Шокови реформи ще променят начина на живот в Египет

Шокови реформи ще променят начина на живот в Египет

© Mohamed Abd El Ghany, ReutersОще от 50-те години египетските управляващи са имали негласно социално споразумение с египтяните: липса на истинска демокрация и свободи, а в замяна - възможност за евтин живот с големи държавни субсидии, които поддържат ниски цените на основните стоки и услуги - хляб, захар, ориз, вода и електричество.


Сега Абдел Фатах ас Сиси, последният от поредицата военни, станали президенти, трябва да направи немислимото, за да спаси потъващата икономика на най-населената арабска страна.


За първи път е въведен плаващ курс на египетската лира, а субсидиите са значително намалени. Цените скочиха нагоре, тъй като египетската лира рязко поевтиня и светкавично горивата и бензинът станаха изключително скъпи. Мерките, взети миналата седмица, предизвикаха паника сред населението, сред което бедността, безработицата и инфлацията и без това са високи.
Същевременно неговото правителство продължава да не отпуска желязната си хватка, ограничавайки свободите, давайки неограничени права на силите за сигурност, хвърляйки в затвора хиляди и управлявайки медийна машина, която демонизира дисидентите.


Въпросът е колко дълго Сиси може да удържи недоволството,


докато в същото време, да се надяваме, реформите донесат икономически растеж, който ще облекчи трудностите. Надигат се вече и гласове, призоваващи за политически реформи.


В петък Египет бе възнаграден за болезнената шокова терапия, защото Международният валутен фонд (МВФ) одобри 12 милиарда долара спасителна помощ за страната, включително незабавен първи транш на стойност 2.75 милиарда долара. Надеждите са, че тази помощ заедно с реформите ще спаси държавните финанси и ще даде сигнал на международните инвеститори отново да започнат да влагат средства в страната.


В същия ден се прояви твърдата ръка на силите за сигурност. Призивите за протести срещу икономическите мерки утихнаха като никой не излезе по улиците. Дни наред по-рано полицията предупреждаваше, че ще бъдат взети строги мерки срещу всеки, който последва призивите, които властите приписват на забраненото движение "Мюсюлмански братя".


Анализаторите обаче предупреждават, че все пак може да има народни вълнения. Хората са ядосани и притеснени заради повишаването на цените, но няма лидери, които да организират протестите. Хората не могат просто да излязат на улицата, посочи Халед Дауоуд, говорител на Демократичния алианс, група от шест малки лявоцентристки партии.


Не може обаче да се изключи възможността нещо да се случи най-неочаквано, като се има предвид ширещият се гняв, допълва той. От общо население 92 милиона души


около 40% живеят под или около прага на бедността,


което ги прави уязвими дори към най-малкото повишение на цените. Още преди въвеждането на мерките цените на основните продукти, електроенергията и водата започнаха да се повишават. Сега един долар е 17 египетски лири, а преди освобождаването на курса един долар се търгуваше за 8.8 египетски лири.


Всички си спомнят хлебните бунтове от 1977 година, които принудиха тогавашният президент Ануар Садат се откаже от опитите за орязване на субсидиите.


Сиси и неговото правителство обещаха програми за смекчаване на последиците, включително преминаване от общи субсидии към помощи в пари, пряко насочени към бедните, и по-сериозни мерки, гарантиращи, че само най-нуждаещите се получават субсидирани стоки.


"Сега е нужно да се либерализира политическата среда успоредно с освобождаването на икономиката от оковите ѝ," посочва в материал за вестник "Ал Шорук" специалистът по политически науки Ахмед Абд Рабоу. Няма много признаци, че това се случва.


При революцията през 2011 година, която свали от власт диктатора Хосни Мубарак, милионите хора по улиците скандираха за нов социален договор:


Хляб, човешко достойнство и социална справедливост.


Вместо това страната затъна в криза, първо при близо 17-месечното военно управление, а по-късно и при избрания президент ислямист Мохамед Морси от "Мюсюлмански братя", който управлява една година.


Сиси бе начело на военните, отстранили Морси през 2013 година, и бе избран за президент година по-късно, обещавайки стабилност и по-добра икономика. Той даде начало на поредица от мегапроекти, които ангажираха държавата и армията повече с икономиката, но ползите от тях остават съмнителни за икономистите, включително разширяване на Суецкия канал на стойност 8.5 милиарда долара и плановете да превърне 1.5 милиона акра пустиня в обработваема земя.


Същевременно службите му за сигурност хвърлиха в затвора хиляди, предимно ислямисти, но също така светски активисти и хора с леви убеждения, които разпалиха бунтовете от 2011 година. Голяма част от обществото подкрепи стъпките,


убедена, че стабилността е приоритет.


При Сиси Египет сключи нов договор. Договор на подчинението, посочи Негад Борай, адвокат, който защитава човешките права и срещу когото се води разследване, след като предложи закон срещу мъченията. "Валидността на този договор и неговата продължителност ще зависят от степента, до която държавата желае да смаже инакомислещите," допълни той.


През седмиците преди освобождаването на валутния курс и повишението на цените на горивата водещи на проправителствена телевизионни програми непрекъснато критикуваха египтяните, посочвайки, че те не работят достатъчно, прекалено зависими са от помощи или консумират прекалено много храна и горива. Раздухваха и страховете от безредици, организирани от Братството, предупреждавайки, че Египет може да бъде въвлечен в хаос като Сирия или Ирак, ако не се подхожда с твърда ръка.


В речите си Сиси отрази всичко това, отправяйки нови призиви, използвайки националистически изрази, египтяните да работят по-усърдно и да потребяват по-малко. Известният анализатор Абдулах ас Сенауи предупреди, че от египтяните се иска да правят жертви, а от държавата - не.


"Има условия за всичко. В този момент, те включват слагане на край на политическото потисничество, освобождаване на задържаните млади хора, по-справедливо разпределение на тежестта, въвеждане на строги и осезаеми мерки за икономии в държавните институции и борба с корупцията чрез действия, а не с думи, пише той в материала си от сряда.


Майкъл Хана, египетски експерт от нюйоркската фондация Century казва, че мерките са належащи, но е можело да бъдат взети по-рано при по-добри условия и в по-сигурна среда. Сега правителството трябва да покаже, че може постигне промените. "Въпрос с много отговори е дали това ще донесе нещо по-устойчиво и дали правителството е достатъчно дисциплинирано да доведе до край един процес на реформи," посочва той.


Някои икономисти заявяват, че правителството не само трябва да даде тласък на реформите, но и да премахне правителствения и военния контрол върху икономиката, за да могат да се правят инвестиции в нея.


В статия от миналата седмица Зияд Баха aд Дин, бивш вицепремиер, предписва лечение, което включва преразглеждане на мегапроектите на Сиси, регулиране на държавната намеса в икономиката и подобряване на бизнес климата. Той призова и за политическа реформа, без която икономическото представяне няма да се подобри."


Държавата обаче е изключително предпазлива към разхлабването на хватката си,


що се отнася до сигурността.


Ибрахим Еиса, критик на Сиси, писа миналата седмица във вестник "Ал Макал", че народният гняв е нараснал, а властите знаят, че отсъствието на ответна реакция досега е само "привидно спокойствие".


"Това е като леденият тънък слой, който покрива езерото на гнева, притесненията, тревогата и отхвърлянето на политиката на сегашния режим", отбелязва той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4545 Любопитно

  Ще престанат ли да получават по двадесет питки дневно на символични цени?

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Интересен пример от живота за безусловен базов доход (ББД) под формата на хляб и ориз. В резултат на което от 1977 до днес нещата все още се въртят около това, дали ще стигне хлябът и оризът. Добър пример за осмисляне, преди да се напъваме за ББД 300 лева. Да не стане така, че след 40 години, докато други нации колонизират Марс, политическият ни живот да се върти около 300-та лева и ако не ги "спуснат", да започнат бунтове.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  "проправителствена телевизионни програми непрекъснато критикуваха египтяните, посочвайки, че те не работят достатъчно, прекалено зависими са от помощи или консумират прекалено много храна и горива"

  Това звучи доста брутално. Трудно ще се реформира 90 милионна страна с голям процент бедно население, което няма нито трудови навици, нито е конкурентно

 4. 4 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Браво на Сиси че ги държи в такава хватка,защото алтернативата е момента е.............мюсулмански братя или Сирия 2.
  Няма бедна държава с добър бизнес климат и богата държава с лош бизнес климат.
  Ама от толкова молене пред ходжата,откъде да им увре главата за това.

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4545 Весело

  До коментар [#3] от "daam":

  Айде да спират да раздават на тези 90 млн хляб, ориз, захар и олио, да им спрат и евтиния ток, че да тръгнат и те към Европа!
  Проектът Еврабия още не е отменен! Изпълнението му е само позабавено!

 6. 6 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Аххх, сякаш ги чувам:
  "Мубарак крадеше - народът ядеше.
  Сиси пътува - народът гладува"
  .
  Това малко преди приказките как и те трябва да обикалят 40 години из пустинята.

 7. 7 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#3] от "daam":

  Ами ако продължават по същия начин никога няма да имат наченки на икономика... от житницата на Римската империя са се превърнали в един от най-големите вносители на зърнени култури в света.

  Най-тъжното е, че ако на българския народ му предложат същата сделка: " липса на истинска демокрация и свободи, а в замяна - възможност за евтин живот с големи държавни субсидии" ще я приеме на момента.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 8. 8 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Същевременно службите му за сигурност хвърлиха в затвора хиляди, предимно ислямисти, но също така светски активисти и хора с леви убеждения, които разпалиха бунтовете от 2011 годин
  --
  Той може да е сън ъф а битч, но е нашият сън ъф а битч -- гарантирано от неоконите

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 9. 9 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#7] от "FvH":

  и защо да не я приеме тая сделка , колко народи са я приели та ние ли няма
  Друг е въпроса че все търсим кой да ни предложи ,е от изток я имаше ама свърши от запад нещо не ни се отваря

  гошо
 10. 10 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#9] от "гошо":

  Защото влизаш в ролята на прасето, което цяла година го гледат добре... ии има само едни дребни неприятности около Коледа. Да не говорим, че правителството и която и да е власт собствени пари няма. За да харчи милиони за субсидии за евтин хляб или евтин железопътен транспорт (в нашия случай) първо аз и вие трябва да ги изкараме... Накрая се появява някой и казва "АЗ съм дал" за народа! Само че винаги изкарващите стават все по-малко, а чакащите на благоволението на ЧОВЕКА стават все повече. Много народи са приели сделката, но и много други не са...

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Дано генерал Сиси да успее защото падне ли Египет сегашната бежанска криза ще изглежда като разходка в градинката !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#10] от "FvH":

  нещо не си разбрал но като ида е
  Виж развитието на Гърция Португалия Испания преди НАТО и ЕС и после
  А тия за хляба и ЖП са си елементарни приказки

  гошо
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  "Има условия за всичко. В този момент, те включват слагане на край на политическото потисничество, освобождаване на задържаните млади хора, по-справедливо разпределение на тежестта, въвеждане на строги и осезаеми мерки за икономии в държавните институции и борба с корупцията чрез действия, а не с думи, пише той в материала си от сряда.

  Точно това трябва да направи диктатора ел-Сиси, но той едва ли ще го направи!

  "Това е като леденият тънък слой, който покрива езерото на гнева, притесненията, тревогата и отхвърлянето на политиката на сегашния режим", отбелязва той."

  Дано този народен гняв избухне отново в скоро време и да свали този гнусен, репресивен и корумпиран диктатор ел-Сиси! Същият е като предишния диктатор Мубарак!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  [quote#2:"cinik"]Интересен пример от живота за безусловен базов доход (ББД) под формата на хляб и ориз. В резултат на което от 1977 до днес нещата все още се въртят около това, дали ще стигне хлябът и оризът.[/quote]
  Безусловен базов доход може да има само в развити държави и само когато технологиите напреднат дотам, че роботи и машини да произвеждат това, което хората преди са произвеждали, а след това са станали ненужни.
  В Египет няма такава технология, която да произвежда между тях, а те само да лежат и да ядат безплатното.

 15. 15 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  92 милиона египтяни събрани в средиземноморското крайбрежие и по поречието на Нил са доста много. В Египет зрее социален взрив, който ще прерастне в пълномащабна гражданска война по подобие на Сирия, където към 2011 г. сирийците бяха станали 22 милиона на територия малко по-голяма от България, повече от половината от която е заета от пустиня. Пък после нека разправят, че високата раждаемост има предимство пред ествественото регулиране на населението според икономическите показатели.

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  [quote#14:"Камен"]Безусловен базов доход може да има само в развити държави и само когато технологиите напреднат дотам, че роботи и машини да произвеждат [/quote]

  Тези роботи и машини ще могат ли да търсят лекарство срещу рака например, че да си мислим, че човек повече няма какво да прави?

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 17. 17 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#16] от "cinik":

  Не, но работа ще има само за елита - умни и способни, които могат да търсят лекарство за рак, да пишат симфонии, и т.н.
  За тези, които умеят само да въртят лопатата, или да чукат Дебит/Кредит в счетоводна програма, или нещо подобно - в дългосрочен план работа няма да има, и ще се наложи да им се дава ББД когато машините поемат тези дейности.

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#17] от "Камен":

  Напредъкът на технологиите не подминава и образованието. При положение, че Масачузетс си е качил лекциите и учебниците онлайн за общо ползване, можеш да си представиш каква масовизация на високото образование се задава. Неквалифицирани не бива да има повече и технологиите позволяват това да бъде постигнато по много евтин начин.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 19. 19 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":
  Много либерални икономисти правят тази грешка - да приемат, че едно човешко същество е равно на едно друго, както една 100-доларова банкнота е равна на някоя друга. Просто, казват, някои не са имали шанса да получат образование и квалификация, а други са имали. Затова дай да им дадем възможности и те ще генерират БВП и икономиката ще расте.
  А пък в реалността способностите на хората не са еднакви. Има хора, които колкото и да ги обучаваш, нямат капацитета да вършат много полезна работа. Досега за тях все се е намирало нещо - я метла ще въртят, я ще флипват бъргъри в Макдоналдс... В бъдеще обаче няма да е така, затова вероятно ще се наложи да им се дава ББД, за да не се бунтуват.

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#19] от "Камен":

  Изхвърлянето на нискоквалифицираните от пазара на труда и подмяната им с роботи е процес и той трябва вече да е започнал, защото роботи има от 40 години. Реалността обаче е такава, че най-високороботизираните държави имат най-ниска безработица.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 21. 21 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#19] от "Камен":

  В Скандинавските държави все си намират какво да правят. Един вари чай, друг прави къщичка за пиленца, трети храни животните.

  http://imedia.bnt.bg/predavanyia/svetat-na-jivo/ledenata-arfa-v-sveta-t-na-zhivo-02-02-2015

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK