"Приятелят на Русия" - какво казва Франсоа Фийон за отношенията с Москва

"Приятелят на Русия" - какво казва Франсоа Фийон за отношенията с Москва

© ReutersФрансоа Фийон, победителят в първичните избори на традиционната десница на Франция за президентския вот през 2017г., има подчертано положително отношение към Русия. Той настоява, че Москва не представлява заплаха за Франция и Европа, с Кремъл трябва да се партнира в Сирия и европейските санкции трябва да се прекратят.


Президентът Владимир Путин приветства силното представяне на Фийон още на първия тур на 20 ноември, като припомни "много добрите отношения" с него.


Двамата от години са близки познати и Фийон често гостува на форуми, организирани от властите в Москва. Това привлича вниманието към усилията на Путин да култивира връзки със симпатизиращи му политици на Запад в опит да се сложи край на ембаргото.
От друга страна, Фийон рискува да си навлече критики, че симпатиите му към Москва всъщност представляват политическа слабост в момент, когато във Франция има силни антипатии към руската военна кампания в Сирия.


"Разбира се, че трябва да имаме диалог с Русия, и ние разговаряме с руснаците непрекъснато. Но това не означава да се равняваме с тях", заяви външният министър Жан-Марк Ейро. "Да не мислите, че сме наложили санкциите, за да си доставим удоволствие? Не, те са факт, защото благодарение на тях евентуално ще има преговори и споразумение. Така се случват нещата." Ален Жупе, опонентът на Фийон в първичните избори, го критикуваше, че е "изключително учтив към Путин".


Но темата за Русия изобщо не е водеща в кампанията на консерваторите и Фийон го победи със съкрушителен резултат - над 68% одобрение, и има много голяма вероятност да стане следващият президент на Франция.


В кампанията преди изборите в края на април и началото на май основният му съперник се очертава Марин льо Пен, която има сходни проруски възгледи.

Фийон например се е обявявал против членството на Грузия и Украйна в НАТО, защото трябвало да се отчитат интересите на Москва, а тя категорично няма да допусне бивша съветска република (с изключение на балтийските) да влезе в алианса.


Ето няколко цитата от Фийон за отношението към Русия:


Относно руските действия в подкрепа на Башар ал Асад френският консерватор е казвал през ноември 2015 г.: "За щастие президентът Путин се включи в операцията. Иначе без съмнение щяхме да се сблъскаме с още по-силна "Ислямска държава", която може да превземе Дамаск и значителна част от територията на Сирия. Трябва да водим диалог с Москва, за да изработим обща стратегия за освобождаване на Сирия."


Относно санкциите пред телевизия France 5 Фийон е казвал: "Трябва колкото може по-бързо да се отменят санкциите срещу Русия. Това беше безумен жест. Санкциите не оказаха никакво влияние върху Русия в международната политика, те само усложниха отношенията с нея. В същото време санкциите разориха френски и европейски фермери."


Пред "Монд" Фийон е казвал: "Докато не преминем към сериозна дискусия с Русия, в близка перспектива няма никаква надежда да принудим Башар ал Асад да се оттегли от властта и да бъде сменен от преходен режим. Когато ставаше дума за борба срещу нацизма, ние не се поколебахме да се съюзим със Сталин. Путин не е Сталин, но днес въпреки всички разногласия имаме обща необходимост да потушим този пожар, който застрашава всички ни."


"Русия е задължителен партньор за Европа. В същото време това е непредсказуема страна, която може да бъде опасна, ако се смята за застрашена или ако към нея не се отнасят по подходящия начин. Затова винаги съм смятал, че за Европа е грешка да определя Русия като противник и слаборазвита страна."


"Американците допуснаха много грешки от самото начало на тази криза и това според мен не им позволява да обсъждат тази тема с Русия. Те превърнаха Русия в противник като във времената на студената война." (пред телевизия Europe 1).


"Възприемам Русия такава, каквато е - голяма страна, с която трябва да се разговаря откровено, очи в очи. Що се отнася до Владимир Путин, той бе премиер, когато аз заемах този пост във Франция. За 4 години се срещнах с него много пъти и заедно сме провеждали успешна политика, която доведе до активизиране на френско-руските отношения в икономиката. (...) Путин е опасен в преговори, но човек може да се договори с него и аз съм го правил много пъти. И той спазва договореностите. Жалко, че президентът Оланд не използва тази възможност днес." (пред
L'Hebdo).


"Не само не се боя от този съюз (евентуално сближаване между Русия САЩ след победата на Доналд Тръмп), но и го искам. Винаги съм казвал, че Западът трябва да възприема Русия такава, каквато е, т.е. като велика страна, с уважението, което заслужава една велика страна. В този смисъл американската политика беше катастрофална." (пред Le Petit Journal).


"Във външната политика Фийон ще върне Франция по пътя на голистките традиции. Той е единственият, който посочваше по време на кампанията си САЩ като проблем за френската външна политика и се изказваше за стратегическо партньорство с Русия", коментира Арно Дюбиен, директор на френско-руския център за анализи "Обсерво". Според него близките отношения Фийон - Путин откриват сериозни перспективи за сближаване на Париж и Москва в случай на победа на консерватора на изборите през 2017 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK