"Фейсбук", "Туитър", "Майкрософт" и "Ютюб" създават обща база данни за борба с терористичната пропаганда

"Фейсбук", "Туитър", "Майкрософт" и "Ютюб" създават обща база данни за борба с терористичната пропаганда

© В© Pichi Chuang / Reuters, ReutersЧетири уеб гиганта започват партньорство в световен мащаб, за да откриват и пресичат пропагандата на тероризма, предадоха агенциите "Франс прес" и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА.


"Фейсбук" (Facebook), "Майкрософт" (Microsoft), "Туитър" (Twitter) и "Ютюб" (Youtube) ще създадат обща база данни на т.нар. дигитални пръстови отпечатъци на снимки или видеозаписи с терористична пропаганда, които са отстранени от платформите им.


Така те ще могат да разпознават "потенциално терористично съдържание в платформите си, достъпни за обществото", се казва в общо изявление на компаниите.
Фирмите уточняват, че няма да има автоматично оттегляне или блокиране на съдържание и че всяка от четирите ще преценява сама дали идентифицираните видеа, снимки и постове нарушават правилата ѝ.


Всяка ще решава независимо от другите кои снимки и видеозаписи ще добавя към общата база данни. Ще се започне с оттегляне от платформите на най-фрапиращите и екстремни постове, нарушаващи правилата.


Освен това ще се разисква как да бъдат привлечени и други технологични фирми. Всяка обаче ще продължи да прави независима преценка на исканията на правителствата или органите за сигурност за оттегляне на информация.


Партньорството между четирите фирми започва в момент, когато САЩ, Европейската комисия и редица правителства все по-настойчиво искат социалните мрежи да засилят борбата срещу джихадистката пропаганда в интернет. Повечето социални мрежи забраняват съдържания с призиви към насилие или с възхвала на тероризма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK