Как държавите от Балканския маршрут се бориха с мигрантската криза през 2016 г.

Как държавите от Балканския маршрут се бориха с мигрантската криза през 2016 г.

© Alkis Konstantinidis, ReutersПритокът на мигранти на Балканите рязко намаля, но проблемите се увеличават, а въпреки затворените граници мигрантите пак успяват да ги прекосят или заобиколят.


77 000 мигранти остават блокирани в Югоизточна Европа след като Балканският маршрут за бежанци и мигранти, който тръгваше от Турция, преминаваше през Гърция, Македония, Сърбия, Унгария, Австрия и стигаше до Германия, бе официално затворен в началото на март. БТА обобщи как някои от тези държави се бориха с мигрантската криза през 2016 г.


Сърбия
Броят на кандидатите за убежище там, опитващи се да отидат в Западна Европа, е достигнал 6300, но според неофициални източници те са около 10 000.


През септември говорителят на сръбското министерство на отбраната Йован Кривокапич заяви, че натискът от нелегални мигранти, опитващи се да влязат от България, се увеличава. Обмисляше се поставянето на ограда по границите с България и Македония, но Сърбия предпочете да сформира съвместни екипи от полицаи и военни, които да патрулират край граничните райони.


В охраната на границата са се включили и унгарски служители, очаква се към тях да се присъединят австрийски и френски подкрепления. В резултат сръбските власти съобщиха в края на ноември, че са предотвратени опити на 15 800 мигранти да преминат нелегално границата.


Фотогалерия: Пътят на мигрантите преди и сега >


Унгария


Дори обаче да влязат в Сърбия, повечето мигранти попадат в задънена улица, тъй като от юни намиращата се на север Унгария въведе дневна квота от 30 души за брой лица, които да пропуска. През юли в сила влезе закон, който позволява на полицията да връща обратно нелегалните имигранти, задържани в ивица до осем километра от южната граница, към сръбската страна на границата.


Унгарските власти издигнаха по границата със Сърбия и втора, "умна" ограда, снабдена с топлинни сензори и камери за нощно виждане, висока три метра.


Словения


Словения постави нова ограда от панели на границата си с Хърватия, за да предотврати евентуално неконтролируемо прииждане на нови мигранти, и обяви, че контролът на границата ще бъде по-строг.


Премиерът Миро Церар заяви, че е възможно споразумението за мигрантите между ЕС и Турция да се провали и мигрантските потоци да се увеличат. "Тази реална възможност съществува и затова трябва да бъдем готови за тежки сценарии. Словения ще трябва да прилага крайно строг режим на границата си с Хърватия, както вече прави Австрия на своите граници", каза Церар.


"Много мигранти не успяват да се адаптират по съответния начин в нашите общества. Затова е важно, че ЕС постепенно разбира колко е важен контролът на неговите граници в България, Гърция и Италия", посочи той.


Фотогалерия: Словения строи ограда по границата с Хърватия >


Румъния


Румъния беше една от страните, които се противопоставиха на предложението на Европейската комисия за задължителни квоти за прием на бежанци, и призова разпределението на намиращите се в Гърция и Италия бежанци между страните от Европейския съюз да става на доброволен принцип.


В крайна сметка обаче страната се съгласи да приложи решенията на Европейския съюз, предвиждащи тя да приеме 4180 бежанци в периода 2015 - 2017 г., като по-късно броят им се очаква да достигне около 6200 души.


Първите 15 бежанци от Сирия и Йемен пристигнаха в страната в началото на март и бяха настанени в бежански център в окръг Галац. В момента Румъния разполага с шест центъра за настаняване на бежанци и кандидати за убежище, но общият им капацитет е едва около 1500 места.


Фотогалерия: Да сънуваш Европа, бягайки към нея >


Макар че Румъния засега остава встрани от големите миграционни потоци, в последно време страната се сблъска с вълна от опити за нелегално преминаване на границата. Издигането на ограда по сръбско-унгарската граница пренасочи част от мигрантите към границата на Сърбия с Румъния. Граничната полиция в западния окръг Тимиш често залавя групи от десетки мигранти, включително и жители на Косово, при опит да влязат нелегално в Румъния.


Регистрирани бяха и случаи на залавяне на мигранти и каналджии на границата с България, както и опити за нелегално излизане от Румъния в посока към Унгария. Неотдавна унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Унгария е готова веднага да издигне ограда по общата си граница с Румъния, в случай че мигрантите се насочат към този маршрут.


Фотогалерия: "Застреляйте ни, никога няма да се върнем!" >


Македония


Тази пролет македонската полиция бе принудена да използва сълзотворен газ, след като мигранти щурмуваха оградата на гръцко-македонската граница при Идомени, където над 7000 души чакаха да продължат пътя си към Западна Европа.


Македонският президент Георге Иванов защити политиката на граничен контрол на страната, която рязко ограничи влизането на мигранти от Гърция. "Във времена на криза всяка страна трябва да намери собствени решения", каза той и получи подкрепата на страните от Вишеградската четворка и Австрия. "Без вас нямаше да можем да затворим Балканския маршрут", каза австрийският външен министър Себастиан Курц на предизборен мигтинг на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие.


Фотогалерия: Идомени преди и след мигрантите >


Гърция


Бежанци и мигранти заляха през годината и Гърция, която наред с продължаващата икономическа криза трябва да се пребори и с този проблем. Въпреки сделката между ЕС и Турция на гръцка територия се оказаха блокирани десетки хиляди бежанци.


Властите отчетоха с тревога, че пристигналите в Гърция по море от Турция са били над 170 000 души и че повечето от тях са влезли преди серията от затваряния на европейските граници през март. Сега в страната все още са останали около 61 000.


Присъствието им тревожи Атина, която не скрива опасенията си от периодичните заплахи, отправяни от Турция, че ще отвори границите си, за да пропусне бежанци и мигранти към Европа, ако ЕС не изпълни нейните искания.


Фотогалерия: Малките в хаоса, създаден от големите >


Атина държи на всяка цена да се запази споразумението между ЕС и Турция, целящо пресичане на пътя за миграцията през Егейско море. Още повече че то доведе до рязко намаляване на броя на бежанците към гръцките острови.


В усилията за възпиране на потока се включи и НАТО. Независимо от възраженията на Турция алиансът обяви, че остава в Егейско море, за да помага при контрола на мигрантските кервани.


Равносметката показва, че освен по островите други близо 25 000 бежанци и мигранти все още стоят блокирани в лагери в континенталната част на Гърция. Почти толкова на брой пък живеят и извън лагерите.


Фотогалерия: Със сълзотворен газ срещу бежанците в Македония >


Турция


Над три милиона сирийци, избягали от родината си, в момента се намират на територията на Турция. В югоизточните окръзи, граничещи със Сирия, са изградени десетки бежански лагери, в които са настанени към 250 хиляди души. Огромен брой бежанци обаче се намират в други части на Турция - в големи градове, сред които Истанбул, както и в егейските окръзи, посещавани от милиони туристи.


В Турция има бежанци и от редица други страни - Ирак, Афганистан, Мианма, Сомалия. Най-тежка е ситуацията с бежанците в южните турски окръзи, сред които Газиантеп, Хатай, Шанлъурфа.


В някои от градовете в окръзите броят на бежанците от Сирия е колкото и броя на местните жители. Турските медии често съобщават за сблъсъци между местните жители и мигрантите. Напрежение създава и фактът, че сирийците подбиват цената на пазара на труда.


Същевременно "спасителката" Турция също като страните в Югоизточна Европа очевидно дълго време бе разглеждана от повечето бежанци просто като маршрутна дестинация по пътя им към богатите европейски държави.


В продължение на няколко години нелегалният бизнес на трафикантите на хора процъфтяваше, а те взимаха по няколко хиляди евро от бежанците за опасно пътуване с малки лодки от егейския бряг на Турция до близките гръцки острови. Много мигранти загинаха в опита си да стигнат до заветния бряг.


Съгласно споразумението от март Анкара очаква от ЕС изплащане на общо 6 млрд. евро за хуманитарните нужди на бежанците до края на 2018 г. Също така ЕС трябва да приема от Турция толкова сирийски бежанци, колкото нелегални мигранти върне в Турция.


Европейският съюз действа много бавно по отношение на отпускането на помощи за сирийските бежанци, докато същевременно Турция е похарчила за тях 25 млрд. долара, заяви в началото на месеца турският министър за ЕС Йомер Челик.


Миналия месец Европейският парламент препоръча замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС, което предизвика поредния гневен изблик на лидера Ердоган. След препоръката на ЕП той отново заплаши да отвори границите на Турция с ЕС за бежанците, "ако Брюксел продължи още с политиката, насочена срещу Анкара"./ БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Гърция ги извозваше до македонската граница,докато държавите по балканския маршрут и всички започнаха да правят огради по границите си и ги затвориха.

 2. 2 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Ние се борихме по телефона - каквото каже американския или немския посланник.
  Докато другите държави наистина спираха паплача.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 3. 3 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  бориха се неефективно.

 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Само за България не сте писали.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#1] от "voyko":

  не е истина това които пишеш , емигрантите са били извозвани от острови към континентална Гърция с цел да не станат повече от местното население на даден остров. (те са като малки села).
  и никога не са били насочени към БЮРМ , България или Албания.

  оградите намалиха много движението им стига да можеш да ги стройш. очаква се огромен проблем Януари с Турция в Егейско море с повод уж спасителни операции.

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 6. 6 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 579 Разстроено

  Ние не сме сред изброените, защото би било пресилено да се каже, че сме се борили.

 7. 7 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Европа НЕ МОЖЕ да приеме цялата мъка на СВЕТА!
  ГладнЕ мигрантЕ винаги ЩЕ ИМА!
  Работете в ДЪРЖАВИТЕ си, а НЕ ИДВАЙТЕ в Западна Европа да ми седите на СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ И да гласувате за левичарски правителства!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Границите могат да се пазят така, че пиле да не прехвръкне! Ама криворазбраната либералност и толерантност прави така, че Европа да се напълни с паразити! Или може би е друго...Преди 20-25 години бях чел, че в плановете на Световното правителство в сянка е, Европа да бъде ислямизирана. Май този сценарий гледаме да се осъществява, колкото и да не вярвам в световни конспирации.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#5] от "odyssey6195":

  Направи си справка.Точно до македонската граница ги струпваха.И точно по това време имаше поройни дъждове и когато Македония затвори границата започнаха масови протести и безвредици.

 10. 10 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1532 Разстроено

  Гърците, каквото можаха, хитро-хитро експедираха към танте Меркел. Който можа, построи ограда и затвори здраво границите. Само ние спим у тиквите и една читава ограда не можем да построим вече три години. Вместо това лижем на Ердоган з*дника, че да не пусне ордите към нас, защото пак ще ни хванат по бели гащи.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 11. 11 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#9] от "voyko":

  не , 1-о Гърция няма граница с Македония а с Фиром, там са пътували сами с чел да стигнат в Германия след поканата на Меркел (и са били много правилно спряни от граничарите на Фиром) проблемите които предизвикали са били огромни ...
  особено на износите чрез железнопътната линия

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 12. 12 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Екскюз ми, ама откога за Балкански Маршрут се говори като някаква институция, вкл. и "официално затворен"...кой точно го е създал, каква е официалната процедура по отваряне и затваряне...

 13. 13 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Вярваме или не вярваме така излиза. Иначе, ако искат за 10 дни могат да решат проблема. 1. Яка охрана на границата ( армия и полиция, ако трябва многонационални сили на квотен принцип).2. Официално предупреждение по всички медии, че ВСЕКИ нелегален опит за нарушаване на границата ще се приема за престъпление (каквото всъщност си е) и ще бъде предотвратяван по всякакъв начин (включително и с оръжие).3. Патрули в морето и при засичане на нашественици, буксир до африканския бряг. 4. Всички, които са по лагерите в ЕС незабавна депортация "кой от къде е".
  Какво трудно или незаконно има в тези мерки?! Или, по-скоро на някого цялата тази свинщина му "харесва"?!

 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Бивша югославска република Македония се намира между Гърция,Албания,Косово,Сърбия и България.В момента там има 7000 емигранти,които искат да стигнат до Германия.
  До коментар [#11] от "odyssey6195":

 15. 15 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "odyssey6195":

  Няма никаква Фиром има бивша българска територия Вардарска Македония...

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8232 Неутрално

  "на гръцка територия се оказаха блокирани десетки хиляди бежанци."
  Какво значи блокирани. Бягат от война, търсят мирна държава, намират я, какво искат повече.

 22. 22 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  Именно. И мен много ме раздразни. "Блокирани" били, разбираш ли. Може би трябваше да бъдат оставени да си щъкат на воля където им скимне, за да не са блокирани горките хорица?


 23. 23 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1342 Любопитно

  До коментар [#1] от "voyko":

  А какво трябваше да направи Гърция?

  Като не й е разрешено да си пази границата ефективно, как смятате, че трябваше да постъпи?

  Представете си, че живеете на партера в блок. Навлиза огромна тълпа цигани, управата не ви разрешава да заключите портата за да не влизат все нови и нови, в същото време не ви разрешава и да ги пускате нагоре по етажите, а за капак отгоре задържат читавите, ако все пак се промъкнат, но ви връщат всички, които се окажат отрепки. Апартаментът ви се пълни с все повече недоволни "беднички създания", дето изобщо не искат да са при вас, а на горните етажи.

  Какво бихте направили? Имате две опции:

  а) държите решетката към горните етажи здраво заключена и набързо се задръствате с "лекари, инженери, архитекти" и т.н. за които ви се вменява, че трябва да грижите;

  б) отваряте решетката към горните етажи и оставяте "лекари, инженери, архитекти" и т.н. да отидат там, където са ги поканили?

 24. 24 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#23] от "luda_krava":

  Идеята беше да се разбере какъв бе механизнът за създаването на балканския път за движение на пришълците към западна Европа.Разбира се че Гърция бе принудена да направи това.Виновна е Меркел,която ги призова и ЕС който остави държави като Италия,Гърция и България сами да се пържат на огъня.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#24] от "voyko":

  Идеята не е никак нова и си е все същата: Германия се чувства по-горе от останалите страни, защото е по-богата, по-голяма и т.н., абе началник, а останалите трябва да слушат и да изпълняват. Особено ако останалите са зависими по-някакъв начин от Германия, за нея са почестите, за зависимите са проблемите.

  Германия не е очаквала, че "инженерите" ще стигнат до нея, изказването на Меркел бе изречено с мисълта, че мигрантите ще останат в граничните държави и там ще им берат гайлето. Германия само ще се разпорежда, а зависимите ще бъркат в огъня да вадят кестените. Меркел очакваше граничните държави, макар и да гледат донякъде през пръсти на мигрантите, да държат решетката предимно заключена. Това се постигаше къде чрез заплахи, къде чрез пари, къде чрез приказки и потупване по рамото. Само дето на гърците заплахите не ги плашат много, пари така или иначе не им дадоха, а ласкателствата не подействаха. И отключиха решетката. Германците видяха, че се прецакват сериозно и затвориха границата. Австрийците бързо стоплиха, че ще го загазят и те хлопнаха кепенците, но за разлика от Германия помогнаха и на тези по веригата надолу. Ефект на доминото.

  Сега сме в първоначалната позиция, но Германия има едно наум, че зависимите могат и да не държат решетката заключена. Затова Меркел разправя по повод оставката на Баце, че губи надежден партньор. Ще вземе да дойде някой опърничав и да й развали тънките сметки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK