Консерватизмът в Хърватия заплашва правото на аборт

Витлеемският център за неродени, приют за бременни жени близо до хърватския крайбрежен град Сплит.

© Масеника Бачич

Витлеемският център за неродени, приют за бременни жени близо до хърватския крайбрежен град Сплит.Къщата беше сгушена под палмите, с дебели стени и зелени кепенци, типични за далматинското крайбрежие на Хърватия.


Вътре Мери Билич, заобиколена от шарени купчини от детски играчки и дрехи, се суетеше в кухнята, само наполовина обзаведена.


Билич, 49, наглеждаше ремонта на къщата: бъдещия Витлеемски център за неродени, приют за бременни жени, принудени да прибягнат до аборт от семействата си или заради финансови проблеми.
Центърът предлага на жените, потърсили помощ, безплатна храна и подслон за една година, ако запазят детето.


Създадена чрез дарения от монахини, в близост до южния пристанищен град Сплит, къщата е петият Витлеемски център в Хърватия и никак не е трудно да се намери.


Номерът на Билич, както и контактите на други Витлеемски къщи, са публикувани на уебсайт, който се явява сред първите резултати при търсене в Google за "klinika za pobacaje", което на хърватски означава "клиника за аборти".


Сайтът www.klinikazapobacaje.com се представя като уеб страница, предлагаща съвети и информация за аборта и последиците от манипулацията, но една снимка на ножица, от която капе кръв, намеква за истинските намерения на платформата.


Абортът, твърди сайтът, крие сериозни последствия като депресия, сексуална дисфункция, рак, пристрастяване към наркотиците и мисли за самоубийство.


"Това беше гениална идея", каза Билич. "Най-трудното нещо е да достигнем до нашите "потребители", защото обикновено жените пазят в тайна намеренията си да направят аборт."


"Витлеемските центрове", каза тя, "са първата линия на защита. Ние сме пехотинци, тръгнали на война."


Скрийншот на сайта Klinika za Pobacaje (Клиника за аборти).

© Масеника Бачич

Скрийншот на сайта Klinika za Pobacaje (Клиника за аборти).


Билич е част от разрастващо се движение, решено да сложи край на абортите в предимно католическа Хърватия - право, което е гарантирано от закона десетилетия насам, но все по-трудно се упражнява.


Хърватия, най-новият член на Европейския съюз, е сред страните с най-нисък брой аборти в Европа. Драстичният спад идва след разпадането на социалистическа Югославия и войната от 1991-1995 година, феномен, който съживява чувството за национална идентичност и кара много хървати да се обърнат към католическата вяра.


Разследване за Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката обаче показва, че официалните данни не разказват цялата история.


Страхът от стигмата и затрудненият достъп (заради множеството лекари, които отказват да извършват аборти в държавните болници, позовавайки се на вярата си) принуждават много хърватки да прибягват към незаконни аборти в частни клиники, които остават нерегистрирани.


Държавата често насочва бременните жени, които търсят помощ заради семейни или финансови проблеми, към приюти, управлявани от Католическата църква, които в случая на Витлеемските центрове предлагат смесица от проклятия и обещания за спасение, увещавайки жените да се откажат от аборт.


С идването на власт през 2016 г. на консервативното правителство законното право на аборт на хърватките е под пряка и обществена заплаха, подобно на ситуацията в Полша през октомври, когато само масови протести спряха парламента да приеме почти пълна забрана на абортите.


Положението в Хърватия е сходно и с опитите на Македония да ограничи абортите, и с това в Косово, където социалната стигма увеличава незаконните прекъсвания на бременността.


"Мястото на жената в обществото е ... под заплаха [и] има риск този дебат прерасне в идеологическа битка за профила на хърватското общество," заяви хърватският социолог Валерия Барада.


Все по-труден достъп


По данни на Световната здравна организация през 80-те години на 1000 живородени бебета в Хърватия се падат 701 аборта. По това време страната е част от социалистическата Югославия, където броят на абортите като цяло е висок.


Броят на абортите бързо започва да пада с избухването на войната през 1991 г., когато Хърватия обявява независимост, и до 2014 г. броят им стига 76 на 1000 живородени бебета, най-ниското ниво в региона на Балканите, сравнено с 156 в Албания, 168 в Черна гора, 195 в Словения, 201 в Македония, 259 в Сърбия, 401 в Румъния и 416 в България.


Като цяло намаляването на абортите в Източна Европа може отчасти да се обясни с по-широкото използване на ефективни методи за контрацепция. Но в Хърватия има и други причини, залегнали в "традиционните ценности" като семейството, нацията и вярата, които печелят все повече популярност, както и трудностите, с които жените се сблъскват, когато искат да упражнят правото си на аборт.


"Ние сме пехотинци, тръгнали на война" - Мери Билич, ръководител на приюта за бременни жени близо до Сплит.


Абортите в Хърватия са разрешени в държавните болници и една частна болница в Загреб. Но от 375 лекари, сертифицирани да извършват процедурата, малко над половината отказват, позовавайки се на закон, приет през 2003 г., който въвежда правото на възражение по морални причини, се казва в доклад на омбудсмана за равенство между половете, публикуван през 2014 г.


Критиците твърдят, че правото на аборт е слабо регулирано и като резултат в някои части на страната почти няма лекари, подготвени да извършват манипулацията. В Сплит - вторият по големина град в Хърватия с население от 180 хил. души, само един от 25-те гинеколози в държавната болница извършва аборти.


Историята на Сани, чието фамилно име Балканската мрежа за разследващи репортажи (БМРР) няма да публикува, е типична. Тя е само на 18 години, когато през 2011 г. забременява, и от държавната болница в Сплит ѝ казват, че нито един от техните лекари не извършва аборти. След това Сани се обажда на гинеколога си. "Каза ми, че помага на бебетата да дойдат на бял свят, а не ги убива", споделя момичето.


Накрая Сани се свързва с родителите на приятеля си, които се обаждат на своя позната, медицинска сестра, и тя урежда аборта, незаконно, с един лекар в частна клиника в малък морски курорт наблизо.


В медицинския картон на Сани прекратяването на бременността е записало като спонтанен аборт. Тя е платила 340 евро, два пъти повече от официалната средна тарифа в държавните болници. Най-скъпата обществена болница е в известния туристически курорт Дубровник в южната част на страната, където абортът струва 405 евро - приблизително колкото една минимална месечна заплата в Хърватия.


"По-голямата част от лекарите в Хърватия по един или друг начин ще цитират морални възражения като причина да откажат да извършат аборт. Обаче има една група лекари, които със сигурност в никакъв случай няма да извършат процедурата в болницата, но ще го направят на частно", каза д-р Здеслав Бензон, лекар в болницата в Сплит, който отказва да изпълнява аборти.


"Ние сме пехотинци, тръгнали на война" - Мери Билич, ръководител на приюта за бременни жени близо до Сплит.

Докато броят на законните аборти е намалял драстично, делът на регистрираните прекратени по "медицински причини" бременности се е увеличил повече от два пъти - от 21% на 48% между 1998 г. и 2014 г., според данни на статистиката. Почти сигурно е, че скритите аборти са причината за това.


"Голям брой аборти са регистрирани като прекратяване на бременността по медицински причини," каза социологът Барада. "В контекста на такъв консервативен публичен дискурс да си дамгосан със стигмата на човек, който открито извършва аборти, е олицетворение на злото."


По отношение на бременните жени Барада каза: "Не е лесно да отидеш в болницата и да направиш аборт".


Това ясно пролича през октомври, когато противници на абортите от католическата група "40 дни за живот" публикуваха във Facebook призив за молитва пред болницата в източния град Вуковар един ден, след като бяха научили за жена, която се кани да направи аборт там.


Болницата нареди вътрешна проверка и главният прокурор започна свое собствено разследване сред недоволството на правозащитни организации, че поверителна медицинска информация е стигнала до външни лица.


Вдъхновени от опита на американския щат Тексас, молитви пред болници вече се провеждат в 24 града в цяла Хърватия. Те започнаха през 2013 г., когато известните американски противници на аборта Лила Роуз и Джудит Райзман изнесоха серия от лекции в Хърватия.


Райзман говори като гост-лектор в медицинските университети в Загреб и Сплит. Група, наречена Vigilare, бе един от организаторите. Логото на организацията е публикувано на интернет страницата на Клиниката за аборти, който насочва жените към Витлеемските центрове. Групата отказа да отговаря на въпроси на БМРР относно отношенията си с платформата.


Мери Билич, ръководител на Витлеемския центъраза нероденият близо до Сплит.

© Масеника Бачич

Мери Билич, ръководител на Витлеемския центъраза нероденият близо до Сплит.


Препоръки


Католическият свещеник отец Марко Глогович откри първата Витлеемска къща през 2010 г. в град Карловац. Организацията вече предлага настаняване за период до една година едновременно на 19 жени и техните деца.


Глогович каза пред БМРР, че откакто е отворен, центърът в Карловац е предоставил подслон на 70 бременни жени, при условие, че се съгласят да родят бебето. През последните три години центърът е получил повече от 300 хил. евро дарения от анонимни донори, според данни от финансовите отчети, подадени в Министерството на финансите.


"Обикновено сме пълни, но тъй като понякога майките остават само за малко, винаги можем да приемем нови гости", отговори Глогович по имейл.


По думите на Билич тя среща Глогович преди около 11 години, когато забременява без да е женена и губи работата си като учител по религиозни науки. Той я убедил да се откаже от аборта и тя се присъединила към каузата. Билич описа своя подход по следния начин:


"Когато една жена е в душевното състояние, в което обмисля аборт, тя е много емоционална," каза Билич. "Аз виждам сълзите ѝ и когато получа тези сълзи, това е... почвата, върху която е паднал дъжд, плодородна почва, на чиято основа могат да се обсъдят всички възможности."


Тя не спира дотук обаче.


Малко преди БМРР да говори с Билич, активистка, защитаваща правата на жените, и още една жена се приближиха към нея. Преструвайки се на бременна, едната от тях каза на Билич, че приятелят ѝ я карал да направи аборт. Разговорът им с Билич бе записан и те дадоха копие на БМРР.


Според записа Билич казва на жената, която се преструва на бременна, че може да остане в къщата в Сплит в продължение на пет години, много по-дълго от едногодишния престой, който Витлеемските центрове всъщност предлагат на жените, ако се съгласят да запазят бебето.


Билич съветва жената да не казва на родителите си, че е бременна и я предупреждава, че ако направи аборт, ще изпадне в такава ужасна депресия, че няма да бъде в състояние да завърши следването си.


"Когато една майка направи аборт, тя се превръща в ходеща крипта, дори не крипта, а в стая за мъчения", казва Билич на жената.


"Ела в къщата, не казвай нищо на родителите си. Когато ти проличи, че си бременна, когато няма път назад и те реагират бурно, ми се обади", казва тя според записа. "Ще ти дам стая, а ти ще си почиваш и ще се забавляваш."


По-късно Билич отново се свързва с приятелката на жената, изпращайки ѝ съобщение, което гласи: "Една от монахините каза, че ще вземе детето, ако е необходимо. Кажи ѝ, че я моля да приеме."


По-късно БМРР попита Билич за записа и текста на съобщението. Билич каза, че е имала предвид, че монахинята ще приеме временно както бебето, така и майката.


"Не сме направили нищо незаконно на когото и да било", каза тя. "Ние не сме луди, не сме фанатици".


БМРР попита и Глогович за методите, които Витлеемските центрове използват. "Всичко се прави в пълно съответствие със закона", каза той в отговор по имейл.


Глогович каза също, че няма нищо общо с интернет страницата на Клиниката за аборти, но подкрепя тяхната идея.


"Аз нито съм създател, нито насърчавам или съм редактор на този сайт, но със сигурност им давам благословията си, защото те са символ на неравната битка, като тази на Давид срещу Голиат, срещу лъжите и насилието срещу жени и деца."


Той каза, че "частното лице" зад сайта просто е копирало контактите на Витлеемските центрове от други сайтове и че техните телефони не са единствените номера, поместени на уеб страницата. "Срещал съм създателя на сайта веднъж или два пъти в живота си и съм отворил сайта може би веднъж. Но пак повтарям, те имат моята благословия и подкрепа, тъй като правят едно добро дело."


Силвия Станич, която ръководи организация, наречена "Стъпка по стъпка", предлагаща консултации и психологическа подкрепа на млади бременни жени, каза, че не е имала пряк опит с Витлеемските центрове, но е резервирана към инициативата.


"Това, което съм чувала за Витлеемските центрове, е, че това е място, където жените раждат. Не съм особено доволна от това, защото се питам: какво се случва със свободата на избор?"


"Ако алтернативата на това да спиш под мост е организация, която ти предлага покрив над главата, разбира се, че това е спасение. Но се чудя на каква цена?"


"Разделянето на религията и държавата... е изключително важно, но това не се случва в този случай. Това е експеримент с живота на човека."


Независимо от това, Витлеемските центрове твърдят, че редовно биват препоръчвани от страна на властите.


"Лекарите и медицинските сестри ще ни уведомят, ако има момиче, което се нуждае от помощ", заяви Блазенка Бакула, ръководител на Витлеемския център в Загреб. По думите ѝ къщата, управлявана от нея, има "прекрасно сътрудничество" с Центъра за социални грижи.


БМРР поиска от Министерството на социалната политика и младежта потвърждение дали социалните работници насочват жени към организацията на Витлеемските центрове и за тяхната оценка за дейността на групата, но говорителят му отказа да коментира.


Освен това властите отхвърлят жалби срещу сайта на Клиниката за аборти. В отговор на жалба от страна на омбудсмана за равенство между половете, Вишня Любичич, от Министерството на вътрешните работи са заявили в началото на 2016 г., че няма доказателства за извършено престъпление, казаха от офиса на омбудсмана.


Възходът на дясното


Войната за независимост на Хърватия в началото на деветдесетте години вдъхновява това, което социологът Барада нарича "връщане към традиционните" роли между половете, с мъжа като "воин" и жената като пазител на семейството и нацията.


Както влиянието на католическата църква нараства след независимостта, така се увеличава и ненавистта към социалистическата, светска държава и нейния относително прогресивен подход към правата на жените.


Бивша Югославия разрешава аборта по "социално-медицински" причини през 1952 г., а през 1974 г. федералната конституция обявява за "човешко право свободното решение относно раждането на бебе". Въз основа на това през 1978 г. Хърватия приема цялостен закон, който регулира всички аспекти на плодовитостта, включително и аборта.


Консерваторите днес твърдят, че законът от 1978 г. е бил приет по време на недемократичен режим и трябва да се промени.


Барада заяви, че въпросът за аборт "е плодородна почва за затвърждаване и засилване на традиционните ценности и определен политически дневен ред".


"Ако искаш да промотираш... традиционалистка политика, е важно да избереш проблеми, които лесно да поляризират обществото, и абортът е един от тях. Той носи със себе си значителна стигма."


Силвия Станич, шеф на "Стъпка по стъпка", организация, която предлага консултации и подкрепа на млади, бременни жени.

© Масеника Бачич

Силвия Станич, шеф на "Стъпка по стъпка", организация, която предлага консултации и подкрепа на млади, бременни жени.


Шест месеца след като Хърватия се присъедини към Европейския съюз, през декември 2013 г., консервативни групи за натиск отбелязаха първата си голяма победа - организация, наречена "В името на семейството" подложи на референдум решението дали да се промени конституцията, за да се запише, че бракът е съюз между мъж и жена. Около 66% гласуваха с "Да".


Оттогава консервативното движение се сдоби с телевизионен канал, наречен Laudato, предаван по кабелната мрежа и онлайн и финансиран отчасти от католически организации в САЩ и Германия, и с новинарски портал, narod.hr, който стартира в началото на 2014 година.


Популярността на движението стигна своя пик по време на изборите в края на 2015 г., когато консервативният Хърватски демократичен съюз (ХДС) спечели най-много гласове. С него и редица видни десни политици, включително Златко Хасанбегович, бивш активист на "В името на фамилията" влязоха във властта.


Коалиционното правителство се разпадна през юни 2016, но ХДС отново спечели изборите през септември.


Клиниката "Мари Стоупс" в Белфаст е открита през 2012 г. като първата частна клиника, която предлага аборти в Северна Ирландия в рамките на строгия закон, който позволява прекратяване на бременността, само за да се спаси живота на майката или при сериозни рискове за физическото или психическото ѝ здраве.


Тя често става сборен пункт за противниците на абортите. Натали Биернат работи в клиниката на доброволни начала, придружавайки жените, докато влизат и излизат:


"Един път, въпреки че вече доброволствах от доста време ... те (протестиращите) помислиха, че съм клиент. Така че като си тръгнах, тя (протестираща) тръгна след мен и ми каза: "Защо си тук? Опитваш се да направиш аборт ли?" А аз просто ѝ отговорих: "Не говори с мен. Спри да вървиш след мен".


Но тя продължи да ме следва през целия път... след светофара и до гарата. И през цялото време повтаряше: "Всичко, което ще бъдеш оттук нататък, е майка на мъртво бебе." Отново и отново.


А аз ѝ отвърнах: "Как се чувствате да тормозите жените, които си тръгват от тази клиника?", а тя продължаваше да ми го натяква. И когато разбра, че няма да ѝ отвърна, просто каза на висок глас: "Ще се моля за теб".


Преди имаха една малка кукла на...зародиш. Съвсем мъничка. Следваха (клиентите) и се опитваха да им я покажат. Или когато жена си тръгваше от клиниката, ѝ казваха..."Не убивайте бебето си". Или ръсеха прага със светена вода.


Много от жените, които идват в клиниката, са по-възрастни... Те много, много открито заявяват: "Никога не съм мислила, че ще трябва да направя аборт, аз не одобрявам абортите." Обикновено на ден имам една, две жени, които ми казват "не одобрявам абортите". И все пак идват.


Една от тях каза: "Знаеш ли, докато не се случи на мен, щях да съм точно като протестиращите срещу абортите." Но после се оказала бременна и има свои причини, заради които не иска да роди бебето."


На 10 октомври, под ново ръководство Конституционният съд обяви, че ще разгледа жалба, подадена преди четвърт век за конституционността на закона за аборта, обявявайки страната за "достатъчно зряла" да вземе такова решение.


Решението на съда се очаква до края на годината.


Ден след изявлението на съда, от ХДС излязоха със следната позиция: "Абортът по желание не трябва да бъде забраняван, защото този нежелан феномен не може да бъде намален чрез забрана, а чрез образование."


Законът, смятат още от партията, трябва да се "модернизира", за да включи такива мерки като задължително консултиране и забрана за аборти по полови признаци.


Този вид стратегия печели популярност и в други страни на Балканите.


През 2013 г. Македония въведе рестриктивни мерки, които включват задължително консултиране, изискване жените да подават писмено искане за аборт, тридневен срок на изчакване преди извършването му и тежки глоби за лекари, които не спазват стриктно процедурите.


Населението на Македония е предимно православно, но има голямо малцинство от предимно мюсюлмански албанци, което продължава да расте. Подкрепено от Македонската православна църква, дясното правителство стартира кампания срещу абортите и в подкрепа на по-високата раждаемост, притеснено, че етническият баланс в страната може да бъде нарушен в полза на албанците.


"Един от мотивите за приемането на този закон е спасението на македонската нация и раса", каза македонският правозащитник Игор Ядровски. Подобно на Хърватия, каза той, властите са цитирали необходимостта законът да бъде осъвременен, защото е приет по време, когато страната е била част от бивша Югославия. "Но това е само преструвка", каза той.


Косово, страна с предимно мюсюлманско население, също копира методите на Хърватия, макар и по различни причини.


Там клеймото върху самотните майки често кара жените да се решат на аборт, но строгите закони и страх да не бъдат заклеймени от обществото принуждава много жени да го правят тайно и нелегално в частни клиники и да не търсят услугите на единствената държавна клиника, упълномощена да извършва процедурата.


Лекарите във въпросната клиника не крият, че се противопоставят на абортите. Плакат в стаята, където се извършва процедурата описва практиката като "престъпление", съобщи БММР през август.


"Марш за живот" в Загреб през май 2016, организиран от консервативни групи против аборта.

© Масеника Бачич

"Марш за живот" в Загреб през май 2016, организиран от консервативни групи против аборта.


"Достатъчно зрели"


През май между 5000 и 10000 души участваха в митинг в Загреб под мотото "Марш за живот", защитавайки светостта на семейството.


Начело на шествието беше най-видният лидер на консервативното движение, Желика Маркиц. До нея беше Саня Орешкович, съпругата на тогавашния премиер, Тихомир Орешкович.


"Всеки разумен човек ще избере живота пред смъртта и всичко останало е просто глупост и страх", заяви Орешкович пред репортери.


Това е първата подобна демонстрация и знак за промяната в нагласите сред хърватското общество.


"Става въпрос за ограничаване на женската сексуалност и женското тяло", каза Барада относно продължаващия дебат.


В днешния Хърватия "да направиш аборт и да говориш за това по един нормален начин, без да се чувстваш виновен, не е никак лесно."


Под прикритие авторът на този материал се обади на държавната болница в Сплит в края на юни, началото на юли и отново през октомври, за да се информира за възможността да направи аборт.


През юни жената, която отговори на обаждането, каза, че единственият лекар, който извършва аборти, не е на работа и помоли да се обадим отново на следващата седмица. БМРР получи същия отговор и при следващото обаждане.


През октомври служителка на болницата даде следния отговор. "Аборт?" попита тя. "Какъв аборт? Аборт по желание? Кой си мислите, че ще се навие да направи това тук?"


БМРР потърси директора на болница Иво Юрич за коментар относно дали и как се извършват аборти в болницата. Той отговори: "Всички лекари в клиниката по женски болести и акушерство работят в съответствие със законите и действащите нормативни актове на Република Хърватия.


Масеника Бачич е журналист на свободна практика в Сплит. Тази статия е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на Фондация ERSTE, Фондация "Отворено общество", в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи.

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Като не може да предложи ограда през морето (поради технически причини), "консерватизмът" се е прехвърлил на следващата си любима тема.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  От религиите не очаквайте нищо добре, или ще ходят да правят аборти при лекари с черна практика и ще си рискуват живота и здравето, или ще отидат в съседна държава и пак ще направят аборт. Баси средновековните църковни дивотии!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#2:"today"]Баси средновековните църковни дивотии! [/quote]
  Т.е. вие смятате, че е нормално да убиваме собствените си деца? Защо направо не легализираме свободното убийство на деца от техните родители, примерно до 3 г. възраст?
  Напротив, вашето мислене е изключително примитивно. На фона на демографската криза, всеки аборт изглежда още по-абсурдно. Едно жизнеспособно общество трябва да намери начин да помогне на бременните сами жени и на самотните майки.

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не съм краен по отношение на абортите, но ми прави впечатление, че либералите едновременно се борят срещу убиването на животни и в същото време се борят за правото на хората да убиват бебета. Аз, например, съм против правото на жената да "разполага с тялото си" като взема еднолично решение за аборт. Плодът или вече оформеното бебе не са са само нейни. Те имат и баща. Без подпис на бащата-никакъв аборт! Време е мъжете да потърсят правата си! Но като гледам днешните младежи, не мога да разбера от кой пол са.

 5. 5 Профил на Momchil Petrov
  Momchil Petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази статия е учебен материал за пораженията върху мисленето на хора, претендиращи неоснователно, че са „либерали“.
  1. Витлеемската клиника, според авторката е на пръв поглед хубаво нещо, защото предлага помощ на майки без подкрепа, да отгледат бебетата си през първата година. Но всъщност е много лошо нещо, защото казва, че абортът зло. Освен това е много лошо нещо, защото запознава майките с християнската надежда и утеха.
  2. В Хърватска абортите са паднали 10 пъти (1 000%!!!) от времето на комунизма и това на пръв поглед е добре, защото може би се ползва повече контрацепция. Но всъщност е лошо, защото се дължи и на възраждането на християнската вяра и зачитането на човешкия живот от утробата.
  3. Много е лошо, че лекарите могат по причина на християнската си вяра да откажат да направят аборт. Ето например в Сплит всички лекари са християни и не искат да убиват бебета. Даже един казал – „аз помагам на бебетата да дойдат на бял свят, а не ги убивам“. Не го е срам, не иска да убива бебета!!!
  4. Много е лошо, че абортите се плащат от хорта, които ги искат, а не ги плащат всички хора, които вярват, че абортът е убийство.

  Какво е „либералното“ в тази авторка и този мироглед? Единственото, което виждам е борба срещу свободата :
  1. Срещу свободата на хората от Витлемките къщи да помагат както ги води съвестта.
  2. Срещу свободата на хърватите да прилагат в живота си своята християнска вяра.
  3. Срещу свободата на лекарите да не правят неща, които считат за зли.
  4. Срещу свободата на хората да не им се харчат данъчните пари за каузи, които считат за зли.

  Срещу това се противопоставя едно имагинерно „право“ – на безотговорните в сексуалния си живот да убиват бебетата си по най-удобния и евтин за тях начин.
  Лицемери... .

 6. 6 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Изобщо не е работа на държавата да се меси в подобни теми. Това е въпрос на личен, доброволен избор на родителите.

  Pivoley
 7. 7 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 789 Неутрално  Поредният псевдо " либерален " буламач.
 8. 8 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 627 Любопитно

  [quote#2:"today"]или ще ходят да правят аборти при лекари с черна практика и ще си рискуват живота и здравето, или ще отидат в съседна държава и пак ще направят аборт[/quote]

  Мда, тотална глупост... и то както се вижда проблемите са основно за по-бедната част от обществото, за останалите не е особен проблем. Аз се чудя как още в България никой не се е сетил за този "изключително важен за нацията проблем"

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 9. 9 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#5:"Momchil Petrov"]Лицемери... . [/quote]
  Поздравления за мнението!!!!
  Ще добавя, че същите кухи лейки защитават "правото" и "свободата" на жени от една друга общност да смятат за грях да си показват косите (че и лицата) на публично място и настояват цялото общество да се промени, за да се съобрази с техния "избор".
  Лицемерие и двойни стандарти.
  Заради тази статия 3 дни ще се леят сълзи и сополи из фейса.

 10. 10 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#9] от "solange":

  Какъв двоен стандарт? И в единия, и в другия случай либерализмът защитава свободния избор на жената.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 11. 11 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  Напълно разбирам, че като вярваща католичка Мери Билич не приема аборта. Но не мога да приема манипулативните лъжи, с които си служи, за да повлияе на жените, стигнали до организацията й. Библията е доста ясна по въпроса за лъжата. И не само в изричната заповед "не лъжесвидетелствай против ближния си." Господ наказва Адам и Ева, че го лъжат. После наказва Кайн, че го лъже. И т.н. Та не мога да приема, че Мери Билич лъже от християнски морал, макар тя сигурно да си вярва. Целта й е да контролира жените, които се обръщат към нея. Гнус. Да й изсъхне езика дано на тази лъжкиня. Ей такива лицемерки отвращават хората от религията.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#4] от "gozambo":

  Отдавна не бях ти писал +, но тук го направих. Защото, си прав, че бащата също трябва да има някакви права по отношение на нероденото си дете. Обаче, ако стане така, че бащата си иска детето, а майката по някакви причини не го иска, то след раждането детето ще се дава на бащата и той сам ще си го гледа, ако трябва. Защото, не е е нормално да задължиш една жена да бъде майка, ако тя не иска това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Изземване на права и натиск отвън е неприемливо за едно демократично общество

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  Между другото изнудването, което практикува лъжехристиянката Билич, за съжаление е често срещано в католицизма. Преди години гледах "Филомена" по действителен случай, за млада майка-ирландка, която ражда детето си в католически манастир и монахините го дават портив волята й на осиновители. След години порасналият й син се съсипва да я търси и тя него. Търсят се и чрез манастира. И монахините знаят, че и двамата се търсят, но не им помагат да се срещнат. В крайна сметка, синът умира преди да успее да се срещне с майка си. Къде е християнството тук? След като гледах "Филомена," гледах и документалния филм "Sex in Cold Climates" в ютюб, за деца, отгледани в католически манастири в Ирландия през петдесетте. Страшен тормоз и унижения от монахините под предтекст да ги опазят от грях. Та й Билич явно е от тази лъжлива и манипулативна клика.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 15. 15 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Иво, колко са жените, които правят аборт против желанието на мъжете си?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 16. 16 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":

  Коментарът ни показва, че не е нужно човек да живее в средновековието, за да следва дивотии!

 17. 17 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 724 Неутрално

  [quote#10:"7777"]И в единия, и в другия случай либерализмът защитава свободния избор на жената. [/quote]

  Псевдолиберализмът обаче защитава правата на жените, които са угодни на неговата теория- не защитава правото на жената да ходи облечена както иска и да прави каквото иска- ако правиш аборт и ходиш полугол- имаш това право /и наистина би трябвало да го имаш, факт/, но ако институциите те стимулират да задържиш детето или си религиозна жена, която иска да ходи с покрита глава /което правят и еврейките между впрочем/- не си куул, това е ретроградно и трябва да бъдеш убедена да спреш да го правиш.
  Свободата означава да имаш право на повече от един избор и да бъдеш подкрепян независимо кой път поемеш.

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#15] от "7777":

  Честно казано нямам представа, нямам подобна статистика...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  И аз нямам, затова се чудя. Едва ли са много случаите, в които мъжът казва "дай да си гледаме детето" и жената тропа с крак "ще правя аборт и туй то. Таман имам един час между маникюра и пробата при шивачката."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 20. 20 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 724 Неутрално

  [quote#14:"7777"]за млада майка-ирландка, която ражда детето си в католически манастир и монахините го дават портив волята й на осиновители.[/quote]
  А нима в "развитите комунистически" общества, които отричат всякакви религии не е било същото по това време ? Щом сте киноман ви препоръчвам филмите "Бъди благословена" и "Ева на третия етаж", прекрасни са. Та, така- филмите са фикция от една страна, от друга страна- времената са били такива навсякъде, без контрацепция, с огромен обществен натиск и социално отхвърляне на неомъжената, самотна майка. В днешно време също е трудно от финансова гледна точка. Когато някой прави добро на други хора, подбудите не са от чак такова значение- важното е, че се раждат дечица, които ще имат шанс да отраснат с майките си.

 21. 21 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#17:"newgenerations"]Псевдолиберализмът обаче защитава правата на жените, които са угодни на неговата теория- [/quote]
  Да, псевдолиберализмът вероятно го прави.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 22. 22 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#20:"newgenerations"]А нима в "развитите комунистически" общества, които отричат всякакви религии не е било същото по това време ? [/quote]
  Така де, ама те са комунистически. Според вас не би ли трябвало да има разлика между християнството (ако ще й да е католицизъм) и комунизма?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Баси средновековните църковни дивотии!
  ===========
  Ако тези дивотийки ги нямаше , човешкия род едва ли би оцелял до днес !
  До коментар [#2] от "today":

  Bukalemun
 24. 24 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Статията е прекалено дълга, досадна и тенденциозна. Казвам го като защитник на правото на жените сами да решават кога да правят аборт...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 25. 25 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#20:"newgenerations"]Когато някой прави добро на други хора, подбудите не са от чак такова значение- [/quote]
  Като ми каже някой как целта оправдава средствата, се сещам за пътят към ада, който бил покрит с добри намерения. Какво добро прави една лъжехристиянка, когато лъжесвидетелства? От абортите се хващало рак, депресия и не знам какво.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 26. 26 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#23:"eti"]Ако тези дивотийки ги нямаше , човешкия род едва ли би оцелял до днес ! [/quote]
  Светът е много по-населен в днешно време, отколкото през средновековието.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Светът е много по-населен
  ==========
  Той света може и да е пренаселен ,но ако се узаконят такива и други подобни анти генезисни прищевки , само за 3...4 поколения може да се изпари човешкия род .....
  Европа , днес живее такъв опасен период , и за това се прилагат какви ли не мерки ....
  Внасят се хора , но първо ги превръщат в бежанци , за да не се превърне стария континент в голям старчески дом......
  До коментар [#26] от "7777":

  Bukalemun
 28. 28 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#27:"eti"]Той света може и да е пренаселен ,но ако се узаконят такива и други подобни анти генезисни прищевки , само за 3...4 поколения може да се изпари човешкия род ..... [/quote]
  От узаконяването на абортите в западния свят досега са минали три-четири поколения. И не виждам нещо западняците да са се изпарили.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 29. 29 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#20:"newgenerations"]важното е, че се раждат дечица, които ще имат шанс да отраснат с майките си. [/quote]
  Че се раждат - раждат се, а колко от тях ще имат шанс да останат с майките си е другата важна тема. Ако жена търси аборт поради невъзможност да издържа детето си, в някакъв момент ще е принудена да го остави. Или ако не го иска, ще го остави. И ако е здравичко и беличко, шансовете му за осиновяване са добри. Но ако е циганче или с увреждания? Интересно ми е мадам Билич колко сакати дечица е осиновила.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 30. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  не виждам нещо западняците да са се изпарили.
  ========
  Изпаряват се те ....ти не го виждаш , е отделна работа.
  Лека полека остава само етикета "западно общество" , а иначе континента си почернява постепенно.
  До коментар [#28] от "7777":

  Bukalemun
 31. 32 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti":

  Правото на индивида на избор, включително по отношение на размножаването, е основна ценност на западната цивилизация. Отнемеш ли това право - пиши я умряла, още преди континентът да е "почернял."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 32. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  Правото на индивида на избор, включително по отношение на размножаването, е основна ценност на западната цивилизация.
  ========
  Аа , виж , в това хич не се и съмнявам. ...!
  В предния си коментар щях да го напиша ,но хайде казах си да не загрубея .....
  Точно тази и още няколко ценности водят Европа към пропаст.
  Да се нарушават природните закони е "право" което единствено човек си е позволил . Щом го е сторил ще търпи и следствията.
  До коментар [#32] от "7777":

  Bukalemun
 33. 34 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Абортът е убийство, често извършван от хора, на които не им се плаща цената на собствената им безотговорност.

 34. 35 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#32] от "7777":

  Правото на избор да убиеш? Когато правото на един човек нарушава правото на друг (който е беззащитен и няма какво да направи по въпроса), това вече не е право, а налагане над чуждата воля.

 35. 36 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#5] от "Momchil Petrov":

  ++++ абсолютно съгласен, "либерализмът" на съвремието е жалко подобие на това, което трябва да е, на моменти граничещ с откровено тоталитарни тенденции, заглушаващи чуждото мнение и тотално отхвърлящи го.

 36. 37 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Весело

  [quote#33:"eti"]Да се нарушават природните закони е "право" което единствено човек си е позволил . Щом го е сторил ще търпи и следствията. [/quote]
  Така е. Човек си е позолил да се ваксинира и да пие антибиотици в нарушение на природните закони и се е намножил толкова, че разрушава средата си. Цялата модерна медицина е в нарушение на природата. И мадам Билич не е изключено да е плод на това нарушение, защото без модерната медицина е можела да си замине още като бебе от някоя лечима днес болест.
  Кефи ме, че като турчин, си се загрижил за съдбата на Европа. Щото според намаляващите европейци, особено консервативните и набожните като мадам Билич, ти си част от ония, заради които континентът "почернява" - и в буквален, и в преносен смисъл.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 37. 38 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#35:"conventi0nal"]Правото на избор да убиеш?[/quote]
  Ако трябва да избирам между това да направя аборт и да си оставя детето в институция от сорта на Могилино, ще направя аборт и това ще е моралното решение. Когато светите води ненапити като мадам Билич изпразнят домовете като Могилино и докажат, че могат да отгледат всяко дете с любов - не само беличките и здравичките - тогава ще приема, че абортът е неморален.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 38. 39 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#38] от "7777":

  Правилният избор би бил изобщо да не се прави дете, което в последствие би било абортирано и/или оставено в дом...

 39. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Цялата модерна медицина
  ===========
  Абортите и другите "постижения" ги е имало и винаги ще ги има .
  Става дума за друго.
  Узаконяване на подобни неща и тенденцията ,че човечеството е достигнало поредния връх в развитието си , е не само вредно ,но и опасно за самото него !
  Ако се правят аборти лесно и без никакви морални резерви , ще доведат до обезмисляне на самия живот .....
  Днес сме 7 милиарда , и 70 да сме можем да изчезнем за нула време . Кога ? Когато почнем да узаконяваме подобни неща....
  Нито ще сме първия , нито последния Вид , изчезнал от лицето на Земята.
  До коментар [#37] от "7777":

  Bukalemun
 40. 41 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#39] от "conventi0nal":

  Правилният избор за една християнка, каквато лъжкинята Билич претендира, че е, е да не лъже. Може да обясни на бременната жена защо като християнка не приема аборта и че е готова да я подкрепи по всякакъв начин, стига да не направи аборт. Но не да я лъже, че от аборт се хващало рак, депресия и не знам какво.
  Иначе да - най-добре е да няма нежелани бременности и при съвременната контрацепция те все повече намаляват. Но все пак се случват. За една християнка правилното в този случай е да роди детето, дори да не може да го гледа. А за християнка като Билич правилният избор е да се грижи за него, защото в Библията Христос казва на последователите си да се грижат за сираците. Изоставените деца на практика са сираци. Билич, или който и да е друг християнин, обаче нямат никакво морално право да изнудват, лъжейки. Да се молят за душите на грешните според тях - да. Да лъжат и да мажат - не.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 41. 42 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#40:"eti"]Кога ? Когато почнем да узаконяваме подобни неща.... [/quote]
  Отдавна сме започнали. А и абортите не са от вчера. От незаконните аборти, които жените правят открай време, изчезват и плодът, и нерядко жената.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 42. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Щото според намаляващите европейци, особено консервативните и набожните като мадам Билич
  =========
  Това ,че въпросната мадам е набожна , дразни ли те ?
  Ако беше възможно , бих те посъветвала да сключиш сделка с природата , да и кажеш идните поколения , момичетата да се раждат без вътрешни полови органи , че най сетне да ти се угоди , на теб и такива като тебе...но не е възможно .
  До коментар [#37] от "7777":

  Bukalemun
 43. 44 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 592 Неутрално

  [quote#4:"gozambo"]Аз, например, съм против правото на жената да "разполага с тялото си" като взема еднолично решение за аборт.[/quote]

  Уха, тоест изнасилваш жена и после я караш и да износи детето? Истински хуманен акт, роден, сигурен съм, от никак не садистичен ум

 44. 45 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Цитират се изненадващо висок брой аборти в днешно време, когато контрацентиви има навсякъде, а има и хапчета за след секс. Правото на аборт не е извинение за безотговорно отношение.

 45. 46 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Откога абортът е "право"?

 46. 47 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#46] от "Лео":

  Предполагам, че това е към мен, ако използвате опцията "отговор" ще ми е по-лесно да видя поста. Аборта е право откакто е легализирано бих казала. Ако не беше легален, нямаше да е право. Имам предвид, че е право в смисъла на нещо, което можеш да избереш да направиш и е позволено от закона, не го разглеждам в друг контекст в горния пост.

 47. 48 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 458 Любопитно

  [quote#23:"eti"]Ако тези дивотийки ги нямаше , човешкия род едва ли би оцелял до днес ! [/quote]
  Ха, ха. Ако ги нямаше тези дивотии, човешкият род не само щеше да е оцелял, ами към днешна дата щяхме дори да си джуркаме между планетите и да неселяваме и океана ...

 48. 49 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Това е интересен казус и подкрепям правото на бащата да има влияние върху решението. За момента обаче няма как да се направи статистика колко често се случва, защото в редица случаи мъжете е напълно възможно дори да не знаят, че партньорката им е бременна. Необходимостта от съгласие на бащата би наложило да се въведе тест за бащинство преди аборта, иначе жената може да твърди че всеки, който й изнася е бащата, защото примерно му е платила да даде едно подписче за съгласие.

  Всъщност става една морална дилема, толкова оплетена и в държавна намеса, време и разходи, че реално би било по-лесно за всички страни аборта да е легален само когато има изнасилване или живота на майката е застрашен, евентуално при определени заболявания на плода. Сигурна съм, че на някои хора им звучи много рестриктивно, обаче контрацептиви има навсякъде, има хапчета за след секс, така че няма защо да се насърчава безотговорното отношение, да не говорим че и редица болести се разпространяват така. Но пък ако никой от родителите не иска детето или не може да се грижи за него, не е ли неморално да бъде изхвърлено в дом за сираци? Темата е сложна и няма едно-единствето решение, което да е валидно за всички случаи според мен.

 49. 50 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 293 Неутрално

  закон е някакви подобия на жени, някакви карикатурни подобия на хора, да търсят спасение в религията и особено да "спасяват" други, като горепосочената билич - физиономията й е на социопат; колкото до аборта, католиците отново се правят на по католици и от папата, преди известно време под натиска на обществото в Полша бе премахнат проектозакон за забрана на абортите. тези нещастници в кой век живеят - само жената решава дали да направи аборт или не, това си е нейна работа, особено ако пък и е необвързана.

 50. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Откога абортът е "право"?
  ==========
  Откакто жената заиска да става мъж.
  До коментар [#46] от "Лео":

  Bukalemun
 51. 52 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#47] от "nemeria":

  Коментарът ми е към заглавието, не към вас. Вие да не сте от хората, защитаващи странни права, които приемат всяка критика лично?

 52. 53 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#52] от "Лео":

  Не, просто поста ви е директо под моя, в който наричам аборта право и реших, че може да е към мен.

 53. 54 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#50] от "еко":

  Правото на човек е негово право, само докато не накърнява правата/достойнството на друг индивид. Абортът е убийство и независимо от агресивната и креслива пропаганда на съвременните левичари/феминистки той не е право, защото лишава друго същество от неговите права. Независимо колко силно човек подкрепя аборта и колко се мъчи да втълпи на другите как е правилно "жената да разполага със собственото си тяло" това не го оправдава пред собствената му съвест, че това не е правилно.

 54. 55 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#54] от "conventi0nal":
  [quote#54:"conventi0nal"]Абортът е убийство ..., защото лишава друго същество от неговите права.[/quote]

  Плодът не е индивид докато не се роди.

  Но мога да предложа идея на "борците" против правото на аборт. Вместо да се драпате по форумите, по-ефикасно ще е да се смени нормативната уредба. Всички документи, в коите фигурира дата на раждане на идивида да се сменят с такава на зачеване на плода или с датата на първия ехограф. Така индивда ще започне да съществува за обществото не от датата на раждането си, а няколко месеца по-рано. С тази дребна формалност индирекно ще реши и вашият, и на други, проблем по адрес абортите, т.е. - е ли или не е човек плодът. Първо това, а после въпростите с евентуалното убийство.

  Nice, a?

 55. 56 Профил на Neda
  Neda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Свободата на избор се състои точно в това, да не се чувстваш принудена да направиш аборт поради натиск от страна на роднини, липса на жилище и средства. Добре, че има центрове, които предлагат икономическа и морална подкрепа на млади майки и децата им.

 56. 57 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#55] от "zippie":

  Кой решава, че не е индивид? Значи това е проекто-индивид? Моля ви...

  До какви щуротии са склонни да достигнат хората, за да оправдаят безумието си пред собствената си съвест...

 57. 58 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#57] от "conventi0nal":

  Ха! Защо тогава съществувам за държавата, обществото, света чак от датата на раждането си?

  Ако по време на бременноста съм бил индивид, човешко същество с произтичащите от това права и задължения, си искам всичките пропуснати морални и материални ползи за въпросните месеци. С лихвите!

 58. 59 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#58] от "zippie":

  Небивалиците продължават...

  Според несъстоятелния Ви аргумент ако плодът не е роден, той няма стойност. Но живот същество не трябва да е личност, за да има стойност.

  Тоест.
  Ако жената иска да роди, животът на плода е безценен и той има право да живее; тоест обществото го пази и подкрепя.
  Ако жената не иска да роди, животът на плода няма стойност и не трябва да ни пука за него.

  По този начин субективната преценка на един човек определя стойността на човешкия живот, което от морална гледна точка е абсурд. Но както и при много други неща, безотговорните хора търсят извинения за своята безотговорност.

 59. 60 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#59] от "conventi0nal":

  За стойност не съм говорил. Нали за права идеше реч? Ако да, тогава (по мое мнение) говорим за правата на някого или дори на нещо си в рамките на правовата ни държавата.

  Та, краткият ми въпрос към вас е, аз, докато съм бил в утробата, съм ли бил физическо лице със съответните права за държавата?

  Смея да твърдя, че не съм бил, защото за държавата съществувам от датата на раждането си. Какви права имам, съм имал преди тая дата? 60. 61 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#60] от "zippie":

  Баш за права иде реч,

  Ако майката иска плода, той има права и се защитава от държавата.
  Ако майката не иска плода, той няма права и може да бъде убит.

  Къде е логиката тук?... Ами, няма такава... правата на плода се определят от субективното мнение на родителя и неговото желание/нежелание да поеме отговорност за живота му.

  Краткият ми отговор към Вас: За мен (а и за много други морално адекватни хора) животът е абсолютна стойност и не се определя от субективни категории като мнение/държава и т.н.

 61. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#43:"eti"]Това ,че въпросната мадам е набожна , дразни ли те ?[/quote]
  Дразни ме, че е манипулативна лъжкиня. Което означава, че не е никаква хрисиянка.
  [quote#43:"eti"]Ако беше възможно , бих те посъветвала да сключиш сделка с природата , да и кажеш идните поколения , момичетата да се раждат без вътрешни полови органи , че най сетне да ти се угоди , на теб и такива като тебе...но не е възможно . [/quote]
  Леле, какъв женомразки коментар! Но това сте противниците на аборта - женомразци, които искат да ни контролират. Аз съм много щастлива за половите си органи, заради които имам деца, но съм още по-щастлива, че в страните, в които съм живяла никой псевдонабожен женомразец не е имал контрол над избора ми как да използвам въпросните си органи. И искам същото за дъщерите си.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 62. 63 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#56:"Neda"]Свободата на избор се състои точно в това, да не се чувстваш принудена да направиш аборт поради натиск от страна на роднини, липса на жилище и средства[/quote]
  Свободата е и това да не се чувстваш изнудена да родиш дете, което не желаеш или не можеш да гледаш под натиска на псевдоморални индивиди.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 63. 64 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#61:"conventi0nal"]За мен (а и за много други морално адекватни хора) животът е абсолютна стойност и не се определя от субективни категории като мнение/държава и т.н. [/quote]
  При това положение се надявам вече да сте осиновили дете с увреждане от дом. Защото според вас животът на токова дете не е по-малко ценен от това на едно здраво, нали?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 64. 65 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#64] от "7777":

  В този коментар няма нито капка логика, съветвам Ви да структурирате аргументите си по логичен начин, а не водени от емоции.

  До коментар [#63] от "7777":

  Свобода е да не правиш дете, за което не можеш да се грижиш.

  Свободата на един индивид идва от нивото му на себеконтрол. Ако човек не може да се контролира да не направи нежелано дете, той не е свободен, а роб и не трябва да търси причината в другите. Ако жената се е чувствала "изнудена" да роди детето, кой я е "изнудил" да прави секс преди това? Изнасилванията ги изключвам, защото са пренебрежимо малък процент от всички аборти.

  Хора, които не са достатъчно зрели да се грижат за себе си, камо ли за друг човек, правят аборти, просто защото не са развили характер, които е зрял и отговорен.

 65. 66 Профил на p_h_v
  p_h_v
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Детеубийството, лицемерно наричано "аборт", не е право.

  Пълно е със семейства, желаещи да осиновят нежеланите новородени дечица.

  Досега в България са извършени към 6 милиона детеубийства от въвеждането на това "право". Ето една от причините съвсем заслужено да изчезваме.

 66. 67 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#65:"conventi0nal"]В този коментар няма нито капка логика, съветвам [/quote]
  Коментарът ми е напълно логичен. Съветвам ви за момент да оставите лицемерието си настрани и ще видите логиката. А тя е, че всеки трябва да е готов да поеме отговорност за последиците от позициите си. Т.е., ако всеки живот е стойностен, всяко дете трябва да получи шанс да живее стойностно. Домовете такъв шанс не дават, особено на децата с увреждане. Логично е индивидите, противопоставящи се на абортите, да са готови да осиновят всяко нежелано дете и да му дадат шанс да живее стойностно. Другото е лицемерно дуднене.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 67. 68 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#66:"p_h_v"]Пълно е със семейства, желаещи да осиновят нежеланите новородени дечица. [/quote]
  Опрпвергава ви фактът, че домовете в България не са закрити. Това едва ли е заради много желаещи да осиновят всяко дете, независимо от етноса му и здравното му състояние.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 68. 69 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#66] от "p_h_v":

  Бях дълбоко потресена, когато разбрах, че около една трета от бременностите в България завършват с аборт, ние сме в топ десет в световен мащаб. Не съм сигурна, че може да го оправдаем с бедност, защото има по-бедни страни където абортите са законни и те пак имат по-малко аборти. Тотална липса на отговорност към собственото си тяло. Не съм попадала на данни за бройката на жените с множество аборти.

 69. 70 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#67] от "7777":

  Изкривявате доста нещата. Логичното нещо е всеки човек да поема отговорност за СОБСТВЕНИТЕ си дела, всичко друго превръща хората в хленчещи незрели индивиди, за които трябва друг да се грижи. Тоест, фактът, че животът е безценен не значи, че ако аз надробя каша, друг трябва да ми я сърба...

  Освен това, ако аз имам капацитет и финансови възможности да отглеждам 2-3 деца и съм го запълнил, как да взема пряко сили още 1-2?

  Смятам постъпките на хора, които осиновяват, за крайно благородни, независимо дали го правят мотивирани от християнска вяра или от добро сърце. Аз самият съм вярващ и с удоволствие бих осиновил дете след време.

 70. 71 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Докъде докараха хората- да убиват собствените си деца и да мислят, че то е ПРАВО. Това е шокиращо убийство, което няма обяснение- майката да убива собственото си дете, за да може да яде повече. Роди го , дай го за осиновяване.

 71. 72 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#70] от "conventi0nal":

  Контрацептивите са евтини и широкодостъпни, ако ви се скъса презерватива има хапчета за след секс и не са скъпи. Когато бременността е резултат на личната безотговорност, аборта да се плаща от самата жена, евентуално и мъжа ,ако може да бъде намерен, както и да има последващо задължително преминаване на курс по сексуално образование или нещо друго по-подходящо, защото над 30% аборти от всички бременности е ужасяващо голям дял. Забраната на абортите не е подходящо, защото би повлияло на симптома без да лекува проблема, а проблем явно има, защото ние сме от водещите страни по отношение на процент направени аборти. Какво е най-доброто решение не бих могла да кажа, а и е нужно по-задълбочено изследване.

 72. 73 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#15:"7777"]Иво, колко са жените, които правят аборт против желанието на мъжете си?[/quote]
  Знам за няколко случая на аборт,при които мъжът изобщо не е разбрал,че жената е бременна.А жените не са казали на мъжете,защото са знаели,че са против аборта.

 73. 74 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#68] от "7777":
  Само дето аборти правят основно българките.А за здраво българско дете има поне 10 двойки кандидати, ако не и повече.И аз да бях и аз щях да искам да осиновя българче, а не циганин. Предполагам, че и вие.

 74. 75 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#61:"conventi0nal"]Ако майката иска плода, той има права и се защитава от държавата.
  Ако майката не иска плода, той няма права и може да бъде убит.
  [/quote]
  Има много житейски обстоятелства, при които абортите трябва да бъдат разрешени. Примерно плод с увреждания, бременност след изнасилване, кръвосмешение, опасност за живота на майката.
  Нечовешко е да принуждаваш жените да раждат увредени деца и да наказваш цялото семейство. Нечовешко е и да принуждаваш жени и момичета да раждат от психопати-изнасилвачи.
  Решението за аборт не е лесно, жените могат да имат сериозни причини за това. Лесно е да се говори ако не си на тяхно място.

 75. 76 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#12:"Иво"]Отдавна не бях ти писал +, но тук го направих[/quote]

  Иво, не си ли ми писал плюс защото познах кой ще бъде следващият американски президент?

 76. 77 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Дневник, ако се съди по статиите, които публикувате, имате мнение за абортите, доста различно от това, което се очаква от дясна медия.
  За тези, които са фенове на тези "медицински процедури" - образовайте се как протича развитието на едно бебе в утробата и какво всъщност му правят, за да го убият.

 77. 78 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#75:"ckn29372393"]Нечовешко е да принуждаваш жените да раждат увредени деца и да наказваш цялото семейство. Нечовешко е и да принуждаваш жени и момичета да раждат от психопати-изнасилвачи. [/quote]
  Хайде сега.Никой няма предвид тези случаи.Има се предвид,когато се убиват здрави плодове,когато жената доброволно е правила секс.Миналата година жена ми прави аборт по медицински причини,защото плодът не се развиваше.И в болницата същият ден имаше около 10 аборта.Само нейният беше по медицински причини,всички други бяха доброволни,без да има нужда от тях.

 78. 79 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#74:"mushashi"]А за здраво българско дете има поне 10 двойки кандидати, ако не и повече.И аз да бях и аз щях да искам да осиновя българче, а не циганин. [/quote]
  И аз това казвам. Зад привидно "християнската" мотивация на противниците на абортите, нерядко се крие обикновен битов расизъм. Уж всеки живот е стойностен, но на циганчето е по-малко стойностен. Затова е по-морално и по-орговорно една циганка, забременяла, защото е нямала достъп до контрацепция, например, или от неграмотност, или по каквато и да е причина, да направи аборт, отколкото да осъди детето си на живот в институции, които никога няма да му дадат шанс за стойностен живот.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 79. 80 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#77:"pupil24"]Дневник, ако се съди по статиите, които публикувате, имате мнение за абортите, доста различно от това, което се очаква от дясна медия. [/quote]
  Дясно е настояването индивидът свободно да решава какво да прави с тялото си, включително при нежелана бременност.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 80. 81 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#70:"conventi0nal"]Логичното нещо е всеки човек да поема отговорност за СОБСТВЕНИТЕ си дела, всичко друго превръща хората в хленчещи незрели индивиди, за които трябва друг да се грижи.[/quote]
  Съгласна съм. Свободното право на аборт, без да те манипулират псевдохристияни, нежелаещи да приемат последствията от уж християнската си позиция, е именно начин да поемеш отговорност за собствените си дела.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 81. 82 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#74:"mushashi"]Само дето аборти правят основно българките[/quote]
  Така е. А изоставените деца в институции са предимно циганчета. Предвид ивото на грижа в тези институции, хвала на българките, че не осъждат децата си на вегетиране там.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 82. 83 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#70:"conventi0nal"]Аз самият съм вярващ и с удоволствие бих осиновил дете след време.[/quote]
  Бихте ли осиновили дете с Даун, за да не го абортира майка му?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 83. 84 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#74] от "mushashi":

  И между другого, благодаря за искреността ти. Уважавам я. Гнус ме е от псевдохристияни против абортите, които започват да шикалкавят, когато поставиш на тест проповедите им как "всеки живот бил стойностен." По плодовете им ще ги познаете.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 84. 85 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#79:"7777"]Затова е по-морално и по-орговорно една циганка, забременяла, защото е нямала достъп до контрацепция, например, или от неграмотност, или по каквато и да е причина, да направи аборт, отколкото да осъди детето си на живот в институции, които никога няма да му дадат шанс за стойностен живот.[/quote]
  А дали в коптора с още 10 деца ще живее по-добре?Вие тези домове ги оприличавате на концлагер.Не може да се сравняват с нормален дом,но със сигурност са по-добри условията от циганските коптори.В тези домове ще им окажат и медицинска помощ,когато имат нужда,ще ги образоват,хранят редовно,спят на топло.

 85. 86 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#73] от "mushashi":

  Сигурно има такива. А не отдавна в САЩ върховният съд на щата Мичиган гледа дело за правото на "мъжки аборт," т.е., мъжът да ня плаща издръжка за дете, което не е искал да нпарави. Та всякакви ги има.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 86. 87 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#85:"mushashi"]А дали в коптора с още 10 деца ще живее по-добре?[/quote]
  Не. Заради това абортът е милостивото решение.
  [quote#85:"mushashi"]В тези домове ще им окажат и медицинска помощ,когато имат нужда,ще ги образоват,хранят редовно,спят на топло.[/quote]
  И ги изнасилват, и ги карат да проституират, и ги продават на осиновители с много пари, и не се знае колко ги осиновяват за органи и т.н. Голяма мръсотия има по тези домове.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 87. 88 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#84:"7777"]И между другого, благодаря за искреността ти. Уважавам я. Гнус ме е от псевдохристияни против абортите, които започват да шикалкавят, когато поставиш на тест проповедите им как "всеки живот бил стойностен."[/quote]
  Аз не съм религиозен.Но съм против абортите с изключение на случаите по медицински причини или от изнасилване.Изказват се някакви теории,че живот имало след еди коя си седмица.Няма такова нещо-от първият миг на съединение на сперматозоида и яйцеклетката възниква живот.А дали ще се развие правилно е друг въпрос.

 88. 89 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#87:"7777"]И ги изнасилват, и ги карат да проституират, и ги продават на осиновители с много пари, и не се знае колко ги осиновяват за органи и т.н. Голяма мръсотия има по тези домове.[/quote]
  Аз съм се занимавал с няколко случая на настаняване на деца в такива домове.И условията там нямат нищо общо с казаното от вас.Напротив условията са прекрасни,храната добра и медицинското обслужване на ниво.Естествено нищо не може да замени родителите,но нещата не са такива каквито казвате.

 89. 90 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#86:"7777"]А не отдавна в САЩ върховният съд на щата Мичиган гледа дело за правото на "мъжки аборт," т.е., мъжът да ня плаща издръжка за дете, което не е искал да нпарави. Та всякакви ги има.[/quote]
  Като юрист ви казвам,че това са адвокатски номера.Само и само да не плаща издръжка.

 90. 91 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#89] от "mushashi":

  Аз не казвам, че условията навсякъде са такива. Има хора с големи сърца по тези институции. Но има и изверги. Чувала съм за случаите, които описах, от медицински сестри, работили в такива домове и напуснали заради това.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 91. 92 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#91:"7777"]Чувала съм за случаите, които описах, от медицински сестри, работили в такива домове и напуснали заради това.[/quote]
  Не знам откога са тези случаи,но в последните поне 10 години не се случват такива неща.Естествено винаги може да има насилие между самите деца.И това трудно може да се предотврати ако децата не се оплачат.

 92. 93 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#92] от "mushashi":

  Интересно ще е да се проследи какво се случва с неосиновените деца, излезли от тези домове. Не говоря за тези с тежки увреждания, които продължават да живеят в институции за големи хора с увреждания.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 93. 94 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#93:"7777"]Интересно ще е да се проследи какво се случва с неосиновените деца, излезли от тези домове. [/quote]
  Естествено ,че животът им не е лек.Далеч съм от мисълта да препоръчам на дете от нормално семейство да живее в такъв дом.Най-лошото е че като навършат 18 години ги гонят от дома и вече сами се оправят в живота без помощ отникъде.Но такъв е живота-не към всички е справедлив.

 94. 95 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#49] от "nemeria":

  не бъркайте България със света. В САЩ например контрацептиви и хапчета няма свободно продаваеми, освен презервативи - имаше огромна кампания да се позволи достъпът до "утренно хапче" в ритейл мрежата, с решение на федерално ниво, преди пет шест години. "Курсове за сексулано ограмотяване" има само в публичните училища, и то само в по-"либералните" щати. Въобще, все още западът е доста консервативен и се прави всичко възможно да с еугоди на католическата църква, да не се ограмотяват хората или да им се дава възможност да имат достъп до аборт, даже и легално да им е позволен.

  В България има останала "прогресивна" инерция от времето на комунизма, предполагам скоро ще изчезне или заради католичиеско или заради мюсюлманско влияние и интереси. Почти няма в света държава, където нещата да са оставени да се случват свободно и рационално в интрес на популацията.

 95. 96 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Весело
 96. 97 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#10] от "7777":

  Уточнявам за двойния стандарт:
  Често се отправят наистина брутални обиди по адрес на католическата църква, на хората, които вярват, че абортът е грях, и техния Бог, и то именно от хора, самообявили се за "хуманисти", "интелектуалци" и "правозащитници". Чела съм ужасни цинизми, повярвайте ми.
  Я сега пробвайте да кажете, че забрадката и бурката са тирания и че е престъпно да внушават на жените, че е грях да си показват косите (че и лицата). Същите тези Ентелектуалци ще ви нарекат расист, фашист, ксенобоф, ислямофоб и какво ли още не.
  Очаквам от тях да са последователни и да громят религиозната тирания, без да дискриминират.

 97. 98 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#97] от "solange":

  много ясно. защото стара Европа откъм религии познава единствено християнството (католицизма и протестантството), и затова обикновено левичарите громят "религията" на общо основание, в същото време отъждествявайки я с познатото им. оттук и жалкото заблуждение, че "всички религии са еднакви". пожелавам им да поживеят малко в шариатска държава, ей тъй за цвят, мирис, вкус и усещане, за да си оправят стрелките на справедливометъра.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 98. 99 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#81] от "7777":

  Не сте права, драга. Това дали човек ще направи аборт НЕ Е право. Основните човешки права са право на свобода, право на живот и право на собственост (по Джон Лок, изведени от книгата Битие в Библията).

  Обаче ако правото на свобода на човек накърнява правото на живот на плода, който расте в него, това вече не е право.

 99. 100 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  До коментар [#74] от "mushashi":Заблуждавате се. Абортите са по-разпространени сред слоевете на обществото с по-ниска култура, а то в българия са ромите. Познавам ромка, даже съм й кум, която има 8 живородени деца и 25 аборта.
  При ромите само първата бременост не завършва с аборт /което българките правят, затова при еднаква възраст на започване полов живот майките под 15 години са предимно циганки/. След това се смята за нормално да се прави аборт всяка година, дори по два /защото след аборт се забременява по-скоро, отколкото при раждане/. Ако жената иска да използва средства за контрацепция, мъжът й и семейството й считат,че се е "изкурвила" и не й разрешават.
  Всичко това е добре описано и в научната литература.
  При социализма, период за който разполагам с изследвания, събрани в нашата секция, абортите са били по-чести при помаците и турците, въпреки по-високата им раждаемост, отколкото при българите.
  Общо взето добре е описано в демографската литература, че в повечето страни, вкл. България, семейното планиране започва с първоначална вълна, дори взрив, на абортите. Едва по-късно те биват изместени от други методи за контрацепция. Многобройните аборти при ромите се дължатименно на изоставането им в демографския преход.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK