Управляващите в Турция оттеглят закон, оневиняващ изнасилвaнето на непълнолетни

Управляващите в Турция оттеглят закон, оневиняващ изнасилвaнето на непълнолетни

© Yannis Behrakis, ReutersУправляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (AKP) ще оттегли проектозакон, който оневинява изнасилвачите на непълнолетни, ако се оженят за жертвата.


Предложението на управляващата партия разпали протести и остри реакции от правозащитници, които заявиха, че то ще окуражи браковете с деца. AKP твърдеше, че основната му цел е да попречи на вкарването в затвора на мъже, оженили се за непълнолетна с нейното съгласие и съгласието на семейството ѝ.


Сега действащите правила забраняват граждански брак с момичета под 18-годишна възраст. Но често - особено по селата - се случва да има религиозни бракове между мъже и непълнолетни момичета.
Промяната цели при всички подобни случаи до 16 ноември 2016 г. на сексуална злоупотреба, "извършена без насилие, заплаха или измама", преследването от закона да бъде отложено без краен срок, в случай че мъжът се ожени за момичето.


"Има хора, които се женят малолетни, не познават закона, имат деца и после бащата влиза в затвора, а майката остава сама", каза преди дни премиерът Бинали Йълдъръм, според когото така се създават разбити семейства. "Ако се продължи с подобни бракове, те няма да бъдат толерирани", добави той.


Пример за такъв брак е семейството на президента (2007 - 2014) Абдуллах Гюл, който се е оженил за съпругата си, когато тя е била на 16, а той – на 31.


По-рано тази година Конституционният съд на Турция отмени разпоредба, която постановяваше, че всички действия със сексуален характер с деца под 15 години са "сексуално насилие" и се наказват от закона. Според магистратите законът не трябва да предвижда наказания при "съгласие" на жертвата, когато тя е на възраст между 12 и 15 години и осъзнава значението на акта.


Наскоро трибуналът отмени и член, който предвижда най-малко 16 години затвор при изнасилване на дете, като мотивите бяха сходни. Това решение трябва да влезе в сила на 23 декември 2016 г.


Властите в Турция не за пръв път правят скандални и противоречиви изказвания спрямо правата на момичетата и жените. По-рано тази година държавният глава Реджеп Ердоган коментира, че жена, която се въздържа от майчинство заради желание да работи, е непълноценна, независимо от това колко успешна е кариерата ѝ.


Той се е изказвал още, че мюсюлманските семейства не бива да ползват контрацептиви и че Турция не е длъжна да защитава правата на жените по същия начин, по който го прави Западът. Съпругата му Емине смята османския харем за "училище, подготвящо жените за живота".


Управляващите в Турция оттеглят закон, оневиняващ изнасилвaнето на непълнолетни

© Osman Orsal, Reuters


Макар Турция да е светска република, Емине Ердоган и дъщерите ѝ винаги са с хиджаб и консервативно облекло на публични събития. До 2013 г. носенето на мюсюлмански забрадки в университетите, училищата и държавните учреждения бе забранено и беше легализирано при управлението на Партията на справедливостта и развитието (AKP) на Ердоган. Тогава той коментира, че светската забрана е била дискриминация спрямо отдадените на религията туркини.


Миналата година вицепремиерът Бюлент Арънч предизвика скандал, нареждайки на депутатка от опозицията: "Госпожо, млъкнете! Като жена вие трябва да млъкнете!" Година по-рано той коментира, че е непристойно жените да се смеят на обществени места и да бъдат "подканящи с поведението си".


2007 г., сватбата на дъщерята на тогавашния президент Абдуллах Гюл - Кюбра. Отляво надясно - Хайрюниса и Абдуллах Гюк, Кюбра Гюл Саримермер, съпругът ѝ Мехмет Саримермер, Реджеп и Емине Ердоган.

© Associated Press

2007 г., сватбата на дъщерята на тогавашния президент Абдуллах Гюл - Кюбра. Отляво надясно - Хайрюниса и Абдуллах Гюк, Кюбра Гюл Саримермер, съпругът ѝ Мехмет Саримермер, Реджеп и Емине Ердоган.


Повече от половината убийства на жени в Турция за последните пет години са извършени от съпрузи или бивши съпрузи, показват данни, събрани от журналистката Джейда Улукая в сайта Kadın Cinayetleri и цитирани от в. "Хюриет".


Сред причините за нападенията са: "боядиса си косата червена", "купи си нова рокля", "не ми направи картофени кюфтета", "не ми подаде солта" или "просто е дразнеща".


Турция подаде документите си за членство в Европейския съюз през 1987 г., а през 1999 г. бе официално призната за страна кандидат. Преговорите за присъединяване започнаха през 2005 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Въй, защо така оттеглихте хубавото законче? Аллах ще е много недоволен, да знаете!

 2. 2 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 264 Неутрално

  И тия напират да влизат в ЕС...

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  [quote#1:"Бай Благой"]Аллах ще е много недоволен, да знаете! [/quote]
  Даже и не ми се търси линка с изтеклата информация колко пъти са се увеличили "убийствата на честта" на девойки и шавливи жени в Турция от как султана прокарва уахабитските ценности в държавата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Турците искат да си правят от държавата страна на пингвините... Да правят каквото искат, щом ги влече, само да стоят далеч от ЕС...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  И на тоя фон, жените в Турция масово подкрепят Ердоган....

  Ами нека им е.

 6. 6 Профил на 4efo1979
  4efo1979
  Рейтинг: 219 Гневно

  "Сред причините за нападенията са: "боядиса си косата червена", "купи си нова рокля", "не ми направи картофени кюфтета", "не ми подаде солта" или "просто е дразнеща"."

  Не знам за вас, но според мен причините за убийство ми звучат много обосновани!

 7. 7 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 583 Неутрално
 8. 8 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Две Турции, едната е излишна....

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3836 Любопитно

  Все още има живо гражданско общество в големите градове, да не забравяме, че именно големите протестите организирани от нормално мислещите турци доведе това тиранина Ердо-ганчо да отмени този закон!

  Апропо, този проектозакон, който Ердо-ганчо искаше да наложи в Турция е взет едно към едно от арабските държави, където подобните закони съществуват отдавна и там те раждат подобни истории (прочетете следната статия):

  http://www.dw.com/bg/%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%88-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B0-%D1%81%D0%B8/a-36248213

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 943 Гневно

  Предложението на управляващата партия разпали протести и остри реакции от правозащитници, които заявиха, че то ще окуражи браковете с деца.
  -----------------------

  Какви са тези правозащитници и защо не работят в България? Как нашите "правозащитници" от (а)БХК си затварят очите за масовата практика на едно малцинство да живее на семейни начала с непълнолетни? А "пазара на булки" в Сливен?

  Ало, великите "правозащитници" - докога???

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Те хубаво ни нахъсват срещу турците, ама нашите собствени закони по отношение на сексуалните престъпления са доста по-либерални. Да си погледнем тях преди да критикуваме другите.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3836 Любопитно

  "Сред причините за нападенията са: "боядиса си косата червена", "купи си нова рокля", "не ми направи картофени кюфтета", "не ми подаде солта" или "просто е дразнеща".

  Турция подаде документите си за членство в Европейския съюз през 1987 г., а през 1999 г. бе официално призната за страна кандидат. Преговорите за присъединяване започнаха през 2005 г."

  Горния цитат показва много добре, че Турция няма никакво място в ЕС. Местните политици са сбъркали кандидатурата... трябва да кандидатстват за Арабската лига, а не за ЕС!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 943 Любопитно

  [quote#12:"Иво"]Горния цитат показва много добре, че Турция няма никакво място в ЕС. [/quote]

  Не знам. Миналата нова година полицията в Кьолн позорно скри сексуалните посегателства на група мюсюлмански етнически мигранти, които обарвали жените "щото не носят 500 ката дрехи". И някак си се опитаха да покажат действията като нормални.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Трябва да се прокара нова географска граница между Азия и Европа и тя да минава по сегашната граница с България и Турция!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Загрижили се за децата на затворените ба6ти. А засилване на превантивните мерки сре6ту растя6тияброй на браковете с деца не се споменава.

 16. 16 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Е че и Мохамед така се е обзавел с жена, това са мюсюлманските културни особености!

 17. 17 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#11] от "murttle":

  Кой закон визираш ?

 18. 18 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 763 Неутрално

  абе тези нямат нищо общо с европейските ценности. да си седят в азия, къде са тръгнали където не им е местото.

 19. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 2517 Гневно

  "...проектозакон, който оневинява изнасилвачите на непълнолетни, ако се оженят за жертвата."

  Мислех, че само у нас се пишат откачени проектозакони.
  Някой да си представи това - да се омъжиш за насилника си и хоп - той вече е невинно агънце.
  Оставаше само да приемат тази глупост.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 20. 20 Профил на the place
  the place
  Рейтинг: 525 Гневно

  Еми ..... то така се почва , накрая ще им забрани и интернета и телевизията и радиото и ще направи хиляда години на власт - явно това иска , жалко за хората там.

 21. 21 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Целият им кабинет са откровени тъпаци и ограничени хора на ниво селски кметове (Арънч, Боздаг и други примитиви, включая и премиера). Оня предишния премиер пък беше един полу-интелигент - много уж начетен, но тезите му не издържат критика дори от неспециалист, който познава историята. Фалшименто. Но, демократично избрани с около 50% от гласове себеподобни. Дано поне имат интелигентни съветници зад пердето.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7869 Неутрално

  Тези да не са плешиви, че са се омотали с не един, а с два шала. И се броят за светска държава. А мъжете защо не са с фесове и чалми.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7297 Неутрално

  Турция БЕШЕ светска държава. От неграмотно население не може да се направи светски народ. Според тяхната статистика, 92% от населението на Турция не е прочело нито една книга! Нямам коментар.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Анадолщината превзе Турция !!!

 26. 26 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#17] от "atmanpg":

  Наказателния кодекс, например, според който за дете се смята лице до 14-годишна възраст, т.е., ако чичка на 40 години има сексуални отношения с 15-годишно момиче и не се докаже, че те са насилствени, според нашия закон всичко е наред. Даже няма нужда да му опрощават нещо със задна дата, дори не е длъжен да се жени или да даде някакво обезщетение. А всички знаем, че във всяка европейска страна, както и според собствения ни Закон за закрила на детето, за деца се смятат лицата до 18-годишна възраст.
  Пиша това по спомени и бих се радвала някой да ме опровергае, но още си спомням едни гадни цинични изказвания от депутати, когато преди години се обсъждаше НК в тази му част.

 27. 27 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#26] от "murttle":

  Има голяма разлика между изнасилването и посоченият от теб закон.
  На 14 години децата са вече достатъчно развити за да могат да водят полов живот (ако желаят).
  Докато изнасилването трябва да се наказва най-строго, защото то е свързвано не толкова със секса, колкото с насилието.

 28. 28 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#26] от "murttle":

  Бърза справка в гугъл показва, че и в Германия, Италия и Австрия е 14, навсякъде в ЕС (с изключение на Малта) е под 18.

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9462 Неутрално

  Една стъпка в правилна посока. Да видим дали няма да бъде последвана от стъпки в грешната посока ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Докато изнасилването трябва да се наказва най-строго, защото то е свързвано не толкова със секса, колкото с насилието.
  ==========
  И не само!
  Дори да не е изнасилено момичето (детето) , турския закон набляга на термина сексуално издевателство.
  Провинения може и без да е докоцнал потърпевшия да е съден.
  Например след като е съблякъл детето , може да лъска бастуна , без ТО да подозира ,че има нещо нередно.....пак е виновен !
  До коментар [#27] от "atmanpg":

  Bukalemun
 31. 31 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 552 Неутрално

  проектозаконът бе оттеглен след остра реакция на организации за защита на правата на жените ,

 32. 32 Профил на Вяра
  Вяра
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Случващото се в Турция, за мен е цивилизационна трагедия.
  И в тази връзка се чудя, защо едни телевизии продължават вече 5 години всяка вечер да промиват мозъците на средностатистическите български жени с турски сериали?!? Явно този манталитет и на нас проевропейски настроените хора не ни е толкова чужд, след като въпросните кино продукции срещат такъв огромен зрителски интерес?

 33. 33 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#28] от "nemeria":

  Да, а в Турция е под 18. И е наказуем изобщо сексът с непълнолетни, нещо подобно на Щатите. Ето какво пише в предишния материал на Дневник по въпроса:

  "Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (АКР) предложи поправка в закона, позволяваща мъже да не бъдат преследвани за сексуални контакти с непълнолетни, ако се оженят за момичето.

  Според сега действащите правила забраняват граждански брак с момичета под 18-годишна възраст. Но често - особено по селата - се случва да има религиозни бракове между мъже и непълнолетни момичета."

  И заглавието е различно: В Турция протестират срещу закон, оневиняващ секса с непълнолетни
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/19/2867254_v_turciia_protestirat_sreshtu_zakon_oneviniavasht/

  А сега изведнъж "секса с непълнолетни" се превърна в "изнасилване".

 34. 34 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#27] от "atmanpg":

  Според турския закон изобщо е забранен сексът с непълнолетни (под 18 г.) и такива действия се приравняват на изнасилване. Това исках да кажа.
  По-подробно писах в коментар 33.

  Що се отнася до твърдението, че децата на 14 били
  [quote#27:"atmanpg"]достатъчно развити за да могат да водят полов живот (ако желаят). [/quote] само физическо развитие ли е достатъчно, за да водиш полов живот и как стои въпроса по отношение на възрастните мъже и 15-годишните момичета? Колко трудно е, мислите, да внушиш на едно дете, че само е поискало сексуални отношения с чичкото?


 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#34] от "murttle":

  Ами на 14 г. вече не са чак такива деца и много добре знаят, че могат да осъдят насилника.
  Аз познавам едно момиче, което никакви родителски увещания и наказания не можаха да я спрат да прави секс на 14 години (а може би и преди това).
  Така че законът не криминализира деянието, ако е на ДОБРОВОЛНА основа.
  Идеята, че посредством брак може да избегнеш наказанието за изнасилване е толкова налудничава, че просто нямам желание да я коментирам.
  Впрочем, законът в Турция, който криминализира секса до 18 годишна възраст също е идиотски.
  Закон, който от самото му приемане е ясно, че няма да бъде спазван не заслужава друго определение, защото автоматично прави престъпници повече от половината тинейджъри.

 36. 36 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#35] от "atmanpg":

  Разликата между секс с връстник или близък до твоята възраст и секс с много по-възрастен е огромна, точно затова някои законодателства криминилизират половите отношения с непълнолетни, приравнявайки ги на педофилия и изнасилване. Като смятат за престъпник пълнолетния, а не детето, както вие кой знае защо сте решили. Никой не би обвинил тийнейджър за такова нещо. Законът преследва възрастния.
  И в Турция нещата стоят така. В много случаи сексът е бил доброволен (доколкото, както вече писах, може да се смята за доброволно поведението и вземането на решения от непълнолетен) и двойките живеят на семейни начала, като често имат деца, но законът разглежда мъжа като престъпник и го праща в затвора вместо да го остави да си отглежда децата. Със сигурност има и изключения от модела, но като цяло е така и това важи за определени общности, нещо подобно на традиционните цигански семейства у нас, само дето нашите цигани женят не само момичета, но и момчета деца.

 37. 37 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 775 Весело

  Нека модераторите ояснят как "Азиатска сган" е приемлив коментар, а "Средновековни диваци" - не е

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK