Данни от камиона в Берлин сочат, че може да е бил отвлечен

Камионът бе отделен от платформата с товара тази сутрин и откаран за допълнително изследване от полицията.

© Reuters

Камионът бе отделен от платформата с товара тази сутрин и откаран за допълнително изследване от полицията.Данни от проследяващото устройство на камиона, който прегази и уби 12 души в Берлин и рани близо 50, показват, че не е изключено той да е бил похитен заедно с шофьора.


Това съобщава полското издание за делови новини money.pl, което разговаря с Лукаш Васик, транспортният мениджър на компанията собственик WP, регистрирана в Гданск.


Той казва, че от устройството за сателитно проследяване се виждало, че "някой се опитва да запали двигателя и да подкара камиона" без ясно обяснение.
Васик потвърждава, че в кабината би трябвало да има само един водач на полската компания за превози.


Шофьорът е превозвал 25 тона стоманени пръти от Торино за германската "ТисенКруп", но в Берлин разбрал, че ще трябва да изчака до вторник сутринта за разтоварване и го паркирал.


В 15:44 някой се е опитал да запали двигателя, разказва Васик. Втори опит е направен в 16:52 и двигателят е работил до 17:37, като през това време камионът не се е движил. Последвали са още няколко запалвания на двигателя до 19:34, когато камионът поема към центъра на Берлин.


Васик казва, че двигателят не е включван, за да се държи топъл, както и не е за затопляне на кабината с шофьора, тъй като за комфорта на водача се използва друга система.


"Изглежда сякаш някой се е опитвал да разбере как се кара такъв камион и е имал проблеми с това да го подкара."


Полският мениджър твърди, че познава шофора от няколко години и никога не е имал проблеми с 37-годишния мъж. Собственикът заяви в понеделник вечерта, че това е негов братовчед с 15 години опит зад волана.


"Той не се вълнува от политика, не се е изказвал срещу имигрантите мюсюлмани", казва Васик. Всички в компанията се надяват да не се потвърдят спекулациите в медиите от нощта, че тялото, открито в кабината на камиона, е на поляка.Полицията в Берлин не е разпространявала досега информация за движението на камиона до площад Брайтшайдплац.


Според медиите в германската столица очевидец е видял как от мястото на водача изскача мъж и хуква от мястото на трагедията. Той е проследен от очевидци и заловен от полицията на около 2 км в голям парк, където може би е опитал да се скрие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK