Учени трескаво копират данни на САЩ за климата преди Тръмп да дойде на власт

Учени трескаво копират данни на САЩ за климата преди Тръмп да дойде на власт

© NASA.govНа 10 декември, събота, метерологът Ерик Холтхаус пише в "Туитър": "Кои са най-важните правителствени активи за климата?" и добавя "Учени, имате ли климатични бази данни на американското правителство, които не искате да изчезнат?".


За броени часове от цялата страна се надига вълна от отговори. Учени започват да пълнят списъци в "Гугъл" с линкове към десетки правителствени бази данни. Инвеститори предлагат да финансират копирането и съхраняването на климатични данни. Юристи казват, че ще работят безплатно за оказване на правна помощ и защита. Специалисти по бази данни започват да изграждат онлайн архив, "за да гарантираме, че пакети с информация остават свободни и общодостъпни".


Така през последните дни набира скорост гражданска кампания, опитваща се да защити събирани десетилетия наред дани на правителствени агенции като NASA и NOAA (Националната аерокосмическа агенция и Националната агенция за океанографски и атмосферни изследвания), за която разказва "Вашингтон пост".


Доналд Тръмп или някой от екипа му за поемане на властта на 20 януари не са заявявали, че новата администрация има планове да манипулира или да направи недостъпни данни, които в момента са публични.


Но мнозина учени и активисти не искат да рискуват, защото смятат, че масивите данни под правителствен контрол са застрашени от политическо влияние. Поне 9 души от екипа на Тръмп не вярват, че има глобално затопляне, причинено и от човешката дейност, а няколко от номинациите на министри показват, че бъдещият президент се обкръжава с хора от петролния бизнес.


Екипът на републиканците, който подготвя управлението на министерството на енергетиката, е изпратил 74 въпроса, сред които и искане за списък с имената на служители и подизпълнители, участващи в международните преговори за климата и създавали научната база, използвана като основание за регулациите за въглеродните емисии, въведени от президента Барак Обама.


Съветник на бъдещия президент дори предложи NASA повече да не се занимава с изследване на климата, а да се съсредоточи върху проучване на космоса.


Самият Тръмп каза по време на кампанията си, че глобалното затопляне е измама, измислена от китайците, за да направят неконкурентоспособно американското производство. После той смекчи позицията си и заяви, че е отворен за всякакви идеи по темата.


Но натрупването на подобни изявления и действия стресна научната общност, че при демонтирането на климатичната политика на президента Барак Обама новият държавен глава може да скрие всякакви данни, които оспорва - от нивото на океаните до броя на горските пожари.

Изследователи от Университета на щата Пенсилвания във Филаделфия обсъждат с организации като Open Data Philly и софтуерната компания Azavea как да съберат и съхраняват важни данни. Един такъв проект вече е в ход - #DATAREFUGE.


Учени трескаво копират данни на САЩ за климата преди Тръмп да дойде на власт

© NASA.gov


През уикенда в Университета на Торонто учени се занимаваха с "герила архивиране" - опит да направят каталог на ключовите екологични данни преди заклеването на Тръмп. Става дума за информационни масиви на Агенцията за защита на околната среда за промени в климата, състояние на водата, въздуха и токсичните вещества.

Повечето участници в кампанията казват, че едва ли новата администрация ще унищожи данни, защото ще предизвика огромен скандал. Но по-вероятно е да ограничи или дори да спре събирането им, което в крайна сметка намалява научната стойност на такава информация и пречи на проследяването на дългогодишни тенденции. Освен това като няма данни за климатични промени няма с какво да се бориш.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK