Първа присъда в Германия за подпомагане на Холокоста

Оскар Гроьнинг по време на процеса срещу него.

© Reuters

Оскар Гроьнинг по време на процеса срещу него.За пръв път в историята на Германия окончателно бе потвърдена присъда срещу обвиняем, който не е извършвал лично убийства по време на Холокоста, но е подпомагал процеса по задържане и избиване на хиляди хора, съобщи агенция ДПА.


В понеделник федералният Апелативен съд в Карлсруе потвърди присъда от юли 2015 г. срещу Оскар Грьонинг, 95-годишният служител в концетрационния лагер в Аушвиц. Известен още като "счетоводителят на Аушвиц", той бе признат за виновен за съучастничество в убийството на 300 000 души.


Грьонинг никога не е бил обвиняван, че директно е причинил смъртта на тези хора. Тогава съдът му даде 4 години затвор заради това, че е помагал да се сортират и оценяват ценности, изземвани от пристигащите в концлагера край днешния полския град Освиенцим.
Подвеждането под наказателна отговорност на бивши служители от "лагерите на смъртта" за съучастие в убийство стана възможно след създадения през 2011 г. прецедент, когато бившият пазач Иван Демянук бе признат за виновен и осъден на 5 години затвор.


През лятото на 2016 г. на 5 години затвор бе осъден Райнхолд Ханинг - 94-годишен бивш пазач на концетрационния лагер в Аушвиц, заради съучастие в убийството на 170 000 души.


Оскар Грьонинг като млад в униформа на SS.

© Associated Press

Оскар Грьонинг като млад в униформа на SS.


Нито една от тези присъди обаче не бе окончателна. Демянук обжалва решението, но почина, преди съдът да се произнесе. Затова случаят на Грьонинг се смята за първия с окончателно влязла в сила присъда.


Още един мъж и една жена на възраст над 90 години чакат присъди за съучастие в убийствата в Аушвиц. Трети човек, който е бил член на надзирателите от СС в лагера, почина през април на 93 г., няколко дни преди началото на процеса.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK