Обрат в Берлин: Нападателят е на свобода и въоръжен (хронология до 20 часа)

Обрат в Берлин: Нападателят е на свобода и въоръжен (хронология до 20 часа)

© ReutersКамион се вряза в понеделник вечер в коледен базар на площад "Брайтшейдплац" близо до мемориалната църква "Кайзер Вилхелм" в Берлин. (Обобщения на събития от началото на инцидента и нощта - тук, хронология до 14:30 часа - тук.)


Какво е известно и потвърдено от германските власти за инцидента до момента:


- Полицията потвърди за 12 загинали и 48 ранени, 18 от които много тежко.
- Камионът е собственост на полска фирма, която заяви, че е изгубила връзка с шофьора в понеделник следобед. Разследващите съобщиха, че работят по версия за кражба на превозното средство.
- Полицията залови предполагаемия водач, забил камиона в базара, но вечерта го пусна. Неговата самоличност все още не е съобщена от властите, освен че вероятно е от Пакистан, влязъл е на 31 декември 2015г. и говори рядко срещания език балуджи. В камиона е намерен друг пътник, който е мъртъв с огнестрелни рани. Той е от полски произход.
- Според "Ди Велт" реалният извършител не е заловен, въоръжен е и представлява заплаха.
- Германският канцлер заяви, че случилото се е терористична атака.
"Дневник" проследи случилото се на живо до 20 часа:


20:00 Кабинетът на Главния прокурор на Германия съобщи, цитиран от "Ройтерс", че не разполага с достатъчно доказателства, за да повдигне обвинения на конкретен заподозрян извършител на нападението. Поради това задържаният пакистанец е освободен.


Три часа преди това Михаел Беренд, репортерът от "Ди Велт", който първи съобщи съмненията на следствието, че е задържан шофьорът на камиона, заяви, че властите са "абсолютно объркани" и първоначалната надежда е сменена от обезсърчение. "Полицията няма идея кого да търси.Задачата е като да ровиш за игла в купа сено. Нямат оръжие на престъплението, нямат ДНК... Докато не получат конкретна информация, абсолютно неясно е с какво си имат работа."


19:15 Организаторите на коледни базари в Европа и Северна Америка съобщават, че са предприели допълнителни мерки за сигурност като една от първите от тях е да има видимо увеличено присъствие на полицейски патрули.


18:47 Андрей Бабиш - финансов министър на Чехия, един от най-богатите хора в страната и лидер на най-популярното движение ANO, обвини Ангела Меркел, че е отговорна за атаката в Берлин. "Мигрантската вълна, заливаща континента, трябва да бъде спряна. Меркел пусна на безконтролни вълни мигрантите в Германия и Европа без документи за самоличност и без да знае, фактически, кои са те в действителност. Решението мир в Сирия и завръщане на мигрантите у дома. За тях няма място в Европа."


18:25 Йозеф Йофе, издател и редактор на седичника "Ди Цайт", прогнозира край на политиката на отворени врати за мигрантите, поведена от Меркел. В статия за лондонския "Гардиън" той казва, че ще последва радикална ревизия на този ходход, ако се установи, че нападателят от Берлин е бежанец.


"Така добрите намерения свършат по грозен начин. () Най-достойните намерения са безсмислени, когато терорът легитимира антиимигрантски и изолационистки партии отдясно и отляво. Популизмът винаги е бил едновременно и ляв, и десен."


18:18 ThyssenKrupp потвърди, че полският доставчик е имал товар за тях и че са го върнали в понеделник, защото по график е трябвало да го разтоварят във вторник сутринта. В компанията не знаят къде е отишъл той след това. Неговият братовчед и собственик на транспортната фирма твърди, че водачът е паркирал в квартала до складовете, която описал като "странен", и отишъл да си купи дюнер.


Бранденбургската врата бе осветена в цветовете на националния трикольор и на флага на Берлин.

© Reuters

Бранденбургската врата бе осветена в цветовете на националния трикольор и на флага на Берлин.


Обрат в Берлин: Нападателят е на свобода и въоръжен (хронология до 20 часа)

© Reuters


17:58 24 пострадали вече са изписани от болниците, съобщи берлинската полиция.


17:40 Властите казват, че след пристигането на десетки хиляди мигранти през миналата и тази година са зачестили ксенофобските нападения срещу убежища за бежанци в Берлин - 59 през 2015г. и 48 досега през 2016г.


17: 35 Бежанци от центъра в бившето летище "Темпелхоф" описаха как в 3:30 са били разбудени от виковете на командосите, влезли в два хангара да събират веществени доказателства за заподозрения пакистанец, задържан малко след нападението. Той временно е бил настанен тук и претърсването е било внезапно.


17:30 "Посланието ми към германците е: "Не подозирайте всекиго, не правете общи заключения за всички.". Това казва пред "Ройтерс" 26-годишният сириец Суфи, живеещ в хангар №7 на бившето летище "Темпелхоф". Други от настанените в центъра за бежанци добавят, че след атаката в Берлин са притеснени как ще ги възприемат в страната.


Старото летище на Берлин е било "архитектурна гордост" на нацистите. Днес в него са подслонени хиляди мигранти.

© Reuters

Старото летище на Берлин е било "архитектурна гордост" на нацистите. Днес в него са подслонени хиляди мигранти.


16:40 Решението на Меркел преди година да приеме 1 млн. мигранти е "катастрофално за Германия и ЕС", твърди пред Би Би Си специалистът по въпросите на тероризма Антъни Глийс. Според него е било ясно от самото начало, че мнозина от идващите изобщо не са от Сирия и въпреки това са допуснати без нужната проверка.
"Ако просто отвориш границите си, ще вкараш и много малък брой от особено опасни хора. Но нямаш и нужда от много хора, за да дестабилизираш доверието на хората към правителството", допълва той.
Глийс смята, че германците трябва да преодолеят враждебността си към следене от силите за сигурност и да демонстрират, че демокрацията им има мускули. "Разбирам опасенията им заради миналото, където има Гестапо и Щази, но става въпрос за днешния и утрешния ден, не за вчера."


16:05 Канцлерът Ангела Меркел пристигна на мястото на трагедията от понеделник вечер и положи цветя. Тя е съпровождана от берлинския кмет Михаел Мюлер, вътрешния министър Томас де Мезиер и външния министър Франк-Валтер Щайнмайер, за когото се говори напоследък, че може да е следващият президент на страната.


Обрат в Берлин: Нападателят е на свобода и въоръжен (хронология до 20 часа)

© Reuters


16:02 Ръководителят на берлинската полиция Кандт отвърна на въпрос от журналисти защо не е имало по-добра защита на този коледен пазар, че в този случай нищо не е можело да спре камиона с 25 тона стомана. Потенциалните цели в Германия са толкова много - има 2500 коледни пазара, 60 от тях са в столицата.


16:00 Ръководителят на федералната полиция на Германия съобщи първи подробности за загиналите - 6 от тях са идентифицирани като германски граждани.


15: 58 Полицията в Берлин призовава хората да се свържат с близките си, защото телефонът им за издирване на загинали и пострадали в нападението, прегрял от разтревожени позвънявания на притеснени берлинчани.


15:42 Холгер Мюнк, председател на Федералната служба за разследване на престъпленията, каза на същата пресконференция, че в миналото са анализирали каква е заплахата за събирания на хора като коледните пазари и, за съжаление, трагедията в Берлин е потвърдила опасенията им. Очевидно защитните мерки трябва да се ревизират и информацията, която събираме, ще ни помогне за това, добави той.


15:38 Не знаем още дали нападателите са един или няколко и дали има съучастници. Задържаният пакистанец отрича да има нещо общо и това ни задължава да продължим да издирваме и евентуални други лица, добави прокурорът.


15:35 На специална пресконференция на федералната антирероритична прокуратура Петер Франк потвърди, че полският шофьор на камиона е бил застрелян в кабината в нападение с предполагаеми терористични мотиви. Последвалите действия наподобяват характерния подход за подобни терористични атаки. Няма още видео послание или достоверно поемане на отговорност от терористична мрежа.


"Ударено е сърцето на Берлин"

© Reuters

"Ударено е сърцето на Берлин"


15:25 Случилото се в Берлин все повече прилича на нападението от Ница през лятото. Тогава "Дневник" разказа как може да бъде спряно такова достъпно и много ефективно средство за атентат като автомобил или камион. За целта в страни като Израел, САЩ или Великобритания се разработва специална инфраструктура. Тя изглежда елементарно, като дизайн се вписва в градската среда (някои елементи са практически невидими, защото приличат на част от сградата или тротоарите), но е изненадващо ефективна. Историята с видео от нашия архив можете да прочетете тук.


15:12 Геерт Вилдерс, лидер на холандската опозиционна и антиислямска Партия на свободата, която в момента е най-популярната в страната, призова в "Туитър": "Те ни мразят и убиват. И никой не ни защитава. Лидерите ни предават. Нужна е политическа революция. И да защитим нашите хора."


15:04 Собственикът на полската фирма и братовчед на убития шофьор на камиона, казва за полската телевизия TVN, че от снимките на 37-годишния Лукаш Урбан вижда, че той се е борил за живота си с нападателя. Ариел Журавски е получил снимки за идентифициране на жертвата и казва, че лицето му е окървавено и подуто от рани.


14:55 На страницата на берлинската полиция в "Туитър" бе съобщено, че понеже задържаният отрича да има каквото и да е общо с трагедията на коледния пазар, "оставаме особено бдителни, бъдете бдителни и вие". След това се отправя призив към населението: "В името на вашата безопасност! Ако забележите нещо подозрително, не започвайта сами да го разследвате, това е нашата работа!"


14:50 Органите на реда призовават жители и гости на столицата да запазят спокойствие; коледните и новогодишни тържества продължават при засилена охрана; повече сили за сигурност ще има на утрешния футболен мач в Берлин.


14:45 Няма нови арести, но ако има други заподозрени, "ще сторим всичко възможно да ги открием", добавиха от берлинската полиция. Органите на реда призовават очевидци да предоставят всякаква информация, снимки и видео на атаката.


14:35 Началникът на берлинската полиция Клаус Кандт казва пред "Ройтерс", че властите не са сигурни ,че задържаният пакистанец е шофьорът на камиона, врязал се в коледния пазар. Това стана на пресконференцията на берлинското кметство и местните власти.


14:18 НОВ ОБРАТ В ДРАМАТА. Според в. "Ди Велт" реалният извършител на нападението с камиона все още не е заловен, въоръжен е и представлява заплаха. Високопоставени източници от полицията са казали за изданието "хванали сме погрешния човек" и че "имаме нова ситуация, всички специални части и берлинските служби са уведомени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (172)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И това го разбраха 20 часа след атентата?

 2. 2 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Току що показаха по АРТЕ,че е задържан,пакистанец.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 3. 3 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Това е абсолютна гадост.
  И сега?
  Явно германската полиция не е на нивото което се очаква да бъде.

  Panta rhei....
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  Майко мила, що прави германската полиция?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Нали някакъв очевидец снощи го видял да слиза от камиона и бягал след него 2 км. , докато уведомявал полицията за местоположението. Май е бягал зад грешен човек.

 6. 6 Профил на pukii
  pukii
  Рейтинг: 229 Гневно

  Съвременните германци са срам за дедите си!

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Меркел ги кани, и слобода им дава! Да праят квот си искат! И някой от тях се възползват от слободата! Да живей либерастията!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Вилкомен бе, не разрахте ли.

 9. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 912 Неутрално

  По-важното е,че Меркел и обкръжението й все още не са разбрали,че са пуснали "троянският кон" не само в Германия, ами в цяла европа!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 10 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Нали имаше очевидец, догонил бягащия атентатор? Да не излезе, че терористът е викал "Дръжте терориста"?

 11. 11 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Басимамта, ако това се окаже вярно направо ще повярвам на експертите които твърдяха, че атентата е зле организиран, дело на вълк единак и не е свързан с останалите станали на същият ден. К'во стана с нападателя от Цюрих, идентифициран, заловен?

 12. 12 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да си го кажем направо - тотален провал за германското разузнаване и германската полиция.

  Западноевропейските държави се оказват прогнили отвсякъде.

 13. 13 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 717 Разстроено

  Пълни некадърници и наивници! Това не е онази Германия!

  Евроатлантида
 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Да го търсят при ГХК.

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#1:"Yossarian"]И това го разбраха 20 часа след атентата?[/quote]
  Така е прието да се прави. Терористите гледат телевизияи четат интернет и се налага да бъдат дезинформирани докато биват издирвани. Медиите публикуват каквото полицията каже.

 16. 16 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#13] от "sa6":

  Ти коя "онази" Германия очакваш, с газови камери в покрайнините на града ли?

 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  Този бдителен гражданин, дето е насочил полицията към мнимия шофьор, и той ли е вече в неизвестност?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  На германците ще им трябват Динко (от Ямбол) и Перата!
  ...И „свински опашки“!

  До коментар [#4] от "neut":
  До коментар [#6] от "pukii":
  До коментар [#13] от "sa6":

 19. 19 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Хайде сега да кажем "je suis Berlin" и да оставим по някое плюшено мече!

  Евроатлантида
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Много лоша новина за гражданите на Берлин.

 22. 22 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#17] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Проблем ли е да има двама шофьори? Камионите събират трима на предните седалки ако не се лъжа.

 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  [quote#12:"12345"]Западноевропейските държави се оказват прогнили отвсякъде.[/quote]

  Свободен си да отиваш в матушката си. Препаратът за вана те зове.

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 827 Неутрално
 25. 25 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#12] от "12345":

  Аха. Казваш там на изток, където ежедневно умират десетки хора след пиене на одеколон и препарат за вана, страните са непрогнили.

 26. 26 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  В цяла западна Европа цари несериозно отношение към реалните заплахи, за сметка на пропагандното помпане на нереални такива.

 27. 27 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 509 Гневно

  иначе тържествата продължават при засилени мерки за сигурност р'ираш ли!!! меркелицо меркелицо.това ли е новото нормално? иначе как беше продължаваме да сме толерантни и ала бала.драйфа ми се от тая дума толерантност вече!

  харпун
 28. 28 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  А дали изобщо и нашия убавец Светослав са го арестували?... Че и там много бързо го откриха, пак уж по сигнал на свидетели.

 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#22] от "marinyotov":

  е да се утепат двама нарочно е така, за майтап... толкова луди не са даже джихадистите

 30. 30 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Гневно

  Жалко за германците, че си отидоха бадева, но живите нека пак преизберат баба Яга за Канцлер!!!!

 31. 31 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3568 Неутрално

  До коментар [#7] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":

  И аз не харесвам либерастията, но повод за радост и злобеене няма. Вчера не се радвах на смъртта на ватниците, за което бях наречен как ли не. Не мога да се подигравам и със смъртта на немците.
  Нека виновният бъде заловен и наказан или "неутрализиран".

  Еретик
 32. 32 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Нашенските философи няма да пропуснат случая да изкажат мнение по отношение на Меркел и как биха се справили на нейно място !".Троянски кон" беше пуснат още след падането на Берлинската стена и тогава пуснаха и нас да се движим из Европа и аз не мисля , че това беше грешка (въпреки че и ние им създаваме проблеми). За убийството на руския посланик в Анкара пак ли Меркел е дежурен виновник ?

 33. 33 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4841 Неутрално

  [quote#26:"Paolo Di Canio"]за сметка на пропагандното помпане на нереални такива[/quote]
  Я дай пример за нереална заплаха.

  Gunter glieben glauchen globen
 34. 34 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2433 Разстроено

  Няма ли КРАЙ? Светът се превръща в ужасяващо място заради престъпното нехайство на "цивилизованите", отново използвано от "варварите". Това човечество как не научи един урок?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 35. 35 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Меркел се грижи за вашите незабравими емоции.
  Искате емоции,страх,паника,несигурност.............изберете Меркел.
  Качествен продукт,който над 50 години е доказал своите качества и постоянство.
  Изберете Меркел
  П.С
  Продукта се гарантира от ГДР и комсомола.

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3561 Весело

  [quote#4:"neut"]Майко мила, що прави германската полиция? [/quote]
  Ми трудна работа. Сред толкова арийци лекари, инженери, атомни физици и учители, с които се урЕдиха напоследък - как да го различиш!

 37. 37 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Мути има решение: да забрани християнството и християнските празници за да не разваля настроението на гостите!!

  Евроатлантида
 38. 38 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 526 Неутрално

  [quote#4:"neut"]Майко мила, що прави германската полиция?[/quote]
  Е да, ако беше се случило тук, не дай Боже, нашите веднага щяха да го хванат, нали?!

 39. 39 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Вчера един съфорумец ми обясняваше как службите са на ниво и си вършат работата експедитивно...Тежки дни за Европа, тежки дни за християните по света..Бог да прости загиналите от атентатите в последните дни.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 40. 40 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "pukii":

  Дедите, които предизвикаха и загубиха 2 световни войни, заличавайки няколко десетки милиона души от земята, ли?

  Hang on tightly, let go lightly
 41. 41 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 784 Весело

  А заглавието и отразяването на новината е все едно, че гледаме мач на Григор Димитров на финала на Уимбълдън...

 42. 42 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#32] от "the_axel":

  Не е Меркел. Оказа се, че е ЦРУ.

 43. 43 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Аз си мислех ,че по-зле от нашита полиция няма...

 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8939 Гневно

  Да ви ...в калпавите ....1
  Аз не си представям пък как камион, че и с прицеп ще стигне изобщо например до варненския коледен базар !
  Тия не стига, че не могат да си организират базарите, ами май изобщо не знаят къде са !?!

  [email protected]
 45. 45 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Съвсем скоро ще бъде заловен ,в това съмнение да няма . Там има истински работеща система от институции , както и будно гражданско общество . Ами ние какво ще правим , като сме толкова окаяни ?

 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  [quote#32:"the_axel"]За убийството на руския посланик в Анкара пак ли Меркел е дежурен виновник ? [/quote]
  Това е стара, но жалка фатка - да омешвате всичко до пълен абсурд, та белким се размият факти и отговорност.

  Меркел си е виновна, та дрънка!
  Защото тя застана начело и прокарва тая политика, която доведе до тук Европа. Обама, Тя, Камерън и Сарко, продължен "успешно" от мошу барбарон ... А в Европа специално - тя е флагманът, тя е локомотивът, тя е командирът и тя е координаторът на тази политика.
  При това с хъс и упорство ...

 47. 47 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  " Неговата самоличност все още не е съобщена от властите, освен че вероятно е от Пакистан,"
  Напротив, в медиите/немските/, е съобщено първото му име и инициала на фамилията му, както че е на 23 години и е от Пакистан. Но се появяват сериозни данни, че не той е извършителят на това античовешко деяние. Няма следи от барут по ръцете му. Той отрича. А знаем, че обикновено подобен вид фанатиаирани изроди даже се гордеят с извършените убийства. Така че вероятно истинският атентатор се намира на свобода и е въоръжен.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 48. 48 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  [quote#37:"sa6"]Мути има решение: да забрани християнството и християнските празници за да не разваля настроението на гостите!! [/quote]Проблемът не е само в християнството, а изобщо в европейския начин на живот. На гостите и това не им харесва.

 49. 49 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 526 Неутрално

  [quote#35:"kapitalcho"]Меркел се грижи за вашите незабравими емоции. [/quote]
  Може пък и да е съдба! Едно време едни дядовци съвсем без задни мисли намесиха племето на арийците (= ари) в един съвсем друг филм. И днес съседите на това племе, което и сега си живее в Афганистан и Пакистан дойдоха тук и много жестоко им го набучиха на внуците...

 50. 50 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 423 Разстроено

  УжасТ! Могъщата Германия се разкапва и разлага пред очите ни, заразена от вируса на либерализма...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 51. 51 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Доста съм объркан от двусмислените изказвания.Има ли втори терорист на свобода? Дано се даде по-конкретна информация.Тя е важна за общественото поведение и настроение в навечерието на светлите празници и в Германия, и навсякъде в Европа.

 52. 52 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#12:"12345"]Западноевропейските държави се оказват прогнили отвсякъде. [/quote]
  Да, що се отнася до сигурност положението е зле. Просто това бяха първите 60 мирни и благоденстващи години за европейците и от хищници вечно нащрек се превърнаха в кроткопасящи овце. А вълците вече влязоха...

 53. 53 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Все още никой журналист не попита как така ТИР ще бъде допуснат до този площад? Не е ли направена основна проверка, ако се предположи, че е снабдявал някой магазин със стока?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 54. 54 Профил на hchinaski
  hchinaski
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дундурук":

  А може точно зад правилния човек да е бягал и да са им извъртели един хубав номер на полицията...

 55. 55 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  “Високопоставени източници от полицията са казали за изданието “хванали сме погрешния човек" и че "имаме нова ситуация, всички специални части и берлинските служби са уведомени."

  Резил!
  Утехата е че поне засега не са застреляли грешния човек!

  I Want To Believe
 56. 56 Профил на hchinaski
  hchinaski
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#39] от "1Sion1":

  Абе може и да си прав, но службите са ограничени от доста неща. Както и да работят, при сегашните си законови ограничения и при Х милиона на брой мохамедки из Европа, е невъзможно да спрат всичко.

 57. 57 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#4:"neut"]Майко мила, що прави германската полиция?[/quote]
  Същото, което прави френската във филмите на Луи де финес, а и наяве в Париж при подобни ситуации.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  До коментар [#51] от "glaxo":

  Най-вероятно е "клетка" с поне 5-ма участници. Това се шподсказва от практиката и учебниците по тероризъм на ислямистите. Сред "бойците" на ИДИЛ има достатъчно пакистанци, афганци, чеченци и какви ли не "борци за вярата' с изпрани мозъци тренирани да убиват "неверниците".
  Любопитно е да се знае повече за мъртвия човек в кабината на шофьора, дали е оригиналният шофьор убит за да се завладее превозното средство.

 59. 59 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#33:"Blood Red Skies"]Я дай пример за нереална заплаха. [/quote]
  Разпадането на Русия!
  (според тебе и Роската)
  Чакате го от години, но е нереално и както виждаш не се случва.
  Докато реалното разпадане на Сирия е заплаха за БГ.

  До коментар [#33] от "Blood Red Skies":

 60. 60 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1402 Гневно

  https://pbs.twimg.com/media/C0G4yFuXEAEpBTv.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 61. 61 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 644 Неутрално

  [quote#19:"sa6"]
  Хайде сега да кажем "je suis Berlin" и да оставим по някое плюшено мече! [/quote]

  Може и жу сюи Андрей Карлов.

 62. 62 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 644 Неутрално

  [quote#45:"v.n.t.news"]Съвсем скоро ще бъде заловен ,в това съмнение да няма . Там има истински работеща система от институции , както и будно гражданско общество . Ами ние какво ще правим , като сме толкова окаяни ? [/quote]

  Хайде, моме, малко по-спокойно. Онзи римлянин в метрото два месеца не можаха да го хванат. Накрая пуснаха видеото, Нова тв го разкри, а шофьорът на автобуса - българин - го издаде на полицаите. Така че хайде охлади градуса малко за немското могъщество.

 63. 63 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4841 Любопитно

  [quote#59:"Sааlеte"]Разпадането на Русия! [/quote]
  Това не е заплаха, а чудесна перспектива, макар и малко вероятна.
  [quote#59:"Sааlеte"](според тебе и Роската[/quote]
  Я дай пример кога съм казвал това?

  Gunter glieben glauchen globen
 64. 64 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  по-добре да не дават информация докато не е приключило следствието.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 65. 65 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#53:"достатъчно"]Все още никой журналист не попита как така ТИР ще бъде допуснат до този площад? [/quote]
  Това базарче не е точно върху площад, а по тротоара на един булевард и да влезеш в него директно от пътя е доста лесно.

 66. 66 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#55:"2.5"]поне засега не са застреляли грешния[/quote]
  Затова във Франция първо ги застрелваха и после ги разпитваха.
  Така мюслитата не можеха да кажат, че не са.
  И виновен беше-е-е…Путин
  (ама разбира се !)

  До коментар [#55] от "2.5":

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#33] от "Blood Red Skies":


  [quote#33:"Blood Red Skies"]за сметка на пропагандното помпане на нереални такива- цитат на коментар #26 от “Paolo Di Canio”

  Я дай пример за нереална заплаха. [/quote]

  За въпросния заплахата от Русия е очевидно нереална заплаха.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 69. 69 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Друго си беше ЩАЗИ едно време, щяха да са го задържали и вече щеше д е направил пълни самопризнания, щеше да е разказал целия си живот и щеше да е признал всичко.

 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Любопитно

  "- Според "Ди Велт" реалният извършител не е заловен, въоръжен е и представлява заплаха."

  КАКВО!? Олеле, нали уж нападателя беше заловен и арестуван... какво стана сега!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#25] от "Yossarian":

  '' Аха. Казваш там на изток, където ежедневно умират десетки хора след пиене на одеколон и препарат за вана, страните са непрогнили.''

  АхА...Ма твоята световна география освен ЕС и Матушката нищо друго ли не включва? Щото още по-източно от любителите на одеколон и антифриз има едни с дръпнати оченца, не особено толерантни, дето ''правоверните'' навлеци рекат ли да си разиграват коня като у Швабско - едни ''играчки'' Ще получат, ама не плюшени, а оловни ...

 72. 72 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#12:"12345"]тотален провал за германското разузнаване и германската полиция.
  [/quote]

  Ми били са заети да подслушват нашия Светослав.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 73. 73 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "pukii":

  Такива ги направиха американците и евреите като непрекъснато им вменяват вина за събития преди 70 години.

 74. 74 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ако европейските началници не вземат вече адекватни мерки ще започне саморазправа на гражданите. Друг начин няма, поетапно извозване от там откъдето са дошли.

 75. 75 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  "Те ни мразят и убиват. И никой не ни защитава. Лидерите ни предават. Нужна е политическа революция. И да защитим нашите хора."
  Нима не е така?!

 76. 76 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Да бяха оставили ЩАЗИ сега нямаше да берат ядове.

 77. 77 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  покажи им човечност и съчуствие а те ти отвръщат с първобитни религии и омраза

 78. 78 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  До коментар [#1] от "Yossarian":
  какви ти 20 Часа ?
  Атентата е извЪршен около 20:00 вЧера веЧерта, до 1:00 Часа тази сутрин са се грижили да изваждат ранените и труповете, и Чак след 1:00 Часа полицията е запоЧнала да установява следите. Оказва се, Че истинския шофьор на камиона (поляк) е застрелян, но оЧевидно не са открили барутни следи по коЖата на заподозрения, сигурно са сравнявали и пръстови отпеЧатъци от волана !
  тя затова и „Mutti“ Merkel в обрЪщението си каза:

  „Ich weiß, dass es für uns alle besonders schwer zu ertragen wäre, wenn sich bestätigen würde, dass ein Mensch diese Tat begangen hat, der in Deutschland um Schutz und Asyl gebeten hat. Dies wäre besonders widerwärtig“

  "Знам, че ще бъде особено трудно за всички нас, станалото да се понесе, ако се потвърди, че човекът, направил това нещо, е потЪрсил в Германия защита и убежище. Това би било особено отблъскващо"

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Стрелба във Висбаден преди малко - един убит и няколко ранени.

 81. 81 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#58] от "daskal1":

  +++++Много вероятно да е така, както предполагате.Тъжното е , че ислямските екстремисти и маргиналите постигат целите си в Европа. Но който допуска тежки политически грешки (имам предвид лидерите на Стара Европа и Брюкселската бюрокрация) , ще плаща цената и то много години напред.

 82. 82 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#78] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Значи според теб разследването на атентата започва след като лекарите се погрижат за ранените, пожарникарите разчистят мястото и всички се наспят?

 83. 83 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Страшното е, че вече въпросът е какво следва.....
  Съболезнования!

 84. 84 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 506 Гневно

  както преди години Горбачов предаде света с всички последици за всички нас, така сега Меркел предаде Европа!!!

 85. 85 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Голям обрат, голям цирк.... Неудобен ли се оказа този, дето хванаха? Да не вземат сега убития поляк да обвинят?

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 86. 86 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#45:"v.n.t.news"] както и будно гражданско общество . [/quote]

  Г-жо, забравили сте да сложите настроение "Весело" на коментара си. Точно обществото в Германия да наречете "будно" не е много адекватно предвид случките от последните 2 години. А за случките от последното столетие няма да говорим, защото ще стане мътна и кървава.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 87. 87 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Става лошо, мюслитата са държат като разгонени нерези и атакуват всичко пред очите им. Тези им действия ще налеят масло в огъня на радикални групировки които биха променили политиките на отделни държави и на ЕС като цяло. За съжаление радикализмът поражда ответна реакция която също е...радикализъм.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 88. 88 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "В името на вашата безопасност! Ако забележите нещо подозрително, не започвайта сами да го разследвате, това е нашата работа!"

  Е на тва му се вика професионалисти : задържаният отрича ; нападателят е на свобода и въоръжен...

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 89. 89 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 827 Неутрално

  [quote#76:"citoyen"]Да бяха оставили ЩАЗИ сега нямаше да берат ядове. [/quote]

  а Гестапо още по добре

 90. 90 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Абе, Дневник, превръщате се все повече в блиц. Все си мислех че сте сериозна медия. Какви са тия заглавия ала Уикенд???
  Все още няма официално потвърждение, че нападателят е на свобода. Има единствено съмнение, че заловеният е извършителят или че е бил сам и няма съучастници които БИ МОГЛО да са на свобода. В момента изследват ДНК проби от местопрестъплението с такива от заловения и скоро ще се знае повече.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 91. 91 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#28] от "volarok":

  Бързо го откриха, защото най-вероятно украинката си ги е познавала. Изглеждаше, че върви заедно с тях, по начина, по който се спря на площадката и леко се извърна наляво. Не приличаше на случайна минувачка.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 92. 92 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1056 Любопитно

  До коментар [#82] от "Yossarian":
  [quote#82:"Yossarian"]Значи според теб разследването на атентата започва след като лекарите се погрижат за ранените, пожарникарите разчистят мястото и всички се наспят? [/quote]

  според мене ли ?!
  Не, според правилата !
  Тежко ранени например трябва да бъдат стабилизирани на място, за да не крепират по пътя към болницата !
  но преди това пожарникарите трябва да ги извадят от развалините, и това не става със багера !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 93. 93 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "Без коз": По-важното е,че Меркел и обкръжението й все още не са разбрали,че са пуснали "троянският кон" не само в Германия, ами в цяла европа!
  ====================================

  Няма как да разберат сега, защото те си го знаят още от времето, когато си ги поканиха. И даже от преди да ги поканят. Нима си вярвате, че един канцлер на Германия е толкова тъп, че да не може да разбере това, което всички ние разбираме? Нима си вярвате, че тролчетата във форума не разбират това? Та то е по-ясно и от слънчев летен ден. Но те прават и говорят това, което е в техен интерес и в интерес на управляващата класова прослойка, която представляват или която им плаща.

 94. 94 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Разстрелвай без да питаш!

 95. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Любопитно

  До коментар [#51] от "glaxo":

  И аз се чувствам по същия начин. Чудя се как някоя камера в района не е заснела въпросния атентатор. В Берлин няма ли видеонаблюдение в центъра, особено около места като Коледния пазар, където винаги се събират много хора....!???

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 96 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#26] от "Paolo Di Canio": В цяла западна Европа цари несериозно отношение към реалните заплахи, за сметка на пропагандното помпане на нереални такива.
  ====================================

  Въпрос на политика. Щраусите правят същото, когато са застрашени. Заравят си главата в пясъка, като са сигурни, че ако не я виждаш, опасността престава да е опасна. Нея все едно я няма.

 97. 97 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Проблеми създадоха разните тантета, големи проблеми и на самите себе си!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 98. 98 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 827 Неутрално

  [quote#95:"Иво"] Берлин няма ли видеонаблюдение в центъра, особено около места като Коледния пазар[/quote]

  Законите за видеонаблюдение в Германия са много рестриктивни, лични данни и т.н. Ако погледнеш на google street view ще ти направи впечатление че Германия е една от най - бедните на снимки страни, дори и тези снимки които ги има са много стари - на към 10 и повече години.

 99. 99 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 727 Разстроено

  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2345066

  Е това са хората, които Меркел ни натресе.И това е интелигентната част сред тях...

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 100. 100 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#45] от "v.n.t.news": Съвсем скоро ще бъде заловен ,в това съмнение да няма.
  ====================================

  Това ще възкреси ли убитите и тези, които ще умрат от раните си?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK