остава ситуацията в Гърция.


Наред с това страните от Южна Европа са изправени и пред друг проблем: феноменът на младежите, които нито учат, нито работят. При средно за ЕС ниво от 17.3% сред групата на 20-24-годишните в Италия делът им е 31.1%, в Гърция 26.1%, а в Испания – 22 на сто.

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Тва е то стабилност бе. Тихо са...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3998 Разстроено

  Поредната негативна статистика за нашата България.Най-лошото е ,че не се вижда как тази тенденция ще се промени към по-добро!

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Мутрите пари не дават. Те знаят само събиране и умножение. Да не говорим, че бизнесмени от тях не става. Съсипаха цялата държавица, прогониха децата на България и сега сме най-зле.

 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":

  +++++++++++++++++++++++++++
  За съжаление точно така стоят нещата.

 6. 6 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Положението изобщо не е розово. Няма какво да се заблуждаваме и да заравяме глава в пясъка.
  Много хора живеят на ръба на оцеляването и ситуацията е така от години. Периодът от 2008г. до 2016 е прекалено дълъг период, през който хората затягат и затягат коланите. Не става въпрос за месец- два или 1/2 година да се ограничаваш или шефът да ти бави заплатата с няколко дни. Става въпрос за получаване на ниско заплащане и ограничения с години наред. Статията е 1 към 1 с действителната ситуация в Бг.

 7. 7 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 910 Неутрално

  "Бертелсман" отчита, че от 2008 г. в страната все пак има подобрение и според авторите на доклада има сериозен спад на броя на хората в риск сред малцинствените групи и сред населението като цяло.
  Това е новината, таварищи от Дневник. Останалото от 27 години си е все така. И 45 преди тях - също.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Е нали се бяхте засилили да минавате Гърция ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2076 Любопитно

  [quote#8:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Е нали се бяхте засилили да минавате Гърция ? [/quote]
  Ти се притеснявай за китайците дето стъпиха на пристанището в Пирея и удвоиха пропускателната способност на Суецкия канал. Те ще ви надминат и с тях няма да се разберете като с "балканците"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 10. 10 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1017 Весело

  До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Въобще България не се е засилила да задминава Гърция. Последната стремително пада и се е засилила да се срещне с Родината.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Това е истината за България.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2398 Весело

  До коментар [#9] от "gost22":

  Старите народи имат начина да се разбират !

  До коментар [#10] от "tsyrvulan":

  Други песнички пеехте !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#3:"bat_plamen"]Най-лошото е ,че не се вижда как тази тенденция ще се промени към по-добро![/quote]
  Да се внушава:" В БГ -то няма отърване от лошотията"!! Само черно тролчета!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 264 Неутрално

  глупости, аз виждам друго - ояли се простаци с чеврен уклон

 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  А ви такоам у немците. Глейте си новоарабската кочина и не се занимавайте с нас. Всичката са си я свършили, стигнали да броят българите в риск. Ама не ви пука нали? Арабите в риск са ви проблем, ама на источно-европейците .. седете си там, да мое да помогнем на арабите. Ааа да и приемете малко от тях, че инак не е честно.
  Ай да ви.. най-обичам организации с идеална цел, дето не знаят коя е столицата на България да ми дават акъл и да ми правят констатации

 17. 17 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 297 Разстроено

  Поредния доклад- и какво от това!!! Някой да не е наясно и да не знае това?? Последствия =0,001%

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  [quote#6:"el__paco"]Периодът от 2008г. до 2016 е прекалено дълъг период, през който хората затягат и затягат коланите. Не става въпрос за месец- два или 1/2 година да се ограничаваш или шефът да ти бави заплатата с няколко дни. Става въпрос за получаване на ниско заплащане и ограничения с години наред.
  [/quote]
  Ами няма как ЧИНОВНИЦИТЕ
  сексретарките и шофьорите им
  в ДЕЙСТВАЩИЯ
  ЮЖЕН ПОТОК БЪЛГАРИЯ
  да получават
  ЧЕТИРИЦИФРЕНИ ЗАПЛАТИ
  ЛУКОЙЛ да НЕ ПЛАЩА ДАНЪЦИ
  И ДА НЕ Е ПЛАЩАЛ 20 години
  МИЛИАРДИ всяка година
  ДА СЕ ИЗТОЧВАТ
  В ПОСОКА РУСИЯ
  и да искаме високи заплати
  пенсии,детски и прочее.....

 19. 19 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#13] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Не съм песнопоец. Но когато фактите говорят и боговете мълчат. Гърция стремително пада и ако продължи така ще се срещне с България. Иначе нищо лично към Гърците, нито са ми приятни, нито неприятни. Безразлични са ми.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 895 Любопитно

  До коментар [#6] от "el__paco":

  е добре де, защо не отидат в необятния ЕС на който сме верноподанни членове и не се нагребат с шепи евро или в съединените щати на Америка ,там е пълно с долари
  А взели че избрали тоя рубладжиски генерал за президент

  гошо
 21. 21 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  да ти кажа не дърпай глявола за опашката, че той като си няма работа знаеш какво прави с децата си
  и не стане така /не дай си боже / Гърция да настигне България

  гошо
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#12] от "oporna_to4ka":

  Не бе, не е Бойко. Той досега не е бил в управлението, няма нищо общо.

  Как върви фейсбук страничката, а фуражка? Не напредваш нещо?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  "Според "Бертелсман":
  - 34.2 на сто от българите не разполагат с достатъчно средства, за да покриват всекидневните си нужди (например отопление за апартамента или телефон). От населението в риск най-тежко засегнати са възрастните и децата
  - В групата на пенсионерите 51.8% са в риск от бедност, а 40.9% от тях понасят сериозни материални лишения
  - При децата и младежите ситуацията е сходна – 43.7 на сто от тях са в риск от бедност или изключване – второто най-високо ниво за ЕС.”

  За тези хора(които имат право да гласуват) “видимите резултати” на Борисов имат съвсем различна стойност и това си пролича на изборите за президент!

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#7] от "Яна":

  Само дългът спрямо БВП се мени....

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на pgm26565089
  pgm26565089
  Рейтинг: 213 Неутрално

  докато не изгоним проамериканския седераст ще е така

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Най-важното от изследването е пропуснато.
  Само 5-6% от населението смята че страната върви в правилната посока. Други 10-15% са на мнение, че посоката на вървене е погрешна. Всички останали смятат, че страната изобщо НЕ върви наникъде и направо е спряла някъде около началото на вечния "преход"...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 28. 28 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Гарантирано от ГЕРБ и Мутрата

 29. 29 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Весело

  До коментар [#24] от "1Sion1":

  Ами то тези КРАЖБИ за МИЛИАРДИ трябва да се финансират някак си.
  Бюджетът не издържа на ГЕРБерските кражби

 30. 30 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#23] от "2.5":

  Това е Царството на Тиквите - води се "държава" от ЕС. Африкански държави са с по-висок стандарт

 31. 31 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#29] от "stenli1":

  Има заеми.Намерили са му цаката.Е Боцко преди месец заяви, че платил 7 млрд и не сме ги усетили..

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на token
  token
  Рейтинг: 213 Неутрално

  диктатурата на селянията до това доведе: корупция, мизерия и чалга. и не може друго да бъде, хор с глухонеми не става. вероятно вече 3М българи са напуснали, милион читави с в процес на излизане, а 2М са с единия крак в отвъдното. така системата се самоорганизира по справедливи правила. след 10-на години ще останат само моравите андрешковци да подскачат сред магарешките тръни; сами, ще подскачат отчаяно, защото няма да има какво и от кого да крадат. тогава, на есен, ще броим кой кум, кой сват.

 33. 33 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#20] от "гошо":

  Да вземем всички да се преселим на запад от Сърбия, това ли предлагаш?
  Гласуваха за генерала, щото до сега гласуваха за други, но положението не се промени.

 34. 34 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 910 Весело

  [quote#24:"1Sion1"]Само дългът спрямо БВП се мени....[/quote]
  Да си поговорим за дългЪТ ли искаш? Става, само че първо се подготви с данни. Дискутирам само върху конкретни числа от официални източници. Покажи ни как върви дългът напоследък и каква е (по-точно, беше) перспективата според последния проектобюджет? Вярвам, че ще се справиш.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 35. 35 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#12] от "oporna_to4ka":

  А ти върти обратното :" Бойко е ангелче, Бойко е магнолия, Бойко е БХ!"

 36. 36 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#14] от "oporna_to4ka":

  Ми да - диктатура на простотията и селянията. От 1944, та досега.

  Виж ти ква точна представителна извадка си - никакви принципи, само флашки.

 37. 37 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Ами похвалили са ни.
  Вървя по Дондуков. Пред мен на 2 метра върви млад мъж. Едновременно виждаме на тротоара пред него хвърлена вафла Морена. Той я вдига. Виждам,че е отхапан залък преди да я хвърлят. Изяжда я. Това е България. Едни нахапват вафлите и ги хвърлят, други ги вдигат и дояждат.

 38. 38 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Тия от "Бертелсман"на кой свят живеят? Въпросните българи не са в риск от бедност, а са от както е ГЕРБ те са във бедност. При това, процента е по-голям от посоченият.

  мурзилка
 39. 39 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#18] от "Hawaii":

  еми, включи се в Южния Поток ,от Набуко, кво, нищо ли не дават

  гошо
 40. 40 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 201 Неутрално

  И най-голяма вина за това има така нареченият европейски съюз и САЩ. Заради Франция затворихме реактори в Козлодуй, заради топлите отношения на Германия с Турция прекъснахме Южен поток, заради САЩ и техните отрепки в страната унищожихме ракетните си войски и армията. Сега има бедна страна с изути гащи. И каквото и който и да разправя, ще минат пене 50 години за да достигнем БВП на тоталитарна България от края на 70-те години.

 41. 41 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 418 Гневно

  "41.3 на сто от българите са в риск от бедност или социално изключване по данни към 2015 г. Това е най-високият процент в Европейския съюз (ЕС) при средно ниво за блока от 23.7 на сто. " - във всяка нормална държава това би било НЕДОПУСТИМО, а и политиците щяха да висят по дърветата, но тук дори държава няма...

 42. 42 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#38] от "Маршалов":

  А колко хубаво беше при Луканов,
  и при Жан Виденов
  и при Станишев
  а най-добре беше при Орешарски
  Нали , бе мЪршалов

 43. 43 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "Най-нисък е делът на хората, заплашени от бедност в Чехия (14%), Швеция (16%), Финландия и Холандия (16.8%).
  " - май с чехите бяхме в един лагер преди 27 г., защо при тях нещата стоят другояче, отговаряйте г-да политици?

 44. 44 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Интересно,
  половината население бедно,
  а по празниците няма свободни места в почти всички курорти.
  А в Гърция и Турция са ходили на почивка повече от 2 милиона българи през миналата година.

  Айде стига сирахомиски полюции.

 45. 45 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#42] от "buljubei":

  Тогава всички политици крадяха, имаше борчета и още нямахме опит какво ще да е това нещо "демокрацията" Много явно го разделяха термина на "демо" и "крадция" и разпродаваха по 1 лев, още не бяхме в ЕС и т.н. Пита се защо след като това нещо се уреди донякъде след като изгонихме "царя", защо почна отново при пожарникаря и защо от "демо" "крадция" дойде "профи"крадция" Дянков и отнесе камари с милиарди? После, при втория мандат консултираше Боко дистанционно по GSM-а, как да се продължи с профи краденето.

  мурзилка
 46. 46 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#45] от "Маршалов":

  Абе маршал,
  ти освен мантри и свободни съчинения, можеш ли да извадиш.

  Мутрите, борците, мафията, царя, пожарникаря....
  дообре

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Резултатът - богатите живеят на гърба на бедните.

 49. 49 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Не вярвам социалистите да премахнат този риск и да подобрят положението на българите,напротив-то ще се влоши.

 50. 50 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 493 Неутрално

  От "подобряването на отношението" с Русия и премахване на санкциите срещу нея,ще спечели само червената олигархия,но е и обикновените българи.По традиция,след управлението на БСП и компания,държавата потъва в огромни проблеми,за които ще трябват години,да се премахнат.

 51. 51 Профил на token
  token
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#43] от "dinkost":

  " - май с чехите бяхме в един лагер преди 27 г., защо при тях нещата стоят другояче, отговаряйте г-да политици?
  ====

  те чехите и тогава бяха доста по-добре от нас. може би защото те са тъпите - нали нашите деца печелят олимпиадите по математика. аз затуй няма да се върна, щото от много умни работа не ще си намеря.

 52. 52 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Проучване на немците, загрижени кой в БГ ще им купува вноса.
  Затова алармират Берлин, да се погрижи за добър баланс, та да имат хората в БГ пари за немксите хранителни вериги.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 53. 53 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#51] от "token":

  Ти няма да се върнеш по други причини, а не защото не си в състояние да се издържаш. Както аз преживях кризата, че никога няма да живея в Родината. Не ми осигурява стандарта, на който съм свикнал да преживявам. Иначе, ако на 46 съм неспособен да се изхраня в която и да е точка от земното кълбо, то какво съм правил досега? Нали животът е да събираш и трупаш скиллс и знания, за да ги прилагаш на практика?

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#44] от "buljubei":

  Написал си глупости и явно нямаш реална представа за реалното положение

 56. 56 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#54] от "token":

  Истината е, че българите са бедни, но се справят. Немците обаче имат за цел висок оборот. Да не си мислиш, че някой различен от индустрията е дал поръчка за това изследване?

  Ще те предам на модератора, с надежда наистина да се научите да уважвате чуждото мнение.
  То бива бива да се държите просташки, но вашто граници не знае.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#13] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  НЕ УТОЧНЯВАТЕ, КОИ СТАРИ НАРОДИ имате пред вид?

  Островните племена припознати близо до коляното на египетските копти ли, или българите завоювали от Византия средиземноморското крайбрежие, но не останали там да го обитават поради блатата, които сравнително кой знае как, скоро бяха пресушени, та да може живота там да продължи без малариични трески и масова смъртност.

  Да се мислиш за такъв какъвто не си е специфично развитие на особено засегнати процеси в системата съответстваща на синхронизиране на горе споменатите процеси, което е едно неадекватно ,но и не спасяемо положение на здравето.
  Като е толкова велика ЕЛАДА що ли не се разпростря до Дунав, че и по на север?

 59. 59 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#16] от "uq":

  Глей само как след 5-8 години АРАБИТЕ ще са ГЕРМАНЦИ от арабски произход и ще имат стандарт за завиждане.
  Само стой, та гледай! Недей да работиш, нито се надявай някой да промени системата, та и ти да си на техния арабско-германски хал.

 60. 60 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#46] от "buljubei":

  Не са мантри, нарича се история. Може да е гнусна и тъжна, ама не можеш да я отречеш.

  мурзилка
 61. 61 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#49] от "demos":

  70 години не го премахнаха, та сега!
  Това вече е традиционно оформено общество.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#56] от "Сорос":

  Няма начин да не е поръчка на немците, щото и те си падат по уйдурми също като наш СОРОС.
  Тъй ще е тя тая работа...

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Българите са бедни защото мразят да мислят и не могат да смятат, влязоха като първи глупаци в ЕС и НАТО щото други били там и били добре, баси идиотската логика. За България ЕС и НАТО са смърт и докато не се махнем бял ден няма да видим.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 66. 66 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#64] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ама никой не спори за това с никой, за нас, към коя цивилизационна култура сме.

  Важно е съвремените гърци да се определят, не като преки наследници, а като носители и съхраняващи това наследство.

  Я виж Путин, как издига глас, че той е наследника и на Византия и на културата и писменоста, която не била друга, а самородна и била славянска.
  Ами не е ли смешно всичко това?
  Дай да не се правим на Македонци, въпреки, че това е само една провинция на една велика култура.

 67. 67 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#59:"convince"]Глей само как след 5-8 години АРАБИТЕ ще са ГЕРМАНЦИ от арабски произход и ще имат стандарт за завиждане. [/quote]

  На какви медикаменти си?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 68. 68 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#65] от "42":

  ИЗГЛЕЖДА не си наясно, що е това ВОСР и престъпленията свързани с тези букви, Ленин, Сталин, ВСВ, Култ към личноста, Червенков, Югов, Живков, СССР, Варшавски договор, СИВ.

  ТОВА са имена на цяла епоха свързана с анормални социални явления, заради които България я има под егидата на БКП/БСП и естественоцялата плеада от парламентарно представени партии вкл. и ГЕРБ, свързани с тази анормална организация унаследила по-горе изброените буквосъчетания чужди за теб.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#67] от "EP":

  Я кажи за близо 25 години, колко турски ГАСТАРБАЙТЕРИ също мюсюлмани са станали отдавна германци, че и имат бизнес там.
  Цифрата е впечатляюща, щото са над 3 МИЛИОНА установили се в Германия завинаги!

 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Борисов това сигурно не го знае. Иначе няма да се прави на толкова незаменим.

 72. 72 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#70] от "convince":

  Щом сравняваш турците с мюсюлманите...значи си на доста силни медикаменти!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#72] от "EP":

  Не бе те турците не са мюсюлмани, а само религията им е друга.
  Католици са!

 76. 76 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#12] от "oporna_to4ka":
  Може и да не е виновен но какво направи за да подобри ситуацията

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 77. 77 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  [quote#48:"4ove4encence"]Резултатът - богатите живеят на гърба на бедните. [/quote]
  Така и трябва да бъде ! Ама в либертофонската корпокрация всички опъват каиша за да плащат данъци и заплати за да може да плащат на държавата която да купува от клуба на милиардерите продоволствие за бедните пришелци!
  Малко е извратено ама 21-ви век така започна!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 78. 78 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 304 Неутрално

  И защо да се учудваме? Това са хората, чиито технически умения и знания са на нивото от 1970 г. или не знаят повече от 20 думи на български, не могат да четат и пишат, или единствените знания и умения придобити за 12 г. пребиваване в родното училище са, че се научили да реват на 24 май от 1 до 12 и да ходят с пари от пенсиите на на бабите си на чалготека.

 79. 79 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Т.е. място, което не предлага икономическо и образователно бъдеще на най-младите и достойни старини на най-възрастните. Това трябваше да е настолната книга на изборните каднидати, ама како обикновено, не бе.

 80. 80 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#34] от "Яна":

  http://www.minfin.bg/bg/statistics/2

  Вярвам , ще се справиш с таблиците...Чакам анализа и обяснение как при заварен дълг от около 17% от БВП, Боцко ни завещава дълг от около 28% от БВП..Това за малко повече от едва две години.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 81. 81 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 910 Весело

  До коментар [#80] от "1Sion1":
  Как ли? Ами като плаща сметките на ортаците ви от БСП, ДПС и ДСБ.
  Анализът е прост като фактите.
  2014:
  Дългът се увеличава със 7983.8 млн. лв. (4082.1 млн. евро) спрямо края на 2013.
  Причините са очевидни:
  - Политическа нестабилност и Фалит на КТБ, съответно, дофинансиране на ФГВБ чрез заем от бюджета (чрез външен мостов заем и сконтови емисии ДЦК) = 4.5 млрд. лв.;
  - Увеличен бюджетен дефицит = 3 048,2 млн. лв. на касова основа (3,7% от БВП) благодарение на експертите Орешарски и Чобанов.
  2015:
  Дългът се увеличава с 611.8 млн. лв. (312.8 млн. евро) спрямо края на 2014. Малко почивка от плащането на чужди вересии и финансиране само на дефицита.
  Дефицитът е намален до 2 287 млн. лв. (2,66%).
  2016:
  Дефицит няма да има.
  Обаче: 620 милиона евро на "Атомстройекспорт" и 535 млн. евро за американските централи. Пак чужда сметка трябваше да плаща Боцко.
  Необходимо ли е да ви се обясняват подобни неща, след като числата и фактите са пред очите ни?

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK