В Словакия на политическата сцена излезе откровено неонацистка партия

Мариан Котлеба (вляво) с привърженици.

© Reuters

Мариан Котлеба (вляво) с привърженици.Вълната от крайнодесни партии в Европа набира скорост от Гърция до Франция и Германия. Но докато повечето крайни политически сили на континента се стараят ясно да се разграничат от нацизма, словашката партия, която се вписва в тази тенденция, открито я приветства, разказва "Асошиейтед прес".


Котлеба - "Народна партия - наша Словакия", спечели почти 10 процента от местата в парламента през март. Тя открито възхвалява марионетната нацистка държава, създадена в Словакия по време на Втората световна война.


Членовете на партията използват нацистки поздрави, обвиняват ромите за престъпността в бедните райони, смятат НАТО за терористична групировка и искат страната да излезе от алианса и от Европейския съюз.
Партията носи името на лидера си - Мариан Котлеба, бивш председател на забранената неонацистка формация "Словашко единство - Национална партия", която организира митинги срещу ромите и се възхищава на нацистката власт в Словакия.


Хиляди подписаха петиция с искане тази партия да бъде забранена. Анализатори казват, че тя може да стане още по-популярна.


Полицаи задържат Котлеба (в средата) по време на митинг през 2009 г.

© Associated Press

Полицаи задържат Котлеба (в средата) по време на митинг през 2009 г.


Семплият й лозунг : "Смело срещу системата!", привлича младежи, на които им е омръзнало от корупция и от неспособността на традиционните партии да се справят ефективно с посткомунистическите проблеми на страната.


За разлика от повечето крайнодесни групи в Европа, "тя е наистина неонацистка, изповядва идеите на нацистка Германия", каза Едуард Хмелар, словашки политолог.


Мирослав Мареш, експерт по екстремизма от Университета "Масарик" в чешкия град Бърно, каза, че партията е част от "твърдото ядро на десния екстремизъм" в Европа и че си прилича само по някои неща с гръцката "Златна зора" и унгарската "Йоббик- Движение за по-добра Унгария", каквато е била в началото.


Общото между тях е вземането на мушка на традиционната политика.


Паметник на Словашкото национално въстание в Банска Бистрица.

© Associated Press

Паметник на Словашкото национално въстание в Банска Бистрица.


"Такива партии не търсят решения, всичко се свежда до протестирането", каза Хмелар. "Това се вижда в цял свят. Същото е и с Доналд Тръмп, както и с (Марин) льо Пен във Франция. Важното е да си срещу системата. Те всички са възседнали вълната на растящото обществено недоволство." Тези партии "поддържат връзка помежду си и си сътрудничат, това сериозно променя ситуацията в Европа и е опасно", каза Хмелар. "Досега няма рецепта как да бъдат спрени."


Новата партия на Котлеба влезе в новините с организирането на патрули по влаковете през април заради обир, приписван на представител на ромското малцинство. През октомври парламентът забрани тези дейности.


Партията предложи закон, с който неправителствените организации, получаващи финансиране от чужбина, да бъдат определяни като "чужди агенти" и се опитва да събере 350 000 подписа за организиране на референдум за членството на страната в НАТО и Европейския съюз.


"Една от основните ни цели е преди всичко създаване на независима и самодостатъчна Словакия, Словакия с независима външна политика, която не се подчинява на диктата на нито една чуждестранна структура като Европейския съюз", каза за "Асошиейтед прес" Милан Ухрик, заместник-председател на партията, в едно от малкото си интервюта. "Асошиейтед прес" бе уведомена, че Котлеба отказва да говори пред чужди медии.


В интервю, взето в сградата на парламента, Ухрик каза, че Европейският съюз се превръща в суперсила, управлявана от Брюксел. "Най-лошото е, че европейското законодателство е над словашкото", каза той.


Друга мишена е НАТО.


"Котлеба - "Народна партия - наша Словакия", спечели почти 10 процента от местата в парламента през март

© Associated Press

"Котлеба - "Народна партия - наша Словакия", спечели почти 10 процента от местата в парламента през март


"За Словакия е важно да излезе от НАТО, защото смятаме НАТО за терористична организация. Тя не носи мир в световен мащаб, а точно обратното", каза Ухрик. "НАТО всъщност е военна организация на САЩ и ние сме подчинени на САЩ във военно отношение."


Особено спорове буди честването на Първата словашка република, но Ухрик казва, че не става дума за фашизъм.


"Като националисти не можем да отхвърлим първата независима словашка държава", посочи той. "Признаваме Първата словашка република, защото е първата словашка държава, а не защото е била фашистка държава."


На 13 октомври членовете на партията отбелязаха 129-та годишнина от раждането на Йозеф Тисо - католически свещеник, политик и президент на Първата словашка република. При неговото управление около 60 000 словашки евреи са били депортирани в нацистките лагери на смъртта. Той е осъден на смърт и обесен през 1947 г.


Правозащитници внесоха петиция с 20 000 подписа, която призовава партията да бъде забранена. Прокуратурата разглежда молбата.


"Расизмът, ксенофобията, антисемитизмът, отричането на Холокоста и други подобни прояви се несъвместими с демокрацията", каза Петер Вайсенбахер от Института за човешки права в Братислава.


Котлеба не е ново лице на словашката политическа сцена.


През 2013 г. той бе избран начело на регионално правителство, като кампанията му бе изградена върху силна антиромска платформа. Котлеба обеща да намери рецепта за решаване на проблемите с атакуваното малцинство, чиито членове наричаше "цигански паразити".


Преди три години премиерът на Словакия Роберт Фицо твърдеше, че и "чувал с картофи" можел да победи Котлеба

© Associated Press

Преди три години премиерът на Словакия Роберт Фицо твърдеше, че и "чувал с картофи" можел да победи Котлеба


На балотажа той победи кандидата на управляващата лява партия "Смер-Социална демокрация", въпреки че председателят на партията - премиерът Роберт Фицо, твърдеше, че и "чувал с картофи" можел да победи Котлеба.


"Шокирах се, когато (Котлеба) спечели местните избори", каза Ингрид Косова, ромска активистка. "Помня, че хората ми звъняха всеки ден и ми казваха, че по улиците им се подиграват, че не ги пускат да се качват в автобусите, че наистина са уплашени. По-късно положението се успокои, но и до днес живеят в тревога и страх."


При безработица от около 15 процента в окръга и над 25 на сто в една от общините, Косова каза, че Котлеба е успял в бедните райони, където проблемите с ромското малцинство са осезаеми и "от които той се е възползвал, за да спечели властта".


Когато партията спечели места в парламента, "бях извън страната - в Чехия, и обмислях дали изобщо да се върна", каза Косова.


При честването през 2014 г. на 70-та годишнина от Словашкото национално въстание срещу нацистите в присъствието на чужди президенти и други високопоставени лица в град Банска Бистрица, център на окръга на Котлеба, той развя черно знаме от кабинета си и разлепи плакати с надписи "Янки, вървете си!" и "Спрете НАТО!".


Смята се, че въстанието е повратен момент в историята на Словакия и за повечето словаци е повод за национална гордост, защото са се изправили срещу нацистите.


Кмет на града тогава е бил Петер Гогола.


"Не мога да му го простя", каза Гогола. "Дядо ми е бил принуден да се бие в унгарската фашистка армия и е загинал при Сталинград. Не понасям фашизма."


Мартин Слосиарик, директор на базираната в Братислава социологическа агенция "Фокус", каза, че 70 процента от гласувалите за Котлеба са на възраст под 40 години. Повечето от тях са дали гласа си за него, не защото споделят екстремистките му виждания, а понеже е обещал "да се справи с ромите и да премахне корупцията".


"Научиха се как да работят с общественото мнение, за да създадат представата, че са единствената сила, готова да се опълчи на сегашната корумпирана система", каза Хмелар. Той прогнозира, че партията може да спечели повече от 10 процента от народния вот на следващите избори. (БТА)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK