Управляващите в Турция оттеглят закон, оневиняващ изнасилвaнето на непълнолетни

Управляващите в Турция оттеглят закон, оневиняващ изнасилвaнето на непълнолетни

© Yannis Behrakis, Reuters



Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (AKP) ще оттегли проектозакон, който оневинява изнасилвачите на непълнолетни, ако се оженят за жертвата.


Предложението на управляващата партия разпали протести и остри реакции от правозащитници, които заявиха, че то ще окуражи браковете с деца. AKP твърдеше, че основната му цел е да попречи на вкарването в затвора на мъже, оженили се за непълнолетна с нейното съгласие и съгласието на семейството ѝ.


Сега действащите правила забраняват граждански брак с момичета под 18-годишна възраст. Но често - особено по селата - се случва да има религиозни бракове между мъже и непълнолетни момичета.




Промяната цели при всички подобни случаи до 16 ноември 2016 г. на сексуална злоупотреба, "извършена без насилие, заплаха или измама", преследването от закона да бъде отложено без краен срок, в случай че мъжът се ожени за момичето.


"Има хора, които се женят малолетни, не познават закона, имат деца и после бащата влиза в затвора, а майката остава сама", каза преди дни премиерът Бинали Йълдъръм, според когото така се създават разбити семейства. "Ако се продължи с подобни бракове, те няма да бъдат толерирани", добави той.


Пример за такъв брак е семейството на президента (2007 - 2014) Абдуллах Гюл, който се е оженил за съпругата си, когато тя е била на 16, а той – на 31.


По-рано тази година Конституционният съд на Турция отмени разпоредба, която постановяваше, че всички действия със сексуален характер с деца под 15 години са "сексуално насилие" и се наказват от закона. Според магистратите законът не трябва да предвижда наказания при "съгласие" на жертвата, когато тя е на възраст между 12 и 15 години и осъзнава значението на акта.


Наскоро трибуналът отмени и член, който предвижда най-малко 16 години затвор при изнасилване на дете, като мотивите бяха сходни. Това решение трябва да влезе в сила на 23 декември 2016 г.


Властите в Турция не за пръв път правят скандални и противоречиви изказвания спрямо правата на момичетата и жените. По-рано тази година държавният глава Реджеп Ердоган коментира, че жена, която се въздържа от майчинство заради желание да работи, е непълноценна, независимо от това колко успешна е кариерата ѝ.


Той се е изказвал още, че мюсюлманските семейства не бива да ползват контрацептиви и че Турция не е длъжна да защитава правата на жените по същия начин, по който го прави Западът. Съпругата му Емине смята османския харем за "училище, подготвящо жените за живота".


Управляващите в Турция оттеглят закон, оневиняващ изнасилвaнето на непълнолетни

© Osman Orsal, Reuters


Макар Турция да е светска република, Емине Ердоган и дъщерите ѝ винаги са с хиджаб и консервативно облекло на публични събития. До 2013 г. носенето на мюсюлмански забрадки в университетите, училищата и държавните учреждения бе забранено и беше легализирано при управлението на Партията на справедливостта и развитието (AKP) на Ердоган. Тогава той коментира, че светската забрана е била дискриминация спрямо отдадените на религията туркини.


Миналата година вицепремиерът Бюлент Арънч предизвика скандал, нареждайки на депутатка от опозицията: "Госпожо, млъкнете! Като жена вие трябва да млъкнете!" Година по-рано той коментира, че е непристойно жените да се смеят на обществени места и да бъдат "подканящи с поведението си".


2007 г., сватбата на дъщерята на тогавашния президент Абдуллах Гюл - Кюбра. Отляво надясно - Хайрюниса и Абдуллах Гюк, Кюбра Гюл Саримермер, съпругът ѝ Мехмет Саримермер, Реджеп и Емине Ердоган.

© Associated Press

2007 г., сватбата на дъщерята на тогавашния президент Абдуллах Гюл - Кюбра. Отляво надясно - Хайрюниса и Абдуллах Гюк, Кюбра Гюл Саримермер, съпругът ѝ Мехмет Саримермер, Реджеп и Емине Ердоган.


Повече от половината убийства на жени в Турция за последните пет години са извършени от съпрузи или бивши съпрузи, показват данни, събрани от журналистката Джейда Улукая в сайта Kadın Cinayetleri и цитирани от в. "Хюриет".


Сред причините за нападенията са: "боядиса си косата червена", "купи си нова рокля", "не ми направи картофени кюфтета", "не ми подаде солта" или "просто е дразнеща".


Турция подаде документите си за членство в Европейския съюз през 1987 г., а през 1999 г. бе официално призната за страна кандидат. Преговорите за присъединяване започнаха през 2005 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK