Управляващите в Полша оттеглиха скандалния медиен закон

Управляващите в Полша оттеглиха скандалния медиен закон

© Agencja Gazeta, ReutersУправляващите в Полша оттеглиха скандалния медиен закон, който предизвика най-сериозната политическа криза от години.


След четири дни на протести на граждани около парламента и окупация на пленарната зала от опозиционни депутати правителството пое ангажимент пред президента Анджей Дуда да не въвежда ограничения за присъствието на медии в Сейма, съобщи в. "Гардиън". По-късно това бе потвърдено и от долната камара на парламента.


За втори път консервативната популистка партия "Право и справедливост" оттегля проектозакон, който води до масови протести от гражданското общество и опозицията.
Предишният такъв случай бе опитът ѝ да забрани абортите при всякакви обстоятелства, дори когато бременността е резултат от изнасилване и сериозно застрашава живота на майката.


Новите правила за работа на журналистите в Сейма, които трябваше да влязат в сила от 1 януари, позволяваха в главната сграда, в която заседават депутатите, да влизат само специално акредитирани кореспонденти (не повече от двама от редакция).


За журналистите се предвиждаше създаване на пресцентър в друга част на парламента, където повечето от тях да имат постоянен достъп.


Забраняваше се и прякото записване на парламентарните сесии освен за пет избрани телевизионни станции.


Партията взе множество спорни решения, откакто се изкачи на власт миналата година. Опитът ѝ да овладее Конституционния съд накара Европейската комисия да заплаши Варшава с процедура за върховенство на закона, която досега не е стартирана срещу нито една държава - членка на Европейския съюз.


Преди седмици омбудсманът и други правозащитници реагираха остро на проектозакон, който на практика ще забрани гражданските контрадемонстрации срещу църквата и институциите. В него изрично е записано, че по време на събитие, организирано от католическата църква или от държавата, не може да се провеждат други демонстрации на същото място.


Едно от първите решения на "Право и справедливост" бе да спре държавните помощи за инвитро процедури и да пренасочи парите за социални помощи за многодетни семейства.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK