Графика на деня: Младите по света искат добра заплата, а не да станат шеф

Младите хора по света дават приоритет на доброто заплащане, а не на кариера във фирмата с цел да ръководят хора.


Те предпочитат да развиват собствени умения и път на развитие, които да им гарантират сигурност на работното място.


Това означава, че фирмите трябва преосмислят практиките за привличане, задържане и развитие на следващото поколение лидери, смятат експертите от ManpowerGroup.
Заключенията са от анкета на този световен лидер в набирането на персонал сред 11 000 работещи представители на Поколението Y (родени през 1980 - 2000 г. и наричани още millenials) и 1500 специалисти по човешки ресурси в 25 държави. В него те са питани за това какво искат в момента и какво очакват в бъдеще.


Графика на деня: Младите по света искат добра заплата, а не да станат шеф


Предишно проучване на ManpowerGroup показа, че 40% от работодателите се оплакват от недостиг на подходящи кадри, а често и от кандидати за работа. В същото време "милениалите" много добре осъзнават, че ще трябва да работят доста повече от родителите си - далеч над 65-годишна възраст и по близо 50 часа на седмица в развиващите се страни.


Графика на деня: Младите по света искат добра заплата, а не да станат шеф

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Освен пари не биха отказали и нормален шеф, разбира се

 2. 2 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Склонен съм да разбера това за света , но със сигурност изследването за България дава точно обратните резултати. Тук младите държат на кариерното израстване ,но не във фирмата ,а в държавната администрация и причината е ,че най привлекателния "работодател" е същата тази безпределно РАЗДУТА и също толкова НЕЕФЕКТИВНА администрация.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Мисля, че добре са се ориентирали.

 4. 4 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 770 Неутрално

  естествено, точно това им е проблемът на днешните млади (на част от тях): те просто искат да живеят добре (тоест, да имат висока заплата), но с колкото се може по-малко отговорности, особено с колкото се може по-малко отговорности и задължения към другите (което се предполага от ръководния пост). та, с една дума, егоизма, нарцисизма, оправянето сам за себе си, прецаква младежите, а те си мислят, че са големи гяволи

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4621 Неутрално

  Моето лично впечатлеение от "милениалс" е стремежът към "незабавновъзнаграждение" , в някои случаи без разбиране на това кое генерира същото, какво трябва да направят за да го получат и т.н. В САЩ кризата постави работодателя в много изгодни позиции: работа с по-малки екипи при по-ниско възнаграждение. Разбира се, има ниши в които "по-малко" не значи ниско, но като пропорция спрямо възнагражденията на топ лидерите е далеч по-ниско от преди 2008. Милениалите искат и по-голяма свобода, гъвкаво/плаващо работно време, възможност да работят от дома си и т.н. В същото време ръководството е "дата дривен" и ползва моделите за да изчисли необходимостта от почасов кадрови потенциал. В тази ситуация явно ще се увеличава относителният дял на работещите на временни трудови договори, на съвместителите и онлайн контрактиращите, с висока динамика на миграцията между не само предприятия, но и в географски план.

 6. 6 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ...да им гарантират сигурност на работното място.
  ***
  А как ша стани да им са гарантира сигорнуст на работноту място, кат невидимия крак на пазара винаги мож да им тегли адин седесарски шут??

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 7. 7 Профил на US Россия
  US Россия
  Рейтинг: 279 Весело

  Прави са. Нека шефът подпира камъка нагоре, а ти на крачка разстояние да си живееш живота. И аз съм на тоя принцип.

  ЩОМ МРАЗИШ, ЗНАЧИ ВЕЧЕ СИ ПОБЕДЕН!
 8. 8 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Младите по света искат добра заплата, а не да станат шеф
  .............
  Да, гледам ги на пиацата се въртят, пазарят се с тираджиите.
  Пък в мрежата е бол с обяви: млада, алчна, за пари прави пълна програма под прикритие.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 9. 9 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  1. Да се превърнеш в безспорен авторитет в собствената си сфера на познание е наистина много добре, но хлябът и книгите струват пари.

  2. Единадесетата професия, за която все се говори, че няма (да има) кадри, е учителската. И това се говори от края на 80-те години на миналия век! И все няма и няма достатъчно свободни учителски места.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 10. 10 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Те, хубаво искат сигурност на рабнотното място, ама питат ли се кой осигурява сигурното работно място ???

 11. 11 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Младото поколение, родено преди 2000г., е галеник на съдбата. Дипломите за средно образование са им подарени- учителите правеха какви ли не реверанси към тях, за да не отпаднат от училище. Зер бройки им трябват. Висше образование- платено(мама или тати пращат от чужбина), преподавателите са с изключително занижени критерии, нали студентите плащат семестриални такси. След дипломиране- записват се в БТ и там пак галеници на съдбата- то безплатни курсове и обучения, то програми за насърчаване на младежката безработица, то какво ли не. Назначават ги в някоя администрацийка(по програма за безработни лица до 29 г.), където си имат и ментор, който ги обучава- 6 или 9 месеца и след това фиктивен конкурс и хоп детИто станало държавен служител. И без да положи никакви усилия се урЕдило в живота.
  Ако държавата не го осигури, мама или тате го издържат от странство или си го прибират при себе си. Важно е детИто да не се озори само. Младото поколение не е научено на лишения и борба за насъщния, то е научено да получава тук и сега и е изключително агресивно в взаимоотношенията си с хората, вместо да е агресивно при изпълнение на служебните си задължения.
  Лични наблюдения.
  Настроение- иронично.

 12. 12 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Какви мениджърски позиции, те повечето младежи са мързеливи и/ или необразовани ( в смисъл че имат виШу, ама на 2 магарета сено не могат да разделят).

 13. 13 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Искам да видя някой от което и да е поколение да вдигне ръка и да се изкаже, че той мечтае да стане ръководител, т.е. да поеме цялата отговорност, постоянен стрес и несигурност. И да предпочете това пред перспективата да бъде просто специалист, който върши това, което може и получава добри пари. Е няма такива балъци!

 14. 14 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#11:"el__paco"]Младото поколение, родено преди 2000г., е галеник на съдбата[/quote]

  Тва щото поколението родено след, не влезнало в трудоспособна възраст .......

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 15. 15 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#10:"Булаир"]Те, хубаво искат сигурност на рабнотното място, ама питат ли се кой осигурява сигурното работно място ???[/quote]

  Искат го защото родителите им от "baby boomers" поколението са имали точно тази сигурност и в много случаи са се пенсионирали във фирмата, в която са започнали да работят. Не е като психическото и финансово напрежение при смяна на работни места и професии през няколко години.

 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#13] от "kykyyy":

  Хората са различни. Има и родени за лидери, които са готови да спят по 4-5 часа, да се ядосват с неграмотните и да теглят каруцата. Все пак трябва и такива да има нали.

  Лошото е че много време ни отнема да се занимаваме с администриране вместо да си гледаме работата.

 17. 17 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#6] от "niko_tin":

  Спелс и скилс.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8353 Неутрално
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Има области - например медицината, където точно тези желания не могат да бъдат удовлетворени.
  - Става въпрос за тимова работа, дори личните лекари трябва да сътруудниочат.
  - Няма как набързо да направиш пари, но постепенно парите и положението идват - сега получавам 9 пъти повече, отколкото като млад лекар преди 21 години, ако отчетем инфлацията от тогава - около 5 пъти.
  - Не можеш да сменяш работа през 2-3 години, защото специализацията и след нея поддържането на образователен ценз в областта заемат много години, десетилетия.
  - Освен това е стриктно йерархична структура - като каже нещо шефът на отделениетоо, биеш пети, кланяш се и отваш да изпълняваш. Ако не си съгласен, гледаш как да изпълниш неговото решение, и да прокараш своето.

  Та мисълта ми е - не може да се генерализира. Всеки сектор е доста сепцифичен и различен. Написаното в статията според мен покрива само една група работещи на бюра. Изобщо не е реална в производствената сфера - и нтам е стриктно тимова работа.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 132 Неутрално

  По-малко отговорности и повече пари, че кой няма да иска така

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Последните картини показват несъстоятелността на фирмите търсещи специалисти. ИТ специалистите са най-недостатъчни, но са чак на 9 място по проблеми с търсенето. Това е така защото фирмите сами си търсят и отглеждат кадрите. Другите се занимават чрез посредници. Ерго посредниците са некадърните

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Впрочем и самите фирми, търсещи специалисти също

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Evtim Trenkov
  Evtim Trenkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Давай кинти, но ако може без отговорности.

  Това създаде култура т.нар. милениали в българия да са само кодъри и колцентръджии без капка икономически познания. (Макар, че претендират, че ги разбират нещата и трендовете).
  Когато пазарът с такива се пренасити това ще са новото поколения безработни. След адвокатите от началото на века и икономистите от преди кризата.

  Аз съм милениал и ме е срам малко... особено като се сетя за мрънкането срещу десните икономически политики и сляпата подкрепа по абсурда Килъри...

 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  До коментар [#13] от "kykyyy":

  "Искам да видя някой от което и да е поколение да вдигне ръка и да се изкаже, че той мечтае да стане ръководител, т.е. да поеме цялата отговорност, постоянен стрес и несигурност"

  Желанието на хората да станат шефчета не идва от готовността
  да се понесат " цялата отговорност, постоянен стрес и несигурност". Кариеризмът идва от желанието за безплатни бонуси като командировка, където би искал да отидеш, но не ти се дават пари, многофункционална секретарка, служебна кола за лични цели.... И възможността да врътнеш далавера в своя полза за сметка на държавата например.
  Отговорността да носят други!

  А за фукането да не говоря.


  Еретик
 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  До коментар [#16] от "ЙЕИ":
  "Лошото е че много време ни отнема да се занимаваме с администриране вместо да си гледаме работата. "
  ++++++++++++++++++++++++++++

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK