Парламентът на Швейцария не изпълни решение на референдум

Парламентът опитва едновременно да съхрани важни за икономиката търговски споразумения и да отговори на волята на избирателите.

© Reuters

Парламентът опитва едновременно да съхрани важни за икономиката търговски споразумения и да отговори на волята на избирателите.Парламентът на Швейцария се отказа да изпълнява решение на референдум от 2014г. за въвеждане на квоти за работещи в страната граждани на ЕС и одобри компромисно решение в името на това да се запази достъпът до единния пазар.


Европейската комисия отказа да наруши по искаен на швейцарите фундаменталния принцип за свобода на движение на хората в ЕС и страните от EFTA (зоната за свободна търговия, включваща и страни извън съюза като Швейцария). Ефектът от твърдата позиция на Брюксел се възприема като сигнал какво може да се случи по време на преговорите за напускане на съюза от страна на Великобритания.


Закон за имиграцията, одобрен в парламента на Швейцария, определя, че няма да се ограничава достъпът на европейците до местния трудов пазар, а ще се стимулира наемането на швейцарските граждани пред чужденците.
В текста се определя, че този режим ще действа временно в определени сектори или райони от страната, в които безработицата е по-висока от средната. Те ще трябва да рекламират по-ясно свободните места в работните бюра и преди да назначат чужденец от ЕС, ще дадат предимство на швейцарци, ако искат работата. Прави се изключение за семейни фирми, но за останалите компании, нарушаващи закона, глобите стигат до 40 хиляди франка.


Парламентът на Швейцария не изпълни решение на референдум

© Reuters


Европейската комисия би трябвало да изрази позицията си по тази промяна през следващата седмица. Няма сигурност, че тя ще даде съгласието си, защото на няколко пъти еврокомисарите предупредиха, че срещу граждани на ЕС не бива да има дискриминация в Швейцария. Освен това Брюксел внимава да не създаде прецедент, от който да се възползва Лондон по време на преговорите за Брекзит, особено покрай искането на британците да въведат контрол на движението на хора от ЕС през границата си, но да съхранят достъпа до единния пазар.


Среща на двустранната комисия с швейцарците ще има на 22 декември, а засега говорител на Еврокомисията коментира само, че приетият закон "изглежда се движи в правилната посока" като не въвежда квоти.


Четвърт от населението на Швейцария, или около 2 млн. души, са чужди граждани. Сред тях има 1.4 млн. от ЕС, а 365 000 пътуват всеки ден на работа през границата от съседните Франция, Германия и Италия.


Консервативната Швецайрска народна партия (SVP), която подкрепи референдума за квотите, реагира гневно на решението на депутатите. Освен че в закона няма споменаване на тази дума, живеещите в страната граждани на ЕС и трансграничните служители ще могат да се регистрират в бюрата по труда и да получават същото отношение като гражданите на федерацията.


SVP е най-голямата партия в парламента и обвини останалите, че са отстъпили пред Брюксел и са изоставили швейцарския суверенитет. Освен това вотът на депутатите бил "безпрецедентно нарушаване на Конституцията", тъй като 50.3% от гласувалите на референдума ясно се изразиха в полза на поставяне на предел на броя на мигрантите от ЕС. Националистическата група AUNS обяви, че ще опита да предизвика референдум за отмяна на свободното движение на европейци, защото страната се превърнала в "колония на ЕС".


Депутати от Швейцарската народна партия протестират с плакати "Нарушение на конституцията и "масовата имиграция продължава".

© Reuters

Депутати от Швейцарската народна партия протестират с плакати "Нарушение на конституцията и "масовата имиграция продължава".


Две години политиците търсят начин как да реализират волята на избирателя без да скъсат отношенията с ЕС, който е основен пазар за швейцарския износ. Страната вече бе изключена от програмите на съюза за научни изследвания Horizon 2020 и от Erasmus за обмен на студенти.


Икономическите и търговските отношения на Швейцария с ЕС се ръководят от пакет от над 120 двустранни договора, обвързани с т.нар клауза на гилотината - ако бъде нарушен един от тях, спира действието на всичките.


Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 513 Неутрално

  ЕС на твърди позиции за да се съхрани.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  Какво става със СУВЕРЕНА - не беше ли това някакво основно правило на демокрацията, че народът е суверен...или на Брюксел - ЕК , това вече не му дреме..?
  Царят дава - пъдарят не дава !?

  [email protected]
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1964 Неутрално
 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Швейцарският парламент не се е поддал на полулисткото поведение на SVP и е гласувал правилно!

 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  При 3% безработица, проблемът не бяха работните места, а презаселването (бетонирането) на Швейцария, както и постепенното германизиране, налагагащо хохдойча от Големия кантон.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Сложни взаимоотношения между Брюксел и Берн.Сигурно обаче ще има отзвук в Швейцария за несъобразяването с референдума.

 7. 7 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 410 Любопитно

  Няма страшно, скоро идват избори и там се знае кой не е зачел волята на народа.
  Референдумите са препоръчителни, а резултатите от изборите задължителни.
  Но е добре да се напишат и броя на гласувалите на този референдум и резултатите от него, за да видим с каква част от швейцарците не са се съобразили.

 8. 8 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 480 Неутрално

  ..Времето на референдумите приключва ..
  .. станаха трибуна за използване на масовата простотия от демагози и алиби на всеки популист с пари и власт ..

  .. сакралният референдум не е баш демокрация...на Слави лъжите
  и врясъците каква демокрация са ..

 9. 9 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  правилно

  надали тия гласували ЗА на тоя референдум осъзнават че това ще доведе до излизане от ЕС

  така или иначе тоя референдум е минал с 1% разлика - респект за швейцарските гласоподаватели - представям си какъв р-тат би имал в БГ въпреки, че тук никой от ЕС не иска да идва, хахахахха, няколко предавания на Славка Трифонова и матрялеца масово ще гласува срещу тая невидима заплаха хахахха

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 991 Неутрално

  "Парламентът на Швейцария не изпълни решение на референдум"
  Колко демократично,а?

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 991 Неутрално

  [quote#8:"lynyrdS"]Времето на референдумите приключва ..
  .. станаха трибуна за използване на масовата простотия от демагози[/quote]
  Това си е право и проблем на народа.

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 991 Неутрално

  [quote#9:"Sinite - завоят наляво забранен"]надали тия гласували ЗА на тоя референдум осъзнават че това ще доведе до излизане от ЕС[/quote]
  КОЙ? Швейцария ли? В ЕС??
  Ти се шегуваш!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 872 Весело

  лоша новина за българската чалга

 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":
  [quote#2:"karabastun"]Какво става със СУВЕРЕНА[/quote]

  Най-куриозното в този референдум беше, че за ограничаване достъпа на чужденци гласуваха северните и западните немскоговорящи кантони, където почти няма чужденци. Против ограниченията гласуваха източните и южните френско и италианскоговорящи кантони, където има най-много чужденци. Което показа, че привържениците на ограниченията се ръководят от страхове за хипотетични опасности, а противниците се ръководят от практическите ползи от работещите чужденци. Затова повече от две години правителството и парламентът се мъчат да оправят тази очевидна грешка на суверена. Което би могло да бъде поучително и за нашенските страсти около референдума за мажоритарните избори.


 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  До коментар [#14] от "Един препатил":

  Теорията, че ''народът е неразумно дете'' е хилядолетна - аз не защитавам абсолютното право на Суверена народ при т.нар. демокрация - само бих искал, да не се лъже, а нещата да се наричат с имената им - другото даже не е популизъм, а чиста демагогия!!!

  [email protected]
 16. 16 Профил на .
  .
  Рейтинг: 921 Неутрално

  ЕС в тоя вид няма да го бъде, за съжаление, а ние сме най-губещи щото не си оправихме кочинката и не се знае в коя група ще играем.

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  "Парламентът на Швейцария се отказа да изпълнява решение на референдум от 2014г."

  - Което значи, че до сега го е изпълнявал, но нови обстоятелства /позиция на ЕК/ го принуждава да преразглежда въпросите.

  Викам да следваме швейцарците - въвеждаме чистите мажоритарни избори, а когато възникне колизия с ЕК, преразглеждаме въпроса.

 18. 18 Профил на doker
  doker
  Рейтинг: 434 Неутрално

  това е новият съветски съюз

 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 991 Неутрално

  [quote#16:"."]ЕС в тоя вид няма да го бъде, за съжаление, а ние сме най-губещи щото не си оправихме кочинката и не се знае в коя група ще играем.
  [/quote]
  Трябва да намерим друг Голям брат да ни дава по 2 милиарда долара субсидия годишно.

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  Винаги е смешно да четеш коментарите на руските тролчета (които се възхищават от силната ръка на Путя и всякакви други диктатори) да ти четат лекции за демокрацията и волята на народа.

 21. 21 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 573 Весело

  [quote#9:"Sinite - завоят наляво забранен"]надали тия гласували ЗА на тоя референдум осъзнават че това ще доведе до излизане от ЕС[/quote]

  Пич, Швейцария не е в ЕС, че да има как да излезе от него. Апропо, преди техните референдуми се осигуряват материали, които да запознаят с хората с фактите, за да могат гласуващите да вземат информирано решение, нямат нищо общо с нашите бастуни. Не ги учи баш швейцарците как се правят референдуми, там имат поколения опит.

 22. 22 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]Какво става със СУВЕРЕНА[/quote]
  След референдума в Англия и последвалия срив на лирата швейцарският парламент внимава да не настъпи мотиката. Всъщност, ако парламентът няма компетенции за дългосрочно развитие на държавата, за какво изобщо трябва да има парламент? Нали правиш разлика между референдум за промяна на изборния закон в БГ и за ограничаване на правата на европейци в Швейцария? Първият няма как да засегне устоите на ЕС, вторият направо ще взиви ЕС. Швейцарските избиратели, под внушение на местните атакисти, гласуваха закон, който може да се формулира така: за кучета и негри забранено; негрите в случая са всички по-бедни от швейцарците. Ако ЕС приеме тази национална сегрегация, до 2 години ще остане само в учебниците по история. И швейцарците не искат под прозорците си цигани, които се мият веднъж на 2 години, но в парламента им са преценили, че ще им струва по-евтино да изкъпят циганите отколкото за загубят европейския пазар. В случая ЕС прави това заради нас, защото швейцарците нямат нищо против немци, шведи или белгийци.

 23. 23 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 541 Разстроено

  по искаен на швейцарите?!

  тези да не са първи братовчеди на швеците на димитър пенев?! дневник, сериозно, положението е критично.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  Интересно, много интересно... от една страна са запазването на добрите отношения между ЕС и Швейцария, от друга волята на 50,3 % от гласувалите швейцарци за налагането на квоти за граждани на ЕС за работа в страната. И депутатите са избрали някакво компромисно решение.... да видим какво ще каже ЕК за това решение. И как ще реагират швейцарското общество.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  Понеже ние все искахме да станем Швейцария на Балканите, добре ще е да вземем пример от техния парламент. Освен това не смятам, че въпроси , по които гражданите не са достатъчно компетентни, трябва да бъдат допускани на референдум.

 26. 26 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#25] от "Роси":

  Щото пък управниците ни са едни такива компетентни, мани, мани. Да връщаме монархията, тогава поне ще има на власт някой, който има личен интерес да мисли в дългосрочен план, това с всеобщото гласуване на навършилите 18 без други критерии не дава особено добри резултати.

 27. 27 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#25] от "Роси":

  Моля? Не са достатъчно компетентни? А кой е достатъчно компетентен? А как определяте нивото на компетентност, че да твърдите «тия са по-компетентни, тия по малко»?

  Кой трябва да управлява? Определен елит? Останалите нямат право на мнение щото си падат малко тъпички? Демокрацията не гарантира, че ще се вземат най-правилните решения, понякога народът взема грешни и лоши решения, но досега няма намерен друг вариант, който да работи по-добре.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  До коментар [#27] от "luda_krava":
  Когато си специалист по всичко, не си никакъв специалист.

 29. 29 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  [quote#26:"nemeria"]ото пък управниците ни са едни такива компетентни, мани, мани[/quote]
  те са точно такива каквито сме си избрали, начи като сме ги избирали сме сбъркали, но като решаваме въпрос , за който нямаме информация и не можем да преценим ще уцелим - алилуя

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 30. 30 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  [quote#27:"luda_krava"]Кой трябва да управлява? [/quote]
  представителната демокрация предполага управление от представители на народа, а не всяко решение да се "одобрява" от всички, обикновения човек нито има време , нито желание да се запознае със всеки управленски проблем, следователно и решението му ще бъде силно манипулируемо

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 31. 31 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  "Икономическите и търговските отношения на Швейцария с ЕС се ръководят от пакет от над 120 двустранни договора, обвързани с т.нар клауза на гилотината - ако бъде нарушен един от тях, спира действието на всичките."

  Интересна регулация на отношенията между ЕС и Швейцария, така и трябва.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 32. 32 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#10] от "Веселин Дечев":

  безкрайно по-демократично от Алкашия

  Birds of a feather flock together.
 33. 33 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  До коментар [#3] от "svoboden":
  До коментар [#4] от "Cara Mia":


  Значи, смятате, че волята на народа е без значение? Що за робски манталитет? Тоест, вие двамата не се смятате за достатъчно интелигентни и способни да вземате сами решения, които ви засягат лично, затова смятате, че винаги трябва да има някой над вас, дето да ви контролира и държи в "правия" път, ако решите някой ден да кривнете от него?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  [quote#9:"Sinite - завоят наляво забранен"]надали тия гласували ЗА на тоя референдум осъзнават че това ще доведе до излизане от ЕС [/quote]

  Швейцария, така или иначе, не е в ЕС. И няма и намерение да влиза, именно заради безумията на ЕС чиновниците, особено напоследък.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  [quote#25:"Роси"]въпроси , по които гражданите не са достатъчно компетентни, трябва да бъдат допускани на референдум[/quote]

  Това е - вари го, печи го, остави го дори и в демокрация да живее, то си иска "големия брат", иска си някой, дето да мисли и решава вместо него... То, затова и Швейцария е това, което е, а България... ами... знаем...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  Суверена народ при т.нар. демокрация - само бих искал, да не се лъже, а нещата да се наричат с имената им
  =========
  Много си лакум , няма как да стане !
  Хем демокрация искаш , хем нещата с истинските им имена .
  Да се послъгва е най демократично право .
  До коментар [#15] от "karabastun":

  Bukalemun
 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1346 Любопитно

  [quote#27:"luda_krava"]Моля? Не са достатъчно компетентни? А кой е достатъчно компетентен? А как определяте нивото на компетентност, че да твърдите «тия са по-компетентни, тия по малко»?

  Кой трябва да управлява? Определен елит? Останалите нямат право на мнение щото си падат малко тъпички? Демокрацията не гарантира, че ще се вземат най-правилните решения, понякога народът взема грешни и лоши решения, но досега няма намерен друг вариант, който да работи по-добре. [/quote]

  +++++++++++++++++++++++
  Не може да се каже по-добре. Обаче виж колко минуса си събрала. Както писах в предния си коментар:

  [quote#35:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]вари го, печи го, остави го дори и в демокрация да живее, то си иска "големия брат", иска си някой, дето да мисли и решава вместо него... [/quote]

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Погледнато непредубедено швейцарците искат да вършат това,което...и гърците. Само че те ще го облекат в закон. В Гърция вече и адски трудно чужденец да си намери работа. Гърците са с предимство дори и за "черната" работа! А пък "бежанците" ги държат по островите,бият ги когато не слушат,а каналджиите ги оставят да се удавят в морето.

 39. 39 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Така става, като им скъцнаха от Европа, искат-не искат...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 40. 40 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "lynyrdS":

  Нарича се охлокрация. Това е управление на Тълпата, чрез демагогия и популизъм. Демокрацията в условия на криза често се изражда в Охлокрация, което е притеснително с оглед на референдумите, които се водят и резултатите от тях, това означава, че демокрацията се руши.
  Предизвикателството пред съвременните демокрации е интернет и дезинформацията от злонамерени страни, които злоупотребяват със свободата на словото и демократичния процес.Аз лично нямам представа как може да се преодолее това, засега се на
  двваме да отмине бежанската криза и дълговите кризи в ЕС

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 41. 41 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#33] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  😊 Да лично аз не се смятам за компетентен по всички въпроси.

 42. 42 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  Парламентът на Швейцария не изпълни решение на референдум

  Кантоните в Швейцария не са длъжни да се съобразяват с решенията на Парламента. Всеки кантон е в законното си право да ги отхвърли, ако ги намери за неподходящи за себе си. За това изобщо не се споменава в статията. Швейцария не е като другите страни в Европа, алоууу.. Пак медийна манипулация.

  /не се чете/
 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Любопитно

  Като цяло вече взема да се усеща колко е силен ЕС щом Швейцария започна да отстъпва /макар засега не напълно/ .Важното е ,че се разбра това ,че ЕС няма да прави компромис с основните си ценности!Да му мислят тези тарикати от Острова-

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":

  Няма как иначе.Може и да е раздиран от конфликти и различия ЕС ,но това е една огромна и мощна структура с която всяка отделна страна трябва да се съобразява/ да отстъпва/.

 45. 45 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Референдумът даде задача на швейцарския парламент и той намери оптимално решение. Заглавието е заблуждаващо.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 46. 46 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#42] от "Тони Шнайдера":

  Само,че нали си наясно,че кантоните не могат да правят своя собствена политика без да се съобразяват с националната ,която от своя страна се съобразява с ЕС?!В случат ЕС е един мощен "танк",който е много муден,но пък тръгне ли нанякъде няма как да бъде спрян-!

 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Любопитно

  До коментар [#45] от "stein":

  ++++++++++++++++++++++++++++
  Най-общо казано швейцарците се "снишиха" по политико-икономически причини пред ЕС мастодонта като все пак запазиха някаква форма на достойнство.

 48. 48 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#46:"bat_plamen"]Само,че нали си наясно,че кантоните не могат да правят своя собствена политика [/quote]

  Точно това могат да правят братчед - и го правят - собствена политика на територията си. Вземи прочети Конституцията на Швейцария. Там механизмът е обяснен много добре. В Швейцарската конституция пише:
  - Централното правителство няма право да притежава полиция. Това е право на Кантоните
  -Централното правителство няма право да притежава армия. Това е право на Кантоните
  - Централното правителство не може да нарежда на Кантоните. То може да дава само предложения.

  /не се чете/
 49. 49 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  +++++++++++++++++++++++++++
  Най-общо казано здравият разум надделява в този случай.Швейцария дефакто няма почти никакви козове в тази "политическа игра " и се налага да отстъпва.

 50. 50 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Любопитно

  До коментар [#48] от "Тони Шнайдера":

  ...............Според тебе разумно ли е един-два кантона да не се съобразят с решението на парламента и да създадат силна конфронтация по оста Брюксел-Берн?!Помни ми думата ,че волю-неволю кантоните ще се съобразят с това решение.Брюксел няма да отстъпи и ще налага натиск докрай!

 51. 51 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#50:"bat_plamen"]Брюксел няма да отстъпи и ще налага натиск докрай! [/quote]

  Този натиск по-добре Брюксел да го беше приложил към скакалците-мигранти. Тъпо е да се притесняваш че ти е загоряла пържолата в тигана, когато цялата ти кухня е в пламъци. А швейцарците не ги мисли. Те си държат автоматите и патроните под кревата. Единствената боеспособна армия в Европа е тяхната. Останалите имат само военни оркестри.

  /не се чете/
 52. 52 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Ето как, лека полека, демокрацията се сменя с диктатура.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 53. 53 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  [quote#7:"001"]Но е добре да се напишат и броя на гласувалите на този референдум и резултатите от него, за да видим с каква част от швейцарците не са се съобразили.[/quote]
  The SVP's "counter-mass immigration" initiative has been narrowly adopted with 50.3 per cent of the yes votes. The difference between opponents and supporters is only about 19'500 votes.
  The participation rate was 56%.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 54. 54 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  [quote#48:"Тони Шнайдера"]Швейцарската конституция пише:
  -Централното правителство няма право да притежава армия. Това е право на Кантоните [/quote]
  Глупости на търкалета! Един (остарял вече) лаф гласеше: "3 неща обединяват тази хетерогеннта страна - железниците, пощите и армията".
  Та нека да не изпадаме в крайности, ако може.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 55. 55 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Никой не зачита 7 млн швейцарци враговете гледат да завладеят швейцария

 56. 56 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Нема проблем, само дето суверенитет не се яде, а перачите на пари искат само чистачки и обслужващ персонал. та образованите швеицарци, които не са вече в Европа, нямат друг бизнес без пазара на ЕО ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ф.Нинов":

  Е ако много искат, швейцарците ще получат каквото искат. Може да почакат и видят какво ще става във Великобритания пък после да действат.

 58. 58 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#27] от "luda_krava":
  "Останалите нямат право на мнение щото си падат малко тъпички? "

  Всъщност, огромна част от популацията по територията се вписва в определението "много тъпички".
  Аз лично не бих искал бъдещето ми да се определя от мнението на недоучилите 8-ми клас Сульо и Пульо.
  Ще приветствам елитаристично право на глас - 1 глас за всеки, завършил средно образование, 5 гласа за всеки с висше и 10 гласа за всеки с по-висока степен или повече от 1 висше (примерно). Незавършилите средно образование - ще изпълняват волята на по-умните от тях.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 59. 59 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  [quote#56:"ivanchoLA"]суверенитет не се яде[/quote]
  ама правиш ли разлика между суверенитет и СУВЕРЕН !!!, ЧЕ НА НЕГО МУ СЕ ЯДЕ ...!!!

  [email protected]
 60. 60 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Толкова за швейцарската демокрация.

 61. 61 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 274 Весело

  Искат да се застраховат хората, не им трябват тълпи от етнически римляни с бг паспорти, или в по-далечно бъдеще афганистански немци да речем.

 62. 62 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#60] от "gozambo":

  Ядец а?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 63. 63 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "gozambo":

  какво ще рече ,толкова?

 64. 64 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Някои сериозни бележки към точността на статията.

  Законът, приет във връзка с референдума, предвижда редица ограничения за миграцията.

  Освен изброеното в статията (предимство на швейцарците за работно място и санкции, ако не се спазва това правило), той предвижда и едно ключово условие - чужденците да доказват, че могат и се интегрират сполучливо в швейцарското общество като условие да получат право на пребиваване.

  Т.е. на практика квотите от референдума падат, но са заменени с общи привилегии за местните, общи ограничения за чуждите граждани и решения според конкретния случай.
  За такива случаи важи поговорката ни "не по врат, а по шия". Защото за чиновниците в Брюксел се оказа съществено да не присъства в закона понятието квоти.
  Резултатът е, че вместо за режим на квоти швейцарският парламент прие закон за режим на разрешения - т.е. още по-стриктен и филтриращ миграцията.

  Именно затова няма протести сред населението за "погазване на народния вот". Затова и партията - инициатор на референдума (Швейцарската народна) се отказа от идеята си да свиква втори референдум на същата тема.
  При това, ако някой е следил дискусиите през 2013-2014 за референдума, част от обществената реакция против беше заради несъгласие с режима на квоти като недостатъчно ефективен и прецизен.

  Личното ми мнение е, че истинският проблем при този референдум беше не да се ограничи миграцията, а да се ограничи неподходящата. Но според мен нямаше как да го формулират във въпросите за гласуване, защото референдумът щеше да бъде обвинен като акт на сегрегация.

 65. 65 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2233 Весело

  “Освен това Брюксел внимава да не създаде прецедент, от който да се възползва Лондон по време на преговорите за Брекзит...”

  Жив пример, че размерът винаги има значение!

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK