Преговорите за Брекзит да приключат до октомври 2018 г., иска Еврокомисията

Мишел Барние, главният преговарящ на ЕК за Брекзит

© Francois Lenoir, Reuters

Мишел Барние, главният преговарящ на ЕК за БрекзитПреговорите за Брекзит трябва да приключат през октомври 2018 г. Те няма да започнат, докато Великобритания не подаде уведомлението си за напускане на ЕС официално.


Това заяви главният преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние в първата си пресконференция.


Той бе категоричен, че никакви въпроси няма да бъдат обсъждани, преди Лондон да стартира официално процеса на отделяне. Британският премиер Тереза Мей обяви, че ще започне процедурата през март 2017 г., но иска преговорите по някои въпроси да стартират преди това. Тези изявления от страна на Лондон бяха посрещнати враждебно от Брюксел.
За да започне процесът на излизане от евросъюза, Лондон трябва да уведоми официално ЕС, че активира чл. 50 от Договора за ЕС. След това започва да тече двегодишен срок, в който 27-те оставащи държави и Великобритания трябва да се споразумеят за условията за напускане.


Барние намекна, че е възможно Лондон и Брюксел да сключат някакъв вид "преходна" сделка в периода между излизането на Великобритания от ЕС и уреждането на ново партньорство между двете страни.


Най-важното


- "Имаме малко време. Ако Великобритания изпрати уведомление на Европейския съвет до края на март 2017 г., както каза премиерът Тереза Мей, спокойно можем да кажем, че преговорите могат да започнат няколко седмици по-късно и споразумението по чл. 50 да бъде готово до октомври 2018 г."


- "Трета държава никога не би могла да има същите права и облаги, след като не спазва същите задължения"


Преговорите за Брекзит да приключат до октомври 2018 г., иска Еврокомисията

© Neil Hall, Reuters


За претенциите на Великобритания


- "Преговорите няма да започнат преди формалното известяване"


- "Единният пазар и четирите основни свободи са неделими. Няма опция за избор" (бел. ред – четирите основни свободи на ЕС са свободата на движение на стоки, хора, услуги и капитал. Това са принципите, ключови за единния пазар. Великобритания нееднократно е заявявала желанието си да запази достъп до пазара, но да ограничи тези свободи)


- "Знам какво е Брекзит, не знам какво е "твърд" или "мек" Брекзит"


За сроковете


– "Член 50 (бел. ред. от Договора за ЕС, който урежда напускането на блока) е пределно ясен – той казва, че от момента, в който получим известието - колкото по-скоро, толкова по-добре, имаме две години да достигнем споразумение... и преговорите по чл. 50 трябва да приключат до март 2019 г."


- "Дотогава (март 2019 г.) трябва да бъдат приключени всички процедури по ратифициране. Затова казах, че споразумението трябва да е готово до октомври 2018 г., за да има пет-шест месеца, в които Европейският съвет, Европейският парламент и британският парламент да го ратифицират"


За норвежкия сценарий


- "Би имало смисъл и полза от преходен период, ако той води към бъдещо споразумение за новото партньорство"


- "В случая на Норвегия тя има достъп до единния пазар, но това е съпътствано с определени предварително и специфични вноски в бюджета на ЕС. Този модел вече съществува и е една от възможностите за най-голямо сближаване с ЕС, без страната да става член".


Всичко за Великобритания и ЕС четете в темата на "Дневник" "След Брекзит".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK